Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
0,22F az 220000uF....
Csatolni elég a 220nF is. Valami más gond lessz ott....
De most én konkrétan erre vagyok kíváncsi.
Nyertél, megint csípőből tüzeltem, szokás szerint mellé.
De az is lehet, hogy nyomdai hiba miatt maradt le a prefix a F előtt, láttam már olyat is, hogy ennek helyén kis négyszög volt, aztán lehet találgatni, hogy az milyen prefix lehetett. A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2019
Az én képernyőmön nincs nyomdai hiba, Én arra írtam választ amit nem csak én láttam.
Drága elhunyt gyermekem, már sajnos 12 éve vagy még régebben klub tag volt. Nyughelyére a sirköre egy kép alapján szeretném megvalósittatni elképzelést. Ehhez kerenék segitő embert. Lehetőleg Hajdu-Bihar megye közelében. Köszönöm. Privátban elküldöm a képet, mert itt nem tudom lehet-e? köszönöm
Részvétem.
Ha fotót akarsz tenni rá érdemes lézereztetni és úgy megmaratni az anyagot. Konkrét terv nélkül sajnos nem igen tudunk segíteni.
Köszönöm
Nem fotot szeretnék rá tenni, hanem a sirkó szélére világitást , de igy nem tudom megirni csak ha fényképet rakhatok fel. Ezt lehet?
Részvétem.
Pedig lehetne fénykép is, rádásul egyáltalán nem drága. Bővebben: Link Én magam is gondolkodom hasonlón...
A siremléken van fénykép és a motorja is. lesz ami, lesz T. kérem a moderátorokat ne töröljék nagyon fontos kegyeleti dolog. Most bemásolom mit szeretnék a Drága Gyermekem nyughelyére.
Műszaki részét előtérbe helyezve:
Akkor Hajú-Bihar közelében kellene, sírra, örökmécses sort szerelni, volt fórumtársunknak?
Bocsi mindenki de újra kérdezem :
Idézet: „Mi történik, ha egy bipoláris léptetőmotor egyik tekercsét véletlenül (vagy hibázva) fordítva kötjük a vezérlőre ... Tehát a vezérlő A1,A2,B1,B2 sorrendet várna, de A1,A2,B2,B1 lett a PINeken bekötés ?” Kerettörténet : Arduinós-CNC-boardos dvd-plottert próbálok építeni. A NETes leírásoktól eltérően (ahol szalagkábel van a léptetőmotor egymás melletti forrpontjain, nekem az egyik motorból 4 szál "drót" lóg ki ... A párok kiválasztása ohm-mérővel 2 pillanat , de továbbra is kérdés a polaritás ... Ps.: bekötöttem saccra, működik, de "darálósabb, kerregőbb" hangon jár, mint a többi...
Csak fordítva forog. De cserélj fel 2 motort, viszi-e magával a hangot...
Vagy ez a léptető nincs mikrolépésben, a többi meg igen...
Igen, pontosan.
Köszi a gyors választ !
Elvileg a motorvezérlők egyformák, egyformán is vannak "jumperelve" ... A másik vezérlőn (x- vagy y- irány cserélgetve) is elő-elő jön ez a "darálós" hang. Próbálgatva úgy tűnik, mintha adott sebességnél tiltakozna ...
Sziasztok, itt olvastam a múltkor, hogy valaki Szilárdtest relé modul-t vett Univerzális relé modul helyett, mert utóbbi melegszik és tüzet okozhat... Ez igaz-e, illetve mi a két modul közti működésbeli különbség? Ha például azt szeretném megoldani, hogy sötétedéskor felkapcsoljon egy 230V-os lámpa, és világítson mondjuk 4-5 órán keresztül, akkor melyik modult érdemes használni, melyik megfelelőbb a célnak?
A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.
Mindkettő melegedhet, terheléstől függően. Az egyikben normál relé van, a másikban szilárdtest relé. Az egyik mechanikus, a másik tisztán elektronikus.
Milyen lámpáról (mekkora teljesítményű) van szó?
Maximum 30W (2db 10W-os LED reflektor és talán egy LED füzér, ami kb. 7-8W) teljesítményről lenne szó.
Arra mindekttő bőven jó.
Sok a változó, kevés az információ, miért melegedett akkor és ott a normál relés változat. Könnyen lehet, hogy egy kétbalkezes amatőr kapcsolgatott vele vasalót és csodálkozott, hogy ég a művész...
Rövidesen kapok egy tartály nélküli, egyszerű, szabályzó nélküli, átfolyós vízmelegítőt, amelynek névleges teljesítménye 3000 W. Ez sok nekem. Félek, hogy lecsapja a 16A-s biztosítékot, másrészt a vizet is elég lenne csak kicsit langyosítani a gyerekek kézmosásához. Járható út-e egy diódát elé kötni és így megfelezni a teljesítményét? Ha igen, milyen tipus felelne meg a célra?
A te szempontodból járható, de a szolgáltató transzformátora nem annyira örül, hogy egyenárammal terheled. Tovább szerintem nem feleződni, hanem negyedelődni fog a teljesítmény, de majd meglátod, hogy ez elég-e neked vagy sem.
Én egy 35A vagy 50A-es egyenirányító modult választanék (pl.: KBPC3510), a váltó betáp pontokat összekötném, ez lenne az egyik vég, a másik vég valamelyik egyen kimenet. Így kettő párhuzamos diódád lesz a hídból. A modul valamilyen fém felülethez rögzíthető a hűtése érdekében.
A 3kW-os átfolyós kb:13A-t vesz fel a hálózatból.
Rezisztív terhelés-fűtőbetét- tehát a 16A-es km bírni fogja. Átfolyósnál elvileg alacsony nyomás kell, kb:2 bar körüli, tehát nyomáscsökkentő ajánlott. A langyos víz nem lesz egyszerú. nagyon hamar felmelegszik a víz, gyakorlatilag pár másodperc után forró vized lesz. A diódás út nem épp korrekt, szerintem ne kísérletezz vele... Idézet: „A te szempontodból járható, de a szolgáltató transzformátora nem annyira örül, hogy egyenárammal terheled.” Ez ilyen módon nem felel meg a valóságnak A fűtőbetéttel sorosan kötne egy diódát. Szerintem nem kellene, de az általad leírt dolog nem valós. A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2019
Melyik része nem felel meg a valóságnak?
Arra lennék kiváncsi, hogy a diódás megoldás hogyan "terheli egyenárammal a szolgáltató transzformátorát"...
Kis szerencsével statisztikailag kiegyenlítődik.
Pont mint a három fázis is (azt sem szokták mérni) rákötés előtt.
A kérdésre még mindig nem kaptam választ....szóval hogyan?
Ha egy diódát sorba kötünk a fogyasztóval, akkor 1F1U1Ü (1 fázisú 1utas 1ütemű) egyenirányítót kapunk. Mivel a szekunderen egyenáramú komponens van, a transzformátor mágneses munkapontja eltolódik, úgy, mint a mágneses erősítőknél. Viszonylag kis szekunder egyenáramú komponens elég nagy primer áram aszimmetriát tud előidézni, ami a mágnesező áram aszimmetriájából fog kialakulni. Ipari gyakorlatban előfordul, hogyha a háromfázisú tirisztoros hídnál az egyik tirisztor valamiért nem vezet, olyan nagy primer áram alakul ki, hogy a primer védelem megszólal.
Szerintem ne bonyolítsd agyon, a vízmelegítő kimenő ágára tegyél egy állítható keverőszelepet.
Gondolom eleve keverőcsap lesz rajta, habár erről nem írt a téma felvetője.
Másodlagos.Nincs jelentősége. Elvileg most az "elektromos oldalról" megy a vita...
Értem amit írsz, de a "hálózat"- a trafó, ezt a terhelést rezisztívnek látja, ha van dióda, ha nincs.
Ettől nem alakulhat ki a "szekunderen" egyenáramú komponens. Ha ott a dióda, feleződik a hálózati feszültség, (115V lesz) hiszen csak az egyik félhullám hasznosul.(Tehát fele lesz a teljesítmény is.Saccper... nem negyede...) Az indító példában szerintem sima egyfázisú hálózatról esik szó, nem háromfázisúról. |
Bejelentkezés
Hirdetés |