Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   29 / 123
(#) baloghz válasza Fery hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Szia Fery!

Róla lenne szó. A trafó elvileg orig új...
(#) Fery válasza baloghz hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Akkor az a trafó, gyanitom halott. Szakaszos, másfél Amper-es áramfelvételtől annak nem lenne szabad forrónak lenni. Az enyém napi 12-14 órát megy sokszor és csak langyos.
Fery
(#) baloghz válasza Fery hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Én is ettől tartok, hogy van valami kínja. Ez nem túl jó hír, de ez van. Most, hogy jobban megnéztem a 7805-ös stabkocka is melegszik rendesen. Tulajdonképpen azt mondhatom, hogy a benne lévő összes félvezető elég tisztességesen melegít. (Kivéve a -5V-os stabot. Ez az egy nem fűt.) Olyan 50-60 fok környékén lehetnek, mert 1-2 másodpercig állja a kezem. (lehet, hogy villanykályhát építettem?! )

A 7805 azért melegszik mert a kijelző is felránt majd 250mA-t / kijelzőtipustól függően /mivel a LED-ek azért kajálnak.
De ez még mindig nem elég ahhoz, hogy egy ilyen trafón virslit lehessen sütni.
A 7808 meg a tirisztor is fűthet kicsit, 50 fok körül az még nem gond.
a 7905-ön 1-2 mA áram folyik, arról jégcsapoknak kell lógni. / képletesen /
Fery
(#) gulyi88 válasza baloghz hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

szerintem mérd meg közvetlen a trafónál a 12V és a 24V AC meglétét és a folyó áramokat fűtő pákánál !

könnyen lehet, hogy 50W ot meghaladja a szumma teljesítményfelvétel...

ha mégsem akkor lehet a trafó a hibás, bár nekem kicsit hihetetlen..
(#) Attila86 válasza baloghz hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Az én hasonló trafóm is nagyon meleg, de azért annyira nem hogy ne lehessen megfogni. Úgy kb. "erősen lagyos".

Az igen erős túlzás, hogy minden félvezető melegszik az áramkörben!
Megemelem a kalapomat ha a műveleti erősítő, az optocsatoló, a kijelzők, vagy akár a diódák melegednek!
A 7805-nek és a triaknak a melegedése normális, üzemszerű állapotot tükröz. Ezért kell rájuk hűtőzászló.

A páka felfűtési ideje normális.

A trafón viszont nem szabadna hallani hogy terhelve van-e vagy sem. Szerintem rossz trafót fogtál ki. Mérd meg a tekercseinek az ellenállását!
(#) baloghz válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Lehet, hogy hülyeséget mondok/kérdezek, de nem külön-külön 2 amperes szekunderek vannak? 24*2+12*2=70VA ?
A feszültségek megvannak rendesen. A 12 voltos ágban a 315mA-es bizti bekapcsoláskor egy kicsit felízzik, de nem ég ki. Elvileg ott, ha nézzük, akkor 0,315*12=3,78W. A 24 voltos ágban 1,65*24=39,6W. Ez összesen 43,38W. Ezt röhögve kellene bírnia a trafónak... Hogy mi a fenének melegszik el sem tudom képzelni. Egyre jobban hajlok a menetzárlat felé. :rinya: De az a hihetetlen, hogy egy zsír új trafónál?! Levagyok döbbenve! :wilting: Meg finomam szólva is a gutaütés kerülget! Pontosan nem tudom, hogy a trafó hány fokos, de a kezem gyakorlatilag egy cseppet csem bírja rajta. Ebből gondolom, hgy legalább 80 fok körül van. Lehet, ha ráköpnék még sercegne is.
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Biztos vagyok benne, hogy a srác csak a hűtőbordára ültetett félvezetőkre gondolt. Evidens, ha egy műveleti erősitő melegszik akkor már nagyon nagy a baj.
A nagyobbik baj az, hogy 1-2 menet zárlata már okozhat gondot, de azt kimérni.... az nem fog menni. Viszont a jó hir az, ha jól tudom a HQ ad garanciát a cuccaira.
Fery
(#) baloghz válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Igen, igazad van! Az ic-ről meg is feledkeztem, mert az sem fűt természetesen. (sem a 324-es, sem ICL) Ekkora szívást! Nekem sikerül mindíg kifognom. A 12 voltos szekunder kb 1 ohm. a 24 voltos 1,4-1,5 ohm.

Rendben van, köszönöm hogy kijavítottad. Félreértés ne essék, nem kötekedésnek szántam!

Semi gond! Én sem annak tekintettem. Ne érts félre nem a kapcsolást kritizáltam, amikor azokat írtam, hanem azért voltam mérges, hogy mindíg sikerül kifognom a selejtes alkatrészeket.. Egyébként a szekunderek ellenállásának hány ohmnak kell(ene) lenniük? Nem mérné meg valaki a sajátját?

Én megmérném, csak most 40km-re vagyok a forrasztóállomásomtól. De valaki biztos leméri neked.

Szia. Nekem van egy 24 Voltos trafóm külön, ugyanolyan mint ami a pákát hajtja.
Primer 35 ohm, szekunder 0,5 ohm.
De ezen csak egy 24 Volt-os szekunder van.
Szerintem neked a primered izzik nem a szekunder.
Fery

mekkora ellenállás van a barna és a fekete azaz a 12 és 24 V között?
nem lehet hogy ez csak középmegcspolásos trafó?
csá

Bocs, az előbbieket (mármint a trafó tekercseinek ellenállását) annyiban egészíteném ki, hogy a tényleges értékek a következők: primer -> 35,1 ohm. 12 voltos szekunder -> 0,7-0,8 ohm. 24 voltos szekunder -> 1-1,1 ohm. Bocs az előbbi értékekért, de azokat analóg műszerrel mértem, ezeket viszont digitálissal.

Szia!
A barna és a fekete között 0,9 ohm van. És szerintem igazad van! Szerintem biztos, hogy középmegcsapolásos. Visszavonom a korábbi számításaimat. Nem 70VA-as, hanem 48VA.

hát így áramok tekintetében a 12V os tekercsrészen bizony 1,96A folyik át, de hogy ettől ennyire fűtsön??

meg azokkal az ellenállásokkkal sem stimmel valami..

ha azt vesszzük igaznak hogy :
12V--> 0,8 ohm
24V--> 1,1 ohm
akkor a barna és a fekete között van a nagyobb keresztmetszetű CuZ(vagy a rövidebb)!(a mássik mérés meg pont ezt cáfolja..)
tehát a feketét kell a közösre kötni nem a pirosat. egy próbát megér sztem...

Valószínű, hogy kipróbálom. Amit azóta méricskéltem az az, hogy a trafóból kijön a 24,1 volt. Pontosabban ennyi megy rá a panelra, viszont a páka felé már csak 23 megy a tirisztor után. Hová tűnt a maradék 1 volt? A félvezetőn, (pontosabban ott csak a tirisztor van) eső maradék fesz miatt lenne, vagy a páka terhel ennyire?
(#) szilva válasza baloghz hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

A triakon normális az az 1V esés, akár még kicsit több is lehetne. Pont ez a feszültségesés fűti a triakot, a rajta átfolyó ~2A-rel.

Még annyit talán érdemes lenne kipróbálni, hogy a trafó a szekunderéről lekötött terhelés mellett, teljesen üresen járatva is melegszik-e. Ha terhelés nélkül is melegszik, akkor tényleg érdemes lenne kicseréltetni, mert az nem normális állapot.
(#) baloghz hozzászólása Jún 13, 2008 /

Köszönöm mindenki segítségét! Kipróbálom amiket javasoltatok. Remélem holnapra "okosabb" leszek a hibát illetően!
Még 1X köszönöm mindekinek!
(#) Peti.Janka hozzászólása Jún 23, 2008 /

Sziasztok! Megépítettem Attila86 által készített forasztóállomás2-t. Azt csinálja, hogy állandóan a beálított értéket mutatja. Az ic3as lm324 nek a 14es lábán állandóan magas szint van. kiforrasztottam a D6 diódát, és így az aktuális értéket jelzi ha a gombot nyomom meg akkor átvált rendesen de a potira nem reagál egyik irányban sem. megépítette ezt már valaki? vagy valami ötlet hogy hol keressem a hibát? proáltam megcserélni a 2 lm324et de ugyan az jelenség. Előre is köszi a választ! ja még anyi hogy a két panel kb 15cm-es kábellel van összekötve, mert a dobozolást másképp oldottam meg.
(#) szilva válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Az egyik fórumtársunknak mostanában távsegítettem, hogy elinduljon ez az áramköre, szóval működik az.

Mérd végig az IC3-as LM324 5-6-7, 8-9-10 és 12-13-14 lábain lévő feszültségeket egy multiméterrel, írd ide a mért értékeket, aztán léphetünk tovább.
(#) Peti.Janka válasza szilva hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Szia! köszönöm a gyors választ! hétvégén tudom csak lemérni amit sikerül írok addigis köszönöm a segítséget!
(#) Attila86 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Üdv.!

A két panelt közvetlen egymáshoz kell forrasztani, nem véletlen!
Ez kicsit olyan mintha pl. egy ellenállás helyére egy teljesen más értékűt tettél volna be, mert neked az tetszik. A cikkeimbe amiket leírok nem véletlen teszem ennyire alaposan...

Mondjuk a hiba amit írtál, az nagy valószínűséggel nem ebből ered...

Ellenőrizd le az R17, R18, R19 és R20-as ellenállások értékeit!
Mérd meg a tápfeszültséget (VCC) és az IC3 7-es, 9-es és 12-es lábán a feszültséget!
A többihez már szkóp fog kelleni. Az van neked?

A kérdésedre válaszolva; igen, már megépítették jó páran az áramkört. Nagy részük sikerrel.

Üdv.: Attila
(#) lewi hozzászólása Jún 25, 2008 /

sziasztok. lenne egy kérdésem, azokhoz, akik már a mellékelt rajzban említett kapcsolás alapján építették forrasztóállomásuk. a problémám az, hogy megépítettem és ha bekapcsolom, akkor működik is tök faszán, de a hőmérsékletszabályzás nem igazán megy, mert ha akár hova tekerem, az ok jelzőlámpa nem világít sose. tehát elméletileg fűt, és fűt, de nem kapcsol ki...
régebben csinált olyat is, hogy mikor bekapcsoltam, világított az ok, meg a be, és a fűtés nem, majd valamitől kis idő után elindult.... ez változó idő volt, volt, hogy nem indult 5 percig, de volt, hogy fél perc, és már ment. mikor elkezdett fűteni, az ok kialutt, és felgyulladt a piros...
ez lenne a bajom vele. volt egy kis baki is, mert vettem hozzá egy pákát is. ezt a jlt02 eset, de véletlen rosszul volt bekötve az érzékelő asze, és füstöl, meg minden baja volt, azóta vettem új pákát, meg csináltam új nyákot, tehát megcsináltam 2* és most a második se teljesen jó :s
a 2 triak az hűtőbordán, a 7808 is, meg az ic foglalatban... nem tudom mi lehet a baja.... tudnátok segíten? esetleg volt már valakinek hasonló hibája? ha igen, akkor hogyan oldota meg???
előre is köszönettel: lewi

kapcsrajz.gif

(#) p_istvan válasza lewi hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

Szervusz!

Feszültségeket mértél? (ic lábak)

Amúgy, ez nem a legjobb kapcsolás, a triak vezérlés elég beteg.

Sokkal korrektebb megoldás a vzoole forumtárs kapcsolása:
http://www.underspeed.xte.hu/hunpage/elektronika_forraszto.htm

Üdv: P István
(#) p_istvan válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

Az első triaknak érzékenyebbnek kellene lennie, így nem sok értelme van. Az ic1 től kapott 10-15 mA nem túl sok a begyújtásához.

A második triak ami kapcsolja a pákát, meg lehet, hogy nem tud kikapcsolni a trafó induktivitása miatt, ha már egyszer bekapcsolt, párhuzamosan szoktak kötni vele egy RC tagot.
(#) lewi válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

igen, néztem ezt az oldalt, is, csak valamiért ez lett a kiválasztott.
mindjárt mérek feszültséget, majd írom, h mi lett a vége... köszi előre is
esetleg a triakokkal csináljak v mit?, cask ha igen, akkor írd le pontosan mit, mert nem igazán tanulom ezt, hanem csak hobbiból az oldalon tágítom ismereteimet.
(#) lewi válasza lewi hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

1 1,32V
2 0,01V
3 0,01V
4 7,25V
5 0,03-05V
6 0,60V
7 0,00V
8 5.78V
9 1,13V
10 3,48V
11 erről mértem
12 0,02-03V
13 0.02-03V
14 0,00V

Ezeket mértem... mégvalami?
(#) p_istvan válasza lewi hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

- A páka milyen meleg volt?
- A szabályzó poti milyen állásban volt?
- R17 és R18 trimer milyen állásban volt?

Az IC 10 lábán sok a 3,48 V (kb 500 fokos pákánál kapcsolna le, szerintem...)

Valószínűleg az R17-t kellene állítgatni.

A forumban valahol le van írva hogy kell beállítani a trimerekkel a szabályozási tartományt és pontosságot.

Üdv: P István
Következő: »»   29 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem