Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   605 / 982
(#) Boglarka83 válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 30, 2018 /

Csináltam egy béna rajzot ahogy értelmezem az egészet.Van a 32A főmérő amire megy a 3db 32A kismegszakító és azokról megy a vastag vezeték át a házon ami bírja a 32A-t.A konnektorokban megmarad az eredeti vezetékezés amik 16Aosak és rácsatlakoznak erre a 32A vezetékre.Tehát egy konnektor most is csak 16A-t tudna fogadni de mindegyik egyenként a 32A vastag vezetékre csatlakozik.Akkor megmarad a jelenlegi vezetékezés nagy része és bírja a többlet terhet is.Ha az egyik kismegszakítóra ráteszek mosógépet(mondjuk 10A),mosogatógépet(még 10A),hősugárzót(12A) de mindegyik konnektor külön vezetékén megy a vastag vezetékbe,akkor a konnektorok sincsenek túlterhelve és a vastag vezeték is kibírja a 32A áramot amik összeadódnak a 3 példagép esetén.Ez ugye csak a saját értelmezésem a dologra és lehet hogy teljes ostobaság,csak nekem az az elképzelés nagyon tetszik hogy az embert már nem a 16A hanem a 32A korlátozza.Kiemelem hogy minden konnektor saját vezetékén fut és nem megy egyik a másikból,erre nagyon odafigyeltünk anno amikor az alumíniumokat cseréltük le.

DSC20245.JPG

(#) elektroncso válasza Boglarka83 hozzászólására (») Jún 30, 2018 / 1

Az iparban így csinálják, de ott a leágazásoknál biztosítékok vannak felszerelve (illetve ott nem 32A-rel dolgoznak, hanem egy gerinc mondjuk 630A-rel van védve). Gondolom neked nincs kedved a lakásban minden leágazáshoz külön elosztószekrényt beépíteni egy 16A-es megszakítóval. Ugyanis ahol csökkent a terhelhetőség (legyen az keresztmetszet vagy a konnektor terhelhetősége) ott biztosítani kell a gyengébb szerelvényt túlterhelés ellen.
(#) Bakman válasza Boglarka83 hozzászólására (») Jún 30, 2018 /

Le tudod fényképezni a fogyasztásmérőt és környékét, valamint az összes kismegszakítót, ami van a lakásban (lakáshoz rendelve)? Az is érdekelne, hogy melyik kismegszakító szokott oldani. Perpillanat nem tiszta, hogy 3 x 32 A van-e nálatok vagy a bejövő egy fázis van-e szétosztva három db. 32 A-es kismegszakítóra. Remélhetőleg nem olyan az elosztás mint amilyet rajzoltál, ebben a formában minden 32 A-re van biztosítva, ami eléggé balesetveszélyes.
(#) Boglarka83 válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 30, 2018 / 1

Logikusan átgondolva ez teljesen igaz mert én mondjuk emlékeznék arra hogy oda egy konnektorra csak 16A mehet,de aztán évek múlva valaki rádugna egy elosztót és 16A feletti gépeket és leégne az egész gyengébb vezetékezés és talán a ház is.Hálásan köszönöm mindenkinek a segítségét és türelmét,így biztos nem fogom engedni a dolgot és marad a lakáselosztós megoldás.
Szép estét!
(#) Bakman válasza Boglarka83 hozzászólására (») Jún 30, 2018 /

Végre valaki aki belátja, hogy meg kell csinálni normálisan.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2018
(#) gordonfreemN válasza Boglarka83 hozzászólására (») Júl 1, 2018 /

Köszönet, hogy kapásból beláttad a lényeget!
Nagyon menő manapság ez a "körbe megyek 2.5-tel majd leágazok 1.5mm2-rel" aztán mi értelme?
Külön, önálló köröket kell kialakítani az aljzatok úgyis csak 16A-t tudnak. Azt vagy 2.5-tel megyek mindenhova (16A) vagy 1.5-tel (13A). Minek növelni a gerinc keresztmetszetet ha a leágazás meg csökkent keresztmetszet? A legszükebb elemre biztosítjuk a rendszert.
(#) gordonfreemN hozzászólása Júl 1, 2018 /

Sziasztok.
Csak én gondolom hogy a főkapcsolókról hiányzik a felirat, mire is való?
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2018
(#) granpa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 1, 2018 /

Mindegy, úgyis felborultak már.
(#) sámli válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 1, 2018 /

Nekem úgy tűnik, hogy nem csak a főkapcsolóról hiányzik a kötelező felirat
(#) gordonfreemN válasza sámli hozzászólására (») Júl 1, 2018 /

Granpa:
Nem tudom miért fordult el, a telefonba nem dőlt el.

Sámli: na szerintem se. De ez akkora trehány hogy el se igazodtam benne csak kb.
Ez a lépcsőházunk fszinti mérő szekrénye. Nagyon trahány. Konkrétan helyi földelést nem is látok, pedig itt kellene lennie legalább a vezetékének ami a nullával itt kerül összekötésre nem?
Kkv-vel néztük, próbálom meggyőzni, hogy egy ÉV felülvizsgálat nem ártana. Azt mennyiért csinálják társasháznak?
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2018
(#) sámli válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 1, 2018 /

Lehet a betáp fogadóba helyezték el.
(#) gordonfreemN válasza sámli hozzászólására (») Júl 1, 2018 /

Az meg kint van a ház oldalába falazva.
Nem gondolom, hogy van kedvem leszedni. Ki tudja mi van mögötte?
(#) gyuszo válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 1, 2018 /

A késes biztosítékok és a PEN szétválasztás.
(#) gordonfreemN válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 1, 2018 /

Itt is van.
Látszik a hegesztés?
(#) 1Tromos hozzászólása Júl 2, 2018 /

Üdv a szakértőknek,
még bennetek van bizodalmam villanyszerelési témában.
Átvezetékezném a házat és jó lenne egy kis megerősítés, tanács.
A „ne csináld”, „nem fog menni”, „hülye vagy”, „veszélyes” véleményeket már megkaptam bőven más fórumokon is, most tényleg segítség kellene. Az autószerelés is veszélyes, ahhoz is többéves iskola és gyakorlat kell, mégis szívesen segítenek a hozzáértők és a segítségükkel sikerrel is jártam eddig mindig.
Villanyszerelőktől és hozzáértéktől eddig csak szidást kaptam vagy hallgatást, amit tudok azt leírásokból, könyvekből, iskolai anyagokból, jelenlegi rendszer megfigyeléséből szedtem össze.
Több kismegszakítót akarok a házba a mostani 3 helyett, hogy üzembiztosabb legyen a rendszer. 10-re gondoltam, tehát egy 12-es házban lenne 10 megszakító és a mostani 1,5 mm2 vezetékek helyett mindenhová 2,5 mm2 menne. A mostaniban van vegyesen alumínium, vékonyabb és vastagabb tömör és sodrott réz. Nagy részük csak össze van csavarva egymással és sehol egy wago, konnektorok kapják egymástól az áramot, a megszakítók öregek. Ráfér a csere az egészre.
Lekoppintanám a mostani megoldást és úgy bővítenék.
A képen kicsit zavaros a mostani rendszer. Az órától jövő két (most) kék vezetéket (0 és föld) közösítem az új dobozban és utána szétválasztom föld és 0 sínnel. Ehhez 10 mm2 vezetéket használnék. A síntől vezetném a különböző áramkörökre a 0-t és földet 2,5 mm2-es vezetékkel. A fázis a főmérőtől menne a megszakítók alsó pontjára 1 db 10 mm2-es vezetékkel, egymással összekötve. A felső pontokból indulna ki egyenként a 10 áramkör fázisvezetéke. Tehát mind a 10 áramkör külön 0-t és földet kapna a föld-0 sínből, és egyet-egyet a 16A megszakítókból. A megszakítókat a vezetékhez méretezném, persze segítséggel. A jelenlegi megszakítók: Bakony művek BS B-16 230/400 3000 típusúak.
Ezek a vezetékek mennek be a meglévő kábelcsatornákban a házba és a dobozokba. Ott össze lennének kötve wagoval, leágazva a konnektorokba, kapcsolókba, lámpákba. A nagyfogyasztók külön megszakítóra mennek, ahogy a világítás is. Azért lenne vastagabb vezeték, hogy a melegedést és több egymás mellett futó vezeték miatti teljesítménycsökkenést kompenzálja.
Ez az elképzelés, minden segítséget, tippet megköszönök!

4.jpg

(#) Bakman válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Idézet:
„Az órától jövő két (most) kék vezetéket (0 és föld) közösítem”
Nem. A PEN szétválasztása megtörtént, hagyd úgy. Fi-relét is tervezz, 30 mA-est. A többi elképzelés jó, bár világításra felesleges pazarlás a 2,5 mm2-es vezeték. Két 6 A-es kismegszakító a világításnak, 1,5 mm2-es vezetékkel.
(#) 1Tromos válasza Bakman hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Köszönöm, az FI relé a szétválasztás utánra kerül?
Mellékelek vázlatot, az helyes?

FI.jpg

Igen, így. Ha te kapsz három vezetéket (fázis, nulla, föld), akkor neked más dolgod nincs, mint ezeket használni de nem összekötni.
(#) Tyutyu 49 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Annyit azért hozzá tennék,hogy én nem 12 modulos elosztót tennék be hanem legalább 24 modulosat. Miért? Ha 10 áramkört akarsz létesíteni+ a FI relé az ugye 12 modul.Bővíteni nem tudod.Ha valamit utólag akarsz kiépíteni / pl.túlfesz.levezetést/ akkor az elosztó csere.Jobb ezt megelőzni,persze ez csak akkor játszik ha van helyed.Ez csak az én véleményem.

Köszönöm. Motoros, indukciós nagygépekhez C karakterisztikájú legyen a kismegszakító, minden máshoz B?
ETIMAT6 B16A 6000 megfelel a mostani B16-nak megfelelő feladatára, indukciós gépekhez ETIMAT6 C16A 6000, világításhoz Etimat6 B10A? Vagy jobb márkák?
(#) 1Tromos válasza Tyutyu 49 hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Köszönöm, ez jó ötlet.
(#) Bakman válasza Tyutyu 49 hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Gondoltam én is rá, de konkrét igények nélkül nem nagyon van (volt) mit tervezni.

Elméletileg a kismegszakítóért a gyártó, pontosabban a forgalmazó felel, működnie kell, jónak tűnik kép alapján, nem fontos ipari minőséget építeni minden milliméterre. Ugyanakkor az ilyen eszközök mondhatni luxusmárkája az Eaton. Mit értesz motoros, indukciós nagygép alatt?
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2018

Külön megszakítón ezek lennének: mosógép 2 Kw, mosogatógép 2,2 Kw, szárítógép, klíma, műhelygépek (hegesztő, szalagfűrész 2,4 Kw).
(#) gyuszo válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

A műhely milyen messze van a mérőhelytől ?
Oda már lehet nem elég a 2,5 mm2 vezeték. Attól tartok, úgy röpködnek a Kilowattok, hogy ha dolgozol a szalagfűrészen, közben nem fog megfőni a bableves.
Arra értem, lehet kevés lesz az 1 fázis.
(#) granpa válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 2, 2018 1 /

Azt akartad írni, hogy: 2 kW, 2.2 kW, 2.4 kW?
(#) Zsolt 73 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

A Siemens kismegszakító luxusmárka, az Eaton legfeljebb jó márka.
(#) 1Tromos válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Durva méréssel jelenleg 26 m a legelső ottani konnektor. Egy kábelméretezési számítás szerint olyan távolságra elég lenne a 2,5 mm2 (2,4 Kw terhelés), de persze párhuzamosan is futnak vezetékek. Erre egy másik táblázat szerint 0,6 a szorzó, akkor oda a 4 mm2 a megfelelőbb?
27A terhelhetőség(4 mm2)*0,6 tényező vakolt és csőben egymás mellett futó 6 db vezeték esetén, 26 méter távolságra. Az belefér a 16A terhelhetőségbe a számítások szerint.
Ezekből számolok:
https://www.novill.hu/magazin-fooldal/567-vezetekek-terhelhetosege-...tezese
http://www.partnercable.hu/hu/szolgaltatasok/kisokos/meretezes
(#) elektroncso válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Az ETI nem világmárka, műszakilag én az "elmegy" kategóriába sorolom. Szerintem ár-érték arányban a LEGRAND a legjobb (illetve az OEZ is de ezt tudtommal Magyarországon nem forgalmazzák). Ha profit akarsz akkor Schneider, de ennek megvan az ára is.
Siemenses kismegszakítót nagyon régen nem láttam már, léteznek még egyáltalán?
(#) gyuszo válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Olyan távolságra legalább 3x4 mm2 -est ajánlok, de inkább 3x6 mm2-est.
KÁBEL MÉRETEZÉS EREDMÉNYE

Megadott adatok a számításhoz:
Megengedett %-os feszültségesés: 1.5%
Hálózat típusa: 1x230V - (3 vezetős (L+N+PE) 1 fázisú)

Fogyasztó berendezés jellege: motorikus
Fogyasztó berendezés feszültsége: 230V egyfázisú
Fogyasztó berendezés hatásos teljesítménye: 2600 Watt

Jellemző teljesítmény tényező [cosj]: 0.8
Kábel anyaga: Réz
Kábel hossza: 30 méter

Számított értékek:
Mértékadó feszültségesés értéke: 1.73 V
Berendezés villamos teljesítménye: 2826.09 Watt (2.82609kW)
Berendezés által felvett áram: 15.36 Amper

Számított kábel keresztmetszet: 4.75 mm2
Választott kábel keresztmetszet: 6 mm2 Réz kábel
Következő: »»   605 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem