Fórum témák
» Több friss téma |
Szia !
Idézet: „gond az, h nem tudom a bordák hőleadó képességét (asszem így hívják).” Ne hogy napokat ezen gondolkozz, ott van középen az a P1-es proci borda, tedd rá azt 1,5A -re bőven elég. Üdv!
Azt a nagyot?
Reménykedtem benne, h a zöld v a sárga chipsetre való borda közül elég lesz vmelyik.
Szia!
Szerintem PCB a sárga bordára gondolt, az néz ki úgy mint Idézet: . A régebbi gépeken igen, ilyen kis borda volt, és nem is GHzeken dolgoztak, te valamelyik nagy újkori processzorhűtőre gondoltál.„P1-es proci borda” Üdv. Tóbi
Szia !
Erre gondoltam. Bár lehet ez nem P1 -es prociborda hanem chipset, de méreteiben szinte ugyanaz. Üdv!
Most, h mondod, már emléxek, h ekkora volt a p1-es borda, hirtelen a nagyobbra gondoltam (az tán p3ason volt).
Akkor a sárga lesz, köszi szépen Mindenkinek! PCB: a méret stimmel, az egy p3as alaplap chipsetén volt
Sziasztok!
A mellékletben található tápegységet szeretném megépíteni. Két darab 2X15Vos trafóm van., és ha sorba kötöm a kivezetéseket úgy 2X30V AC-t elő tudok állítani, szerintetek rá lehet erre a tápegységre akasztani ekkora feszültséget? (szimmetrikus tápegységet szeretnék készíteni) Vagy ha így símán nem, akkor hogyan lehetne..? Zoli
Hello, nem. Illetve veszélyes rá nézve ez a feszültség. Max 40V DC-t tehetsz csak rá. De ha a 15V AC-t választod, az jó, ha a 20V DC elég.
Ha a két szekundert sorosítod az csak 1x30V lesz. Ezt pufferelve 42V-ot kapsz. Mivel a ki és bemenet között maximum 40V lehet ezt nem ajánlanám. (42-1,2=40,8V ami eléggé csúcsrajáratás és felesleges lenne eldisszipálni X wattot)
Hello! Szerintem ha ezt a kapcsit megépíted akkor vegyél hozzá egy 20V körüli trafót
(nem akor ellene szólni a 317-nek de az lm350-nek 2-szer akkora a terhelhetősége, bár attól függ mit akarsz vele hajtani)
Sziasztok!
és ha a GRAETZ után még 1-1 vagy esetleg 2-2 diódát a pozitív és negatív ágba sorba be tennék...? Azokon elvileg esik feszültség. Ha 0,7V-tal számolok, akkor az már 2,8V + amit még a graetz megeszik. Vagy ez a diódás buli teljesen elvetendő? Most éjjel pattant ki a fejemből. mi a véleményetek erről?
Szia!
Azt is figyelembe kell venni, hogy bár az lm317 egy 1,5A-es típus, a tok összesen ~20W-ot tud elfűteni. Viszont van neki az lm317HVT változata. Ez 57V-ig kaphat feszültséget. Ha 42V DC-ről hajtod, akkor max. fél Amper körüli áramot tudsz kiszedni. Megfejelheted még egy P-s teljesítménytranzisztorral és akkor csak a hűtőbordád szab határt.
Szia!
köszi az infót, a HVK-s változat mellett döntök, ha nem lesz elég nekem a teljesítmény amire képes akkor rakok rá még egy-egy teljesítmény tranyót is. De miért csak fél amper körüli terhelhetőségem lesz a 42V DC-vel? Zoli
P=U*I
Idézet: Nagyobb feszültség mellett kisebb áram hatására is eléred a megengedett teljesítményt. Azaz, nem mindegy mekkora felesleges feszt zabáltatsz el az IC-vel. „a tok összesen ~20W-ot tud elfűteni”
Attól függ, milyen feszültségre akarod megépíteni. Ha elég az egyenirányított 15V tápáganként, akkor a 2x15V-os trafókból vagy középleágazásos kétutas egyenirányítással vagy a két 15V-os tekercset párhuzamosan kötve és Graetz-cel egyenirányítva lehet 20V körüli egyenfeszt előállítani.
Én a két tápegységfelet teljesen különállóan építeném meg, így a kimeneteket bármilyen kombinációban össze lehet utólag kötögetni. Előállítható akár +/- táp vagy két különböző feszültségű + táp is, ha kell.
Sziasztok!
Már olvastam a fórumban a kérdést, de választ sajnos nem. Építettem egy kapcsolást az ic-vel, ha a kimenetre műszert kacsolok akkor tökéletesen előírásoknak megfelelően működik, viszont ha kapcsolok rá fogyasztót, esetemben az első próba egy izzó volt abban a pillanatban a feszültség rohamosan leesett és az izzó nem világított, alig 0,01 amperes áramot venne fel az izzó. Mi lehet a probléma? Segítsetek, tudom látatlanban nehéz, de nem én vagyok az első ilyen problémával küzködő, remélem valaki tudja a megoldást, vagy már rájött. Köszönöm!
Egy pozitívum, hogy kerestél!
Több lehetőséged van: -kicsi a táp teljesítménye, ekkor esik rohamosan a feszültség. -az izzó mekkora teljesítményű? csak azért kérdem, mert az IC-nek is vannak határértékei. -esetleg rossz bekötés??? -próbáld meg leterhelni nagyobb teljesítményű ellenállásokkal - ekkor is ugyanez a jelenség? Esetleg fénykép/rajz jól jönne (trafóról, bekötésről, stb...)!
Helló!
Meglepetés a köbön! Köszi a gyors választ. Betápolás egy 12 voltos zselés 7Ah akksi.(fullra töltve) Az izzó egy sima rízsszem izzó volt mért áramfelvétel műszer szerint 0,01A. Bekötés....hmmm...izé alig néhány órám ment el a kapcsolás lépésről lépésre ellenőrzésével. Szerintem jó! Nagyobb terhelés esetén ugyanez a jelenség 12v 5wattos izzó is ezt produkálja. Előre is köszönöm!
akkor táp megfelelő,
izzó nem túl nagy teljesítményű. eddig minden ok. rossz bekötésre nem lehet innen domaszékről mit mondani nem látom... Küldj egy képet, ha tudsz! a lényeg, hogy ki lehessen venni, hogy mi hova csatlakozik, és átnézzük mi is! (több szem többet lát!)
A kapcsolást próbapanelre készítettem, szóval hogy mi hova az elég nehezen látszik, bár jól áttekinthető (én már jól látom) mások is küszködtek hasonló problémákkal ebben a fórumban, talán ők kaptak valakitől egy jó ötletet, vagy csak megoldották. Továbbra is bízom mindenkiben, ha már csak ez maradt!
Köszönöm neked is , és a többieknek is akik majd foglakoznak a problémával.
Volt szerencsém már olyanhoz, hogy rosszul bekötött LM317 műszerrel mérve látszólag jó feszültséget szolgáltatott a kimenetére, de némi terhelés, már lerántotta. Nézd meg, nem-e felülnézetből van megadva a lábkiosztása az adatlapban, te meg alulnézetből raktad össze.
Ez annyira egyszerű, hogy vagy rossz a bekötés, vagy hibás a szabályzó. Több lehetőség nincs.
No igen a kapcsolás anyira eszerű hogy az már majdnem bonyolult, rajzoltam marattam már nyákot bonyolult kapcsolásokat is készítettem már, de ezt valószínű bonyolítani kéne, hogy meg tudjam csinálni. 4 IC volt a fiókban mind a négy UA csinálja.
Akkor vagy mind a 4 döglött, vagy a bekötés hibás. Vigyázz, én már találkoztam nem szabvány bekötésű LM317 IC-vel, tehát a gyártó alapján nézd meg az adatlapot, hogy hogyan kell az adott gyártmányt bekötni!
Segíthet ez: Alldatasheet Ezen az oldalon a gyártó szerint is keresheted az adatlapját.
Ismételten köszönöm a segítséget!
Sajnos nem találtam a gyártó szerint datasheetet, azért ezt már csakazértis megcsinálom! Mindenesetre talán ez a feltevés lehet a legjobban hejtálló! Köszönöm! Ha meglesz a megoldás publikálom! Mások okulására.
Sziasztok!
A Dolog megoldása: nem megfelelő lábkiosztás, kisérletezéssel megtaláltam a megfelelő kapcsolást, pont fordítva volt a be és a ki oldal. Figyeljen más is a helyes bekötésre. Üdv mindenkinek!
Melyik adatlapot nézted. Linkeld már be. És akkor nálad melyik láb melyik?
Ja...ja...
Nagyon tanulságos volna : - Melyik gyártó ? - Milyen tokozású IC-je (TO-3, TO-220 stb.) ? - Esetleg egy fényképet feltennél róla ? Eddig még csak ilyennel találkoztam (TO-220 esetében : - 1. szabályzás - 2. kimenet - 3. bemenet A Tiéd lábkiosztása milyen ???
Sziasztok!
Gondoltam hogy a téma itt nincs lezárva. Gyártót nem tudok mondani, de az IC-n egy Döntött "F" betü látható a felső sorban. A Tokozás TO-220-as, és az itt a HE oldalán fellelhető adatlap által megadott sorrend pontos fordítottja. Már mondták, hogy lehet fordítva fogtam, nem. Ebből az IC-ből van több darab is és mind a fordított bekötésel működik. Esetleges kérdésre még szívesen válaszolok.
Az F-ből gondolom, hogy Fairchild gyártmány lesz, de a bekötése az adatlapja szerintt ugyanaz, mint az itt fennlévő ST gyártmányúnak. Számomra kicsit hihetetlen, hogy fordítva lenne tokozva.
Nemrég vettem épp néhányat, amit még nem használtam fel, azok ST-sek, meg van itthon egy TS317 (azt nem tudom, milyen gyártó), majd letesztelem őket. Bővebben: Link
A TS valószínűleg Taiwan Semiconductor. A neten sokfelé azzal találkoztam, hogy elég megbízhatatlanok a TS cuccok. Pl. a TS gyártmányú 7805 simán előfordul, hogy 4,5V-ot ad csak ki, a TS34063 kiakad, és ráküldi a bemenetet a kimenetre, stb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |