Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3034 / 3599
(#) antikzsolt válasza peti333 hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Köszi az információt a szadi eszközről.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

(#) Skori válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

Jókat lehet röhögni rajta. Persze csak hülyéskedik, nem szabad komolyan venni. Ha jól tévedek egy török fickó, Medhi Sadaghdar-nak hívják, és régebben a youtube-on is ezen a néven futott.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2019
(#) bbalazs_ válasza Skori hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

Ránézésre inkább iráni.
(#) bbalazs_ hozzászólása Máj 21, 2019 /

Urak, nagy gondom van, kezdek becsavarodni.
1mm emelkedésű menetet szeretnék készíteni kis hobbiesztergán.
A kerékarányt kiszámolva a fogaskerekeket betettem, kipróbáltam palástra karcolni, a menet mégis egészen picit sűrűbb (kb 95% lehet, 17mm-en 18 menet), ez már 2cm alatt is feltűnő.
Rajzot készítettem, hogy is van az elrendezés. Az iránytól tekintsünk el...
Mit rontok el???

eszterga.jpg

(#) granpa válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

Zavart érzek az erőben. Nem kellene még egy fogaskerék? (De igen.) Így mindig a főorsó és a vezérorsó különbségét adja (1/1.5×54/36). A 92-es tengelyére kell még egy, ami a megfelelő áttételt adja a vezérorsónak. Nem biztos, hogy 92-es kell oda. Nem tudom már fejből a fogaskerék sort.
(#) bbalazs_ válasza granpa hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

Köszönöm a választ. Mit értesz különbség alatt? Ezzel az elrendezéssel meg lehetne-e valósítani a pontos 1mm-es menetet, ha az 54-es más fogszámú lenne? (a 36-os fém és nem módosítható)
A fogaskerekek így vannak egy síkban, egy újabb megbontaná ezt, és nem is fér el. Természetesen, ha más megoldás nincs, akkor előszedem az eredeti kerekeket, de eléggé vacak a kialakítása ezeknek.
Kérlek, mondd el, hogy most mit is csináltam a jó megoldás helyett.
(#) jani1987 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

Én meg nemrég arra próbáltam rájönni kíváncsiságból hogy matematikailag hogy lehet kiszerkeszteni a toló mérő század skáláját. Nem jöttem rá.
(#) bbalazs_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

Mindjárt utánanézek a gépkönyvében.
90 76 72 24 19-es műanyag kerekek vannak eredetiben, de a fém 36-os kivételével bármilyet tudok nyomtatni.

Úgy lehet egy síkban, ha megfelelő fogszám van vezértengelyen. A közlőkerék fogszáma nem számít (módosításban megírtam az elkövetésedet). Akkor számolgatni kell, melyik a helyes fogszám.
(#) bbalazs_ válasza granpa hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

De nem tudok más módot. Éppen az kellene, hogy valaki rámutasson, hol vétek elméleti hibát. Mert a képlet, amit leírtál, pontosan 1-et eredményez, ami nekem kellene.

Szerintem a vezértengelyeken PONT a megfelelő fogszám van, ami az 1.5-es arányt adja.
Azt már lemértem, hogy az eszterga nem hibázik a húzásnál, tehát pontosan 1.5mm-t húz minden körbefordulásra. Mindjárt megnézem a fogaskerekeket, mert végülis 20 fordulat kézzel is szimulálható és a kerekek egymáshoz viszonyított helyzete szemügyre vehető.

Nekem is ~1-et ad, de nem az a jó irány. Lassítani kell a vezérorsót, mert a menetemelkedése is beleszól az áttételbe. A főorsó 1 fordulatára 2/3-ot kell fordulnia, hogy 1 mm-t húzzon. A 24-es lehet a nyerő (nem tudtam az előbbin módosítani).
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

Mértanilag gondoltad a szerkesztést. Háromszög segítségével. A nóniusz ( 0.1, 0.05, vagy 0.02?) hányas osztású?
(#) reloop válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

Ha lehajtasz pontosan 3 tokmányfordulatot, a vezérorsó pontosan kettőt kell forduljon. A kérdés inkább az, hogy valóban halad-e a szán 3 mm-t?
(#) bbalazs_ hozzászólása Máj 21, 2019 /

Urak, mindenki nyugodjon le, megvan a megoldás! Mint mindig, az emberi hanyagság (az enyém) volt a főszereplő. A kés nem volt rendesen meghúzva, így picit mozdította magát előre (fordított irányú vágás volt a 3 kerék miatt), ezért lett sűrűbb.
Atomra húzva tökéletes 1mm-t ad 5cm-en is, változatlan kerekekkel.

Ugye én nem teljes menetet vágtam vele, hanem csak a rúd palástjára karcoltam és mértem.
És csak egyszer.
Szóval elnézést, mea maxima culpa!

Pedig már majdnem előkerestem az esztergályos-marós könyvemet. Még jó, hogy 200 km-re Györökön van. Ha írtad volna a vezérorsó menetemelkedését, előbb kiugrik a hiba.
(#) Gafly hozzászólása Máj 21, 2019 /

(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

Maradjunk az 5 századnál lévén az enyém is olyan.
(#) TAttila77 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

Amikor leűltem a gépegységem elé és rápillantottam az Origo-ra a szemem kigúvadt a hír olvasatán. Nem kis kár.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

Ilyenkor honnan van annyi víz. Amit visznek kocsiban az semmi. Tűzoltócsap meg van három az országban.
(#) nedudgi válasza Gafly hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

A MEV tűzkár jutott az eszembe…
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 21, 2019 /

Ilyen épületek közelében csak van csap.
(#) lóri válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 22, 2019 / 1

Miért, ezt is szándékosan gyújtották fel?
(#) nedudgi válasza lóri hozzászólására (») Máj 22, 2019 /

Nem tudom.
(#) nagym6 válasza lóri hozzászólására (») Máj 22, 2019 /

Vannak beteg emberek. Az ottani tűzbámulók között lehet a ludas, ezek abban gyönyörködnek.
(#) lóri válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 22, 2019 /

Hmm, akkor be kell gyűjteni őket.
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 22, 2019 /

Hacsak nem biztosítási csalás volt.
(#) ronin75 válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 22, 2019 /

Nem hinném. Szerintem megint cigiztek az egerek.
(#) Gafly válasza ronin75 hozzászólására (») Máj 22, 2019 /

Van egy tűzzel foglalkozó ismerős (nem gyújt, nem olt, csak jelez).
Szerinte öreg malom sok szempontból szívás:
- Tele van éghető porral (liszt robban is),
- Fa ácsolatok vannak rezgés csillapítás végett,
- Ha meggyulladt, akkor oda épeszű ember nem megy be mert a fejére esnek a "vasak".
Nem értek hozzá, de hihető...
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Máj 22, 2019 /

Ez is attól függ, melyik malomról van szó. Az egyikbe hetekig jártunk dolgozni de ott szinte folyamatosan takarítottak. Ezt onnan lehetett tudni, hogy a porszívójuknak igen jellegzetes hangja van. A másik két pont stimmel.
Következő: »»   3034 / 3599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem