Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Szia!
A kapcsolás amit beraktam low drop stabkockát használ, tehát kb 6V-tól 9V-ig bármiről mehet, akár 2db lítium celláról is. Ha megnézed az SI2307 adatlapját, a 2. oldalon szerepel, hogy 4,5V gate feszültség mellett tipikusan 0,1ohm körüli a vezetési ellenállása. Tehát igen, biztonságosan kinyit 5V-ról. Ezt továbbgondolva, a stabkockát elhagyva, elképzelhető, hogy a powerbankról is megy. Amúgy az ebay-es linked azért érdekes, mert ennyiért komplett (akku nélküli) powerbank is kapható, amiben kb. ugyanez a panel van. Csak bele kell tenni egy 18650-es cellát. Viszont kérdés, hogy a powerbank-ba beépített 5V-os kapcsolóüzemű konverter nem zavarja-e az LC mérőt - ezt ki kellene próbálni. A saját LC mérőmben egy roncs DVD játszóból bontott töltő-mélykisütésvédő elektronika van, ami két cellát kezel, csak a sönt ellenállását cseréltem nagyobbra, hogy kisebb árammal töltsön. A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2018
Nekem az LCM2 egy mellé épített 34063-al felépített konverterről megy, 1db lion akkuról. A piros vonal bal oldalán van a műszer, a jobb oldalán a konverter. Különálló egységet alkot, a műszert két átkötéssel (rövid huzallal) lehet összekötni a konverterrel, így bármikor szét is választhatóak.
A műanyag dobozban úgy néz ki hogy benne van az LCM2, az AVR-es alkatrész teszter, mindegyik nyákján egy konverter, és 1db lion cella van az egészhez. Egy átkapcsolóval tudom kiválasztani hogy a kettő közül melyik műszert akarom használni. A konverter ha jól emlékszem még 2,8V-ról is megy, alatta lekapcsol, nem meríti túl a cellát. A teszterben van feszültségmérés, azzal egy nyomógomb segítségével bármikor meg tudom mérni a cella feszültségét is.
Szia!
A linket csak gyorsan kikerestem. Nem ez van, hanem egy olyan, ahol a panel két oldalán alul és felül egymással szemben vannak az USB csatik és 150-170 Ft között volt egy db ára.
Ma vettem át a postán ezt a csodát:
lc100 Na gyorsan ki is próbáltam. Csak HC állásban mér kapacitást, de 1000 µF-ot 20 másodperc alatt mér meg. A többiben nullát jelez. Vagy nem tudom hogy működik, vagy nem jó rajta a szoftver. Nem ájultam el tőle. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2018
Nekem is most jött . L-t nem mér !
Kicsit bosszant, mert tipikusan "L" mérésre vettem. Eddig mindig generátor, rezgőkör, Thomson képlettel szenvedtem, de azt hiszem maradok továbbra is annál.
Átnéztem a forrasztásokat, de nem jöttem még rá a hibára.
Építs egy LCM2-t, nekem sok éve kiválóan teljesít. Szórást kizárólag azzal mérek.
Nem nagyon vagyok otthon a mikrovezérlős dolgokban. Kizárólag ez tart vissza. Pedig sok mindenre jó lenne.
Szia,
A mérés menete: (ha így mérted akkor elnézést, hogy leírtam) -Bekapcsol - A két mérővezeték rövidzárba -L/C lenyomva "1" (másik kettő HL, HC felső állás "0") -A reset gomb lenyomva 2-3 másodpercig Ha most már a mérővezetékétről a rövidzárat eltávolítod akkor már túlcsorulást jelez "over range", ha a mérővezeték közé teszel induktivitást akkor mérnie kell. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2018
Természetesen ez volt a mérési metódus. Valahol olvastam, hogy a funkció gomb benyomásával a kijelző a mérésnél alkalmazott frekvenciát jelzi ki. Na ez itt 0Hz. Arra gondoltam hogy a panelon lévő referencia induktivitás vesztesége olyan nagy, hogy ez miatt nem megy a mérés. Majd még ezt megnézem.
Azért köszönöm a segítséget.
Én is L mérésre vettem . A mérést a leírtak alapján végeztem volna . Nincsen over range és szintén 0Hz. Kondit jól mér. Ettől jobb a régebbi alkatrész teszterem. Kondi mérésben jó az is , sőt. Kíváncsi leszek , hogy mit ír a dealer a hibára.
Forrasztások rendben vannak , bár egy csomó alkatrész helye üres . Szerintem a programmal van gond . Csak meg kell építeni valamelyik publikált mérőt .
Én is írtam az eladónak. Várom mit lép. Ha nem igyekszik korrigálni a problémát, életem első negatív jelzőjével illetem. Korábban soha nem adtam senkinek, mert elfogadtam hogy nem csak rajtuk múlik. De most kissé bosszankodok.
Nekem csak a µF mérést tudja. Sem pF, sem bármilyen L mérést nem tud. Mondjuk ha működne, akkor is zavar a hosszú mérési idő nagy kapacitásoknál. Arra van saját mérőelőtétem. Akár 1F-ig mér.
Én sem, ennek ellenére meg tudtam csinálni. Adott a rajz, mellette a hex, amit magad is bele tudsz írni ha van egy régebbi párhuzamos porttal rendelkező PC-d, vagy egy komolyabb USB-s égetőd.
Ez még nagy kapacitást nem tud mérni. Mivel az a mérés nem rezonancia hanem más elven működik, így természetes hogy egy nagyméretű elkó esetén sokat kell várni, mivel az alacsony árammal való töltéséhez vagy kisütéséhez több időre van szükség.
Nyugodtan reklamálhatsz, ez a cucc rossz. Ha nem ír ki frekit, nem is mérhet. Nekem is ilyen van már pár éve és semmi gond vele. Kijelzi a frekit, mér rendesen L és C üzemben.
Találtam róla rajzot. Egy 50kHz körül rezgő oszcillátor az alapja. Megmérem hogy egyáltalán rezeg-e. Ha rezeg, akkor a szoftos rész a baj, és kuka. Ha nem rezeg, akkor adok rá külső jelet, és megnézem mutat-e valamit a kijelző. Ha mutat, meg kijelzi a frekit, akkor csak az előtéttel van gond, azt meg javíthatom is.
A rajz nem tökéletes, ráadásul az LM311 emittere nincs is jelezve, de a nyákon a GND-re van kötve. Ezt már néztem.
Van még régebbi PC-m, így megoldható egy égető.
Nem tetszik az a mérési metódus, hogy böszme, amper hegyekre használt nagy kapacitású kondenzátorokat hosszú idejű töltögetéssel, kisütögetéssel mérjek. Én 0,1-0,3-1V 50Hz váltót kötök a nagy kondik kapcsaira, az áramot pedig áramváltó trafón keresztül egy multi méri. Szerintem hálózati szűrőkondikra ez a legjobb megoldás. 20µF alatt meg a multit használom. De az induktivitásmérés miatt csak kell valami. Direkt a szórási induktivitás mérésére akartam használni (rezonáns táp).
A bemeneti komparátor kimenetén 0,8V egyen van annak ellenére, hogy a neminvertáló bemeneten 1,97V mérhető. Az invertálón 0,8V A kimeneti 1kOhm-os felhúzó ellenállás jó. Az invertáló bemenet és a GND közötti kondi nem zárlatos. Logikailag ez nem helyes.
Vagy a mikrovezérlő 18-as lába belül húzza le a komparátor kimenetét, vagy az LM311 rossz. (Zavar a méregetés, mert majd kiveri a szemem a panelen lévő zöld led.) Belefúrok abba az átvezető viába, ami a komparátor kimenetét köti össze a mikrovezérlővel, így kiderül ki a bűnös.
Kifúrtam az átvezető viát. Most már szabadon mehetne a komparátor. A kimeneten továbbra is 0,8V mérhető. Az lm311 rossz. Szerencsére van itthon belőle SMD tokozású, így tudom cserélni. Nem lepődnék meg, ha ezek a kínaiak bespájzoltak volna egy rakat hibás komparátort, és ezért nem menne egy teljes szállítmány.
Nagyon szuper lenne , ha az lenne a hiba . Várom a fejleményeket !
Mérd meg az LM311 kimenetét úgy is, hogy felhúzod az ST kontroller tápfeszültségére egy ellenállással.
Az LM311 kimeneti tranzisztorának az emittere, és a kollektora is szabadon lóg. Az emittert leföldelted?
Említettem, hogy csak a rajzon nincs kivezetve az emitter. A nyákon igen. Már csak azért is, mert ebből a sorozatból van akinek üzemel.
Na de a lényeg. Nem tudtam visszajavítani a kifúrt viát, de a komparátor 7-es, és a kontroller 18-as lábát egy vezetékkel összekötöttem. Ja, kicseréltem az LM311-et, és lőn működés. Minden funkció üzemel. Természetesen nem tudom mennyire pontos, mert ahhoz referencia tekercs kellene. Mutatja a mérési frekit is. Végül is azért kezdtem bele a javításba, mert arra gyanakodtam hogy a 100uH-is induktivitás a nyákon túl nagy ellenállású. Kb 1,8 ohm. De amikor leszimuláltam (mármint a komparátoros előtétet), akár 100 ohmos veszteségű induktivitással is mennie kellene. Tehát nem az volt a baj. A µF nagyságú mérés azért ment, mert az nem használta a komparátort. Az LM311 nincs leragasztva, csak a forrasztás rögzíti. Nem volt nehéz kicserélni. Remélhetőleg a többieknek is csak ez a hiba miatt nem működött. Sikeres javítást kívánok! A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2018
A rajzon is ott van az R4 1k ohm-os ellenállás, meg a nyákon is.
Most hogy működik, újabb gondok merültek fel. Ezek a kapcsolók nem a legjobbak, ezért ha be fogom dobozolni, valószínűleg valami más megoldáshoz fogok folyamodni. Vagy kizárólag induktivitás mérésre fogom használni, és akkor fixen összeforrasztom a kapcsolók helyét, vagy valami rendes mini karossal kiváltom.
Még mindig én vagyok.
A krokicsipeszhez a vezeték csak hozzá ér néha, biztos kontakt nincs. Tettem rá jobb vezetéket persze már forrasztva. Most már nem ugrál a mért érték. Lehet dobozolni.
Minden elismerésem ! Szabadnapomon nekiállok én is megjavítani , amivel nem foglalkoztam volna , ha nem jársz a végére .
Ez a kínai LC mérő mennyire gyors? Azaz mennyi idő telik el a bekapcsolás után mire kijelez egy induktivitás vagy kapacitás értéket? Nekem az LCM3 bevált, de az is "eltököl" sok másodpercet a bekapcsolás után, mire mérni lehet vele. Utána már gyorsan mér. Olyan műszerre lenne szükségem, ami a bekapcsolás után azonnal hadra fogható, akár a pontosság rovására is, mert sokszor csak gyorsan meg kellene mérni mondjuk két kondit, majd kikapcs, és a műszerre várakozás ilyenkor több idő, mint maga a mérés.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |