Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   956 / 1144
(#) pittti válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Nagyon igazad van. Az említett eeprom írót pontosan azért említettem (persze vannak ennél sokkal komolyabbak is), mert ezzel kiforrasztás nélkül lehet olvasni és írni.

Abban is igazad van, hogy elsőként mindig az eredeti, meghibásodott elektronikát kell megvizsgálni, és ha lehet akkor megjavítani. Ha sikerül, akkor szerencséje van és a merevlemez tovább használható. Az általam leírt eljárás pedig ezzel pontosan egyenértékű.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
(#) Doky586 válasza pittti hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

NEM minősítettem és NEM rólad beszéltem.
és NEM mindenki tudja megjavítani magának úgy mint te.. Ennyi.
(#) pittti válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Ezért kért segítséget itt a fórumban, és ezért írtam le a legjobb tudásom szerint, hogy mit lehet vele kezdeni. Feltételezem, hogy itt azért az elektronikában alapjában jártas emberek fórumoznak - amúgy az illető is pontosan megértette a lényeget.

(természetesen nincsen sértődés, harag!)
(#) Régi motoros hozzászólása Nov 7, 2021 /

Tessék mondani, van rá lehetőség, hogy a Win7 szövegméretét parancssorból változtassam meg?
Ugyanis a probléma egy ismerősömnél az lenne, hogy eleve nagyobbra van állítva a méret, mert 100% -on olyan picik a betűk, hogy olvashatatlanok. A képernyő méret kicsi, a felbontás viszont Full HD.

Most van egy igény egy program futtatására, ami nem hajlandó indulni megnövelt szövegméretű asztalon. Tehát sír, hogy állítsa kisebbre a felhasználó, mert magától nem képes átállítani.

A tervem az lett volna, hogy készítek egy parancssort, amit elindítva kisebbre állítódik a szövegméret, majd indítja a programot. Aztán program kilépés után visszaállítja a nagyobb szövegméretet, hogy mind ezt ne manuálisan kelljen megcsinálni. Sajnos manuális állításnál előbb ki, majd újra be kell jelentkezni.

PowerShell megoldás is érdekel, vagy bármi más, ha valakinek van még jobb ötlete...
(#) Suba53 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Ez így ebben a formában nem fedi a valóságot 100%-ban.
Azért merem ezt határozottan kijelenteni, mert már nem egy esetben sikerült elhalálozott panelű merevlemezről adatot mentenem úgy, hogy az ikertestvére paneljét átszereltem, és simán működött vele.
De nyilván ehhez szerencse is kell, hogy például a belül lévő fej meghajtó elektronika jó legyen.
És volt olyan is, hogy nem sikerült így sem.
Vagyis nem minden esetben járható út, de ha van kéznél egy ugyanolyan HDD, akkor egy próbát megér.
(#) Régi motoros válasza pittti hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Szia, de jó, hogy összeakadtunk. Egy kérdésem lenne, van e valami módszer a képen szereplő HDD "fejéből" a HDD password -ot kiverni? Bontásra szánt laptopból maradt rám.
Adat nem érdekel mi van rajta, veszhet az egész is, csak jó lenne valahogy használhatóvá tenni...
Mit gondolsz létezik erre valamilyen opció?
(#) Doky586 válasza pittti hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Ezért írtam azt amit írtam. Egy próbálkozásra van esély.
Ha olyan ügyes mint te akkor minden ok. De ha nem? akkor ezen ténykedése miatt veszti el az adatait..
(#) pittti válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Őszinte leszek, nem sok esély van rá. Jelszavazni ugyanis többféleképpen lehet (High - Maximum - User password - Master password) és nem mindegyiket lehet törölni. Ráadásul ha ez Dell, vagy HP laptopban volt, akkor az eredeti jelszót is csak abban a gépben fogadja el, és engedi törölni, amelyikben jelszavazták. Ezeknél sajnos a Secure Erase sem működik.
(#) Régi motoros válasza pittti hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Ez pech, akkor továbbra is csak levélnehezék marad...
(#) Doky586 válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

120 GB 5400-as HDD-nek mekkora értéke van?
Nem éri meg foglalkozni vele.
Vegyél helyette egy pendriveot.
(#) Régi motoros válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Van, öt darab is...
(#) villanyipi válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 7, 2021 1 / 5

Ne vedd személyeskedésnek csak sokadik reakció már egy adott témakörben a nem éri meg ne foglalkozz vele vegyél újat kijelentés.Kérdezem én szerényen, ha ott van kéznél mondjuk egy több éve be nem kapcsolt laptop, és kap egy teljesen ingyenes tippet valaki, miért nem arra buzdítjuk az illetőt hogy nyugodtan kísérletezz és tanulj vagy bukj el emelt fővel?Ez egy hobbi oldal hobbistákkal, nem egy milliárdokkal gazdálkodó ultra szuper szerviz, ahol egyetlen tévedés több tízezres kárt okoz.
(#) Suba53 válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Próbáltad már a HDD Low Level Format tool segédprogit?
Az mindent gyalul, a boot szektortól kezdve. Olyan állapotú lesz, mintha most vetted volna partícionálatlanul, formázatlanul.

Másik gépben kell alkalmazni, akár USB-n, akár sata porton csatlakoztatva a formázandó diszket.
Én a gyors gyalulást szoktam vele végeztetni. ( Quick Wipe. Törli a partíciókat, MBR-t, )
(#) gyök2 válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Szia

A Qtranslate programot próbáltad már? Bővebben: Link
Több fordító motort is ki tudsz választani benne és lehet válogatni, hogy melyik fordítás a legjobb. Általában a hosszabb mondatokat értelmesebben fordítja mint a rövid, egy-két szavas kifejezéseket.
(#) img válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Zong Unlockkal (leánykori nevén "Zu Betta", zu.exe) emlékeim szerint meg lehet csinálni safe módba téve a meghajtót (szigetelni / leválasztani a fejblokk csatlakozót amíg detektálja a BIOS), viszont natív DOS környezet kell hozzá, és csak régebbi Intel vezérlőről működik (pl. ICH-7), IDE módban (ha nincs sima IDE mód csak "enhanced" és "compatible", akkor a "compatible"-t kell választani). Minden más meghajtót le kell kötni az alaplapról, ha az elsődleges csatornán van a HDD, akkor a "/p" kapcsolóval kell indítani a programot, ha a másodlagoson, akkor "/s"-el. "."-ot használsz az IBM licenszes Hitachikhoz, "8"-at az eredeti Hitachikhoz. Tehát pl. a másodlagos csatornán van, akkor:

ZU /S8

Ha nem megy, megpróbálhatod autodetecttel is:

ZU /A8
(#) img válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Az nem fog menni, mert ahogy a BIOS detektálja a HDD-t, azonnal jelszót kér: el sem jut a LLFTool indításáig.
(#) Régi motoros válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Erre gondolsz? Nem még, de talán egy próbát megér. Csak az az aggodalmam, hogy a HDD jelszó az nem magán a lemez felületén van tárolva, hanem EEPROM területen. Legalább is nekem valami ilyesmi rémlik. Azzal meg ez a progi sem tud mit kezdeni.
(#) Régi motoros válasza gyök2 hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Nem még, viszont kipróbálom majd. Kösz a tippet.
(#) Régi motoros válasza img hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Nem ismerem azt a programot. Még egy DOS környezetet talán elő tudnék varázsolni flopy -ról bootolva, van egy ezer éves PIII 1GHz -es vas üzembe állítva. Viszont abba csak PATA csatlakozófelület van,
nem tudom működne e az akció PATA-SATA konverteren keresztül is.
A chipsetről már gőzöm nincs milyen, egy ASUS alaplap van benne, talán VIA chipset -es lehet.
(#) Doky586 válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Csak vigyázz, mert az ilyen crack progik gyakran vírust is tartalmaznak ha rossz helyről töltöd le őket..!
Mindenesetre érdeklődéssel figyelem a fejleményeket.

Azért betehetnél róla egy win Lemezkezelő képet és a HDSentinel Információ fül Biztonság részről is egy képet, hogy tudjuk miről is van szó..
(#) img válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

"Viszont abba csak PATA csatlakozófelület van, nem tudom működne e az akció PATA-SATA konverteren keresztül is. A chipsetről már gőzöm nincs milyen, egy ASUS alaplap van benne, talán VIA chipset -es lehet."

Sajnos ez duplán nem nyerő felállás.
(#) Suba53 válasza img hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Nyilván nem abban a gépben kell próbálkozni, amelyikben elkódolták.
Kiveszi a laptopból, beteszi egy USB külső házba, majd csatlakoztatja ahhoz a géphez, amin fut a Tool. Az meg nem nézi, hogy mik vannak felirkálva a diskre, hanem törli az egészet.

Nekem eddig minden diszket sikerült gyalulnom. Egy próbát mindenképpen megér.
(#) Suba53 válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 7, 2021 /

Olyan csak akkor lehetne, ha külön gyártanának HDD-ket erre a célra. De ezek amik neked vannak, sima kereskedelmi forgalomban is kapható diszkek, azoknak az elektronikájában nem tárolódik semmi ilyesmi. Minden kódoláshoz szükséges infó a lenez területre van felírva. A biztonság is csak azt jelenti, hogy nem lehet róla adatot visszanyerni, de nem azt, hogy gyalulás után szűz winyóként ne lehetne használni.

Amúgy igen, ez az a progi. Próbáld ki nyugodtan, én régóta használom sikerrel.
(#) pittti válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 8, 2021 /

„...de nem azt, hogy gyalulás után szűz winyóként ne lehetne használni”

De, sajnos pontosan azt jelenti. A jelszavazás célja ugyanis kettős - egyrészt ugye az adatok hozzáférés elleni védelme a fő cél, másodszor, hogy az esetleg ellopott HDD-t ne lehessen semmilyen más célra felhasználni. Ezért a jelszavazás belenyúl a firmware-ba, általában a konfigurációs modult módosítja - ez pedig a merevlemez egy olyan részén van (0 alatti negatív cylinder), amit az általánosan használt programok nem érnek el (emiatt nem fog működni semmilyen törlés, formázás). Tehát a „gyalulás” ugye ugrott...

Egyetlen biztos módszer van, az Acelab által gyártott PC3000 kártya - ennek a szoftvere képes a legtöbb merevlemezről eltávolítani a jelszót, úgy hogy az adatok is hozzáférhetők lesznek. Csak hát nézd meg egy ilyen kártya árát.
(#) Skori válasza pittti hozzászólására (») Nov 8, 2021 /

Vagy kezelés neodymium mágnessel, és utána low level format
(#) veroka válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 8, 2021 /

Saját tapasztalat egy többszörösen, két különböző módon is kódolt, passwordös SSD-vel:

A diszket bedugtam egy másik laptopba, ami persze nem ismerte fel és kérte a passwordot. A laptopot felbootoltam egy live Linux rendszerrel USB-ről, majd onnét indtottam a linux partíció kezelőjét (estemben a linux egy ubuntu volt, a program pedig a gparted). Ezzel mélyformáztam a lemezt, ami minden titkosítást és passwordöt elfelejtett. Nem tudom, a te esetedben ez működhet-e, de mindenképp meg tudod próbálni és semmit nem vesztesz ha nem sikerül.
(#) Suba53 válasza pittti hozzászólására (») Nov 8, 2021 /

Miért lenne cél egy HDD használhatatlanná tétele? A titkosítás célja mindig az, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá a diszken lévő érzékeny adatokhoz.

Előző munkahelyemen ( egy multi cég informatika ) a laptopokat a SafeGuard szoftverrel titkosítottuk. Ez indul úgy, hogy bootoláskor kék háttérben egy kulcs jelenik meg, és csak jelszóval lép tovább. Ezeket a laptopokat is rendszeresen lecserélte a cég, és a "leselejtezett" de még működő darabokat a dolgozók, vagy egy hasznosító cég vehette meg.
A protokoll az volt, hogy ezeknek a laptopoknak a diszkjeit gyalulni kellett értékesítés előtt.
Nem bíbelődtünk a jelszavakkal, hanem egy Linux alapú boootolható CD ről bootoltunk, amin volt egy olyan gyaluló progi, ami minden szektort többszörösen felül írt véletlen patternekkel. Egy két ilyen diszket, ami kiesett azért mert maga a laptop hibásodott meg, a HDD low level tool-al gyalultam a saját asztali gépemen, és utána vígan lehetett használni.

A dolgozó vásárlóknak vissza telepítettünk egy oprendszert, a hasznosító cég meg megkapta fillérekért üresen.
(#) pittti válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 8, 2021 /

„...Miért lenne cél egy HDD használhatatlanná tétele?”
Ezt a merevlemez gyártóitól kellene megkérdezni...

„...a laptopokat a SafeGuard szoftverrel titkosítottuk”
Pontosan leírtad a lényeget - a SafeGuard szoftveresen titkosít, nem ATA passworddal.

Ha visszaolvasol egy kicsit, leírtam már hogy az ATA passwordnak is több fokozata van. Ha az User passwor aktív, akkor a titkosítási szint High - ez a Master password ismeretében jelszó nélkül is törölhető.

Ha a Master password aktív (tehát a revision nem FFFFh) akkor a titkosítási szint Maximum, - ez semmilyen módon nem távolítható el, még PC3000 kártyával sem!
(#) Suba53 válasza pittti hozzászólására (») Nov 8, 2021 /

Akkor már csak azt kell megtudni, hogy Régi motorosnak a diszkjei miként vannak titkosítva.
Egy próbát mindenképpen megér, veszíteni nem fog vele.

Bár az én kb 30 éves praxisomban még nem fordult elő olyan diszk, ami így lett volna titkosítva.
Pedig sok ezerrel volt már dolgom.
Igaz nem high security banki, meg katonai gépek.
(#) Doky586 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 8, 2021 /

Jellemzően a laptopok már évtizedek óta ismerik ezt. Asztali gépek nagyon ritkán.
HDS-ben így néz ez ki.

Használhatatlanná tenni (jelszó hiányában) is megvan az előnye: Egy cégtől hiába lopja el a tolvaj a laptopot vagy arhiválásra használt nagy HDD-ket, mivel a hdd így lejelszavazva eladhatatlan, mégegyszer nem fog visszamenni lopni mégegyet..

De a korszerűbb SSD-ken már ott a ~master kulcs amivel legalább törölni és újra használatba lehet venni a lemezt. (lásd 2.kép)
Következő: »»   956 / 1144
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem