Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM-DX - Antennák - Rádió Elektronika.
Lapozás: OK   3 / 3
(#) tandem válasza Class-A-. hozzászólására (») Júl 16, 2012 /

Szia! Látom a képen hogy van egy wifi antenna is.
Kérdésem a következő hogy nem zavarja a FM vételt?
Nekem igen. 7 elemes yagi antennám van.
Üdv.
(#) Class-A-. válasza tandem hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Nem tudom melyik antennára gondolsz.Ha arra amelyik a tetőn van az a közponi internet antenna de sosem volt semmi gond ,legalább is senki nem jelezte.Sőt még ha adásban voltunk az adó sem zavarta,sohasem. - Te is FM-DX zel?
(#) mineral hozzászólása Ápr 14, 2020 /

Lassan 8 éve, hogy nem született bejegyzés ide.
Még tavaly vettem egy ISKRA FM 50 antennát. Most a nagy "bezártság" alatt előszedtem és elkezdtem a hullámvadászatot. Jelenleg egy 6 méteres forgatható árbócon van. Az első kísérletek nem voltak túl sikeresek. Lehet, hogy a Tunerem nem túl érzékeny. Tudnátok ajánlani valami Tunert DX vételre?
(#) dokidoki válasza mineral hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /

Gondolom a méreteiből adódóan vízszintes helyzetben van szerelve, ezért a horizontális polarizációból adódóan van jó pár decibel "veszteség"-e. De igazi DX-re még így is jó lehet.
Az sem mindegy milyen koax és a hossza... Egy távtáplált előerősítővel lehet legkönnyebben tuningolni a vételen.
(#) mineral válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /

Az antenna tartóm üvegszálas. Könnyen tudom fel le dönteni. Próbáltam az antennát V és H polarizációban is. A kábel RG6-os és kb 9 méter hosszú. Szlovák rádiókat fogtam az igaz. De az sokszor az autós rádióval is hallom. (Fejér megyében) Ezért ezt nem tartottam nagy fogásnak. Akkor beszerzek egy erősítőt. Megpróbálom azzal. Frekvenciákat , irányokat innen vettem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
(#) pucuka válasza mineral hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /

Nálad sikeresen használható az előerősítő az antennafejben. Nincs a közeledben nagy térerejű adó. Megpróbálni mindenképp érdemes. DX vevőnek egy autórádió jobb lenne.
(#) mineral válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /

Köszönöm a válaszotokat. Autórádió? Rendben. Megpróbálom azzal is. Végülis onnan jött az ötlet, hogy a beprogramozott Horvát rádióadót hallottam itthon az autórádióban. Igaz nagyon zajosan. És biztosan besegített a jó terjedés is. De a tény az az , hogy hallottam.
(#) pucuka válasza mineral hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /

Ilyen szempontból jó helyen laksz (ha igaz az adatlapi címed), a "puszta közepén", viszonylag alacsony zajkörnyezetben, legalábbis egy nagyvárosihoz képest.
Esetleg, ha van a településen egy jóképű amatőr, aki elereszti 144 MHz -en a jóképű 100 W -ját, az leültetheti az antenna erősítődet, de még az autórádiódat is, magasantennával.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
(#) mineral válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /

Természetesen igaz az adatlapi címem. Amatőr nincs a településen. De van a közelemben. Majd meglátjuk. Szerintem nem lesz baj ezzel. Köszönöm tanácsokat. Majd beszámolok a sikeres vételekről.
(#) VJ72 hozzászólása Nov 3, 2022 /

Üdv!
Nemrég beszerzett Philips FT980 tuner képességeit tesztelvén felélesztettem a forgatható CCIR antennámat.
Antenna 8 elemes yagi 12 méter magasságban, Budapest 1161.
Eredmények eddig: ORF Ö2 89,9Mhz, Ö3 99,9Mhz, HRT HR1 102,4Mhz, HR2 106,4Mhz, Románia 102,5Mhz
Bővebben: Link
Szlovák rádiók de az elég közel van.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2022
(#) VJ72 válasza VJ72 hozzászólására (») Aug 12, 2023 /

Ezen a héten elég jó terjedés van keleti irányból.
2023.08.12. 21 óra BBC 2 89,1Mhz vételi hely Budapest 1161
Kenwood KT-1100SD
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza VJ72 hozzászólására (») Aug 12, 2023 /

Szia! Nyáron a szporadikus-E réteg rendkívül aktív, nem ritka az ilyen vétel. Én nem rég az OIRT sávban vételeztem orosz nyelvű adást.
(#) VJ72 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 12, 2023 /

OIRT sávon könnyebb nincsenek helyi és nem helyi (zavaró) adók
(#) kadarist válasza VJ72 hozzászólására (») Aug 12, 2023 /

Könnyebb, de egy kezünkön meg lehet számolni a még mindig aktív OIRT-sávos adókat.
(#) VJ72 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 12, 2023 /

Visszaállt a rend, újra az Ö3 szól a 92,2Mhz-en.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem