Fórum témák
» Több friss téma |
Az előlapot még nem bontottam meg, de ha a porlasztó egység megkapja az 52V AC feszültséget, akkor a másik két láb valamilyen vezérlő funkciót láthat el? Esetleg így külön nem lehetne valahogy porlasztásra bírni, mert csak ez a négy pólusú csatlakozó tartozik a porlasztóhoz.
Az a kérdés, hogy ha az r3, és a c5-öt ha áthidalom, akkor esetleg beindulhat a párásítás, vagy ide kellene egy potméter, amivel szabályozni lehetne a porlasztás erősségét? Minden esetre legalább kiderülne hogy működőképes e az egység. Vagy rosszul gondolom?
A netes képek forrását illendő megadni!
Én úgy látom, hogy egy feszültségosztót kapcsol azon a pár elemen keresztül a tranzisztor bázisára, így indítja/engedélyezi a működést, illetve a potméterrel szabályozza az erősséget is. Elvileg ha a két pont záródik, indulnia kellene...de meg tudod mérni, hogy mi megy arra a 2 pontra. Azért van ott 5V kikapcsolt állapotban, mert a feszültségosztón kb ekkora feszültség van éppen, a másik pont a soros ellenállásokon és tekercseken, illetve a tranzisztor BE átmenetén keresztül test. Amikor indít, összezárja ezt a 2 pontot és ez a fesz rákapcsolódik a tranzisztorra. És itt kéne megindulnia a rezgésnek. Nézd meg a piezót! Ép? A tranzisztor jó? Az ellenállások, tekercsek jók? Hát a kondenzátorok?
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2022
Az R2 potméter egy kis trimer a nyákon. Nem ezt akarom állítani, mert az le van fikszálva!
Hanem az érdekelne, hogy nem okoz e bajt ha csak úgy összekötöm a megszakított részt, vagy inkább tegyek be próbaként egy potmétert, vagy ellenállást, mivel valószínűleg ide jön a digitális vezérlés az előlapról, de ezt szeretném megkerülni, hogy kiderüljön működik e? Utánna szedném szét! A biztosíték jó.
Ne jósoljunk már. Nézd meg, hogy hova megy az a 2 vezeték, milyen alkatrész kapcsolja? Szerintem ott egy érintkezőnek kellene lennie. Talán még egy képet sem raktál fel a tiedről, csak a netről lettek betéve más fajtákról...
Ha tippelnem kellene akkor: valószínűleg az a két pont a víz érzékelő, hogy csak akkor induljon be, amikor van víz az edényben, (különben a piezo megsül). Ha a piezo viz alatt van, megpróbálhatod összezárni, vagy néhány kΩ-ot bekötni.
Mint írtam az előlapi panelra megy a két vezeték, de addig nem akarom megbontani az előlapot, amíg nem biztos az hogy ez az egység jó, vagy rossz!
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2022
Köszi a segítséget!
Van egy Írásod a 13 oldalon, "TAttila77 válasza Skori hozzászólására", ott szerepel egy ugyan ilyen kapcsolási rajz, és nincs megszakítva az áramkör! Ezért kipróbálom az átkötést, lehet hogy beindul!
Szerintem ritkán okoz gondot az úszókapcsoló. De próbáld.
Ami nálam van az jóval kisebb, egy aroma diffúzor, Silvercrest SAD 12 E4, Lidl-ös. Így néz ki a piezó lap, eléggé hiányos. A harmadik képen egy ép lapka.
Köszi a képeket!
De szerintem a kerámia lapnak ránézésre nincs hibája, az átkötést holnap kipróbálom. Én úgy gondolom, hogy az nem az úszókapcsoló kábele lesz, hanem a digitális vezérlés a potméter helyett. Vagyis ahogy érintgetem a porlasztás ikonját, úgy a porlasztás intenzitását kellene változtatnia.
A fotódon a piezo lap teteje látható, ami a víz felől van. Az enyémen a hátulja, ahol a bekötés. Mellette ott van az úszókapcsoló. Ennek valahogyan bele kell legyen kötve a rendszerbe. Ha nem közvetlenül bontja a rezgőkört, akkor az IC érzékeli rajta keresztül, hogy van-e víz.
A rajzok, amiket belinkeltél nem a tiedhez tartoznak. Amíg nincs meg a tied rajza, vagy nem nézed meg, hogy mi van ott, nehéz lesz bármi konkrétat mondani. A másik rajzból indultunk ki, ami ezzel vagy stimmel, vagy nem. Ha gombokkal lehet állítani, akkor annyi, hogy a potméter helyett az IC szabályozza azt a pontot. De akkor már nem egyértelmű ez az összezárogatósdi.
Mégegyszer nem írom le, sajnos elveszett a szöveg! de itt van a lényeg képekben!
A digitális rész a jobboldali két kábel, a piros és a fehér, változó feszültségeket ad ki. Egyik ikonnál 1= 10V , 2=8V , 3= 0V A másik ikonnal % ot lehet léptetni 5%-os értékkel. 30% tól=18V majd 65%-tól 0V ra vált vissza! Valahogy vissza lehet ezt forrasztani? Különben ez teljesen ugyan az a kapcsolás, amit a legelső hozzászólásomban elküldtem, csak a dizájn újabb!
Próbáld meg visszaforrasztani, ha van még hova. De: én biztosan valami sokeres vezetékkel ( hangszóró bekötő vezeték, litze stb. ) oldanám meg, mert ezek olyan ridegek, hogy a vibráció töri le a forrasztásról. És a feszültség és áram se sok, sokkal vékonyabb vezető és lakkszigetelés is elég lenne. A fém átvezetésnél valami szilikoncső... Sok sikert!
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2022
Köszönöm az ötletet! Valóban a saját vezetéke mintha meglenne keményedve egy kicsit!
Az átmérője 20mm szilikonnal együtt 25mm!
Nekifogtam, lefeszítettem a piezo lapkát. Kiderült, hogy a kidudorodó fehér anyag nem tömítő, hanem a lapot odafogó műanyag elem megolvadt, eldeformálódott. Így aztán befolyt a víz és megette a lapka kivezetéseit, főleg... Visszapótoltam, és ideiglenesre összeraktam, de így nem porlaszt, csak spriccol, de elindult.
Nagyon óvatosan jófajta pákával, minél rövidebb idő alatt próbáld csak, ha jól forrasztasz. Igen hamar eltűnik a felgőzölés, ha túlmelegíted.
És tudod pótolni a hibás piezó lapkát?
Elvileg lehetne, de egy 3-4.000Ft-os készüléknél, még ha magadnak is csinálod, tehát nincs munkadíjad, akkor is gazdasági totálkár, főleg a piezo árához jön még egy postaköltség.
Illetve nem elég tudni a méretét, kell még az üzemi frekvenciája is. Nálam még az is gáz, hogy megolvasztotta a rögzítő műanyag darabot. Úgyhogy ez úgy néz ki alkatrész lesz.
Sajnos nekem is eltörött, a Boneco-ban, az 1mm. vékony lapka,.. másodjára is,.
Egyébként lehet rendelni, a gyártótól, piezo.hu ról.. Bármilyen párásítóhoz legyártja, ill. van neki..
Megforrasztottam, de nem indult be a piezó, semmi sem történik.
Vagy a Fet is megadta magát? De lehet hogy nem megfelelő a forrasztás, mert elég oxidos folt a helye, esetleg forrasszam arrébb ahol még ezüstös a színe?
Esetleg rosszul lett visszaforrasztva a polaritása?
Meg tudod mérni, hogy jó lett-e. Műszer sípoló állás és egyik vége a csatlakozóhoz, a másik a piezó adott fegyverzetéhez, majd csere. Ha valamelyik nem sípol, akkor az rossz.
Mármint nálam, vagy nálad? Nálam adott volt, melyik vezeték hova kerül. Egyébként fogalmam sincs, hogy mennyit számít, de jobb a békesség.
Az enyémről van szó- Több helyen is láttam, hogy a piezó széle fekete vezeték, a közepe pedig piros. Én viszont ezt nem figyelve visszaforrasztottam, majd visszadugtam a csatlakozóját, és így már nem látszik a polaritás helyessége. Tehát szedhetem szét, és akkor letesztelem, hogy van e kontaktus, és megfelelő a polaritása.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |