Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Hasraütésre 40-50 éves kép.
Mi lenne akkor, ha Paks kiesik?
Remélem csak a munkakör "szuperkritikus", és nem a reaktor...
Ezt nem értem. Kiadják a del és az rm programokat, vagy miről van itt szó?
A digitális világban a törlés nem jelenti az összes bit elvesztését. Sokszor csak a fájlok bejegyzései kerülnek törlésre és majd valamikor felülíródik az így felszabadított terület. Illetve egy sima DEL esetén operációs rendszertől és programtól függően lehet, hogy csak a lomtárba kerülnek a töröltek.
Felül szokták írni a törlendő fájlok összes bitjét, így ellehetetlenítve a helyreállítást. De, hogy erre miért kell egy államilag biztosított program, illetve milyen platformban gondolkodnak, az nem derül ki. Illetve az NMHH oldalát megnézve, még cifrább dolgokat is írnak...az adathordozók vásárlásakor a kereskedőknek adniuk kell egy kódot és ezt megadva kapunk majd valami egyedi törlő programot. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2021
Költői, vagy szarkasztikus kérdésnek szántam, éppen ezért, mert ha akarsz tudsz szerezni 1000 felé programot ami felülírja az adatokat szeméttel. Ha nagyon paranoiás vagy, akkor vannak jóféle encryptáló szoftverek és megoldások. Innentől kezdve meg semmi értelme, kb. olyan, mint volt az az ingyenes szoftver csomag nemrég, ami egy best of open source válogatás. Felesleges dolgokba ölnek pénzt, időt és erőforrást, de azt nem tudják megoldani, hogy legyen egy cache proxy meg egy load balancer azok az oldalak előtt, amiket sűrűn látogatnak, hogy aztán tudjanak sírni, hogy terheléses támadást kaptak...
Ez valami ZS kategóriás filmnek a díszlete.
Az ok, de mit csinál ott az a két pék?
Idézet: „A digitális világban a törlés nem jelenti az összes bit elvesztését. Sokszor csak a fájlok bejegyzései kerülnek törlésre és majd valamikor felülíródik az így felszabadított terület.” A törlés igen. De itt jó eséllyel adatmegsemmisítésről van szó, csak azt a magasságos hatóság se tudja a nevén nevezni. Idézet: Adattárolója válogatja. SSD-nél már macera tud lenni a dolog a folyamatos adatmozgatások (wear leveling) miatt. Normál adatmentőkkel nekem még soha nem sikerült értelmezhető adatot visszahoznom SSD-ről, miközben HDD-ről és pendrive-ról igen. Aztán lehet, hogy csak nem akartam eléggé, lévén van biztonsági mentés mindenről, kétszer. „A digitális világban a törlés nem jelenti az összes bit elvesztését.”
Ha elnézel balra a képen, akkor láthatod, hogy ott a kolbászos pizza. Annak az elkészültét felügyelik.
Ezen nem tudom mit nem lehet érteni, küld egy emailt(???), ha kész van. A felugró ablak nem hiteles. A del meg az rm parancs sincs hitelesítve, így az nem használható. ( meg előtte még ki tudja kinek, ki tudja mit küld tovább.) Persze ha az online térből törölne rendesen, az tetszene sokaknak, de az meg kevéssé valószínű.
Esetleges értelme, laikus állami szervezetnél dolgozónak előírni, ezt kell használni, mielőtt kiadja a pendrive-ot a kezéből.
Azt, hogy mi a fészkes fene haszna van ennek. Ahol a dolgozóknak elő kell írni, ott más szabályok vannak. A lakosságnak meg elérhető minden más alternatíva. Ez egy teljesen felesleges dolog, ha valóban az amit írnak róla. Ezt nem értem, hogy minek ez, ki találta ki és miért büszke rá.
Részemről ez egy tökéletes megoldás az adattörlésre: cat /dev/urandom >/dev/sd_valami_
Az alap rendszer (Linux) része. SSD-nél szerintem egyszer is elegendő felülírni az adatokat, HDD-nél legalább 2-3-szor nem árt futtatni, hogy a CIA, Kürt,... se tudja visszanyerni az adatokat.
Egy kollégám több órányi munkát fektetett bele abba, hogy a lemezt törlés után teleírja 0-255-ig sorban egymás után minden értékkel. (Teleírja = minden egyes byte-ot ezzel a tartalommal tölt meg.) Ezután többször random értékkel íratta tele. Nem tudom mit tárolhatott rajta, de ha tudnám, akkor bizonyára engem is likvidálni kellett volna a tudásom miatt...
Nálunk van egy jó nagy elektromágnes... Ki kell szedni a lemezeket a wincsiből, beletenni ebbe a mágneses térbe, ott mozgatni kicsit, majd visszatenni. A törlés hatásfoka fokozható, ha a szétszedést-összerakást az udvaron, szélben végezzük. Pár éve láttam egy videót, ahol nagyfeszültséggel töröltek CD-DVD lemezt. A végén csak az üres műanyag hordozó maradt, na, arról semmit sem szednek vissza... A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2021
CD és DVD megy a mikróba. Néhány másodperc elég neki.
HDD-t sohasem adok el. Használom, míg érdemes, utána szétszedem. A mágnesek sokmindenre jók, a lemezeket erős mágnessel törlöm, utána szemét vagy játszanak vele a gyerekek. Az SSD-k eddig még vándoroltak gépről-gépre. Ha eljön a selejtezés ideje, akkor darálni fogom. Idézet: „CD és DVD megy a mikróba. Néhány másodperc elég neki.” De az nem látványos annyira... Idézet: „De az nem látványos annyira...” Jajj, dehogynem,olyan szépen pattog, szikrázik.
Ha a tükrös réteg károsodik, akkor esélytelen az adatok visszaolvasása, mivel az adatok a lemez felületébe vannak beleégetve a lézer által, az adatok visszaolvasásához pedig az kell, hogy a fényvisszaverő réteg segítségével visszaérkezzen a lézerfény a leolvasó fejbe.
Egyszer véletlenül ráesett egy kicsi szigetelőszalag egy audio CD tetejére, és sajnos mikor észrevettem és gyorsan megpróbáltam eltávolítani, kis darabot felszedett a tükrös rétegből és sajnos hiába próbáltam óvatosan visszailleszteni, beolvasni már nem sikerült, a lemez pedig még nem volt rippelve a számítógépemre. Szóval, a tok nélküli lemezekkel ajánlatos óvatosan bánni... A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2021
Megpróbáltad visszailleszteni?
Ha elreped egy CD, már azt sem lehet olvasni. Nagyon kicsi méretű a "barázda".
Érdekes, hogy a húsz évnél régebben írt, megsárgult, mattult CD olvasható, ugyanakkor a mentésre készített cd, gyakran olvashatatlan volt egy év után.
Valószínűleg csak nekem újdonság, de szerintem érdekes megoldás a motor foldulatszám szabályozására:
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |