Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2933 / 3614
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Látom, érted a lényeget, csak nem látod.
A: Nem kötelező megvenni.
B: Egész jól használható ingyenes (majdnem) alternatívák vannak, ha tudsz kompromisszumot kötni.
Ugyanakkor azt is aláírom, hogy ha egy alkalmazás ami neked kell, csak egy operációs rendszerre létezik, akkor ennyi, nincs tovább. Ez viszont nem az adott rendszer hibája.

Szerinted, ha nem lenne rá igény, fejlesztenének? Volt "egy-két" olyan "találmány", amely az érdektelenség hullámsírjába esett, a Windows fenn tudott maradni.

Mondok egy jobbat: megy a kesergés, hogy a Windows XP már nem támogatott. Nem kötelező megvenni a közbenső állomásokat, lehet egyből ugrani a Windows 10-re is, így már kicsit olcsóbb.

Azt pedig már csak félve merem megemlíteni, hogy itthon pl. soha nem volt Windows alapú gép, mégsem dőlt össze a világ. Egy éve cseréltem le én is a közel nyolc éves rendszert (tokkal vonóval), mert addig el voltam vele de már nem tűrt halasztást a váltás. Ha a befektetést eloszton a nyolc évre, nem tűnik soknak.
(#) kameleon2 válasza gernerakos hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Régen oprendszer nélkül is működtek a dolgok. Néha jobban, kiforrottabban. Nem biztos, hogy minden jó ami új. Én még olyan számítógépen szocializálódtam, amit ma is csak elegendő bekapcsolni és azonnal működik. Nekem ez szimpatikusabb volt. Megértem granpa-t. Nekünk még van összehasonlítási alapunk. Az új generációnak nincs. Hacsak nem az oroszok...
(#) Bakman hozzászólása Szept 3, 2018 2 / 1

Ennyi pesszimistát... Hihetetlen, hogy a föld még nem nyelt el minket.
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Szept 3, 2018 / 3

A probléma ott kezdődik, hogy a programokat elavulásra való hivatkozással megölik, mielőtt még befejezték volna. A hibák több verzión át megmaradnak. Új verzió esetén néha csak a menük átszervezését jelenti, a felhasználók nagy része az esetleges újdonságokat nem használja, nincs is szüksége rá. A látványosság ígéretével palizzák be az átlagot.
(#) lgyk válasza jdani hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Szia!

A két legvalószínűbb ok:

1.) Kártékony programok

Mivel az XP terméktámogatása 4 éve megszűnt, az összes időközben felfedezett biztonsági rés kihasználhatóvá vált az XP-t futtató rendszerek támadására. Ez nagyszerű lehetőséget biztosít a kártevőknek az érintett rendszerek fertőzésére. A vírusirtók sem tudnak védelmet nyújtani azon kártevők ellen, amelyek egy biztonsági rést kihasználva az operációs rendszer alsóbb rétegeiből szereznek jogosultságokat, mivel így el tudják rejteni magukat.

A kártevők generálhatnak olyan forgalmat, amin a Google algoritmusai fennakadnak.

Megoldás rövid távon: vírusirtó, kémprogramok és reklámprogramok elleni szoftverek módszeres alkalmazása. A rejtőzködő kártevők ellen pl. ilyen live CD-vel lehet boldogulni.

Megoldás hosszú távon: XP elfelejtése, naprakész tűzfal és víruskereső, sok nénit és felugró ablakot tartalmazó weboldalak kerülése

2.) Túl sok felhasználó van egy IP-hez rendelve

Túl sokan vannak egy Wi-Fi hálózaton, a szolgáltató NAT-tal egy IP alatt több felhasználót kezel, vagy van valaki a hálózaton, akinek az 1.) pontban ismertetett problémája van.

Megoldás: ha saját Wi-Fi, akkor megvédeni erős jelszóval a szomszédoktól, egyébként pedig IP cím váltás vagy áttérés az IPv6 tartományba - ebben a szolgáltató tud segíteni.

A régi böngésző/oprendszer nem magyarázza a jelenséget, a Google keresés működik a teljesen szöveges felületű Lynx alatt is.
(#) peti333 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Milyen programokat használsz, amikre ez igaz?
Soha nem találkoztam még ilyen problémával, pedig pár éve verem a billentyűzetet, és nem az átlag user szintjén. Például utoljára akkor volt Office programcsomag a gépemen, amikor érettségiztem belőle, valamikor 2012 környékén, azóta sem hiányzik.
granpa:
A program és weboldalak fejlesztésének csak az egyik aspektusa a kinézet. Ha Átlagos János pénzt ad az újabb verzióért, mert szebben néz ki, de semmi új nincs benne, akkor a piac ezt diktálja, ez a kemény igazság. Kinőttünk már abból a korból, amikor valaki leült, és 1-2 nap alatt újdonságokban bővelkedő, használható, eladható programot írt a nulláról. Az elmúlt 20 évben rengeteget fejlődtek funkcióban, és sokkal biztonságosabbak és összetettebbel is lettek az szoftverek. Volt ~10 éve egy nem túl hozzáértő informatikatanárom, aki szerint egyedül a játékok miatt szükséges az egyre erősebb konfiguráció, bármilyen egyéb dolgot el lehet végezni 10 éves gépen is.
Az ilyen kijelentései miatt ítélném az embert arra, hogy Pentium I-es gépen kelljen Internet Explorer 6-al böngésznie élete végéig...
Vagy programozzon FPGA-t tranzisztoronként, ahelyett, hogy a LabView megoldaná helyette a munka oroszlánrészét.
Jó példa a fórummotorba épített kereső. Kulcsszóra keres, így egy nem kellőképpen precíz keresésőszóra, néha millió találatod ömleszt elénk, néha nullát, nem rendezi relevancia szerint a találatokat, sőt semmi olyat nem tesz amit egy modern keresőtől elvárnánk. A Google algoritmusa ehhez képest már az indulásakor is űrtechnikának számított, és mivel éves szinten ~500 alkalommal frissítik az algoritmusát, így tud igazodni az igényekhez. Nem mondom, hogy tökéletes, rengeteg baja van így is, de ha egy 15-20 éves algoritmust használnánk keresésre a mai interneten, akkor jelentősen megnőne az elmegyógyintézetbe utalt számítógéphasználók száma.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Azt még kihagytam, hogy nekem szinte mindig 2 oprendszer volt a gépemen. Egyes fontos programok csak a régebbin mentek, mások csak az újabbon.
(#) nedudgi válasza peti333 hozzászólására (») Szept 4, 2018 / 6

Több, mint negyven évet töltöttem el a számítástechnikában, informatikában - tudom mit beszélek. Amikor elkezdtem, a lyukszalag még újdonság volt. Fejlesztettem hardvert, szoftvert is.
A tanárodnak igaza volt, az erősebb gépek által nyújtott "többletszolgáltatások" még ma is a felhasználók jelentős részének, ha nem a többségnek feleslegesek. A gugli algoritmusa pedig csak arra jó, hogy megszerezze a hirdetéseket, a tényleges keresési találatok egyre rosszabbak. Kismillió találat, és információdömping, de konkrét eredményre rávezetni művészet.
A programok mérete többszázszorosára nőtt, és lejutottunk oda, hogy egy szöveges dokumentum kártevőveszély lett.
(#) jdani válasza Bakman hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

OKé, hogy régi XPn nem jelenik meg, de mi a helyzet az androiddal? Azon új chromne van, és ugyanaz a helyzet.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Szept 4, 2018 / 1

Ha tudomásul vesszük ha nem, a májkroszoftnak ez elsősorban üzlet. Ezzel együtt sem olyan vészes a helyzet, mert mint írod is, nem kötelező megvenni. És valóban nem. Ők pontosan tisztában vannak vele, hogy a világon több olyan fut pl. a win10-ből is amit nem vásároltak meg mint amit igen. És mégsem esnek kétségbe.
A másik, hogy az xp mára valóban elavult, senki nem fejleszt már rá semmit, még böngészőt sem, ennek ellenére a mai napig használható. Nekem van az asztalon a páka meg a DSO mellett egy T43-as laptop, kimondottan olyan célra ha hirtelen meg kell nézni egy adatlapot, vagy a műholdképet hogy kb. mennyi időm van még a záporesőig, vagy be kell szkennelni valamit, szóval olyan igazi munkagép. És xp van rajta, és simán elboldogul a böngészővel is, nyilván nem összemérhető az asztali gép 4 magos procijával meg a 8 GB ramjával de működik. És vírusokkal sincs tele, mert a víruskereső napjában kétszer frissít, annak a tűzfala meg meg sem enged nyitni kártékony oldalakat.
(#) lóri válasza Bakman hozzászólására (») Szept 4, 2018 / 1

Én is mazochista vagyok az xp-mmel. Van win7-em is. Cégünk vett win7-et, az még jó volt, de ez a win10, elég rossz. Állítólag amit microsoft-ék csináltak, az mind rossz volt, amikor alvállalkozók írták a win-t, az jól működött. De igazad van, hogy a régihez nem fejlesztenek, csak a méretet növelné és a hardverek is elkopnak idővel. Én azért nem akarok fejleszteni, mert ami jól működik win, azt nem cserélem le, csak mert szebb és 20 olyan funkció van benne, ami nem is kell (nekem), de cserébe jókat bosszankodom, hogy nem megy úgy, mint a régi. Ha egyszer jól megcsinálnák, akkor nem kéne évenként váltani, igaz, éhen is halnának a programozók. De nem, mert az új dolgokat megvehetnék addendum-ként, akinek arra szüksége van, egy stabil win-váz alá.
(#) granpa válasza Bakman hozzászólására (») Szept 4, 2018 / 2

Erre csak annyit mondok, hogy volt/van egy matematikus-programozó ismerősöm, aki bemutatta, hogy a felesleges sallangoktól (ami csak arra való, hogy mással ne legyen kompatibilis, csak az övét vegyed!) megtisztított program sokkal kevesebb helyet foglal, gyorsabb, jobb, minden rendszerrel (akkori) képes együttműködni! Na, azóta ellenszenves ez az egész számítógépes üzlet "ipar". Ha nem érted, nem számít.
(#) lóri válasza granpa hozzászólására (») Szept 4, 2018 / 1

Szerintem mindenkinek kicsit igaza van. Bakman is egy jó eszű, jó szívű ember, az ő munkakörnyezetében megfelelnek ezek. Én megszoktam, hogy valamit bekapcsolok és megy, nem akarom "újratanulni" a számítástechnikát kétévente. Nemrég vettem Win3.1-et, win98-at, winNT-t, merthát haladni kell a korral, sőt még Novell dos-t is. Olyan jó érzés volt. De most tényleg, láttatok már dos-t lefagyni? A gus pnp és awe32 hangkártya miatt kellenek ilyen régi dolgok is.
(#) Moderátor hozzászólása Szept 4, 2018

Kollégák!
Megint kezd elmenni a beszélgetés a kívánatonál nagyobb mértékben az informatika - számítástechnika irányába. Kérjük, hogy ezt szíveskedjetek mellőzni!
Köszönjük.
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 4, 2018 / 8

Idézet:
„Ezzel együtt sem olyan vészes a helyzet, mert mint írod is, nem kötelező megvenni.”
Ha minden partnered Excelben várja az eredményeket, a tervezők meg a legújabb autocad formátumban layerekre bontva a rajzokat akkor is így van ez? A sok töketlen, balfék user elvárja tőled a MS szoftverek használatát. Én 1998 óta nem dolgozom MS Office-al, Úgy is néznek rám mint a véres rongyra. Pedig 100x hatékonyabban dolgozom OpenOffice használatával. Nem kell az állandó konverziókkal kínlódnom, mert a MS a saját formátumait sem szereti olvasni. Nem kell folyton új menükben keresgélnem ugyanazokat a szolgáltatásokat és nem nyűgöz le a csempék sokszínűsége. Ha pdf-ben adom a doksit fintorognak. Nem lehetne Wordben? Ilyenkor visszakérdezek: Melyik formátumában - persze mindig a legújabb. Én elvoltam az XP teljesítményével is. A w10 is a sok kényszer hatása miatt lett feltéve. Jobb szeretem a Linux hatékonyságát, de sajnos a felhasználói élmény kritikán aluli. Sokszínű a rendszer, de túlságosan szerteágazó és nem koncentrált. Ezzel együtt vannak olyan multiplatformos szoftverek, amik egyszerűen csak jók. Ingyenesek, de kérnek támogatást, amit 1% formájában szoktam leginkább adni. Ez nem ingyenes innen már, de nekem megéri. Inkább áldozok magamtól valamire ami jó, mint kiköveteljék tőlem valaminek az árát, amiben csalódok. Ha MS is adományból építkezne - hatékonyabbak lennének a szoftvereik. Mert muszáj lenne. De addig, amíg emlékmű szoftverek vannak a kódokban elrejtve, meg felhasználói adatok gyűjtése ezerrel, addig csak zabálják az egyébként méregdrága erőforrásokat.
(#) Skori hozzászólása Szept 4, 2018 /

Emlékeztek még a Windows2000-re? Az első tényleg stabil windows volt, átlagos gépigény: Pentium2 vagy Pentium3 processzor, 128...512Mb RAM. A napokban feltelepítettem virtualboxra, rá egy régi firefox. Sok dolog már nem megy rajta, de sok más meg kimondottan gyorsan. Pl. látja a windows hálózatot (megvan a kompatibilitás), tudok vele VPN-re csatlakozni. Tulajdonképpen régi programok futtatására teljesen jó, és gyors! Most megnéztem mekkora a WINNT könyvtár: 647Mb, ugyanez win7 alatt: kb. 25000Mb (igaz ebben telepített driverek meg minden benne van, de akkor is na...) Tényleg ennyivel többet tud?
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2018

win2k.png

(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Addig jó, amíg nem akarod a laptop touchpad-jét telepíteni, hogy a scrollozás működjön, vagy hogy a sebességét állítani tudd. Nekem ez volt az ok, amiért a 8-ról 10-re kellett frissítenem... Elég apróság, de nekem kell a scrollozás. 3 óra driver keresés és telepítés után felraktam a 10-et, még driver sem kellett. Csalódtam is, de közben örültem.
(#) kameleon2 válasza Skori hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Persze, hogy emlékszem. Hála a Sun-nak érte. Mert ez nem a Microsoft érdeme volt. A CTRL+Alt+Del bejelentkezés is fricska volt a MS embereinek. Az XP is erre épült, azért volt használható. A Vista már nem.
(#) Moderátor hozzászólása Szept 5, 2018

Khm! Alig 4 (négy!) hozzászólással korábban kértünk valamit! Bizonyára elkerülte becses figyelmeteket, ezért ismét kérjük a számítástechnikai polemizálás felfüggesztését!
Köszönjük.
(#) lóri hozzászólása Szept 5, 2018 /

Nagymellű nőket masszíroznék, akarom mondani kettesem volt a lottón.
(#) Frankye válasza lóri hozzászólására (») Szept 5, 2018 / 1

Hát, akkor most nagy kannállal esztek? Vigyázz, nehogy elkótyavetyéld!
(#) Kovidivi hozzászólása Szept 5, 2018 /

Helló!
Feltűnt már nektek is, hogy bizonyos emberek a telefonba beszélnek, és vagy rögzítik a hanganyagot majd elküldik a szöveget egy ismerősüknek, vagy a hangfelismerő segítségével szöveget küldenek tovább. Feltűnt nekem még az is, hogy ezek beszélgetések, tehát van reakció a szövegre szinte azonnal. Kérdem én: miért nem hívják fel egymást, akár neten keresztül? Ez a szokás számomra ugyanolyan zavaró, mint amikor valaki a metrót várva reggel 7-kor szelfizgeti magát...
(#) FIGIRI válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 5, 2018 /

Idézet:
„Miért nem hivják fel egymást a neten keresztül?”

Nem lehet hogy a frászbúk messengerén át beszélgetnek, csak a hangfájl küldés funkcióval ( mintegy valkie talkie) ? Lassitott netnél hatékony is lehet, mert nem akadozik a hang...
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 5, 2018 /

Bizonyos emberek már csak ilyenek. Engem pl. csak telefonon, emailben, esetleg pár fórumon, privát üzenetben lehet elérni.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 5, 2018 / 1

Én maradok az élőszónál. Nincs félreértés, nincs sértődés. A többi csak pótcselekvés.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Szept 5, 2018 /

Nehogy rosszul értelmezd. A lényeg, hogy egy hangfájlt rögzít, amit utána elküld, és válaszként is hangfájlt kap az illető. Nem lenne egyszerűbb élőben beszélni, akár telefonon, akár neten keresztül? Az illető pedig nem úgy nézett ki, mint akinek elfogyott volna az internetje. Ez ilyen új divat, vagy hasonló.
Ha valakivel beszélgetni akarok, akkor találkozok vele, vagy felhívom, esetleg írok neki üzenetet. De sohasem jutott eszembe, hogy a mondanivalómat hangfájlba rögzítsem, majd elküldjem neki.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 5, 2018 / 2

Idézet:
„Én maradok az élőszónál. Nincs félreértés, nincs sértődés. A többi csak pótcselekvés.”

Ivarsejteket is lehet küldeni, szép csomagolásban.
Erre haladunk, akár tetszik, akár nem...
(#) Triger válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 5, 2018 / 1

Lehet, hogy lényeges, hogy az adott hangfájl, esetleg mindkettejük számára, késöbb elérhető, visszajátszható legyen.
Lehet, hogy ott, akkor, élőben valamiért nem tudnak beszélgetni, viszont fontos a mondanivaló.
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 5, 2018 /

Értem én, hogy hangfájlt rögzít. Erre írtam, hogy én ilyeneket nem vagyok hajlandó még csak meg sem hallgatni. Lejátszom annyiszor, ahányszor van benne valamilyen félreérthető dolog? Azt már nem.
(#) Bakman válasza Triger hozzászólására (») Szept 5, 2018 /

Erre való (szerintem) az email. Az is bizonyító erejű lehet, ah éppen arra kerül a sor.

Ez a hangüzenet küldözgetés a fiatalok hóbortja. Valaki kitalálta, hogy milyen frankó is lehet egy ilyen dolog, nosza, csináljuk meg. Teljesen rendben van, hogy van, aki szereti. Én nem.
Következő: »»   2933 / 3614
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem