Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Még valami jutott eszembe, nem szervizelte már ki valaki belőle az eredeti alkatrészt? És tette be habókra ami benn van?
A párhuzamos kapcsolás az áramkör egyéb részein van. Azokat részletesen nem néztem. Csak vanrajta több ilyen varisztor is és nem értem/értettem a bekötésüket.
230 VAC -> VR4 -> - Tekercs - Nulla
Ennyi az egész. És ezt nem értem. Ha direkt adok 230V tápot a tekercsnek akkor elkezd remegni, nem marad meghúzva. Lehet a tekercs (is) rossz. Erről a szelepről van szó: Bővebben: Link
Eddig oké - de vajon mekkora áramot kér? 50-100...150 mA?
Meghúzva addig marad, ameddig rajta van a 230 V ? Vagy úgy sem? Az nem mindegy persze, hogy hallassz egy zizegő hangot, vagy tényleg remeg... ha meg van szorulva, bármi lehet. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2019
Sajnos a szelepről érdemi infót nem találtam. Mivel 230 VAC hatására remegett nem méregettem inkább lekapcsoltam mert normál üzemben 230VAC hatására meghúzva kellene maradnia.
Akkor az kuka lesz, egyértelmű és sokat is fogyaszthat a többihez képest. Ezért mérd meg az áramát pár másodpercig és egy jóét is.
A "soros valami " pedig túlmelegedhetett és megszakadt. Egy sima váltóáramú mágneskapcsoló tekercse is leég, ha nem ránt be teljesen és nem záródik a mágneskör. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2019
Magyarországon ez nem beszerezhető szelep. Ha rossz akkor saját megoldással kiváltom.
A soros VR-t nem értem továbbra sem. Tuti, hogy eddig nem nyúlt hozzá senki. B verzió, hogy valamit nagyon csúnyán benéztem, de semmi egyéb nincs az áramkötön a közelben. Kétoldalas nyák amin átláthatóak a vezetősávok.
Azt megállapítottad, hogy "remeg" - mérj áramokat, ahogy írtam.
Jó szelep xx mA, rossz pedig xxx mA. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2019
Ha remeg, akkor elképzelhető menetzárlat, vagy mechanikus akadály a vasmag körül.
Sziasztok, az SMD kondenzátornál van forrasztási "irány", mint a LED-eknél? Gondolok itt pl. a 100 nF kondenzátorra. Valamint egy ilyen kondenzátornál honnan lehet megtudni, hogy hány nF-os?
Irány nincs és kapacitásmérővel.
Polaritás csak smd elkónál van. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2019
Ha meg akarod tudni az igazságot és nem ismered a tényleges működést, fogsz egy jó VR4-et, sorbakötöd egy jó szeleppel, a szelepre ráteszed a multimétert AC 750...1000 V állásban és rákötöd a 230 váltót az egészre.
"x" idő múlva látod, hogyan fut fel a feszültség a szelepen és érzékelheted, mikor húz be. ( ha a VR4 NTC és elkezdene melegedni ). Ez csak akkor érvényes, ha tényleg ez a kapcsolás van a paneleken, ahogy leírtad! Mindenesetre elég szokatlan elrendezés. A VR4-et pedig külön letesztelheted, ha méred az ellenállását, kivéve az áramkörből és felmelegíted pl. 50-60 fokra. Mindjárt kiderül, hány kohm-ra csökken le, ha NTC. Amennyiben 34 kohm alapban, úgy és akkor valószínűleg nem húz be a mágnesszelep - túl kicsi lenne az áram, hozzátéve még a tekercs xx kohmos induktív ellenállását is.
Nos tökéletesen rosszul emlékeztem.
Nem VR4 a jelölés hanem RV1. Szerintem (is) PTC lesz és nem varisztor, de kísértetiesen hasonlít a varisztorra. Csak a soros bekötés kizárja, hogy varisztor legyen. Viszont sehol nem találok ilyet. Mivel tudnám kiváltani?
Szerintem állítsd össze azt a teszt kapcsolást, amit írtam este és nézd meg, mire jutsz.
Még mindig kétlem, hogy ez nálad hol van a kapcsolásban. Akár ptc, akár ntc lenne, a melegítéses eljárásból meg tudod állapítani, micsoda és megint átnézheted a panelt kapcsolás szempontjából. Nálam ez a jelölés varisztor inkább. Itt is megnézheted: varisztorok A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2019
Forraszd ki az egyiket a jó panelből és mérd meg - ha szakadás, akkor tuti varisztor és akár melegítheted 80 fokig is, semmit se fogsz látni.
Az említett 34 kohm valami belemért akármi lesz. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2019
Ez varisztor és nem lehet sorosan. Bővebben: Link
Ha kellően belemelegedsz a visszarajzolásba, nézd meg azt is, mi kapcsolja a szelepet.
Véleményem szerint a varisztor azzal van párhuzamosan kötve és ez a komplexum értelemszerűen soros a tekerccsel. Viszont te csak a varisztort nézted eddig. A másik verzó az lenne, hogy paralel van a tekerccsel, csak a "visszavezetés " vezetékét még nem derítetted fel.
Túl sok időm nincs játszani vele.
Azt nem tudom a 08 18 mit jelent rajta. Ami nekem van varisztor az S10 K275 16 22. Feltételezem, hogy ez is jó bele.
A gyártási idő kódja. De először jó lenne visszarajzolni azt a kimenetet.
A visszarajzoláson vagyok.
Van a kimenetnél egy Triak is. Az A2 lába és a varisztor egyik lába van a tekercs egyik felén. Varisztor másik lába fázison. Triak A1 szintén fázison. A Triak Gate lábát nem találom hova megy. Bemegy egy relé alá és ott mérni már nem tudom. Innentől kezdve a Varisztor nem lehet rossz szerintem.
Most jön az, amit már 2x beírtam: a " rossz" szelepet próbáld meg direkt 230-ról és mérd az áramát is, összehasonlítva egy jó szelepével.
Ha itt bebizonyosodik, hogy rossz, akkor nincs további játék. "Tizedik" verzió még, ha a triac meghajtása meggyengült volna (?) és csak félhullámban kapcsol, de ennek kicsi az esélye és azért "remegett" a szelep..
A szelep direk táp esetén remeg.
A vezérlésről semmit sem csinál.
Akkor ROSSZ.
Nem tudom, miért félsz egy összehasonlító áramméréstől, de mindegy... annak kuka és kész. - utána jön a vezérlés teszt pl. egy másik szeleppel, pár másodpercig.. Ki kell esetleg derítened még, hogy magától romlott el, vagy hibás triac gyújtás miatt. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2019
Sziasztok!
Szeretnék beépíteni egy tolatóradart, de rövidek lesznek a szenzorok kábelei. Ha jól láttam a kábeleken az írást koax kábelek, de elég hajlékonynak találom egy hagyományos koaxhoz képest. Meg lehet ezeket toldani, nem fogja elrontani a rendszer működését a toldás vagy a hosszabb kábel? Már ha találok ilyen kábelt meg valami csatlakozókat rá. Köszi a segítséget!
Nagyon valószínűtlen, hogy koax lenne. Nézd meg a vezérlőn az őt fogadó csatlakozót, általában 3 vagy 4 pólusú, ergo a kábel is olyan, meghosszabbítani is csak úgy lehetne. Véleményem szerint a hosszabbítás elektromos szempontból nem okozhat gondot, nem gigahertzek vannak ott...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |