Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Látom a képen hogy van egy wifi antenna is.
Kérdésem a következő hogy nem zavarja a FM vételt? Nekem igen. 7 elemes yagi antennám van. Üdv.
Nem tudom melyik antennára gondolsz.Ha arra amelyik a tetőn van az a közponi internet antenna de sosem volt semmi gond ,legalább is senki nem jelezte.Sőt még ha adásban voltunk az adó sem zavarta,sohasem. - Te is FM-DX zel?
Lassan 8 éve, hogy nem született bejegyzés ide.
Még tavaly vettem egy ISKRA FM 50 antennát. Most a nagy "bezártság" alatt előszedtem és elkezdtem a hullámvadászatot. Jelenleg egy 6 méteres forgatható árbócon van. Az első kísérletek nem voltak túl sikeresek. Lehet, hogy a Tunerem nem túl érzékeny. Tudnátok ajánlani valami Tunert DX vételre?
Gondolom a méreteiből adódóan vízszintes helyzetben van szerelve, ezért a horizontális polarizációból adódóan van jó pár decibel "veszteség"-e. De igazi DX-re még így is jó lehet.
Az sem mindegy milyen koax és a hossza... Egy távtáplált előerősítővel lehet legkönnyebben tuningolni a vételen.
Az antenna tartóm üvegszálas. Könnyen tudom fel le dönteni. Próbáltam az antennát V és H polarizációban is. A kábel RG6-os és kb 9 méter hosszú. Szlovák rádiókat fogtam az igaz. De az sokszor az autós rádióval is hallom. (Fejér megyében) Ezért ezt nem tartottam nagy fogásnak. Akkor beszerzek egy erősítőt. Megpróbálom azzal. Frekvenciákat , irányokat innen vettem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
Nálad sikeresen használható az előerősítő az antennafejben. Nincs a közeledben nagy térerejű adó. Megpróbálni mindenképp érdemes. DX vevőnek egy autórádió jobb lenne.
Köszönöm a válaszotokat. Autórádió? Rendben. Megpróbálom azzal is. Végülis onnan jött az ötlet, hogy a beprogramozott Horvát rádióadót hallottam itthon az autórádióban. Igaz nagyon zajosan. És biztosan besegített a jó terjedés is. De a tény az az , hogy hallottam.
Ilyen szempontból jó helyen laksz (ha igaz az adatlapi címed), a "puszta közepén", viszonylag alacsony zajkörnyezetben, legalábbis egy nagyvárosihoz képest.
Esetleg, ha van a településen egy jóképű amatőr, aki elereszti 144 MHz -en a jóképű 100 W -ját, az leültetheti az antenna erősítődet, de még az autórádiódat is, magasantennával. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
Természetesen igaz az adatlapi címem. Amatőr nincs a településen. De van a közelemben. Majd meglátjuk. Szerintem nem lesz baj ezzel. Köszönöm tanácsokat. Majd beszámolok a sikeres vételekről.
Üdv!
Nemrég beszerzett Philips FT980 tuner képességeit tesztelvén felélesztettem a forgatható CCIR antennámat. Antenna 8 elemes yagi 12 méter magasságban, Budapest 1161. Eredmények eddig: ORF Ö2 89,9Mhz, Ö3 99,9Mhz, HRT HR1 102,4Mhz, HR2 106,4Mhz, Románia 102,5Mhz Bővebben: Link Szlovák rádiók de az elég közel van. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2022
Ezen a héten elég jó terjedés van keleti irányból.
2023.08.12. 21 óra BBC 2 89,1Mhz vételi hely Budapest 1161 Kenwood KT-1100SD Bővebben: Link
Szia! Nyáron a szporadikus-E réteg rendkívül aktív, nem ritka az ilyen vétel. Én nem rég az OIRT sávban vételeztem orosz nyelvű adást.
OIRT sávon könnyebb nincsenek helyi és nem helyi (zavaró) adók
Könnyebb, de egy kezünkön meg lehet számolni a még mindig aktív OIRT-sávos adókat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |