Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Idézet: Itt le is írtad a lényeget. Már csak az a kérdés, a kisebb részt kibírja-e a gazda vagy nem. „a földelés felé fog folyni nagyobb részt”
A válaszoddal már elmentünk a rossz földelés irányába, mert jó földelésnél ki van zárva, hogy megrázzon a földzárlati vagy szivárgó áram. Nem 10kV-os leszakadt, földön fekvő vezeték mellet kell tyúklépésben menni, hogy ne szenvedjek áramütést ....
Pedig szerintem úgy látja el a közvetett érintésvédelmi szerepét, hogy a növekvő szivárgó áram detektálása még jókor fölhívja a figyelmet a romló szigetelésre, a potenciálisan veszélyessé váló készülékre vagy hálózatrészre, így még időben megtörténhet a javítása, vagy a cseréje.
A közvetlen szerepe már az, amikor meg is érinted. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2021
Szia!
Sajna , a Yt videóval ellentétben én bizony 10---90V.kat szoktam találni. Az viszont kádban ülve-állva nem gyerekjáték! Kádár Aba bácsi szerint a max 6V elviselhető ilyen esetben. S a feszültség különbség az érdekes mindig! Az hajt át hibaáramot rajtad. De kinek,hogy tetszik. Csak az áram nem kérdezősködik.
Nem hiszem, hogy ugyanarról beszélnénk. Egy háromfázisú rendszerhez általában egy nulla jár. De három egyfázisú áramkörhöz nem szabad közös nullát alkalmazni.
Akkor rajzold le, mit és hogyan csináltál, hogy elég volt 70 cm extra vezeték.
Nem minden esetben a feszültsèg mèrtèke ,a mèrvadó,sokszor sok esetben,az àtmeneti ellenàllàs, a körülmènyek,ès az áramkörbe kapcsolódàs,hozzàèrintès ideje,az ami szàmît,az esemèny kimenetenek súlyossàgàt tekintve..
Az roppant egyszerű. Mivel a közös nulla tilos, így a hálózaton nem igényel átalakítást a dolog, a másik két ÁVK bekötő és elmenő vezetéke egy elosztószekrényben kb 15-20 cm vezetéket igényelnek, egyenként, az két készüléknél négyszer annyi, azaz 60-80 cm.
Lakásokban nem szokás három nullát végigvinni, csak egyet. Egy db. három fázisú Fi-relé nem cserélhető le három db. egy fázisúra mindössze 60-80 cm-nyi extra vezetékkel.
Szia!
erről más a véleményem; Lakásokban nem szokás három nullát végigvinni, Az MSZ 2364 ota (1992 ) igen ! nem csak 3,de akár 15 áramkör esetén a 15 nulla is játszik! A többivel egyetértek. Bár lehetnek eltérések.
A rajzodon eleve három db. egy fázisú Fi-relé van, 2P kismegszakítókkal. Ehhez képest itthon használnak nulla és védőföld elosztókat, közös nullákat.
Lehet példálózni francia rajzokkal, elméleti dolgokkal csak nem árt a valóságot is figyelembe venni.
Szia!
Pontosan ezért raktam ide a képet Van rajta 1db 3fázisú meg 3db 1fázisú FI relé Tehát akár megoldható 70cm vezetékkel is. A való élet meg valóban az , hogy 30 éve sok-sok Nullát húztam be. Persze a 32 évvel ezelőtti szerelések nem változnak .-hacsak át nem épitik. De ide jön az is , hogy 2009 óta szinte mindenhová kötelező a FIrelé. s mennyi épületben nincs még ?-ill. akár 30 év múlva még mindig lessz olyan is ahol nem lessz. Tehát nem azt kellene erősiteni , hogy NEM KELL , Nem lessz stb...
Egyáltalán nem arról szól a fáma hogy kell-e vagy sem (olvass vissza) hanem arról, hogy általában egy három fázisú betáplálású lakásban nem csak 70-80 cm-nyi vezeték kell ahhoz, hogy az egy db. 3F ÁVK-t le tudd cserélni három db. 1F ÁVK-ra.
A rajzon én nem látok 3 fázisú Fi-relét. Van rajta egy 1 fázisú összegző, ami 500mA-es és 3 db 30 mA-es , amik szintén 1 fázisúak.
Vsak nekem tűnik soknak egy 35-100 m2-es lakásban ez a tizensok kismegszakító?
Én értem, hogy van 7 db nagyobb fogyasztó berajzolva, de minden konnektorhoz egy? Nem ipari létesítmény, lakás...
Sziasztok!
Sok ember sokféle hozzáállás-------tehát hagyjuk. Ettől függetlenül , Én ,új lakásnál igy látom a valóságot., s az MSZ HD 60364 pontjai? Másnak , meg más véleménye ? A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2021
Nem kell ehhez semmilyen hozzáállás, csak el kell olvasni pár előző hozzászólást (és értelmezni is), mint már egyszer leírtam. Teljesen más dolgokról írsz, mint amiről szó volt eredetileg.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2021
Ez a kép hogyan jön az előző gondolatmenethez és kérdéshez. Mind két képen van 1 db Fi-relé, az egyiken 1 db 1 fázisú, a másikon 1 db 3 fázisú.
Az előző rajzon, meg szó sincs 3 fázisról és te 3 fázist említesz és 3 fázisú Fi-relét. 4 db van, de mindegyik csak 1 fázisú. Vagy milyen véleményt kellene erről írni ?
Szia!
Lehet . nem néztem az első Kismegszakitót/FI relét . Benéztem. A két kép meg ; egy lakásban 1 Nulla vezeték ,gondolatmenethez. ill. minek egy lakásba 3-6 db kismegszakitó,mert nem kell több . Hát akkor ez a való élet?
Kevesen ismerik pontosan a szabályokat és annál is kevesebben tartják be. Erre kell készülni, ez a való élet.
Egyébként nem is kell szabálytalankodni, elég csak rápillantani a mellékletben szereplő elosztóra. Megnézném azt a villanyszerelőt aki több, mint öt eres kábellel áll be egy ilyenbe, hogy minden fázishoz tartozó nulla ott legyen, biztos-ami-biztos alapon. A másodikról már nem is beszélve, lévén nem csak panellakások léteznek, ahol nincs se kert se műhely.
Szia!
3 fázis esetén 1db Nulla kell. Egy fázisnál kell a fázisonkénti nulla. Ezt , már irtam 1992 től. A védővezető viszont lehetne közös is ,és az EPH vezető is. Amásodik elosztónál is Nekem egyértelmű 5 eres kábelről 3X 1fázisú leágazás (látom ,hogy van dupla dugalj is. ) A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2021
Sziasztok!
Csak annyi volna a kérdésem hogy a képen látható bekötés megfelelő e? Köszönöm
A rajz, a bekötés jó, csak a gyakorlatban nem ezt használják. A legtöbb esetben a PEN szétválasztás a mérőhelynél van, nem a lakáselosztóban.
Amit mutattál rajzot, az így néz ki a gyakorlatban. Általában olyan helyen alkalmazzák családi háznál, ahol csak 1 mérő van, nincs vezérelt se. A mérőhely kívül van a házfalon, ott van a földelő szonda leütve, belül a közelében van a lakáselosztó . A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2021
Szia!
A PEN szétválasztás ; --az ELMÜ_ÉMÁSZ területen eddig igy kérték. --Az EON területen meg az óránál. Ennek fügvényében lehet Jó--de akár rossz is !
Szerintem ez nem szolgáltató, hanem építményfüggő, más egy társasház és más egy családi ház. Egy társasház 3. emeletén a lakó már szétválasztott védővezetőt, nullát és fázist kap. Még ELMÜ területen is.
Tilos az összekötés. A legtöbb helyen a mérőhelynél történik a PEN szétválasztása szolgáltatótól függetlenül. A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2021
Szia!
Émász terület . A X emeletesben 4 sinen jön fel ,tehát L1-2-3 +PEN . A 7 en is 2 vezeték jön be hozzám , s nálam van szétválasztva. Persze lehet még máshol akárhány variáció.
Valamikori ÉDÁSZ most E-on terület, tizenpár éve átvették így ahogy van
Köszönöm a választ. Családi ház lakáselosztója az alany, és az óránál nem választották szét a PEN-t anno tizenpár éve. Sőt, a mérőhelynél nincs is földelő szonda, kb. 2,5 méterre van a mérőhelytől, a lakáselosztó irányába. Vezérelt is van... De anno átvették, bizonyára jónak minősült a kivitel. Azóta csak egy fi-relé lett beépítve.
Ha jól látom, (vékony) barnával van egy földelésed.
A vastag kékre meg talán illene egy érvéghüvely, mert huncut szálak szökésben vannak. Lehet összesodort vezetékeket egy csavar alá bekötve sem ildomos csinálni, ha már... |
Bejelentkezés
Hirdetés |