Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Központi fűtés (vezérlés)
Témaindító: farago_bme, idő: Aug 29, 2010
Témakörök:
A gondolatmeneted némileg hibás. A vegyeskazán szivattyújának mindenképpen mennie kell, ha abban meleg(forró) a víz! Ez tény, mert onnan a keletkezett hőt el kell vezetni! Éppen ezért ha a vegyeskazánba a fűtővíz felmelegedett, a gázkazán működését kell letiltani, és így nem tud működni egyszerre a két szivattyú, ráadásul a biztonsággal sem lesz baj.
Én úgy csináltam, a szenes kazán szivattyújával párhuzamosan kötött jelfogó, megszakítja a gázkazán termosztát jelét.
Egy megoldásnak ez is jó! A lényeg, hogy egyszerre ne menjen a két "rendszer".
Érdemes a gázkazán vezérlését galvanikusan jól leválaszva megoldani. Ne legyen probléma egy extra relé, attól többe kerül egy kazán javítás. Könyörgöm, felejtsük már el a csőtermosztátokat. A nagy része használhatatlan vacak, AS* szabvány szerinti pontossággal. Remek ipari digitális termosztátokat lehet kapni, beállítható hiszterézissel és sok egyéb jó dologgal.
* Ahogy Sikerül
Ebben a csőtermosztát dologban igazt adok Neked, tényleg nagyon rosszak amiket mostanában forgalmaznak. Éppen a minap cseréltem le kettő ilyent, mert mérés után kiderült, hogy 25-29 fok volt a hiszterézisük, ráadásul a kapcsolási hőfokuk is vagy 10 fokon belül változott. Egyik sem volt még egy éves sem, így a korukra sem lehet ráfogni.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2018
Mondjuk amennyibe kerülnek a csőtermosztátok, kicsit hozzáteszel és már vehetsz egy digitálisat, ami már majdnem csak tüzet rak a kazánban, annyi beállítás van rajta. Ilyenre nem szabad sajnálni a pénzt.
Sziasztok!
Segítséget, vagyis tanácsot szeretnék kérni. Bővítem a fűtési rendszeremet egy kondenzációs gázkazánnal. Mellette van egy kis öntvény kazán egy köbös pufferrel, amibe gravitációsan cirkulál a víz. A házban radiátoros és padlófűtés is van egyaránt. Egy talált rajz segítségével össze van kötve az elektronika. (Ha van a pufferben melegvíz, akkor onnan nyomja a melegvizet a rendszerbe a szivattyú, viszont ha nincs benne melegvíz, akkor a gázkazán felől nyomja befele, ha kéri a benti hőmérséklet) A programozott vezérlésért egy Computherm Q7rf teszi a dolgát. A kábelezés a következő: Kábelezés A fűtéses "szaki" viszont szerintem elnézett valamit. A korábbi rendszerre az újat a kövekezőképp (a fájlmelléklet). Bal oldalon jön a puffer felől az anyag, jobb felől a gázkazán felől. A kérdésem: Nem fogja kinyírni magát a valamelyik szivattyú? A képen látható egy Wilo 4-20W teljesítményű ... a kazáné Wilo 2-40W teljesítményű. Nem értem a bekötését a szaki Úrnak. (A keverőszelep...stb egyértelmű...de miért nincs egy kerülés a képen látható szivattyút megkerülve egy elektromos szeleppel, vagy egy elektromos váltószeleppel?) Köszönöm a válaszokat előre is!
A préselt kötésekkel ellátott csőpár megy a gázkazánhoz?
Amennyiben a válaszod igen, akkor nem jó a bekötés.
Igen a préselt megy a gázkazánhoz.
Én laikusként úgy gondolom, hogy akkor a keringetőt át kellene rakni a pufferből kijövő meleg csőre. Jól gondolom?
Én inkább egyből az osztó-gyűjtőre kötném a gázkazán kivezetéseit, ugyanis, ha kondenzációs a kazán akkor a keverőszelep sem kell gázkazán körébe, az úgy is a minimális előremenő hőmérsékletre törekszik, főleg, ha van hozzá külső hőfokérzékelő.
Üdv.
Hátha kapok itt 1-2 jó tanácsot . Adott egy [/b]TermoMax AMICA PAB4/Ei kazán és egy [b]COMPUTERM 091 szobatermosztát. Ezt szeretném összekötni a képen is látható SIEMENS vezérlővel. Mit hová kellene kötnöm hogy szob. term. vezérelje a kazánt? 1 : oda hiába kötöttem a szob.term. nem vezérel semmit. 2: a kazán hőérzékelője
Szerintem ez a Siemens vezérlő csak buszon tud belső termosztáttól jelet fogadni. Megnéztem a bekötési rajzát, azon nincs belső termosztát fogadásához sima (nem buszos) bemenet. Viszont van egy A7-el jelölt bemenete, ami "Beltéri egység busz" néven fut.
Lásd az itt írt válaszom: https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2219402.html#2219402
Sziasztok! Most bukkantam rá a fórumra. Elektromos kazánt szeretnék, egész posztosan ezt néztem ki: Kospel Elektromos kazán EKCO.L2 6 kW Valaki használ ilyet? Érdekelne, hogy mik a tapasztalatok. Üdv, Anti
Nem használok ilyet, de szerintem a legdrágább fűtési mód. Ezt leszámítva kényelmes tiszta és üzembiztos.
Egyik ismerősömnél kötöttünk be egy SD elektromos kazánt, Az mellett, hogy majdnem 200E Ft volt az ára, és "csak" egy 55m2 lakást (16 lakásos társasházban mellette, alatta-fölötte lakás) fűtött, több mint 240E forintot kellett ráfizetnie az éves elszámoláskor a villanyszámlára, pedig saját bevallása szerint a beüzemelés után megemeltette a villany-havidíját a szolgáltatóval.
Csak arra akartam ezzel rávilágítani, hogy drága döntés lesz ez!
Szia! Hát "D" energia besorolású ... már majdnem megfelel a jó besorolási elvárásoknak.
Igazad van! De van ahol más fűtési mód szóba se jöhet, ilyen esetben nincs sok választás, de az a 200Ft/h költség, ha fizetésre kerül a sor elég kiábrándító tud lenni.
Órára lebontva soknak tűnik viszont egy fűtési szezonra vetitve akár lehet is jó
Kb 200-250ezer ből kijön. Fával sem jön ki kevedebből na és azzal még dolgozni is kell. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2018
Ha "megemeltette a villany-havidíját", akkor úgy tűnik, rosszul számolt. Amit írtál, az figyelmeztetés, hogy drága lesz villannyal fűteni, de semmi konkrétum nincs a hsz-odban. Azt leírhatnád inkább, hogy mennyi volt az éves költsége felfűteni egy 55m2 lakást villannyal (rendesen kiszámolni úgy lehet, ha nem fűtési időszakban megnézzük, mennyi a fogyasztás, és ezt levonjunk.). A másik infó, ami kellene, hogy eddig hogyan volt fűtve a lakás, ha gázzal, akkor mennyibe került 1 év? Ezt a két összeget lehet összehasonlítani! Ugyanis ha a lakásban minden nyílászáró alatt befúj a szél, a tulaj pedig 25fokban érzi magát jól, akkor ez a 240eFt plusz költség még olcsó is lehet!
A pontos összegeket nem ismerem, de ha érdeklődő van akkor rákérdezek. Akkor pontosítok, így, hogy rákérdeztél. E a helyzet egy lakásfelújítást követően alakult ki, ablakcsere és új cserépkályha rakatása volt az előzmény. Külső szigetelés még nincs, de a falak kb egy méter vastagok, ez a ház még a múlt század elején készülhetett. Ha délután otthon van az illető akkor a cserépkályhában tüzel, ez vízteres, így még további 3 radiátor is van a lakásban. A tulaj mesélte felháborodottan amikor jött az elszámolás, hogy több lett a fűtésköltsége az új kazánnal mint 300E Ft. De azóta eltelt még két év, így ha kell megkérdezhetem a költségekről.
Én közel 100m2-t fűtök fával. Az igaz, hogy dolgozni kell vele, de 150000Ft-ból megvan egy éves tüzelőm. Ha ez a szezon ilyen enyhe marad, el sem fogom fűteni azt a mennyiséget. Vert falú ház, az ablakokat kicseréltem jóra. Vízteres kandallóval fűtöm az egész házat.
Sziasztok,
Egy olyan dologban szeretném kérni a segítségeteket, hogy lenne egy cirkó. Két külön lakást tud fűteni, amelyek (nagyjából) külön körön vannak. Azért nagyjából, mert nincs elzárószelep a két kör között, hanem van két szivattyú, amelyek a kazánnal együtt kapcsolnának be, ha az adott körhöz tartozó thermosztát kapcsol. Igen, így van egy kis "átfűtés" is. Szóval az történt, hogy új kazán csere után a szaki képtelen volt bekötni a két szivattyút, így lényegében azok csak "ott vannak" és a cirkó szivattyúja tolja a vizet, ha valamelyik thermosztát bekapcsol. Egy hete a fenti lakásban nem nagyon akartak fűteni a radiátorok, holott a thermosztát elvileg járatta a témát (bekapcsolt - hallani lehetett a relé kattanását). Bár kijelezte az elemcserét. Elemcsere után úgy tűnt, hogy oldódik a dolog. Szépen melegettek a radiátorok. Aztán pár napig be sem kapcsolt elvileg így is 23-24 fok volt a lakásban, mert a lenti lakásban magasabbra (20,5 fok) volt véve a hőmérséklet. Tegnapra ez "megoldódott" és estére vissza állt a 20,5 fokos normál hőmérsékletre. Ma reggel az éjjeli 18,5-19 fok után reggel kicsit feljebb vettem szépen melegedett is minden, aztán hogy-hogy nem 1 órával később nejem jelezte, hogy jég hidegek a radiátorok (értsd 35-45 fokos víz a rendszerben 1 óra alatt hűlt volna le) újabb telefon, a cirkó szerint 28,x fok és lassan emelkedik. A lakás meg vészesen hül, mert 5 perc beszélgetés alatt 0,2 fokot esett a thermosztát szerint...(Hozzá teszem, ennyire nem szar a lakás szigetelése...) Igazából nagyon elkanyarodtam. A kérdés nagyon egyszerű. 1 cirkóba két vízpumpát és két thermosztátot szeretnék bekötni úgy, hogy adott vízpumpa, csak adott thermosztáttal együtt kapcsoljon. Bár nem tudom, hogy ez bonyolult feladatnak tűnik-e, ha időm lesz megnézem közelebbről. Előre is köszönöm! Ádám (szerk.) Most látom, hogy itt már van foglalkozva a témával.- Szobatermosztát bekötése Amúgy, ha valakinek van kedve személyesen ránézni, arra is nyitott vagyok. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018
Ha teljesen új a kazánotok amit most cseréltetek ez az átalakítás garanciavesztéssel jár! Ha kombi a kazán, tehát melegvizet is csinál, akkor szinte megoldhatatlan feladat ez! Csak a csövezés átalakításával lehet ezt korrekten megoldani, mégpedig úgy, hogy beépítettek a kazán kimenetére egy hidrováltót, a váltó után osztjátok szét a két lakásban a fűtést a meglévő két szivattyúval.
Köszönöm.
A megoldás végül az lett, hogy egy zónavezérlőt veszek és arra lesz rákötve a 2-2 szivattyú/termosztát és a kazán is. Elvileg az most orvosolni fogja a helyzetet.
Nem kell zónavezérlő. A meglévő két termosztátot kell kiegészíteni két relével. A relék 'vagy' kapcsolattal indítják a kazánt (amelyeket a termosztátok vezérelnek), a temrosztátok pedig direkt indítják a szivattyúkat.
És a kazán szivattyú akkor nem fog a másik lakás felé keringtetni? Azt hogyan választod szét? Az a zónavezérlő jó megoldás.
Szerintem a működő szivattyú "elszívja" a folyadékáramot az álló szivattyú ágtól, amelyben az álló szivattyú még valamennyi akadályt is jelent. Valamennyi keringés persze lehet az álló szivattyú ágban is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |