Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
Az MT3608-cal 12V-os betáp mellett csak 12...24V között tudod változtatni a feszültséget, ha a FB lábon keresztül avatkozol be, vagy a szabályzót tiltásával próbálsz valamit elérni. Ez utóbbi esetben nem gondolom, hogy a pwm kitöltésével lineárisan változna a kimenő feszültség. Egy ventilátor esetében ez akár elfogadható lehet, mert a légszállítás jelentősen csökken fele tápfeszültségen. Véleményem szerint a ventilátorok nem szeretik a pwm jelet. Egy aluláteresztő kellene a kapcsoló és a ventilátor közé, magyarán egy rendes kapcsoló üzemű táp fokozat, a kapcsoló elem mellé induktivitással, diódával, elkóval.
Köszi. Rávilágítottál a legfőbb problémára, miszerint 0V nem lesz se az enable se a fb láb variálásával.
Szükségem van arra is, hogy egyáltalán ne forogjon a venti, szóval a negatívját fogom FET-tel kapcsolni. Ha nem fogja a pwm-et szeretni, akkor megy be-ki működéssel. Az utolsó sorban egy step down konvertert írtál körül. Ez is jó megoldás lehet. Viszont akkor berakok egy kondit és egy induktivitást a step up konverterhez, lesz belőle sepic converter, és akkor mindent ő végez. De ez már tényleg a dolgok túlbonyolítása Köszi. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2020
Miért nem használsz megfelelő feszültségű, PWM-mel vezérelhető ventilátort?
Mert tudtam vásárolni 100db 24V-os 80x80x25-öst, kb. 100-120Ft/db áron.
A legolcsóbb hasonló légszállítással bíró venti, amit vásárolni lehet, minimum a háromszorosa. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2020
Hello! És megpróbáltad már 12V-ról? Mert nekem is van és a légszállítása nem csökken annyival, mint a hangja, ami így már sokkal-sokkal emberibb..
Igen, kavarja a levegőt 12V-ról is, de szükségem van a tornádó erejére!
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy step-up konvertert 12V -> 60-70V @ 1A-1,5A, tehát kb. 100W teljesítménnyel. Kezdő vagyok a DC-DC témában, kérlek segítsetek vezérlőt és áramköri elrendezést választani. Néztem rengeted adatlapot, de csak a kérdések gyűlnek: Pl. MCP1652 a csatolt képen szereplő elrendezéshez hasonlóan működhet? (Természetesen az MCP saját, 3,3V -ról menne) A fenti adatokkal számolva milyen tekercset kell választanom, milyen paraméterekkel? FET + dioda IRFP3710 + ER3M megfelelő lehet? Szerk: Gyorsan lerajzoltam inkább, és itt az adatlap: MCP1652
Szia!
Nem tartom szerencsének a vezérlő választását, mert speciális fetet kell hozzá keresned, illetve még kell neki egy külön táp is. A kiválasztott IRFP3710 sem jó, 3,3V-os meghajtó jelhez logik level fet kell, de azok közül is csak néhány lesz jó. Ha mégis ezt az utat választod, a a fojtó elkészítése is kihívásokat fog jelenteni, az IC 750kHz-es vivője miatt. Az átlagos vasak csak nagyon kis indukcióval használhatók ki ezen a frekvencián. Gyári fojtó keresését esélytelennek gondolom ilyen nagy frekvenciára és áramra. Szerintem egyszerűbb lenne, ha a mezei UC3843-tel építkeznél. Ez működik közvetlenül a 12V-ról, lesz 12V-os meghajtó jeled, és beállíthatod a frekvenciát tetszőlegesre. A Fet (és a dióda) kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy ha a szaggatott áramvezetést állítasz be, akkor a csúcsáram kikapcsoláskor a 25-30A-t is meghaladhatja. Ez konstrukciós kihívásokat is jelent. Azaz nem elég a jó kapcsolás, legalább annyira fontos lesz a jó nyákterv elkészítése.
Ez az irány akkor jobb? Milyen -lehetőleg gyári- fojtót hozzá? Milyen frekvenciával?
Illetve mi a jelentősége a max duty -nak, mert látom 50% vagy 100% lehet? A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2020
Sziasztok!
Vettem egy ilyen DC-DC konvertert: https://www.hestore.hu/prod_10038117.html A problémám vele, hogy maximum annyi voltot ad ki, ahány volt a bemenet. Lefele tudom állítani, de a fölé nem. Tehát ha 12 voltot adok neki, akkor 1.2 és 12V között tudom álltani. Most én néztem be valamit, és ennek így kell működnie, vagy valami gond van vele?
Step-down: lefelé konvertál.
Step-up: felfelé kovertél. Step-up/down: fel- és lefelé is tud konvertálni.
Hello! A konvertered Step-down tehát "csak lefelé lép". A Step-Up csak felfelé, A Sepic tud fel és le szabályozni.
Csak most vettem észre, hogy írtál.
A csatolt rajz stabilan nem tud működni; se az áram-módú működés, se valamilyen pwm működés nincs biztosítva, a hiba erősítő nincs kompenzálva, a fet gate körét egy meghajtó ellenállással csillapítani kellene. Az UC284x erőssége az árammódú működés, amit szerintem nem kellene feladni. Az egyszerűbb, ha a fet sourse alá áramérzékelő ellenállást teszel. 12V-on, a veszteségek miatt megfontolandó lehet a fet drain-jére egy pici áramváltót tenni, és azzal érzékelni az áramot. A freki és a fojtó megválasztása összefügg. Folyamatos áramvezetést feltételezve kb. 80%-os kitöltés lesz a bekapcsolás, 20% a kikapcsolás. Ha az üzem a szaggatott és folyamatos vezetés határára esne, akkor a csúcsáram kb. 20A lesz. Ehhez kb. 10uH is elég 50kHz-en. Ha tudsz venni egy 20A, 100uH-is induktivitást, akkor ha lejjebb jössz a kapcsolási frekvenciával, akkor is kisebb lesz az áramhullámosság. Ha az üzemi kitöltési tényező biztonsággal 50% alatt marad, akkor érdemes azt választani. Most neked csak a 100%-os jó.
Köszönöm a választ! Átrajzoltam.
"Folyamatos áramvezetést feltételezve.." ezt viszont nem értem, mit értünk folyamatos áramvezetés alatt? Az árammérő ellenállás értékét hogy állítsam be? Az adatlap azt írja, hogy VIsense tipikus értéke 1V. De a PWM komparátorra a hibajeltől függően max. 1V kerül, mekkora áramnál essen 1V az árammérő ellenálláson?
A rajz már sokkal jobb. A fet típusa biztosan IRFP3410? Nem találok róla adatlapot. Az ER3M dióda szerintem gyenge lesz, a 15-20A-es impulzusokhoz, legalább 10A-est kellene választani, de az erősebb még jobb.
A terhelő áram függvényében változik a bemenő áram is. Egészen kis terheléseknél csak egy kis időre kapcsol be a fet, egy kisebb értékre nő az induktivitás árama. Amikor a fet kikapcsol, akkor az induktivitás kisebb értékű árama hamarabb nullára csökken, mielőtt a következő bekapcsolás történik. Ekkor szaggatott az áram vezetés. Ahogy a terhelést növeljük, és az áram emelkedik, az áramköri elemektől függően elérhetjük azt az állapotot, amikor a fet kikapcsolt állapotában nem fog az induktivitás árama nullára csökkenni addig, mikor már a következő bekapcsolás kezdődik. Ekkor beszélünk folyamatos áramvezetésről. Ekkor az induktivitáson folyamatos az áram, hol a feten, hol a diódán folyik tovább az áram. A maximálisan megengedett csúcsáramhoz tartozzon az 1V. Ha sikerül 100uH-is fojtót beépítened, akkor jó választás a 20A, illetve a 0,05 ohm. Induktivitás mentes típust kell választani, és jó ha több darabból van, ahogy rajzoltad. Arra megint felhívom a figyelmed, hogy ezen elég sok teljesítmény elmelegszik. Ha egy kis ferritgyűrűre rátekernél 30...50 menetet, akkor az megfelelne áramváltónak, és töredékére esne ez a veszteség (lásd; Figure 13 ). Egyes PC tápokban van ilyen kis áramváltó, lehetne abból is bontani. Még egy lehetőséget említek. A fojtó helyett lehetne trafót is beépíteni (nem muszáj leválasztania, a szekunder a föld pontra lenne kötve). Előnye lenne, hogy a fet és dióda vezetési idejét nagyjából egyenlőre lehetne hozni, ami kiegyenlítettebb igénybevételt jelentene. Az üzeme biztonságosabb lenne a kimeneti zárlatokkal szemben (most a direkt rövidzár esetén a szabályzó nem tudja az áramot csökkenteni). Hátránya, hogy a trafót neked kell megtekerni (bár a 100uH, 20A-es fojtó is inkább a megcsinálom kategória), és a fetnek túlfeszültség védelem kell, ami ha nem elég szoros a trafó csatolása, akkor jelentősen melegedhet.
Bocsánat, a FET IRFP3710:
Bővebben: Link Induktivitást gyorsan találtam, pl.: ezt: 100 uH 20 A ER3M -ből mehet 2 párhuzamosan, de a specifikációnál az 1-1,5A terhelést azért jó nagy tartalékkal számoltam, normál üzemben a felére számítok. Köszönöm a magyarázatot a "Folyamatos áramvezetésről", világos. A kimeneti zárlatvédelem nem szempont, a konverter után további áramköri elemek megoldják. Az egyszerűség inkább számít, de tanulmányozom az áramváltós megoldást, köszönöm a linket.
Áram érzékelésre itt már jobb a hallos , van sok 25-30A környékén , vagy ha van elfekvőben nagyobb, többször átfűzve is jó.
Az induktivitás vasporos, sajnos a mag adatok nincsenek megadva. Ha a PC tápokban népszerű sárga-fehér magra tekert, akkor a frekivel le kellene menni 20kHz-re, hogy ne melegedjen túlzottan. Megjegyzem elég nagy méretű ez az induktivitás, esélyes, hogy ferrit magra össze lehetne hozni kisebbre, jobbra.
ER3M-ből inkább 3-4 db-ot köss párhuzamosan. Még néhány észrevétel; - A kimeneten lévő elkókat ellenőrizni kellene áramra. A 20A-es impulzus üzem nagyon nagy igénybevétel. Low ESR-es kondi kellene, de 100V-os már ritka. Szinte kizártnak tartom, hogy 2db-bal meg lehessen oldani. - A bemenetre is kellene még kondi, hasonló áramterhelhetőségű, hogy a bemenet is elviselje az áramimpulzusokat. - Szerintem a C9-nek 10nF sok lesz. Általában 100pF nagyságrendű kondi kell. - C8-t viszont növelném szintén 100pF nagyságrendbe, R7-nek meg elég lenne 1K. - A fet gate-re lehetne tenni egy nyugtató ellenállást, kb. 10K-t.
Sziasztok.
Van egy MP2303DN ic vel kapcsolásom,és a problémám hogy a bemeneti fesszel változik a kimeneti is aminek nem kellene szerintem.Bővebben: Link A gyári alapkapcsolást csináltam 5V ra,és ahogy váltotik a bemeneti fesz,úgy változik a kimenet is.Na most ez pic hez kellene ezért nem tolerálnám a fesz változást.A bemeneti fesz változhat.Ez az ic ilyen?Vagy valamit nem értek?
Milyen tartományban játszol a bemenő feszültséggel?
Persze, 5-ből nem tud 5-öt csinálni... Adatlapban nem látom mennyivel kell nagyobbnak lenni a bemenőfesznek, a kimenőtől. A kapcsolási rajzokon kb 2-3 V különbség látszik, szóval 7-8V bemenő alatt ne számíts stabil 5V kimenőfeszre. Felette viszont illene stabilnak lenni.
Esetleg valami elkötöttél, vagy nem megfelelő alkatrészeket használtál
Nem 5V 6-ot írtam.Na mindegy.Most pld 10V van és a kimenetem változik ha 12V lenne.Persze felfele.Na a lényeg hogy mondjuk 10-12V között nem tartja a kimenő feszt.Már egy hete tornászom rajta minden a gyári rajz alapján.
Milyen mértékben változik? Lineárisan vagy csak elcsúszik egy kicsit?
Milyen terhelés mellett?
Lineárisan terheletlenül le fel megy a fesztől függően. .Egy 6W os izzóval terhelem.
A FB lábra menő ellenállásokat kellene megnézned. A FB lábon fix feszültségnek kell lennie, a bemenő feszültségtől függetlenül!
Az FB lábon változik a fesz a bemenötől függően.Ez már a második ic,szerintem az első sem volt rossz.Nem azt írja az adatlapja hogy X feszhez X kimenet tartozik,hanem 4,7V-tól28V ig működik.Na ez a furcsa.
Most terheletlenül vagy terhelten? És mennyiről mennyire?
Az FB lábon fix feszültségnek kell lennie. Ha nincs, akkor nincs az IC nem tud szabályozni, vagy pedig szimplán rossz, esetleg el van kötve a visszacsatolás, pl. az alsó ellenállás kontakt hibás, vagy túl nagy az ellenállások értéke (MOhm-os nagyságrendek tudok elképzelni).
Képet raksz fel? A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |