Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcillátor építése rajzok

Témaindító: Kartalljani, idő: Máj 5, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 7
(#) Nanok válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2020 /

Köszi!
Akkor mit nézhettem el? A két 10k ellenállás a helyén. Az 1k5-ös helyet egy 1k és egy 470-es van sorosan. A kondira 102 van írva. Ez elvileg 1000pF.
Alul a 1k5 és a 10k-s ellenállás végez az erősítést? Fent a 1nF-os kondi a 10k-s ellenállással az oszcillációt?
Próbáljak másik kondit nézni bele?
(#) Nanok válasza Ivan93 hozzászólására (») Máj 14, 2020 /

Igen, számítottam némi belső ellenállásra. De akkor nagyobbnak kéne lennie, nem a felénél is kisebbnek.
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Máj 15, 2020 /

Ez a műszer ellenállást, egy kondenzátor soros veszteségi ellenállását méri, nem kapacitást. Valamennyire közrejátszik a kapacitás is, de nem nagyon. A soros veszteségi ellenállás valamennyire, de nem nagyon frekvencia függő, úgyhogy majdnem mindegy, hogy 100, vagy 200 kHz.
Ha a mérőhíd ki van egyenlítve, a mérőerősítő végén a műszernek nullát kell mutatnia. Ez akkor van, ha a Cx helyén szakadás van. Ha nem így van, akkor nem egyformák a két két ellenállások.
Ha rövidzár van a Cx helyén, akkor a híd teljesen el van billenve, a mérőerősítő kimenetén a műszer végkitérésben van, ezért van a skálán 0 Ω.
A közbenső értékeket ellenállásokkal próbálhatod.
(#) cs_gabor hozzászólása Feb 14, 2023 /

Sziasztok!

Kapukból felépített oszcillátort szeretnék építeni, amely logikai jelváltásra indul, "magyarul" triggered oszcillátorról volna szó. Találtam a neten többfélét is, de ahogyan az alábbi kapcsolás esetén, úgy a többinél is az első impulzus szélessége eltérő, nagyobb, mint a többié. Lényeges volna, hogy minden impulzus (már az első is) azonos hosszúságú legyen, ennek kivitelezéséhez szeretnék segítséget kérni.

Köszönöm
(#) game4812 hozzászólása Aug 30, 2023 /

Sziasztok!
Egy Class D erősítőhöz lenne szükségem külső oszcillátor áramkörre, hogy egyezzen a két oldal frekvenciája. Viszont soha nem csináltam még ilyet, tegnap délután erről olvasgattam, de konkrét értékeket, kapcsolásokat nem találtam.
670 kHz-et javasol az adatlap, 580-730 kHz között ideális elvileg. Az OSC lábon 5V az ideális "magas" feszültség, és 2,5V a "trip voltage" (?), ez alapján 2,5V lenne az "alacsony" feszültség? Az biztos, hogy 0V feletti feszültséget kell tartani, hogy ne induljon el a belső oszcillátor. ±40V és +5V van a panelen, a 2 OSC csatlakozási pontot is bejelöltem. Az IC-k tetejére kerül egy nagy hűtőborda, tehát sok hely nincs, a bemeneti csatlakozóhoz, a kondenzátorok közé tudok tenni egy kis panelt. Hogy lehetne ezt jó minőségben, minél kisebb zajjal megoldani?

TDA8954 adatlap, az ide vágó bekezdések: 8.4.5, 13.1, 14.4.
(#) pavikpeter hozzászólása Máj 22, 2024 /

Megépítettem a rajzon lévő kapcsolás oszcillátor és AGC részét. A megadott alkatrész értékekkel kb 3kHz-től 120kHz-ig rezeg és az amplitúdóstabilitása is megfelelő. Mindössze annyi gondom van vele, hogy folyamatos hangoláskor valahol 40-50 kHz környékén van egy szűk tartomány ahol leszakad a rezgés majd tovább hangolva újraindul. Az a kérdésem, hogy okozhatja-e ezt a problémát, hogy a poti egy kommersz sztereo forgópoti és a kondik is nem válogatottak csak sima "out of the box" alkatrészek? A másik kérdés, hogy mennyire érzékeny ez a kapcsolás a tápra? A másik képen látható módon csináltam szimmetrikus tápot neki. (Mondjuk, ha labortápról adok neki tápot akkor is ugyanúgy viselkedik mint erről a kis Móricka tápról )
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2024
(#) Medve válasza pavikpeter hozzászólására (») Máj 24, 2024 /

Meg kell vizsgálni, vajon beindul-e a rezgés, ha a frekvenciát meghatározó elemeket kicsit odébbhangolod. Párhuzamosan kapcsolj velük akkora ellenállást illetve kapacitást, ami a vélhető aszimmetriát javítja.
(#) pavikpeter válasza Medve hozzászólására (») Máj 24, 2024 / 1

Megépítettem az ebben a leírásban a 22.ábrán látható átkapcsolható hidat. Négy fokozatban 15 Hz-től 130 kHz-ig szépen probléma nélkül végighangolható.
(#) YT7PA hozzászólása Aug 2, 2024 /

Nagy üdvözlet minden fórumtársnak!
Segítségetket kérem egy számomra fel nem fogható kapcsolással
Egy szigetelés mérő készülék került hozzám és sok szenvedés után megállapítást nyert, hogy a trafó menetzárlatos. Egy EI ferrit trafóról van szó amit olyan vékony dróttal tekertek meg hogy kin és szenvedés volt lebontani. A mellékelt képen látható a viszafejtett rajz. A Ferrit anyaga N67 jelzésű és mikor elkészült még lakkfürdőt is kapott.
A kapcsolásnak 800 Hz-n kellene rezegnie, de mikor végre beindúlt, 2800Hz-n rezeg. Nem tudom levinni a frekijét, ebben kérem segítségeteket.
A felfelé mutató nyilak a mérő tapacsokra vannak kivezetve 1,7V - 380V ig.
Minden épitő jellegű hozzászólást szivesen várok!
További sok sikert a munkában és az életben!
(#) mex válasza YT7PA hozzászólására (») Aug 2, 2024 / 1

A ferritmagok között volt gyárilag légrést biztosító távtartó?
(#) YT7PA válasza mex hozzászólására (») Aug 4, 2024 /

Üdv mex!
nem találtam ilyet, vagyis távtartót. Rnedesen össze volt szorítva egy lemez bilincsel és lakkozva is.
Ilyen légrésekkel leginkább a lemezvasmagos trafóknál találkoztam de ferriteknél még nem.

Köszi!
(#) mex válasza YT7PA hozzászólására (») Aug 4, 2024 /

Egy ilyen önrezgő kapcsolásban szerepe van a légrésnek,ha gyárilag van betervezve, ha nincs, akkor viszont egyenesen káros a megléte,közvetlen hatása van a mag telítődésére, így a frekvenciát is befolyásolja. Mindenesetre furcsálom a megadott frekvencia értéket, elég kicsi egy ferritmagos trafónak. A 330pF kondenzátor növelését próbáld ki először.
(#) YT7PA válasza mex hozzászólására (») Aug 4, 2024 /

Köszi mex a gyors válszod!
Nekem is furcsa az alacsony freki egy feritmagos játékhoz, de ez van benne gyárilag.
A 330pF-os kondival kezdtem legleőször játszani és növelésével alig tudtam 100Hz-el lejebb vinnni.
Utána a 2u2-os kondit is cserélgettem, növeltem az értékét, de nem volt változás. Ekkor akadt el a tudományom, enyi a tudásom HI
Egyébként mikor hozzám került nem ment és nem tudtam lemérni semmit. A múszer külsején 800 Hz-r ír, de már mivel mindenben kételkedek, így az is felmerült bennem hogy lehet hogy eredetileg is más frekin ment. Egyszerúen eldobom az agyamat!
Tettem fel még egy képet, hátha ez segít.
Minden jót!
(#) mex válasza YT7PA hozzászólására (») Aug 4, 2024 /

Az a 800Hz nincs kőbe vésve, ott a felirat:ca.. Nade a több mint háromszorosa azért nagy eltérés.
Ha a tekercseléskor minden sor, és sorszigetelés , a kivezetések is ugyanúgy helyezkednek el, akkor mégiscsak a magot venném szemügyre. Összeillesztve az E-I részeket nagyítóval is megnézném, hogy az E középső száránál látható-e valamicske hézag, vagy teljesen összeér.
A kimeneti feszültségek egyébként rendben vannak?
(#) Gafly válasza mex hozzászólására (») Aug 4, 2024 /

Szerintem is igazad van, akkor mehet ennyire fel a frekvencia, ha nincsen jól összeillesztve a vas.
És akkor jelentős melegedés is várható, azaz így nem kellene sokat használnia.
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2024 /

Mondjuk, elég értelmetlen 800 Hz-re ferritet rakni, mikor a legócskább Si lemez is lazán átviszi, méretben se különbözne.
(#) YT7PA válasza granpa hozzászólására (») Aug 5, 2024 /

Köszi a hozzászólásokat!
A hézag ellenőrizve, nagyon szépen összefekszik. Valójában majdnem fazék ferrit mag de jól áll.
Abban is igazatok van, hogy értelmetlen ilyen magot használni ide, de máma már a 330pF-os kondit megpatkoltam egy 100µF-ossal és most beindúlt úgy 1000 Hz-en. Ez már elfogadható eltérés lenne. Na de jelentkezett a melegedés. Vügl is csak jóval melegebb volt mint a környezete, de kézzel bírtam állni.
Egyébként ez egy teszt műszer és soha nem ment egyfolytában sokat max 0,5 percet. Egy taszterral lehet indítani, igy csak addig üzemel mig lenyomva tartom. Nem is bírná másképpen 2drb 9V-os elemről.
A kimeneti fezültségeket nem mértem még, ugyanis azok a tekercsek nincsenek rajta, ezt vagy 25 ször tekercseltem már át. Meg voltam győződve hogy ott lehet valami gond.
A többi tekercset még majd számolgatni kell, mert azokat nem sikerült egyben lehajtani.
Köszi a hozzászólást. A fejleményekről még majd beszámolok.

Szép nagy üdvözlettel!
(#) mex válasza YT7PA hozzászólására (») Aug 5, 2024 /

Azzal számoltál, hogy a terhelés miatt meg fog változni a frekvencia?
Még az is lehet, hogy annak hatására áll be az eredeti alkatrész értékekkel a 800Hz..
Az a 100µF a 330pF helyett biztos, hogy nem jó.
(#) YT7PA válasza mex hozzászólására (») Aug 7, 2024 /

Köszi mex a figyelmeztetést! Ez kiment a fejemből
Majd még néhányszor ujjra tekercselem a trafót és kitapasztalom mi hogyan vislekedik
(#) YT7PA válasza mex hozzászólására (») Aug 16, 2024 /

Sziasztok!
Köszi a türelmet!
Sok kisérlet, mérés és kutatás után, megerősitést nyert hogy ez a ferrit mag az összetételéből kiindúlva, legalkalmasabban használható 25-500kHz között. Ezek után ráhagytam had menjen csak 2822 Hz-en. Ez sem ideális de úgy látszik nem kell minden feliratott komolyan venni
Mindenesetre kösz!

További sok sikert!

Attila

Mindenesetre köszi a segitséget!
További sok sikert!

Attila
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem