Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Elnézést, elfelejtettem leírni, hogy mechanikus alkatrész nem játszik. Közben beugrott egy lehetséges megoldás de hátha tud ettől valaki elegánsabbat.
Pl. egy FET? Az egész 2. Graetz-hidas téma helyett szerintem egy simán tudnád kapcsolgatni vele a kondit, hogy benne legyen-e az áramkörben. Vannak típusok nagyon kicsi RDSON-nal is, nyitva kvázzi rövidzár.
A S-D közötti dióda nemkívánatos.
Szia!
Kicsit többet írhatnál arról, hogy mi ez az egész, milyen elvárásoknak kell megfelelni. Elsőre elképzelni sem tudom, hogy mi gondot okozhat a fet parazita diódája egy dc körben. Esetleg a kondi túl is töltődhet? Egyébként lehetne akár tirisztort is betenni, de az csak az egyik irányba vezet (esetleg triak), viszont vezetés alatt nem szakítható meg. Vagy esetleg mosfet relé?
Pontosan én sem tudom, hogy mi akar ez lenni, a megrendelő ennyit osztott meg velem, valamilyen übertitkos projekt egyik része lenne ez. AC in Vpp max. 500 V. Több ilyen fokozat is kell. Azt végképp nem tudom, hogy a dióda okoz-e gondot vagy nem, inkább úgy számolok, hogy igen mert PWM is szóba került. Utóbbi oknál fogva tirisztor, triak sem jöhet szóba.
A tranzisztort, mint szemléltető eszközt tettem bele, IGBT lesz a végső megoldás, galvanikusan leválasztott meghajtással.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Ba**kódtam vele egy darabig, de sehogy nem akart életre kelni. Végül rendeltem egy kici occó verziót 1699 huf-ért. Egyébként kipróbáltam hogy szín szerint rákötöttem az usb-re direktben a kamerát és működött. Felismerte a Windows meg minden, de amikor a kamera programmal a erre e kamerára váltottam, pár másodperc után leválasztotta mintha kihúztam volna.
Sziasztok. Kezdő vagyok még, szeretnék segítséget kérni.
Párhuzamosan szeretnék ledeket összekötni. 5V-ról kapná a feszültséget. 3mm-es ledek, 3V-3.2V-os nyitófeszültséggel, 20mA-al. Előtét ellenállásra ezt kaptam: Számított ellenállás: 12.5 Ohm Szabvány ellenállás: 15 Ohm Ellenállás min. teljesítmény: 384 mW Ezt 8 ledre írta. Magyarul ha 8 led van párhuzamosan kötve, 1db 15 Ohm-os ellenállás kell? Melyik jobb? Ha a 8 ledhez 1 ellenállás van, vagy ha a 8 led sorosan van 1-1 ellenállással, és ezek a soros kapcsolatok vannak párhuzamosan kapcsolva? Mellékelt képen 1-es vagy 2-es megoldás a szerencsésebb? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2018
Szia! LED-ek párhuzamosításánál az egyedi áramkorlátozás a jó megoldás, úgy, mint ahogy ezen a képen látható.
Értem. Akkor az ellenállást 1 leddel, soros kapcsolással számoljam.
Pontosan! Mivel 5V-ról ezeket a LED-eket még nem tudod sorosítani, ezért ez az egyetlen korrekt megoldás.
Rendben. Köszönöm. Próbálkozok vele, remélem sikerül.
Sziasztok!
Nagy fába vágtam a fejszémet, egy (vasútmodell-)elágazáshoz szeretnék egy egyszerű bizbert fejleszteni. A szempontokat szépen összeállítottam, és arra a következtetésre jutottam, hogy legegyszerűbben valami ESP8266-os cuccal tudnám megoldani (játéktól és menetrendtől függően a kezelőpult távolabb lenne; meg aztán a pultok amúgy is macerásak; telefon/tablet pedig mindig van kéznél). Túl vagyok a HTML alapjain, az AJAX alapjain is, az objektum-orientált programozás emlékeit is előszedegettem, már éledezik a "biztosítóberendezés" (nyomvonal-elvűre csinálom, hogy sokoldalúan fejleszthető legyen), kb. itt tartok most: https://www.youtube.com/watch?v=B5lINZQh6Uw Ami viszont teljesen hiányzik, az a hardver. Súlyosbítja a helyzetet, hogy semmiféle lexikális tudásom nincs alkatrészek terén (vagy 20 éve lemaradtam a BC-182-nél . Amit szeretnék: - macerálni 8 db, induktív terheléssel (elektromágneses állítómű, villanymotor, relé) ellátott digitális kimenetet (12-16V, max. 2A, 1-2mp-es impulzusokkal); - célszerűen az egész miskulanciát valami 16V~ tápról meghajtani (a vezérlőt talán valami step down áramkörrel). Tudtok esetleg javasolni egyszerűbb kapcsolásokat? Egy-két konkrét kulcsalkatrésszel (FET? Tranzisztor?) már el tudnék indulni, példakapcsolásokat tudnék keresgélni. Vagy ha van erre megfelelőbb fórum, szívesen veszek egy útbaigazítást is
Van 2 vasút modellezős témánk, ott kaphatsz választ.
Üdv. PICel kapcsolok trazisztoron keresztül egy relét. Viszont PICen kívül, egy másik 5Vos kimenettel is kapcsolni akarom ugyanezt a relét. Hogy oldjam meg?
Köszi, körbevizslattam, de én csak mindenféle kihalt fórumokat találtam. Viszont az egyikben volt egy Hobbivasút-link, az élőnek tűnik, megpróbálkozom ott
Tehát van két kimeneted, amik egy relét kapcsolnak. Először is kellene, egy igazságtáblázat. Mi van, ha csak az egyik kimenet magas? Akkor is kapcsoljon a relé? Tehát a két kimenet között vagy kapcsolat van? Ez esetben minden kimenetre egy soros dióda, ezek katódja megy a tranzisztor bázis ellenállására.
1. Beteszel még egy bázisellenállást a másik vezérléshez
2. a bázisellenállással sorbakötsz egy diódát, és így duplázod. 3. még egy tranyót +ellenállást beteszel, a kollektort összekötöd Nem ártana egy nagyobb értékű ellenállás a bázis emitter közé is, hogy garantáltan lezárjon. A relé tekerccsel párhuzamosan elfelejtettél diódát betenni A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2018
Mindig az a téma kerül előre, amelyikbe írnak, tehát nincs kihalt téma, csak régen látogatott.
Nem konkrét ez a rajz, csak neten találtam hirtelen. (hogy a reléről lemaradt a dióda)
Ez így jó? Ellenállás érték? 4,7K?
Ha a soros ellenállás a diódák után van, akkor 1db is elég.
Jogos. Értéke milyen legyen?
*mármint az ellenállásé A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2018
Mondjuk 1k, vagy kiszámolod. Reléáram/erősítési tényező, ennyi áramnak kell a bázisba folyni. Feszültség, ami az ellenálláson esik: 5V-0.7V (dióda)-0.7V(tranzisztor). Feszültséget, áramot tudod, U=R*I.
Idézet: „Reléáram/erősítési tényező, ennyi áramnak kell a bázisba folyni.” Itt kapcsoló üzemben működik a tranzisztor, az így számolt bázisáram 5-10-szeresét érdemes beállítani, hogy biztosan telítésbe kerüljön a tranzisztor. Ekkor lesz elég kicsi a CE maradékfeszültség, és ezáltal a tranzisztoron disszipálódó teljesítmény.
Igaz. A "minimum annyi áram, de inkább a többszöröse" kimaradt.
Arduino-hoz van egy csomó vasútmodellez dolog, a gugli 8 millió találatot hoz az "arduino train model" keresőkifejezésre. Alapvetően az arduino-s modulok használhatók ESP-hez is, csak az ESP 3,3 Voltos míg a legelterjedtebb Arduino lapok 5 Voltosok, szóval szintillesztő _lehet_ hogy kell közéjük. De vannak 3,3 Voltos kész modulok is, legalábbis létezik "modulvilág" a Raspberry Pi-hoz is, az pedig 3v3.
Én első körben szétnéznék mondjuk relémodulok között ebay-en, párszáz Ft-tól kaphatóak optocsatolós relémoduluk amik elvileg 10A-t tudnak kapcsolni (250V AC, 30V DC), szóval az általad írt 12-16V <2A terhelésre valószínűleg elegek még nagyotmondás esetén is.
NCR (Panasonic) protected 3400mAh.
Maximális kisütési áram: 4.87A az szerintem neked kevés. És emiatt a feszültség leesik és megáll az elektronika.
Esetleg egy panasonic Sanyo 18650 3.7V 3500mAh NCR18650GA aksi jobb lenne neked. Maximális kisütési áram 10A.
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítő jellegű hozzászólásokat!
Ma szórakoztam vele vagy 2 órát, de rájöttem 1kHz-es színusz jellel teszteltem, ez a normál zenéhez képest stressztesztként is felfogható. 3.0 és 3.3V bementi feszültségről 5.5V-ot állítottam elő az MT3086-tal. Szóval a lényeg: TP4056 nélkül simán működik, 3.0V-ról az MT3086 szépen megcsinálja az 5.5V-ot, majd ahogyan a felvett áram 2A-t túllép és 3A felé közelít (hangerőtől, zenétől függően), szépen leesik a feszültség 3.8V körülire színuszjel esetén. Zene közben jellemzően 4.8V felett megmarad. Nem kapcsol le, nem esik szét. A 3.3 Ohmos hangszórókon teljes hangerőn 2.3V feszültséget mértem, ez komoly 1.6W csatornánként, ennyit tud a PAM8406 A TP4056-ot összekötve viszont nagyobb hangerőn leáll, azaz vélhetően a TP4056 nem enged át magán 2.5A-nél többet. Köszi még1x Nektek, tök rendes Tőletek, hogy segítetek a kezdőknek
Sziasztok!
Az volna a kérdésem, hogy ha áramgenerátorról hajtok meg egy led-et, akkor mekkora feszültség fog kialakulni az áramgenerátor kimenetén? Jól gondolom, hogy a Led nyitófeszültsége lesz ez az érték? A mellékelt képen látható kapcsolóüzemű áramgenerátort szeretném elkészíteni, csak a erősebbik testvérét felhasználva (lm2576), és ehhez kellene tudnom a kimeneti feszültséget is, hogy az L1 induktivitás értékét az IC adatlapjában megtalálható képlet alapján ki tudjam számolni, illetve meg tudjam választani. A kapcsolás leírása itt olvasható: Bővebben: Link A söntön eső feszültséget gondolom még hozzá kell számolni a Led feszültségéhez. De ezt a feszültséget átfolyó áram alapján meg tudom határozni.
Az áramgenerátor akkora feszültséget szolgáltat, hogy a beállított áram alakuljon ki. Ha te 100 mA-re állítod be és rákötsz egy egyszerű LED-et, az egy villanás kíséretében fog tönkremenni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |