Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   243 / 3984
(#) jocoo válasza Dudus hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

rendben, köszönöm a gyors választ!
(#) zoly15 hozzászólása Jún 24, 2008 /

Sziasztok!
Egy 400W-os kommutátoros motornak a fordulatszámát szeretném szabályozni. De úgy hogy a nyomatéka megmaradjon!
Kérdésem: mivel lehetne ezt megoldani? Fázishasítás?
De a legjobb az lenne ha tirisztorral meg lehetne oldani!

üdv!
(#) cac hozzászólása Jún 24, 2008 /

Sziasztok!

A kocsimban zárlatos lett a légkondit működtető tekercs. Egy ismerősömnek van ugyan tekercselőgépe, de amikor kiszedtük a tekercset észrevettem, hogy valami műgyanta szerű anyaggal vannak leöntve a rézhuzalok.
Gondolom valami hőtűrő műgyantáról van szó, de nem tudom a pontos nevét, illetve, hogy hol lehet beszerezni.
Tudna ebben valaki segíteni?

Előre is köszi!
(#) muter hozzászólása Jún 24, 2008 /

Sziasztok!

segítséget szeretnék kérni, mert nekem sehogy sem sikerül... Tudnátok segíteni egy olyan kapcsolásban amelyiknek úgy működne , hogy a csomagtartó nyitó rendszert, nyitva tartja, amíg hátramegyek a csomagtartóhoz, mert most úgy működik, hogy csak addig van nyitva ameddig nyomom a gombot, és így nem tudom egyedül kinyitni. gondolom valamilyen késleltető kapcsolás kéne, de sajnos nem tudom, hogy milyen. Köszönöm a segíségeteket!
(#) fureszk válasza muter hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

A megoldás: kapcsoló.
(#) Frankye válasza fureszk hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

A legegyszerűbb a legjobb!
(#) zsoltee0001 válasza muter hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

Hali
Szerintem a gázrugónak kellene nyitnia a csomagtartót, miután a zár kioldott, lehet, hogy a gázrugó van a halálán és ezért nem nyitja fel??
:eek2:
De ez a probléma egyik része, meg kellene nézni , hogy mi oldja a zárat?
Mert ha egy központizár motor, akkor nem lenne szerencsés néhány másodpercnél tovább működtetni, mert leégne, tehát ezesetben az időzítősmegoldás nem nyerő.
üdv
(#) muter hozzászólása Jún 25, 2008 /

Utánanézek jobban. Köszi mindenkinek!
(#) wg_kezdo hozzászólása Jún 25, 2008 /

Van pár használaton kívüli monitorom 17 '' és jól működnek.
Fel lehetne használni őket "kijelzésre"?
Arra gondolok, hogy pl egy 555-ös kapcsolást ami négyszög jelet ad megjeleníteni rajta, nagyon egyszerűen kezdő szinten.
Onnan jutott eszembe, hogy anno úgy emléxem, hogy a fizika tanárom azt magyarázta, hogy a hálózati szinuszgörbét meg lehet jeleníteni TV-n. Bár ez már 20 éves emlék lehet, hogy csak éppen be volt rúgva stb...

Ha nem lehet egyszerűen megcsinálni akkor inkább nem hoznám le a padlásról .

Bevallom 10 percig kerestem csak a fórumban TV kulcsszóra nagyon sok találat jött ki
(#) kobold válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

Kérdés, hogy mi számít neked egyszerűbbnek: egy meglévő videókártya meghajtása, vagy komplett kártya építése? Ne a TV-k, hanem a VGA után keresgélj, monitorhoz az kell neked. A feladat végül is "csak" annyi, hogy minden sorban balról jobbra átszaladsz a pixeleken, és a megfelelő helyen a megfelelő színt vezérled ki, de olyan időzítések vannak, hogy nem igazán nevezhető túl egyszerűnek.
(#) wg_kezdo válasza kobold hozzászólására (») Jún 26, 2008 /

Igen végiggondolva sejtettem, hogy nem lesz egyszerű.

Lenne viszont egy másik talán egyszerűbb kérdésem is vagyis inkább megerősítést kérnék.
Van egy MP3 lejátszó aminek a gombjait szeretném kiváltani tranzisztorokkal. Időzítve szeretnék lejátszani pár dolgot így gondoltam legegyszerűbb egy 555-ös időzítő kapcsolát és a kimenetre egy tranyó ami az mp3 lejátszó lejátszás gombja helyett lenne.
Jó az elgondolásom? (gondolom elég oda egy BCxxx-es)
(#) fureszk válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jún 26, 2008 /

BC337-es tökéletes oda, igen.
(#) csikosgabi hozzászólása Jún 26, 2008 /

Sziasztok.Eddig más internetem volt a kábel tv-től függetlenül.Ma kötötték be az újat .Ez úgy működik hogy,bejön a kábel TV és van egy kis leválasztó 2 kimenettel.Az egyik TV a másik megy a modemhez.A rajzon látható egy piros jelzés.A tv1 kimeneten elég sok kábel van hogy,kijüsson a műhelybe.Eddig minden tökéletesvolt,szép éles volt a kép mind 3 helyen.De ma mivel bekötötték csakis a műhelybe lévő TV lett hangyás.(a hosszú kábeles)arra tippelek hogy,sok jelet vesz el a modem és nem lessze lég erős hogy,oda kijüsson.

Kérem segítsetek.
(#) jdani hozzászólása Jún 26, 2008 /

Sziasztok. lene egy kérdésem. van itt eza kapcsolás. Egy erősitő. ÉS ehez kellene n ekem egy tápellátás. ha van egy 40V-os trafóm, az jó lenne hozzá? itt azt irja, hogy -40V 0V +40V. hogyan is lehetne ezt megoldani?
(#) fureszk válasza jdani hozzászólására (») Jún 26, 2008 /

Mivel ha a 40V-os trafót egyenirányítod 56,568V-ot kapsz, ami sok, ezért nem jó hozzá. Át kéne tekercselni, le kéne venni pár menetet a szekunder oldalról. Neked egy 28VAC-os trafó kell.
(#) zsoltee0001 válasza jdani hozzászólására (») Jún 26, 2008 /

Hali
ha csak 1 trafód van, akkor van ez a módszer (kép), viszont teljesítményleadásba nincs olyan top-on mintha pl egy 2X40V os toroid trafód lenne
(#) jdani válasza fureszk hozzászólására (») Jún 26, 2008 /

Tehát egy 28V-os trafót kell guberálnom valahonnan. és akkor ugy meglehetne oldani, azt a -40V 0V +40V-ot?

Pontosabban egy 2x28V-os trafó kell neked. A teljesítmény se mindegy!

aaaaaaaa...... és ez a mostani időkben fog sikerülni? ilyet csak tekercselni lehet, vagy nem?

Egy ilyen megfelelő lenne hozzá:
http://hqvideo.hu/info/hu/trafo_28vx2_200.html

óó hol éri meg megvenni. 1x anyniba kerül, mint maga az erősitő

Az a gáz, hogy a HqVideo maga az "itt éri megvenni" kategória! Sajnos a toroidok már csak ilyen drágák...
(#) Iron Man hozzászólása Jún 26, 2008 /

Sziasztok lenne egy kerdesem,ugyebar a CDROMoknak van digitalis kimenete,na most mit lehet evvel a kimenettel kezdeni,l mi lesz ha en azt bizonyos kimeno digit jelet analogga alakitom,mit lehet vele akkor kezdeni?

Elore is koszonom a valaszt
(#) fureszk válasza Iron Man hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Miért nem az analóg kimenetét használod egyből? Például erősítőre lehet kötni.
(#) jdani hozzászólása Jún 27, 2008 /

helló. mi a szerepe egy encodernek?
(#) Iron Man válasza fureszk hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Azt tudom hogy egybol ra lehet kotni,de mit lehet csinalni a digitalissal?mp3mat igy digit kimeneten nem lehet lejatszani?Vagy esetleg valami mast?
(#) Iron Man válasza jdani hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Hello,ez a hifiken,persze nem csak hifiken szokott lenni,ezt digitalis kapcsolastechnikaval szoktak hasznalni,a vegtelensegig lehet tekergetni ,hasznalhato hangositasnal,es persze meg sok mas alkalmazasban is,nem tudom hogy meg e ertetted most,en is kezdo vagyok,nem nagyon tudom elmagyarazni.
(#) jdani válasza (») Jún 27, 2008 /

aha. ez érthetőbb. egy autórádióból guberáltam ki..
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Hello!

Ez igazából, egy incrementális szögelfordulás jeladó.
A lényeg, hogy egy kétfázisú (kvadratura) kimenő jelet szolgáltat, ahol a két jel egymáshoz hasonlításából (felfutó él helyzete) megállapítható és számlálható az elforgatás mértéke, a felbontása szerint. (Itt 15 impulzus/körülfordulás) Digitális kapcsolók és potméterek készíthetők többekközött belőle.
Iparban elfordulás mérésre, szögmérésre, fordulatszám mérésre, útmérésre használják. Persze nem ilyen kis felbontássút.
Ja és azért incrementális, mert a kiindulási helyzete nem ismert, csak a kiindulási állapottól mért efordulás mértéke.

üdv! proli007
(#) uli hozzászólása Jún 27, 2008 /

Sziasztok!
Kérdésem a következő lenne:
DC Kefés motorokat lehet PWM-el vezérelni, vagy az csak a brushless motorokra érvényes??
Kössz: uli
Következő: »»   243 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem