Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Köszi az információt a szadi eszközről.
Jókat lehet röhögni rajta. Persze csak hülyéskedik, nem szabad komolyan venni. Ha jól tévedek egy török fickó, Medhi Sadaghdar-nak hívják, és régebben a youtube-on is ezen a néven futott.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2019
Urak, nagy gondom van, kezdek becsavarodni.
1mm emelkedésű menetet szeretnék készíteni kis hobbiesztergán. A kerékarányt kiszámolva a fogaskerekeket betettem, kipróbáltam palástra karcolni, a menet mégis egészen picit sűrűbb (kb 95% lehet, 17mm-en 18 menet), ez már 2cm alatt is feltűnő. Rajzot készítettem, hogy is van az elrendezés. Az iránytól tekintsünk el... Mit rontok el???
Zavart érzek az erőben. Nem kellene még egy fogaskerék? (De igen.) Így mindig a főorsó és a vezérorsó különbségét adja (1/1.5×54/36). A 92-es tengelyére kell még egy, ami a megfelelő áttételt adja a vezérorsónak. Nem biztos, hogy 92-es kell oda. Nem tudom már fejből a fogaskerék sort.
Köszönöm a választ. Mit értesz különbség alatt? Ezzel az elrendezéssel meg lehetne-e valósítani a pontos 1mm-es menetet, ha az 54-es más fogszámú lenne? (a 36-os fém és nem módosítható)
A fogaskerekek így vannak egy síkban, egy újabb megbontaná ezt, és nem is fér el. Természetesen, ha más megoldás nincs, akkor előszedem az eredeti kerekeket, de eléggé vacak a kialakítása ezeknek. Kérlek, mondd el, hogy most mit is csináltam a jó megoldás helyett.
Én meg nemrég arra próbáltam rájönni kíváncsiságból hogy matematikailag hogy lehet kiszerkeszteni a toló mérő század skáláját. Nem jöttem rá.
Mindjárt utánanézek a gépkönyvében.
90 76 72 24 19-es műanyag kerekek vannak eredetiben, de a fém 36-os kivételével bármilyet tudok nyomtatni.
Úgy lehet egy síkban, ha megfelelő fogszám van vezértengelyen. A közlőkerék fogszáma nem számít (módosításban megírtam az elkövetésedet). Akkor számolgatni kell, melyik a helyes fogszám.
De nem tudok más módot. Éppen az kellene, hogy valaki rámutasson, hol vétek elméleti hibát. Mert a képlet, amit leírtál, pontosan 1-et eredményez, ami nekem kellene.
Szerintem a vezértengelyeken PONT a megfelelő fogszám van, ami az 1.5-es arányt adja. Azt már lemértem, hogy az eszterga nem hibázik a húzásnál, tehát pontosan 1.5mm-t húz minden körbefordulásra. Mindjárt megnézem a fogaskerekeket, mert végülis 20 fordulat kézzel is szimulálható és a kerekek egymáshoz viszonyított helyzete szemügyre vehető.
Nekem is ~1-et ad, de nem az a jó irány. Lassítani kell a vezérorsót, mert a menetemelkedése is beleszól az áttételbe. A főorsó 1 fordulatára 2/3-ot kell fordulnia, hogy 1 mm-t húzzon. A 24-es lehet a nyerő (nem tudtam az előbbin módosítani).
Mértanilag gondoltad a szerkesztést. Háromszög segítségével. A nóniusz ( 0.1, 0.05, vagy 0.02?) hányas osztású?
Ha lehajtasz pontosan 3 tokmányfordulatot, a vezérorsó pontosan kettőt kell forduljon. A kérdés inkább az, hogy valóban halad-e a szán 3 mm-t?
Urak, mindenki nyugodjon le, megvan a megoldás! Mint mindig, az emberi hanyagság (az enyém) volt a főszereplő. A kés nem volt rendesen meghúzva, így picit mozdította magát előre (fordított irányú vágás volt a 3 kerék miatt), ezért lett sűrűbb.
Atomra húzva tökéletes 1mm-t ad 5cm-en is, változatlan kerekekkel. Ugye én nem teljes menetet vágtam vele, hanem csak a rúd palástjára karcoltam és mértem. És csak egyszer. Szóval elnézést, mea maxima culpa!
Pedig már majdnem előkerestem az esztergályos-marós könyvemet. Még jó, hogy 200 km-re Györökön van. Ha írtad volna a vezérorsó menetemelkedését, előbb kiugrik a hiba.
Maradjunk az 5 századnál lévén az enyém is olyan.
Amikor leűltem a gépegységem elé és rápillantottam az Origo-ra a szemem kigúvadt a hír olvasatán. Nem kis kár.
Ilyenkor honnan van annyi víz. Amit visznek kocsiban az semmi. Tűzoltócsap meg van három az országban.
Miért, ezt is szándékosan gyújtották fel?
Vannak beteg emberek. Az ottani tűzbámulók között lehet a ludas, ezek abban gyönyörködnek.
Nem hinném. Szerintem megint cigiztek az egerek.
Van egy tűzzel foglalkozó ismerős (nem gyújt, nem olt, csak jelez).
Szerinte öreg malom sok szempontból szívás: - Tele van éghető porral (liszt robban is), - Fa ácsolatok vannak rezgés csillapítás végett, - Ha meggyulladt, akkor oda épeszű ember nem megy be mert a fejére esnek a "vasak". Nem értek hozzá, de hihető... |
Bejelentkezés
Hirdetés |