Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3234 / 3994
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 25, 2018 /

Elnézést, elfelejtettem leírni, hogy mechanikus alkatrész nem játszik. Közben beugrott egy lehetséges megoldás de hátha tud ettől valaki elegánsabbat.
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Okt 25, 2018 /

Pl. egy FET? Az egész 2. Graetz-hidas téma helyett szerintem egy simán tudnád kapcsolgatni vele a kondit, hogy benne legyen-e az áramkörben. Vannak típusok nagyon kicsi RDSON-nal is, nyitva kvázzi rövidzár.
(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

A S-D közötti dióda nemkívánatos.
(#) Peter65 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Szia!
Kicsit többet írhatnál arról, hogy mi ez az egész, milyen elvárásoknak kell megfelelni. Elsőre elképzelni sem tudom, hogy mi gondot okozhat a fet parazita diódája egy dc körben. Esetleg a kondi túl is töltődhet?
Egyébként lehetne akár tirisztort is betenni, de az csak az egyik irányba vezet (esetleg triak), viszont vezetés alatt nem szakítható meg.
Vagy esetleg mosfet relé?
(#) Bakman válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Pontosan én sem tudom, hogy mi akar ez lenni, a megrendelő ennyit osztott meg velem, valamilyen übertitkos projekt egyik része lenne ez. AC in Vpp max. 500 V. Több ilyen fokozat is kell. Azt végképp nem tudom, hogy a dióda okoz-e gondot vagy nem, inkább úgy számolok, hogy igen mert PWM is szóba került. Utóbbi oknál fogva tirisztor, triak sem jöhet szóba.

A tranzisztort, mint szemléltető eszközt tettem bele, IGBT lesz a végső megoldás, galvanikusan leválasztott meghajtással.
(#) ottobacsi hozzászólása Okt 26, 2018 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Ba**kódtam vele egy darabig, de sehogy nem akart életre kelni.
Végül rendeltem egy kici occó verziót 1699 huf-ért.
Egyébként kipróbáltam hogy szín szerint rákötöttem az usb-re direktben a kamerát és működött. Felismerte a Windows meg minden, de amikor a kamera programmal a erre e kamerára váltottam, pár másodperc után leválasztotta mintha kihúztam volna.
(#) Ati8821 hozzászólása Okt 26, 2018 /

Sziasztok. Kezdő vagyok még, szeretnék segítséget kérni.
Párhuzamosan szeretnék ledeket összekötni. 5V-ról kapná a feszültséget. 3mm-es ledek, 3V-3.2V-os nyitófeszültséggel, 20mA-al.

Előtét ellenállásra ezt kaptam:
Számított ellenállás: 12.5 Ohm
Szabvány ellenállás: 15 Ohm
Ellenállás min. teljesítmény: 384 mW

Ezt 8 ledre írta. Magyarul ha 8 led van párhuzamosan kötve, 1db 15 Ohm-os ellenállás kell?

Melyik jobb? Ha a 8 ledhez 1 ellenállás van, vagy ha a 8 led sorosan van 1-1 ellenállással, és ezek a soros kapcsolatok vannak párhuzamosan kapcsolva? Mellékelt képen 1-es vagy 2-es megoldás a szerencsésebb?

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2018
(#) kadarist válasza Ati8821 hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Szia! LED-ek párhuzamosításánál az egyedi áramkorlátozás a jó megoldás, úgy, mint ahogy ezen a képen látható.
(#) Ati8821 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Értem. Akkor az ellenállást 1 leddel, soros kapcsolással számoljam.
(#) kadarist válasza Ati8821 hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Pontosan! Mivel 5V-ról ezeket a LED-eket még nem tudod sorosítani, ezért ez az egyetlen korrekt megoldás.
(#) Ati8821 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Rendben. Köszönöm. Próbálkozok vele, remélem sikerül.
(#) Domino78 hozzászólása Okt 26, 2018 /

Sziasztok!

Nagy fába vágtam a fejszémet, egy (vasútmodell-)elágazáshoz szeretnék egy egyszerű bizbert fejleszteni. A szempontokat szépen összeállítottam, és arra a következtetésre jutottam, hogy legegyszerűbben valami ESP8266-os cuccal tudnám megoldani (játéktól és menetrendtől függően a kezelőpult távolabb lenne; meg aztán a pultok amúgy is macerásak; telefon/tablet pedig mindig van kéznél).

Túl vagyok a HTML alapjain, az AJAX alapjain is, az objektum-orientált programozás emlékeit is előszedegettem, már éledezik a "biztosítóberendezés" (nyomvonal-elvűre csinálom, hogy sokoldalúan fejleszthető legyen), kb. itt tartok most: https://www.youtube.com/watch?v=B5lINZQh6Uw

Ami viszont teljesen hiányzik, az a hardver. Súlyosbítja a helyzetet, hogy semmiféle lexikális tudásom nincs alkatrészek terén (vagy 20 éve lemaradtam a BC-182-nél . Amit szeretnék:
- macerálni 8 db, induktív terheléssel (elektromágneses állítómű, villanymotor, relé) ellátott digitális kimenetet (12-16V, max. 2A, 1-2mp-es impulzusokkal);
- célszerűen az egész miskulanciát valami 16V~ tápról meghajtani (a vezérlőt talán valami step down áramkörrel).

Tudtok esetleg javasolni egyszerűbb kapcsolásokat? Egy-két konkrét kulcsalkatrésszel (FET? Tranzisztor?) már el tudnék indulni, példakapcsolásokat tudnék keresgélni.

Vagy ha van erre megfelelőbb fórum, szívesen veszek egy útbaigazítást is
(#) granpa válasza Domino78 hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Van 2 vasút modellezős témánk, ott kaphatsz választ.
(#) jdani hozzászólása Okt 26, 2018 /

Üdv. PICel kapcsolok trazisztoron keresztül egy relét. Viszont PICen kívül, egy másik 5Vos kimenettel is kapcsolni akarom ugyanezt a relét. Hogy oldjam meg?
(#) Domino78 válasza granpa hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Köszi, körbevizslattam, de én csak mindenféle kihalt fórumokat találtam. Viszont az egyikben volt egy Hobbivasút-link, az élőnek tűnik, megpróbálkozom ott
(#) Kovidivi válasza jdani hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Tehát van két kimeneted, amik egy relét kapcsolnak. Először is kellene, egy igazságtáblázat. Mi van, ha csak az egyik kimenet magas? Akkor is kapcsoljon a relé? Tehát a két kimenet között vagy kapcsolat van? Ez esetben minden kimenetre egy soros dióda, ezek katódja megy a tranzisztor bázis ellenállására.
(#) pipi válasza jdani hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

1. Beteszel még egy bázisellenállást a másik vezérléshez
2. a bázisellenállással sorbakötsz egy diódát, és így duplázod.
3. még egy tranyót +ellenállást beteszel, a kollektort összekötöd

Nem ártana egy nagyobb értékű ellenállás a bázis emitter közé is, hogy garantáltan lezárjon.
A relé tekerccsel párhuzamosan elfelejtettél diódát betenni
(#) granpa válasza Domino78 hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Mindig az a téma kerül előre, amelyikbe írnak, tehát nincs kihalt téma, csak régen látogatott.
(#) jdani válasza pipi hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Nem konkrét ez a rajz, csak neten találtam hirtelen. (hogy a reléről lemaradt a dióda)
Ez így jó?
Ellenállás érték?
4,7K?

Ha a soros ellenállás a diódák után van, akkor 1db is elég.
(#) jdani válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Jogos. Értéke milyen legyen?
*mármint az ellenállásé

Mondjuk 1k, vagy kiszámolod. Reléáram/erősítési tényező, ennyi áramnak kell a bázisba folyni. Feszültség, ami az ellenálláson esik: 5V-0.7V (dióda)-0.7V(tranzisztor). Feszültséget, áramot tudod, U=R*I.
(#) kendre256 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Idézet:
„Reléáram/erősítési tényező, ennyi áramnak kell a bázisba folyni.”

Itt kapcsoló üzemben működik a tranzisztor, az így számolt bázisáram 5-10-szeresét érdemes beállítani, hogy biztosan telítésbe kerüljön a tranzisztor. Ekkor lesz elég kicsi a CE maradékfeszültség, és ezáltal a tranzisztoron disszipálódó teljesítmény.
(#) Kovidivi válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Igaz. A "minimum annyi áram, de inkább a többszöröse" kimaradt.
(#) tbarath válasza Domino78 hozzászólására (») Okt 26, 2018 /

Arduino-hoz van egy csomó vasútmodellez dolog, a gugli 8 millió találatot hoz az "arduino train model" keresőkifejezésre. Alapvetően az arduino-s modulok használhatók ESP-hez is, csak az ESP 3,3 Voltos míg a legelterjedtebb Arduino lapok 5 Voltosok, szóval szintillesztő _lehet_ hogy kell közéjük. De vannak 3,3 Voltos kész modulok is, legalábbis létezik "modulvilág" a Raspberry Pi-hoz is, az pedig 3v3.
Én első körben szétnéznék mondjuk relémodulok között ebay-en, párszáz Ft-tól kaphatóak optocsatolós relémoduluk amik elvileg 10A-t tudnak kapcsolni (250V AC, 30V DC), szóval az általad írt 12-16V <2A terhelésre valószínűleg elegek még nagyotmondás esetén is.
(#) zeman válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 27, 2018 /

NCR (Panasonic) protected 3400mAh.
(#) antikzsolt válasza zeman hozzászólására (») Okt 27, 2018 /

Maximális kisütési áram: 4.87A az szerintem neked kevés. És emiatt a feszültség leesik és megáll az elektronika.
Esetleg egy panasonic Sanyo 18650 3.7V 3500mAh NCR18650GA aksi jobb lenne neked. Maximális kisütési áram 10A.
(#) zeman válasza zeman hozzászólására (») Okt 27, 2018 / 1

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítő jellegű hozzászólásokat!
Ma szórakoztam vele vagy 2 órát, de rájöttem
1kHz-es színusz jellel teszteltem, ez a normál zenéhez képest stressztesztként is felfogható. 3.0 és 3.3V bementi feszültségről 5.5V-ot állítottam elő az MT3086-tal.

Szóval a lényeg: TP4056 nélkül simán működik, 3.0V-ról az MT3086 szépen megcsinálja az 5.5V-ot, majd ahogyan a felvett áram 2A-t túllép és 3A felé közelít (hangerőtől, zenétől függően), szépen leesik a feszültség 3.8V körülire színuszjel esetén. Zene közben jellemzően 4.8V felett megmarad. Nem kapcsol le, nem esik szét.
A 3.3 Ohmos hangszórókon teljes hangerőn 2.3V feszültséget mértem, ez komoly 1.6W csatornánként, ennyit tud a PAM8406

A TP4056-ot összekötve viszont nagyobb hangerőn leáll, azaz vélhetően a TP4056 nem enged át magán 2.5A-nél többet.

Köszi még1x Nektek, tök rendes Tőletek, hogy segítetek a kezdőknek
(#) fsub hozzászólása Okt 27, 2018 /

Sziasztok!
Az volna a kérdésem, hogy ha áramgenerátorról hajtok meg egy led-et, akkor mekkora feszültség fog kialakulni az áramgenerátor kimenetén? Jól gondolom, hogy a Led nyitófeszültsége lesz ez az érték? A mellékelt képen látható kapcsolóüzemű áramgenerátort szeretném elkészíteni, csak a erősebbik testvérét felhasználva (lm2576), és ehhez kellene tudnom a kimeneti feszültséget is, hogy az L1 induktivitás értékét az IC adatlapjában megtalálható képlet alapján ki tudjam számolni, illetve meg tudjam választani. A kapcsolás leírása itt olvasható: Bővebben: Link
A söntön eső feszültséget gondolom még hozzá kell számolni a Led feszültségéhez. De ezt a feszültséget átfolyó áram alapján meg tudom határozni.
(#) Bakman válasza fsub hozzászólására (») Okt 27, 2018 /

Az áramgenerátor akkora feszültséget szolgáltat, hogy a beállított áram alakuljon ki. Ha te 100 mA-re állítod be és rákötsz egy egyszerű LED-et, az egy villanás kíséretében fog tönkremenni.
Következő: »»   3234 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem