Fórum témák
» Több friss téma |
Szét szedtem, és pont jól lett visszaforrasztva!
Ellenőriztem a kábel végét, és a forrasztást is, a műszer jelez a forrasztásnál is, és mellette a fegyverzeten is, mind a két kábelnél. Ezek szerint a piezó nem rossz! A biztosíték jó, a többii alkatrészt tovább fogom ellenőrizni
A Fet-nél mértem a feszültséget a bázis-emiternél, de nem jelez!
A bázis- collektornál 50V ot mértem. Az emiter- collektornál is 50V- ot mértem. Piezó nélkül, és piezzóval is ezt az 50 v-ot mutatja.
Rosszul írtam, nem fet, hanem tranzisztor C3835!
Valamiért nem rezeg. A piezo is a rezgőkör része, meg még van ott pár tekercs, meg kondenzátor, illetve ellenállások.
A tranzisztort dióda állásban meg tudod mérni, BE 5-600mV, BC szintén, de csak egyik irányba, amikor a piros van a bázison. Idézet: „amikor a piros van a bázison.” Vagy inkább a műszer pozitív kivezetése.
Igen, meg legyen be is kapcsolva a műszer és a kijelző is felé legyen fordítva. Konyhanyelven íródott az érthetőség jegyében.
Konyhanyelv, a konyhába való.
Kezdőknek inkább magyarázós, uram bocsá' szájbarágósabb nyelvezet a célravezető.
A felmerült, a piezo lapka polaritásával kapcsolatos "homályt" eloszlatnám:
KIPRÓBÁLTAM! Teljesen mindegy, hogy hogy van bekötve, így is-úgy is ugyanúgy működik a "ködgyártás"!
Igen, és mérés előtt a műszerzsinórt sem árt előtte a megfelelő helyre dugni!
Például a "pirosat" a pozitívba, és a "feketét" a negatívba, ha jól gondolom?
Köszönöm!
Ezek szerint a piezo polaritás kérdése megoldódott! Sajnos a tranzisztor beszerzése nem egyszerű, mert ezt a típust nem találom 2SC 3835 Ha valaki tudna ebben segíteni, megköszönném. Type Designator: 2SC3835 Material of Transistor: Si Polarity: NPN Maximum Collector Power Dissipation (Pc): 70 W Maximum Collector-Base Voltage |Vcb|: 200 V Maximum Collector-Emitter Voltage |Vce|: 120 V Maximum Collector Current |Ic max|: 7 A Max. Operating Junction Temperature (Tj): 150 °C Forward Current Transfer Ratio (hFE), MIN: 30 Noise Figure, dB: - Package: TO218
Hú, dőzs-nagymaros! Adhatok egy hibás párásítót?
A helyettesítők közt nem mutatja, de KU607, vagy KUY12 is jó lehet. Tudok is adni.
Esetleg 2SD190, 2SC4107, -5048, BUY406, -2520, BUH1215, BUV12, BUW13A, E13007,-13009, S2000A, 2SJ6815.
"Kaphatnál"...ez csak egy töredéke a "készletnek", és működnek! (Csak így kisebb helyett foglalnak)
Csak arra gondoltam, megnéznéd, mi a baja. Ha javítható, add tovább.
Ne kötekedj, ezt tettem. Megteheted te is.
Igen. Sőt mindig legyen így. A fekete banán aljzat a COM, a közös pont, hívhatod negatívnak, ebbe megy a fekete műszerzsinór. A piros aljzat(ok)ba a piros, nem minden multiméterben van színezve az aljzat. Alapból mindig a feszültség/ellenállásméréshez (V/Ω) tartozóba legyen dugva a piros mérőzsinór, ez a pozitív. Ebben a felállásban fogod legtöbbször használni. A másik aljzat általában az árammérésre való, ebben is vannak eltérések, konkrét műszer nélkül ennyi. A mostani méréshez sem kell ez.
Köszönöm a segítséget!
Körülnéztem az alkatrészeim között, és találtam egy ilyen tranzisztort. Esetleg ez is jó lehet? 2SD1651 Tranzisztor NPN+D 1500/800V 5A 60W TV-HA 2SD1651 A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2022
Meg kell nézni, hogy valóban kell-e az a "tudás", ami az elődnek volt. Reméljük, hogy túlméretezték. Gondolom hűtése van, így túlélheti, ha mégis kevés a teljesítménye.
Nem ismerem a rendszert (kapcsolást), de ha lehetséges csökkentett üzemmód, azzal indítanék. Sajnos az említett tranzisztorok >200 km-re vannak és nem tudom, mikor megyek haza. Szándékozom persze. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2022
Köszönöm a segítséget!
Sajnos a digitális vezérlésről nincs kapcsolási rajzom. A rajzon a két pontnál megy be a digitális panelről a vezérlés. A piezot már visszaforrasztottam, de sajnos mégsem indult be a porlasztás! A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2022
Nem emlékszem, hogy írtad volna a tranzisztor mérés eredményét.
Ha bármelyik alkatrész a rezgőkörben rossz, nem indul el. Ez lehet a tranzisztor is, de mérni kéne és nem cserélgetni. A digitális rész egy + feszültséget kapcsol a rajzon látható pontra, így indulhat el.
Ahoz hogy pontosan mérjek, ki kellene forrasztani a tranzisztort, mert csak így derülne ki hogy szakadt, vagy zárlatos!
Különben polaritástól függetlenül a műszer a tranzisztornál mindig zárlatot mutat! B ,E zárlat B ,C zárlat C ,E zárlat A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2022
Akkor az valószínűleg tényleg rossz. Szerencsére ebben a kapcsolásban, ha jó látom, nem okozhat fals zárlat jelzést külső alkatrész (ha azok jók), sok kondenzátor veszi körül. Egyedül a graetz utáni puffer csinálhat ilyet, egy pár másodpercre, értéktől függően.
Viszont, ha ennyire zárlatos, akkor ott még engednie kellett valaminek. A csatlakozó mellett van egy 1A-es fekete henger biztosíték, Fuse szitázással a NYÁK-on. Annak szakadtnak kéne legyen. A tekercseknek meg zárlatot kell mutatniuk...L1-2-3. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2022
Sajnos nekem csak analóg mérőműszerem van!
Itt az ellenállásmérésnél tudom ellenőrizni a tranzisztort! A legnagyobb Kiló-ohmos állásban a bázis és emittert mérve teljesen kitér a műszer mind két polaritásnál! Mig a bázis és collektort mérve illetve a collektor és emiter között nem mozdul a műszer sem negatív, és pozitív érintésnél sem! Az előző méréseket csak ohm állásban mértem, itt mindig teljesen kitért a műszer, azért írtam hogy zárlatos! A biztosíték jó, mert az 53V AC-ból 50V DC mérek!
szia
xx-nf az inkább mint mhz A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2022
Elvágtam a tranzisztor B és E lábait, majd megmértem az ellenállás mérővel. C része megfelelően működik, de az E lába mind a két irányban vezet! Beraktam egy másik tranzisztort próbaként, így már van 600 mV a bázison, de még most sem porlaszt. Mértem a piezo kimenetét és itt a vezérlésre vagy van bizonyos feszültség, vagy nincs. Elképzelhető hogy a piezo is tönkre ment! Valószínű elfüstölhetett, nem véletlenül válhatott le a forrasztás a lapkárol!
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2022
Nem írod a tranzisztor típusát. Ha Darlington, akkor bázis és emitter között van beépített ellenállás és nem elég neki 600 mV nyitófeszültség. Ha mégis ennyi, akkor valamelyik bázisdióda zárlatos.
Próbaként tettem bele, E13007F2.
De van még egy D1651 esetleg ez jobb lenne?. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2022
Ezek a párásítók 24 V körüli feszültségről üzemelnek. Ebben a méretben de legfeljebb 200 V-osat tegyél bele. Értelmetlen 800 V-osat beletenni.
A képeden szereplő C3835 200 V, 7 A-es. Hasonlót keresel, lehet, hogy azonnal működni is fog.
Az zárlatos.
Reméljük, hogy ugyanazzal a bekötéssel készült a csere tranzisztor. Sajnos itt még lehet más paraméter is, ami miatt esetleg nem megy...pl. a bétája. A piezó lap egy kerámia korong és a felgőzölt 2 fegyverzet. Ha visszaforrasztottad a kivezetéseket és nincs eltűnve a felgőzölés, akkor az még jó, legalábbis kéne valamit csinálnia. Víz nélkül ne próbáld!!! Azonnal tönkre mehet, illetve a rezgés is kétséges.
Próbáltam 2n3442, E13007F2, D1651 semmi eredmény!
Próbálok szerezni BU240-et ilyet láttam más kapcsolásokban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |