Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Magyarul azért kell neked 30 Ah helyett 35 Ah, mert kb. ennyivel tudod azt pótolni, amit elfűtesz a kábelen, kb. 16% veszteséget akarsz pótolni kb, 16%-kal nagyobb kapacitással.
Nem lenne egyszerűbb azt a powerbank-et a fogyasztóhoz közel tenni, vagy normális kábellel elvinni oda az áramot?
Ha csak ez van a powerbankokban, akkor tökéletesen igazad van! De nem ismerjük a kérdező powerbankjainak kapcsolását...
Próbálok mindenkinek válaszolni egy hozzászólásban.
Azért power bank az áramforrás mert nincs lehetőség másra, szó szerint. Plusz step up azért van a rendszerben mert 15 méter hosszú kifejezetten vékony, konkrétan régi telefonkábel van tápkábelnek használva és még ez a hossz is meg lett toldva 5 méterrel viszont ez már 2mm-es keresztmetszetű vezetékkel. Ezt a MBR2040 diódát hogy kell pontosan pontosan bekötni? (Érdekes, hogy a 30000mah-ás powerbank ahogy a két OUT-ot párhuzamosítottam elkezdte tölteni az 5000mah-osat szintén az OUT kimenetén keresztül. Egy másik fajta 5000mah-osat is kipróbáltam azt meg nem tölti.)
Igazából fején találtad a szöget.
Nem tudom közelebb vinni a fogyasztóhoz sajnos. A kábel csere meg max 6méteren lehetséges. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2022
1) Még mindig hétpecsétes titok, hogy mi a szösz van arra a szerencsétlen powerbankra kötve fogyasztóként.
2) Ha tovább feszegetjük a témát, talán sikerül kibarkochbázni, hogy egy kamera a fogyasztó. 3) Ilyen körülmények között a leghatékonyabb megoldás az átvitt energia feszültségének növelése, majd a felhasználási helyen a szükséges értékre csökkentés, de ezt már csak a kristálygömböm mutatja. 4) Elképzelhető a "fogyasztó" közelében egy lokális akkumulátor? A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2022
Másik megközelítés: powerbank után közvetlenül egy stepup-pal felnyomni pl. 30 Voltra, a fogyasztó előtt pedig egy stepdown-nal 5 Voltra vissza? 6x akkora feszültségen ugyanolyan teljesítmény átviteléhez hatodakkora áram kell, ugyanazon kábelen ez hatodakkora veszteséget jelent.
Persze még így is van 2 stepup egymás után, az egyik a powerbank-ben csinál 5 Voltot, a másik pedig az 5 Voltból 30-at, ebből az elsőt célszerű lenne kihagyni. Mondjuk a védelmet meg nem... A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2022
Akkor érdemesebb lenne már a cellákat sorosan kötni párhuzamos kapcsolás helyett, és kapásból meg lenne a magasabb feszültség, onnan meg csak step down kell, ami általában jobb hatásfokú mint a step up.
Igen, csak akkor X cellás soros töltőt és balanszert is mellé kell tenni, magyarul az egész powerbank szétszedése után csak a cellákat felhasználva csinálsz egy tápegységet ehhez a berendezéshez.
Kérem aki tud segítsen piacon vásároltam egy vezeték nélküli kapucsengőt.Amelyet én a 220 voltos aljazatba dugtam.A csengő időnként3-5 percenként meg szólal (éjszaka is) mi lehet a baj?.Meg -jegyzem 80 éves ember vagyok a piacon ahol vettem nem cserélik vissza.Aki tud segítsen.
Képet láthatnánk a csengőről? Vezetékes vagy a nélküli?
Esetleg márka és tipusszám is segitene a segitséghez.
A bolti vezeték nélküli csengők is tudnak rosszalkodni de sokkal jobbak a piaci változatoknál. Könyveld el mint tanulópénz és egy műszaki boltban vegyél egy normális csengőt.
Akkor az is lehet hogy a közelbe ugyanazt a frekvenciát használja valaki, és mikor oda becsöngetnek a tied is megszólal. A hátulján szokott lenni átkötő jumperek azokan kell variálni. Márka vagy tipust le kéne olvasni. (pl home zk......) Fényképet tudzs csinálni a hátuljáról?
Én ezt tartanám a legkorrektebb megoldásnak.
Egy másik aljzatban, másik szobában is ki kell próbálni hogy ugynazt csinálja-e (lehet zavarja valami berendezés). Az "olcsó" piaci csengôk 300-470Mhz körül bárhol adhatnak, de ami lényegesebb itt, ezek a vevôk egy 32khz körüli jelet várnak az adótól (a kinti nyomógomb), ha az megvan akkor szerintük megnyomták a csengôt. Ha egy bármilyen berendezés (pl. asztali óra) tápegysége ilyen frekvenciát kisugároz (mert nem gondosan tervezték) akkor az bezavarhat.
De még az is lehet hogy a szomszédban szórakozik valaki, vagy ugyanilyen csengôje van. Ez utóbbival is lehet kezdeni valamit, éjjel véletlenszerûen kell nyomkodni a csengôt (nyilván amikor nincs felszerelve). Napokon belül le fogják szerelni és kidobják. Rosszabb esetben idejön kérdezni. u.i.: Az "ezres körüli" árú kínai csengôk a mai napig órajel-kvarcos elprogramozhatatlan megoldásúak. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2022
Ha pl hasonló mint ami lap alján van annak vannak átkötő jumperei és ezeknek az adóba és a vevőbe is ugyanugy kell elhelyezkedni ha jól emlékszem. Lehet változtatni csak az a lényeg ha az adóba 3 jumper van akkor a vevöbe is ugyanigy kell legyen. De a használati utmutató a mienkhez már ninncs meg , pedig abba pontosan le van írva.
Köszönöm a válaszokat,és meg fogadom Bakman tanácsát miszerint el könyvelem tanulópénznek .Egyébként nincsen rajta tipus szám,sőt semilyen felirat nincsen rajta.Mégegyszer köszönöm a jó szándékot .
Sziasztok
Szeretném egy polaritás védelmet csinálni egy akkutöltőre (az öregem használja és legyen univerzális a kimenet). Szerkesztettem is egy kapcsolási rajzot, megkérek valaki hozzáértőt nézzen rá és szoljon ha valami nincs jol. Én két FDS8858CZ IC-vel gondoltam a megépitést (max áram 4 A), de ha esetleg nem elég hát arra is jol jönne valami tanács (még ezután szerzem be a tranzisztorokat). Csatolom az eredeti rajzot ahonnan lelestem az ötletet is. Köszönom. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
A gyári töltőkben is van polaritásvédelem, de az csak jelzi, hogy nem jól csatlakoztatták az akkut. Nem néztem egy ilyen kapcsolást, de szerintem egy soros diódával és egy LED + antiparalel dióda + ellenállás hármassal meg lehetne csinálni. Ekkor csak egyetlen elem kellene, ami elbírja a töltőáramot, a soros dióda,
Hello! Nem jó! Ha nincs rajta az aksi, akkor mind a négy Fet nyitva van. De egy soros dióda sem véd meg a fordított polaritás ellen..
Idézet: Na és ha csak egy LED-et teszek be, az képes lessz „stabilizálni” a FET-eket, vagyis egy egyirányu áramkört létrehozni ?„Nem jó! Ha nincs rajta az aksi, akkor mind a négy Fet nyitva van.” A soros dioda nem megfelelő, mert egy olyan ami megbirja azt az áramot sok „csalást” eredményez. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
A Led-eket csak arra ajánlották, hogy azon látod mikor helyes vagy helytelen a polaritás.,
Ja, na és amit most csatoltam ehez a hozzászoláshoz ?
Proteus-ba a szimuláció ok. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
Személy szerint annyit mondanék, hogy nyomd meg a PrintScreen gombot, indítsd el a paint programot, ott nyomj egy Ctrl+V billentyűkombinációt, aztán vágd körül a lényeges részt, majd mentsd el *.png képformátumba, és úgy tölts fel amit mutatni akarsz. Azt hiszem, ezt mindenki nevében mondhatom. Köszönjük...
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
Ezzel csak egy apró baj van: ha egyszer jól tetted rá az akkut, ha le is veszed róla, bekapcsolva marad, amíg az akkutöltőt ki nem kapcsolod. Plusz, egy ellenállás még illendő lenne az alsó FET S-G lábai közé.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
Idézet: Na és ha utána megforditom a szálakat, vagyis ráteszem megint de forditva, akkor nem kapcsol ki, vagis nem aktiválodik a blokkolás ? „ha egyszer jól tetted rá az akkut”
A mosfet össze tud szedni mindenféle zajt mert nem kell áram a nyitvatartásához elég ha feltöltődik a gs kapacitás, akár a szivárgóáram által is. Szerintem sem ártana az ellenállás, azért is hogy nullátmenetnél lezárjon. Lüktető egyenáram fogja tölteni az akkut? Mert ha pufferelve van a táp akkor mindkét mosfet nyitvamarad ha egyszer kinyitott, nem? Úgy rátenni az akkut fordított polaritással nem lehet túl egészséges.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |