Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elfogadnám, ha ingyen elvihető
Lapozás: OK   55 / 129
(#) szs válasza vargham hozzászólására (») Okt 10, 2021 /

Columbo: Nehéz ügy. 1 óra 8 perc.
Ott is vannak barkácsmenek, és ha az egyszerűség kedvéért egyfajta konnektorokat és dugókat szerel fel, hát egyik konnektorról megy a hűtő, a másikról nem.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2021
(#) lefituta válasza vargham hozzászólására (») Okt 10, 2021 /

Kösz "vargham" , ezt azt hiszem sokan nem tudtuk itt. DE melyik a két fázis? Az egyik késes érintkező a fázis, a másik a nulla!A harmadik meg a földelés vagy nem?
(#) Gafly válasza lefituta hozzászólására (») Okt 10, 2021 /

52...53 oldal.
De amúgy érdekes végig elolvasni,mert kicsit más az ottani rendszer filozófiája...
(#) Josi777 válasza vargham hozzászólására (») Okt 10, 2021 /

Eléggé kaotikusnak tűnhet az amcsi hálózat. A gerincvezeték ott is nagyfeszültségű 3 fázisú és házanként van egy-egy transzformátor. Ha csak egy fázis megy be, akkor ugyanazt a fázist használják a 120V és 240V-ra is. Az egyik az átlagos fogyasztóknak, a nagyobbik meg a nagyobb fogyasztóknak. A normál laktérben általában nincs 240V, hanem csak a basement-ben. Nem ritka a 120V 100A-es betáp. Épületekben (building), iparban használnak még 3*277V-ot és 3*480V-ot is. Ezek a légkondik és ventilátor motorok főleg. De a lakásokban 120V/240V van így is. Nem használnak kötődobozt, pontosabban a dugaljak és kapcsolók dobozaiban vannak a kötések. A vezetékek fém vagy műanyag gégecsőbe húzva kaphatóak és azokat szerelik a gipszkartonozás előtt a könnyűszerkezet belsejébe. Ha kimarad egy szál, akkor nem sok esély van rá, hogy sikerül behúzni. A színezés is más, valamint a csavarok befelé kúpos négyszög profilúak. Természetesen lehetnek eltérések államok között, mint mindenben. De gyorsan meg lehet szokni és aztán már nagyon gyorsan, hatékonyan lehet vele dolgozni, nagyon praktikus. Szerintem kevesebb mint a fele idő alatt lehet egy egy hálózatot megszerelni, mint Európában.
(#) Josi777 válasza lefituta hozzászólására (») Okt 10, 2021 /

Úgy emlékszem, hogy a 240V nincs dugaljban, csak fixre kötve lehet hozzáférni, külön erre a célra készült dobozban és szinte kizárólag az alagsorban, ill. nagy épületekben csak bizonyos helyiségekben. Tehát általában lakótérben nincs.
(#) vargham válasza Josi777 hozzászólására (») Okt 10, 2021 /

Idézet:
„Úgy emlékszem, hogy a 240V nincs dugaljban”

De van, lásd fentebb a doksi 52. oldalát.
(#) Josi777 válasza vargham hozzászólására (») Okt 10, 2021 /

Amikor én szereltem, úgy kb. 30 évvel ezelőtt, egyetlen dugaljba sem vittünk 240V-ot. Az csak nagyfogyasztókhoz ment külön. De ez nem zár ki semmit, hiszen én sem mondtam biztosra.
szerk: Megnéztem a doksit. Ilyen dugalj csak basementben volt, a lakásban, pontosabban a lakótérben sehol. De attól még lehet hogy raktak oda is, csak én nem találkoztam vele.
(#) lefituta válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Okt 10, 2021 /

Szia! Köszi, ilyet keresek, nekem is van egy de még kellene pár,. Granpa ha feljön vidékről, megnézi, mert neki minden szokott lenni! Ha nincs, elkérem tőled, ha lehet. Kettővel feljebb NGY kiderítette, hogy milyen konnektor. Menj feljebb és rá lehet kattintani, az észak amerikai szabvány szavakra és ott kijön sok, köztük ez is. Az amcsi konnektorokra azt hittem egy félék de az áramerősségtől függően vannak mások.Ez a fajta is köztük van és ez már elég nagy Amperre készült. Köszönöm az ajánlatot, Lehet, hogy kelleni fog!
(#) NGY hozzászólása Okt 10, 2021 /

Talán nem a legjobb helyen van itt, de sokan benéznek ide is segítő szándékkal: köszönettel "elfogadnám" a segítséget az alábbi témában:

Keresek mérésadatgyűjtőt hőmérséklet mérésére (* ld. megjegyzést alább). Paraméterek:

- mérés legalább 6 különböző ponton. A mért adatokat valós időben eltárolja, ami később fájl formátumban (txt, xls, stb.) kiolvasható/letölthető;

- mérési tartomány -10 °C ... +50 °C között;

- mérendő pontok egy kivételével 1...2 méter távolságban vannak beltéren, az az egy pedig kb. 8 méterre, kültéren;

- a beltéri mérés kontakt módon, sima fém felületre rögzítve (pl. kötöző- vagy szigetelő szalaggal), a kültéri mérés szabad levegőn, csapadéktól védett helyen;

- mintavételezés sűrűsége 1 perc, sűrűbben nem kell, de 10 percnél nem lehet ritkább.

- pontosság és felbontás: jó lenne legalább 0,5 °C, tizedfokokra nincs szükség, de 1°C-nál ne legyen rosszabb se a felbontás, se a pontosság.

- a mérés helyén egy komplett számítógép üzemeltetése 0-24 órában nem megoldható, (csak egészen végső eseben), viszont 230V dugalj van, ha pl. a mérőkészülék adapterről kell üzemeljen.

*) megjegyzés:
- egyik lehetőség, ha valaki tudna ilyet kölcsönözni kb. két hétre (folyamatos üzem lenne);
- másik lehetőség, ha van valakinek megépített, beüzemelt, megbízható megoldása, amelyet utánépíthetek nem túl nagy ráfordítással illetve relatíve hamar (emiatt sajnos az alkatrészbeszerzés távolkeleti forrásból egyelőre kiejtve);
- kérem, hogy ne irányítsatok a témát érintő különböző oldalakra. Nagyjából képben vagyok, de az időkorlát miatt nincs most lehetőségem egy saját rendszer megtervezésére, megépítésére, tesztelésére, stb. - azonnal bevethető, kész megoldást keresek.

Mikortól: amint lehetséges.

Köszönöm előre is.
(#) b10up válasza NGY hozzászólására (») Okt 10, 2021 / 2

Szia,
Egy ilyet egy arduino uno-val, sd kártya foglalattal egy nap alatt össze lehet dobni. A programját is.
DS18B20 mérőszenzorokkal elviheted a vezetéket is 10-15 méterre simán. Ha beszerzed az alkatrészeket, a programot meg tudom írni hozzá pár perc alatt.
(#) NGY válasza b10up hozzászólására (») Okt 10, 2021 /

Ez gyors volt ! Köszönöm!

A szezorokat intézem. Arduino Uno-m van, SD-foglalatom nincs, abban kérnék majd javaslatot.
Kereslek üzenetben.
(#) nedudgi válasza NGY hozzászólására (») Okt 10, 2021 / 1

Melyik megyében kellene a rendszer?
Egy mérési pont egy ESP-01 modul, valamint egy DS18B20 alapú lehet.
Most rakok össze egy teljesen más célra szolgáló hálózatot, ha mikroSD kártyára elég a rögzítés, van működő OpenLog modulom is. ESP-01 akad vagy tíz darab, Annex WiFi RDS förmverrel (körülbelül Basic nyelv), a gond hogy holnap reggel megyek vissza Agárdra, Újpestről, és a jövő hét végéig ott leszek.
NYÁK terv van, az elkészítéshez minden alkatrész megvan, egyedül az 5V táp nehézkes.
(#) NGY válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 10, 2021 /

Köszönöm neked is a gyors reagálást. Budapest, elég a mikroSD-re mentés, az 5V táp nem gond.

b10up segítségével elindulok most, és itt mindenképpen visszajelzek, meddig jutottunk.
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 10, 2021 /

Nincs valakinek elfekvő e-autó aksi cellája? Ki szeretném próbálni mit is bírnak de sajnos nem igazán találok olyanokat amik egyesével adnának el. Ha van elfekvőbe 1-2 darab szívesen elfogadnám.
(#) ha6qt hozzászólása Okt 11, 2021 /

Elfogadnék a jól ismert Mascot kapcsoló üzemű tápegységhez úgynevezett "Stekk" csatlakozót.
Sajnos ez nem szivargyújtó csatlakozó, hanem attól kisebb.

Két ilyen tápom van csati nélkül, így akár kettőt is szívesen befogadnék.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2021

Mascot.jpg

(#) bbalazs_ válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 11, 2021 /

Szerintem ha az elfekvő darab jó, akkor nem válnak meg tőle. Ha meg leharcolt, nem lesz reális a mérésed. Van valami oka, hogy nem hiszel a gyári adatlapoknak, diagramoknak?
Pontosan megadják, hányszor tölthető, milyen hőmérsékletet bír, mekkora árammal süthető ki rövid ideig és hosszabban, illetve mennyivel tölthető gyorsan és lassan.
(#) antikzsolt válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 11, 2021 /

Nem igazán akarok pontos méréseket végezni csak pár eszközbe "építeném" be. Lámpa, powerbank stb ami még a kezem ügyébe kerül. Csupa 5v os eszköz. Inkább mint kíváncsiság vezérel.
(#) Poli válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 11, 2021 /

Szia!

Ilyeneket keresel? Nehezen elképzelhető ugyan, de ha senkinek sincs, akkor kapható még:

Szivargyújtó dugó mini stecker aljzatokhoz egyenes
Stecker lámpa aljzat (mini szivargyújtó) furatba építhető
(#) uniman válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 12, 2021 /

A "normál" szivargyújtó dugók egy része kétfunkciós és használható a táphoz...
(#) ha6qt válasza Poli hozzászólására (») Okt 12, 2021 /

Igen, ilyet.

Általában valami nagyon messze lévő autóvillamossági boltok tartják még, amik csak elég drágán küldenek csomagot.
(#) még1MbR válasza Poli hozzászólására (») Okt 12, 2021 /

Homasitában is van ilyen, de aliexpressen is rémlik. A Ladák kormány felfüggesztése alatt is van ilyen eldugva, a tulajok anno nem is tudtak róla
(#) pucuka válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 12, 2021 /

Idézet:
„autóvillamossági boltok tartják még”

Nem egészen. Ez a csatlakozó a 12/24 V -os fedélzeti hálózat csatlakozója, hosszúidejű, nagy(obb) áramú fogyasztók csatlakoztatására alkalmas, a szivargyújtóé nem. Tisztességes szivargyújtó csatlakozó aljzatban van hőbiztosíték, ami a túlmelegedéstől is védi az aljzatot, nehogy a beragadt szivargyújtó betét tüzet okozzon.
A fedélzeti csatlakozóhoz külön kiépített, biztosított hálózat tartozik. (hajó, lakókocsi, lakóbusz, kamion, stb. személygépkocsiban is érdemes kiépíteni, ha pl elektromos hűtőládát használsz)
Az anyaga sem olvad meg, mint a telefontöltőhöz használt szivargyújtó csatlakozó.
(#) Rosszmáj válasza még1MbR hozzászólására (») Okt 12, 2021 / 1

Idézet:
„A Ladák kormány felfüggesztése alatt is van ilyen eldugva...”

... és ilyen szerelőlámpa is járt a Ladákhoz.
(#) FAZ1 válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 12, 2021 /

Ha jól emlékszem első autómra, egy S100-as Skodára, abban még pont ilyesmi volt a csatlakozó dugó. Abba viszont nem ment bele a szivargyújtó, mivel az később jelent meg a Zsigulikban, Dáciákban, Wartburgokban, stb.
Volt ilyen dugóm, de később elment - az autóval együtt. Ha jól emlékszem, valami steck lámpa volt rajta.
(#) Poli válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 12, 2021 /

Amit linkeltem cég, rókával is küld 850Ft-ért. A Bárdi Autó Egernél is előfordulhat, de lehet, hogy elég húzós az ára.
(#) még1MbR válasza Rosszmáj hozzászólására (») Okt 12, 2021 /

Így van, még van is idehaza ilyenem!
Amúgy néha kemping csatlakozó néven is emlegetik.
Sokkal jobb az áram átadó képessége, mint a szivargyújtó csatlakozónak, emiatt ilyent (is) szereltem az autómba.
(#) mnyugger válasza még1MbR hozzászólására (») Okt 12, 2021 / 1

Még a Trabantban is volt ilyen aljzat.
(#) mnyugger hozzászólása Okt 12, 2021 /

Van e valakinek felesleges, automata mosógépből bontott, hosszbordás szíjhoz való nagy tárcsája. Az ami a dobon van.
Kb. 30cm átmérőjű. Minél szélesebb annál jobb.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2021
(#) Uviktor hozzászólása Okt 13, 2021 /

Szia,
Convoy Truck Shop
Üdv!
(#) janir18 válasza mnyugger hozzászólására (») Okt 13, 2021 /

Hello!
Holnap megnézem mit találok.
Következő: »»   55 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem