Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió adó építése
 
Témaindító: Bibi, idő: Ápr 27, 2007
Lapozás: OK   5 / 14
(#) AMD válasza titkovics hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Idézet:
„A tekercsem 8 menetből áll és 3mm-es a belső átmérője (a huzal 0.8mm CuZ).”

Nem sok az a 8 menet? 3,5-4 menettel próbád ki. A 11-es lábat nem kell sehova se kötni.
(#) titkovics válasza AMD hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Kipróbáltam egy 3,5 menetes tekerccsel is, de még semmi. A 11-es lábat nem kötöttem sehova.
Más ötlet?
(#) Novak válasza titkovics hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Ha mindent jól szereltél, akkor működnie kell az áramfelvétel alapján. Teljesen normális az érték (bár a feszültséget egy kicsit azért emelheted, az nem árt neki, 2 ceruzaelemről mehet nyugodtan).
Valószínűleg működik a rádiód, csak nem az FM sávban ad. A 0,8 mm-es huzal elég vastag, azt nehézkes állítgatni. De a lényeg -ó istenem vagy századszorra írom le- hogy készíts egy 3,5-4,5 menetes tekercset, és állítgasd. Húzd szét, nyomd össze, stb... Ha semmi, akkor a 10 pF-os kondi helyére tegyél egy 25 pF-os trimmerkondit, és azt tekergesd. Ha úgy sincs semmi, akkor tekercset állítod egy kicsit, kondit megint tekergeted, és előbb utóbb megtalálod. Ennek nem lehet így nekiállni, hogy egy tekercs és egy fix kondi után "nem találom". Jóhogy nem találod, ksérletezni kell vele. Ha a huszadik tekercs lesz a jó, akkor a huszadik. Nem szabad feladni, és türelem! türelem! türelem!
(#) titkovics válasza titkovics hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Kísérletezgettem a délután folyamán és a következőkre jutottam a tekerccsel kapcsolatban:
Készítettem egy 6 mm átmérőjű és 30mm hosszú ferrit rúdra, egy 4 menetes tekercset (a huzal átmérő 0.58mm). Ahogy a ferrit rudat kihúztam a tekercsből hallottam egy koppanást, majd ugyanazon a helyen tartva (amit nagyon-nagyon nehezen "sikerült") sikerült a rádió adását befogni (108Mhz-n túl). Hogyan lehetne megtudni ennek a tekercsnek az induktivitását?
(#) titkovics válasza Novak hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Rendben, vettem az adást. Kísérletezek tovább.
(#) Novak válasza titkovics hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
A ferritrúd nem kell. Viszont a 6 mm-es tekercstest átmérő nagyon jó lesz. Tegnap építettem egy rádióadót, az oszcillátor tekercsadatai a következők: 3,5 menet 6 mm-es belső átmérőre, 0,5 mm-es rézhuzalból.
Mondjuk nekem nem 10 pF a párhuzamos kapacitás, szóval lehet hogy egy kicsit növelned kell a menetszámon, de elsőre szerintem próbáld ki ezt a 3,5 menetet. Forraszd be, utána pedig gyufaszállal (vagy mindegy mivel, csak ne kézzel vagy fém tárggyal) piszkáld a tekercset. Nagyon lassan húzd szét, vagy nyomd összébb. De ne úgy csináld, hogy rádióval beállsz valahova, és várod hogy ott megszólaljon. Állítsd be valahogy a tekercsed, utána pedig tekerd végig a rádiót a sávon. Ha semmi, akkor kicsit állítassz a tekercsen, és megint végigtekered a sávot (digitális hangolású rádióval tényleg nagyon nehéz megtalálni, lehetőleg analóg, "tekerős" rádiót használj, azzal biztos a siker )
Üdv
(#) Kovidivi válasza Novak hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Én pont fordítva hangoltam az adóm! kiválasztottam egy olyan frekit, ahol nincs semmi már adás (99MHz), és erre hangoltam be az adót! Tekercsekhez nem is kell nyúlni, mert van egy poti, ami az egyik tranzisztor-hoz kapcsolódik, így beállítható a frekvencia pontosan!
(#) zsuscsinyo válasza titkovics hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Ezek hasznos linkek, innen szoktam énis számolni a frekit és nagyon bevált

Induktivitás, menetszám stb...


Freki, induktivitás stb...
(#) zsuscsinyo hozzászólása Júl 23, 2008 /
 
Szép napot mindenkinek, egy kis segítség kellene, egy komolyabb rádióadóhoz való alkatrészekhez jutottam, mint nagyteljesítményű RF tranzisztorok hada, pár típust megemlítek:

MRF5174
BLX39
2T9205
2T955A
2N3632
BFR94

Ha valaki esetleg tudna valamilyen diszkrét kapcsolást ajánlani a jelenlevő alkatrészekből azért nagyon hálás lennék. Előre is köszönök mindent!

üdv: Zsuscsinyo™
(#) leportp hozzászólása Szept 24, 2008 /
 
Hello!
Tudna nekem valaki segíteni?Én egy rádióadót szeretnék vásárolni!Hatótávolsága 1-2 km lenne!Valaki foglakozik ilyenn elkészítésével és milyen áron?

Köszi:leportp@citromail.hu
(#) Atus hozzászólása Szept 25, 2008 /
 
sziasztok
a képen látható kapcsolást megépítettem, ccir sávban (88-108mHz) nagyon frankón működik.
kérdésem, hogy oirt (66-73mHz) sávra hogyan tudnám megcsinálni?
köszi a válaszokat előre is
http://www.freeweb.hu/bss/rajzok/poloska.gif
(#) _Peti_ válasza Atus hozzászólására (») Szept 25, 2008 /
 
Helló!
A kollektorkörben található párhuzamos LC kört kell átméretezni a kívánt frekvenciára a jól ismert Thomson képlet alapján!
(#) Novak válasza Atus hozzászólására (») Szept 25, 2008 /
 
Egész egyszerűen köss be a trimemrkondival párhuzamosan egy 20-30 pF-os kondenzátort. Addig próblgasd a pontos értéket, amíg jó nem lesz. A tekercset nem kell módosítanod, felesleges.
(#) Atus hozzászólása Szept 26, 2008 /
 
köszi szépen
(#) dusi124 hozzászólása Okt 30, 2008 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Szeretnék egy rádióállomást amin zenéket meg ilyemeket játszhatok le, és lehetőleg normál rádióvevővel is lehessen fogni az adást. nem akarok messzire sugározni, max 1 km-re de nekem jó a 100m is. Elaktronikai alapismereteim nem nagyon vannak ezért kérlek, hogy lehetőleg egyszerűen írjátok le.

Előre is köszi
(#) loky93 válasza dusi124 hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
nézz körül a bss.fw.hu-n nagyos sok ilyen kapcsolás van a "Rádiós" topicban
Én megépítettem egyszer onnan egy kapcsolást egész jó minőségben sugárzott olyan jó 90m-en belül
(#) Szebence válasza dusi124 hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
fm transmitter néven rengeteg kapcsolás van a neten. Ilyenből kel építened olyat ami megfelelő hatótávolságú és megfelelő frekvencia intervallumba sugároz. (amúgy ilyen adók használatát büntetik ha jól tudom)(ha rájönnek, hogy használsz ilyet)
(#) dusi124 hozzászólása Okt 30, 2008 /
 
Köszönöm, meg próbálok összerakni egyet, és bűnöző leszek
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Sziasztok!

Így van! Nem egyszeű megoldani. Pláne, ha FM-es stereo-t akarsz építeni. Pontos frekvenciatartás, jó árnyékolás... stb.

A legalitásról két pont:

Azért vannak olyan szabad frekvenciák ahol akár 5 Km-es körben is lehet adni engedély nélkül. Ez a 27MHz körüli FM-es amatőr rádiós "CB" csatornák. 40 darab áll a rendelkezésedre. a lényeg, hogy 4W lehet a maximum adóteljesítmény. A WalkyTalky (vagy hogy is hívják ) is ezteket a csatornákat használja.
Ha 100 méteres hatósugár elég, akkor egy ilyen bőven elég.

Amúgy kinek akarsz zenélni?
Mert ha a kertetek végében lévő kisházba akarod "átlőni" a zenét, hogy ott hallgatsd a kedvenc internetrádiód, akkor semmi gond. De ha a környékbeli haveroknak akarsz "rádiózni" az már jogsértő! Leginkább a szerzői jogokat, mint műsorszolgáltató (kivétel, ha a zenét Te játszod pl szintin, mert akkor tiéd a jog, s ezt adhatod ingyen)
(#) Action2K válasza Action2K hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Megtaláltam az említett frekiket:
CEPT-es CB-készülék csatornái
(#) Rumcájsz hozzászólása Okt 30, 2008 /
 
Alapból illegális ! Ha az NHH ( Nemzeti Hirközlési Hatóság) tudomására jut a dolog(Pl egy műsorszóró rádiót zavarsz és valaki bejelentést tesz a hatósághoz) jópár százezres büntire számithatsz plussz a jogvédők úgy Rád telepszenek hogy az egyik házkutatás követi a másikat.
Légy először tisztában a jogokkal és a jogszabályokkal, nézz utánna meddig mehetsz el és milyen áron.
Mondjuk ha nincs elektronikai ismereted nem hiszem hogy meg tudsz ilyen FM adót építeni. Más meg nem fogja megcsinálni úgy sem mert Ő is el fogja vinni a balhét.

Szal azt tanácsolom NE menj bele a témába mert nagyon veszélyes! De Te tudod.
(#) Novak válasza Rumcájsz hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Nem bátorítás képpen írom, de nemhogy párszázezres büntetést, de még pár forintost sem fogsz érte kapni első körben (az NHHtól). Ha ugyanis észre veszik egy adó működését, és nincs engedélyed akkor első körben kapsz egy ejnye bejnyét és elkobozzák a rádióadódat. És ennyi.
Aztán ha utána is folytatod a dolgot, na akkor már lehet, hogy fel leszel jelentve.
De igaz, hogy elektronikai ismeretek nélkül egy FM adót (még egy kis vezeték nélküli mikit is) elég nehéz működőképesen összerakni. Nem kezdőknek valók az RF áramkörök.
(#) csibe2002 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Szia Rumcájsz!

Azért nem minden úgy van ahogy azt írtad. Itt vannak az ellen példa:
Egy FM adó eszköz
És bizony sok ilyen van még teljesen legálisan forgalomban! És legálisan használhatók is!!!!

Magyarországon a Nemzeti Hírközlési Hatóság felel a frekvenciagazdálkodásért, jogszabályok írják elő, hogy ki mit sugározhat, meg persze azt is, hogy hol. Csupán két frekvenciatartományt lehet engedély nélkül használni. Az első a 26 960-27 410 kHz 40 csatornája, kivéve a 26 995, 27 045, 27 095, 27 145 és 27 195 kHz-es frekvenciákat. Ebben kizárólag F3E vagy G3E (frekvencia- vagy fázismodulált) adásmódú CEPT PR 27 rádióberendezések üzemelhetnek. A második tartomány a 446,0-446,1 MHz, amelyben kis hatótávolságú üzleti rádió (PMR 446) alkalmazások üzemelhetnek. Mint látható, mindkettő elég távol van a "normál" rádiók által használt 88-108 MHz-es tartományától. Az FM-transmitterek használata ettől függetlenül nem illegális, csupán annyi a kikötés, hogy az efféle eszközök teljesítménye maximum 500 mW lehet - további információk itt és itt. Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban nem használhatók engedély nélkül a transmitterek.
(#) csibe2002 válasza csibe2002 hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
(#) dusi124 hozzászólása Okt 30, 2008 /
 
"Az FM-transmitterek használata ettől függetlenül nem illegális, csupán annyi a kikötés, hogy az efféle eszközök teljesítménye maximum 500 mW lehet"

találtam egy ilyen leírást megepróbálom megcsinálni

(#) Novak válasza csibe2002 hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Nézz csak utána, FM műsorszóró sávban elvileg semmilyen módon nem sugározhatsz. Más kérdés, hogy milyen dolgokat árulnak, forgalmaznak. De NHH-n is egyértelműen ott van, hogy nem szabad frekvenciasáv. Tetszőlegesen kis teljesítmény is illegális (elvileg).
De erről egy jópár másik témában volt már szó. Nem egyszer.
(#) masi1 válasza dusi124 hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Csupán csak eggy hozzászólás:a zene az jogdijjas ha magnokazettán is vinnéd át + egy frekit le akarsz foglalni(bármely sávrol).Sajna annyira tulbonyolitották a törvényeket , hogy hivatalosan nem éri meg (pld:tilos-radio) hajdanában
(#) kendre256 válasza csibe2002 hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Az, hogy egy rádiós eszközt engedély nélkül lehet vásárolni, és engedély nélkül lehet üzemben tartani, nem azt jelenti, hogy lehet építeni is és utána azt használni.
Az engedély nélkül üzembentartható berendezéseknek (27 MHz-es CB, 446 MHz-es PMR, vagy rádiómikrofon, modellirányító adó stb.) komoly műszaki előírásokat kell teljesíteniük. A gyártóknak, forgalmazóknak akreditált laboratóriumokban a berendezéseket be kell vizsgáltatniuk, majd az NHH-tól engedélyt kell kérniük a forgalomba hozatalra. Ha megkapták a forgalomba hozatalra az engedélyt, utána további engedély (adóengedély, frekvenciakijelölési határozat stb.) már nem kell a használatukhoz. Semmilyen változtatást nem szabad viszont végezni a típusengedélyhez képest (pl. külső antennát rakni PMR-re, erősítőt kapcsolni a CB után, stb.
Vagyis bárki, aki bármilyen kis teljesítményű berendezést készít, és arra nem kér "típusengedélyt", és úgy használja, illegális dolgot csinál.
Az NHH-nak pedig nagyon jó érzékeny "rádiófelderítő rendszere" van, ha akarnak, szinte bármilyen kis rádiót fel tudnak deríteni.
Bővebben:Link
(#) Novak válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Ez így igaz! Helyesen mondtad. Venni bármit lehet
Lásd van már forgalomban torrent klienssel ellátott DVD lejátszó is. Legálisan árulják. Viszont illegálisan tudsz vele filmeket vagy bármit letölteni.
(#) gg630504 válasza Novak hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Az SRD-k között nem találtam ( ha valaki megleli a 88-108 MHz-es tartományt, kérem írja meg, melyik doksi melyik oldalán van ).
Érdekes módon az NHH piacfelügyelete több "FM Transmitterr"re is adott ki forgalombahozatali engedélyt. pdf pdf pdf pdf pdf
Akkor most hogy is van? Forgalomba lehet hozni, meg lehet venni, épp csak üzemben tartani nem szabad?
Következő: »»   5 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem