Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Üdv!
Én ugyan csak a felszínét kapargatom hobbi szinten az elektronikának, de az általad említett probléma forrását szerintem tudom. Belefutottam én is, amikor a saját verziómat kezdtem tervezgetni, ahol AVR-rel lenne mérve a hömérséklet. (A proteusban jópárszor lemodellezetm különböző hőlemekkel, és nekem is ez az eredméyn jött ki, mint neked mérés útján. Igazából erre már rá is akartam kérdezni a forumon, csak most kicsit félre van téve a dolog.) A gondot a hőelem és a hőmérséklet mérésének módja okozza. (Az OPA erősítését az adott tartományban teljesen lineárisnak feltételezve!) A hőelem karakterisztikája nem lineáris, a hőméréskor pedig annak van tekintve. Ráadásul a mérés során a feszültség változás egy az egyben meg van feleltetve a hőmérsékletnek. (T = 100*; ha jól vettem ki Attila valamelyik leirásából.) Ha azonban a hőleme karakterisztikáját egy elsőfokú, leneáris függvénnyel akarom közelíteni, ott ennél jóval laposabb görbe adódik. Szerintem ezt a kapcsolást akarhogy hangolod, csak egy ponton fogsz pontos hőmérsékletet értéket kapni. Célszerü ezt a pontot arra a hőmérsékletre belőni, aminek a környékén a leggyakrabban fogod használni.
Üdv.!
Idézet: „A hőelem karakterisztikája nem lineáris” Dehogynem! A hőelemek többek közt a kiváló linearitásukról "híresek"! Igenis lineáris a hőmérséklet/feszültség karakterisztika. Ezért nem csak egy ponton, hanem a forrasztóállomás hőmérséklet-tartományának teljes egészében pontos a kijelzés.
Hali!
Sajnos amikor belejavítottam, sikeresen kitöröltem egy fontos szót. Nem teljesen lineáris! A linealitását nem vitatom. Persze akkor tévedek, ha az ezen az oldalon szereplő adatok tévesek, mert én annó ezeket használtam fel. Tény, hogy elhanyagolhatónak tűnik az eltérés, de mivel jelentősen fel van erősítve a hőelem által szolgáltatott jel, az apró linearitási hibák is felerősítésre kerülnek, ami akár pár fok eltérést is okozhat. Ezt onnan tudom, hogy a programozáskor okozott egy kis fejtörést a dolog. Ekkor vettem észre azt is, hogy ha lineárisnak is veszem a hőelem által szolgáltatott jelet, az ezt leiró függvényben a meredekség eltér az egy az egyhez történő leképzéstől!
Szia!
Akkor esetleg lenne ötleted hogy mi lehet a pontatlan alkatrész? vagy mi lehet még a gond? Vagy egyáltalán a panelműszer részben van a pontatlanság (szerintem itt) vagy a főpanelen? üdv!
Sziasztok!
Arra gondoltam, hátha ti tudtok nekem segíteni. Én is elkezdtem építgetni egy állomást, a Forrasztóállomás II cikk alapján. A vezérlést egy kicsit átterveztem, mert jobban értek a uC-hez mint az analóg elektrinikához, de nem is ez a lényeg, mert az úgy tűnik működni fog. Hanem az, hogy vettem én is hozzá egy ilyen trafót. És ezzel jelentkeztek furcsa dolgok. Amikor hazahoztam a trafót, akkor fogtam egy villásdugót, ráforrasztottam egy bizti foglalatot tettem bele biztosítékot, rákötöttem a multimétert majd bedugtam az egészet és szépen le lehetett olvasni a megfelelő fesz szinteket. Most, hogy elkészült a panelom jött volna a lépés, h rá kell rakni a saját trafóját. Nem nagyon szoktam nagy fesszel játszani, így próbáltam a llehető legnagyobb gondossággal eljárni, ezért gondoltam rámérek mégegyszer az egészre. Ekkor jött a meglepetés, rögtön elfüstölte a biztit. Átnéztem mindent, de szerintem sehol semmi hiba. Azért levettem a multimétert, így üresjárásban nem égett ki. Rákötöttem egy 12V-os autóégőt, működik rendesen, majd megint próba, akkor meg kicsapja. A végén már ott tartottam, h kezdjük előröl a dolgot, trafó ismért szakadásban, üresjárásban nem vágta ki, majd egy ismételt próbánál a terheletlen trafón is kicsapta a biztosítékot. Mostmár tanácstalan vagyok mit kéne csinálnom, egy marék biztit elhasználtam a kísérletekre és leginbább mindíg a bizti halála a vége. Lehet h a transzformátor hibás és valami rövidzárlat van benne ami időnként nem érintkezik? Segítségeteket előre is köszi! Ja igen, és bocsi a hosszú postért!
Szia!
A biztosíték megfelelően van méretezve? mert előfordulhat az is hogy az indulóáram veri ki :yes: De ennek ellent monfd hogy amikor hazavitted jó volt... Próbáld meg kicseréltetni! üdv!
Üdv.!
Ellenőrizd hogy biztos a páka fűtőszálát kötötted a trafóra és nem a hőelemet! zoly15! Nem felejtettek ám el. Ha eszembe jut valami akkor szólok! Üdv.: Attila
hy
Idézet: milyen jó volt ezt hallani azthidtem hogy levegővé váltam „Nem felejtettek ám el. Ha eszembe jut valami akkor szólok!” üdv!
Ja igen azt elfelejtettem írni, h mekkora biztit használtam. Nem tudom az indulóáramra hogyan kéne méretezni, de Attila86-nak terhelés alatt is is működött, 250mA-el, a teljesítményelektronikai dolgokat onnan vettem át. Én is 250mA- es biztosítékot használtam, de aztán próbálkoztam 315mA-el is, ugyanaz :S
A pákát még nem kötöttem rá, most ott tartok, hogy üresjárásban is konstans elszáll .
Ja hogy a szabályozókör hibás!
Akkor ki kell deríteni hogy merre van a zárlat. Ha az IC-k foglalatban vannak, akkor szedd ki őket és nézd meg hogy így megszűnik-e a nagy áramfelvétel. Javaslom, hogy labortápról áramgenerátoros üzemben működtesd inkább a forrasztóállomást a hiba keresése során, mert így sok biztosítékod fog kiégni. Ha az IC-k kivételével is nagy az áramfelvétel, akkor forraszd ki a negatív stabkockát, majd a pozitívat! Amelyiknél megszűnik a túlzott áramfelvétel, az mögött van valahol a zárlat. Persze nem tudom hogy a te forrasztóállomásod kapcsolási rajza hogyan néz ki, mert írtad hogy az enyémet rajzoltad át.
Nem, most úgy néz ki a dolog, hogy a primer oldalon van egy bizti, a szekunderen meg semmi (szóval maga a trafó van üresjárásban). Azt hiszem mostmár kezdek benne biztos lenni, h a trafófal lesz a bibi.
Nézd meg hogy biztos jól kötötted-e be a trafót! Ha igen, akkor könnyen lehet hogy valóban az a rossz. Erre a HQVideo-s trafóra többen panaszkodtak már. Én sem vagyok egyébként elájulva tőle...
Idézet: „Erre a HQVideo-s trafóra többen panaszkodtak már. Én sem vagyok egyébként elájulva tőle” Még jó, hogy írod, akkor ilyet nem fogok venni, pedig a wishlist-emre felírtam Akkor inkább sorbakötök 4db 200Ft-os lomexes 6V-osat
Bocsi hogy beleszólok „Erre a HQVideo-s trafóra többen panaszkodtak már. Én sem vagyok egyébként elájulva tőle”
Nekem még egy "békebeli" kb 2 kg os trafóm van 12v al és 24V al ez nem melegszik csak nagyon minimálisat pl 4 óra üzem után 30C fokos de a szobában 25C fok körül van a hőmérséklet Igaz ez sokkal nagyobb ( a vaskeresztmetszet nincs túlmágnesezve) ezért nem melegszik ha jól tudom. Ezt nem dicsekvésképpen mondtam csak én megjegyeztem :yes: üdv!
Sziasztok!
Közben megoldódott a para, kicsit szégyenlem is magam, h ennyimindenkit zaklattam vele, de ez most így alakult. Mindenkinek köszönöm a segítséget! Szóval a Hqvideoban azt mondták, h tegyek bele nagyobb biztit és jó lesz. Egyébként tök rendesek és segítőkészek voltak, meg kipróbálták meg minden. 2A -est javasoltak bele is tettek egyet ki is próbálták így működött, oda is adták és még csak fizetni sem kellet. Felhívták még valamire a figyelmemet, h lomhát tegyek bele. Éreztétek már azt h ez nekem is átfutott az agyamon, csak nem foglalkoztam a gondolattal, na pont így votam akkor én. Mondjuk nem is volt itthon lomha biztim, ezért minegy is. Na aztán nem hittem egészen a Hqsoknak, merthát a kételkedés viszi előre a világot és hazafele mé vettem 1.25A és 0.5A-es lomha biztiket is. Most a fél amperes van benne és gond nélkül megy, lehet h még kisebb is mehetne bele. Na mostanra ennyi, csak gondoltam összefoglalom a tapasztalatokat, hátha valakinek egyszer a segítségére válik.
Szia!
Azon gondolkoztam hogy ha a hőelem nem megfelelő termikus kapcsolatban van a pákámmal akkor hogyan mutathat többet? Hisz 150C foknál az állomás és a hőmérő egyformát mutat akár meddig szóval a termikus kapcsolat szerintem jó... A kapcsolásban mi lehet pontatlan alkatrész (amit én beépítettem) ami ílyen módon eltolja? üdv!
Ha be tudod állítani a kijelzés meredekségét úgy, hogy az eltérés a skála mindkét végén azonos legyen a külső hőmérőhöz, akkor az ilyenkor tapasztalható eltérést a hőelem jelét erősítő OPA offsetje okozza (illetve az, hogy a környezeti hőmérsékletet illene hozzáadni a hőelemről mérthez). Ha ilyenre állítod a kijelzést, akkor mennyi az állandó eltérés?
szia!
Idézet: ezalatt azt érted hogy kalibráljam 150C fokon és 450C fokon is be?„Ha be tudod állítani a kijelzés meredekségét úgy, hogy az eltérés a skála mindkét végén azonos legyen a külső hőmérőhöz,” üdv!
Mondjuk az lenne a legjobb, ha két ponton lehetne kalibrálni, de mivel ahogy néztem a rajzot, csak 1 poti van a hőmérő körében, így ez szerintem nem lehetséges, hacsak bele nem nyúlsz az áramkörbe.
Szóval én arra gondoltam, hogy mondjuk felfűtöd a pákát a saját kijelzése szerint 350 fokra. Multiméter szerint ez mondjuk 400 fok, ekkor a pákán lévő trimmerpotival a páka kijelzését beállítod, hogy 400 fokot mutasson. Ezután ellenőrizni kellene 150 fokos kijelzésnél is, hogy a multiméter szerint mennyi a valódi hőmérséklet. Úgy gondolom, hogy ekkor 150 fokos kijelzésnél kevesebb lesz a valódi hőmérséklet. Ekkor ismét a 400 fok valódi hőmérsékletnél kellene állítani a kijelzésen, hogy valamivel többet mutasson, mondjuk 420 fokot, majd ellenőrizni, hogy a 150 foknál mennyi az eltérés a valódi és a mutatott között. Elvileg be kell tudni úgy állítani, hogy a skála két végén azonos legyen az eltérés a mutatott és a mért hőmérséklet között. Erre lennék kíváncsi, hogy ez hány fok. Ha csak 10-20, akkor nem biztos, hogy érdemes belenyúlni az elektronikába, de ha mondjuk 50, akkor ki lehet találni valamit, hogy ezt az offsetet eltüntessük.
A bizonyíték, hogy mennyire pontos a forrasztóállomásom (Forrasztóállomás II) szabályozása:
Bővebben: VIDEÓ Hőtehetetlenség ide-vagy oda... Bár bekapcsoláskor persze azért túllő 14 fokot, de a bekapcsolás után szépen beáll stabilan. Korábban azt írtam hogy kb. +-2 fokon belül tartja az állomásom a hőmérsékletet. Ma viszont végig ennyire stabil volt (320-321-320-321...). Nem értem miért, hiszen semmit sem csináltam vele. Na most már ugyan annyira precíz, mint az első forrasztóállomásom. Üdv.!
Ennek úgy kellene működnie nálam is, hogy 3x rövidet fűt? Mert nálam vagy fűt, vagy nem, nem ilyen ciklikus, mint a videón látható.
Az első forrasztóállomásom szinte mintha egy precíz oszcillátor lett volna, úgy villogott. Most hogy megnéztem újra, tényleg úgy látszik, mintha négy impulzust adna és utána szünet, aztán megint négy impulzus...
De ennek abszolút semmi jelentőssége nincs, ez csupán véletlen! Az első forrasztóállomásom nem ilyen ciklikusan fűtött, vagyis ott egy "ciklus" csak egy villanásból állt. De még egyszer mondom, hogy ez csak puszta véletlen, ezt a négy impulzusos villogást semmilyen ilyen jelalakot célzottan generáló elektronika nincs a forrasztóállomásban.
Én is pont azt vélem felfedezni a videón, amit vártam is: a fűtési és a nem fűtési szakaszok 5-10 másodperces periódusidővel váltakoznak. Ez pontosan belefér abba a tapasztalatomba is, miszerint olyan 7-8 másodperc a páka "tehetetlensége".
Az egyetlen kérdés számomra, hogy a fűtési szakasz alatt miért "oszcillál" a fűtés, miért nem folyamatosan kerül a kimenetre. Erre mondtam korábban, hogy ott szerintem nem a hőelem által ilyen hirtelen visszajelzett hőmérséklet-változás befolyásolja a működést, hanem valamiféle zavar. Ma sikerült vennem műnyomót, tegnap beújítottam vegyszereket, úgyhogy már semmi nem ment meg az Attila86-féle forrasztóállomás NYÁK-jának a legyártásától
Rendben, akkor megnyugodtam, hogy nincs semmi gond nálam...
Szia!
Bocsi hogy csak most Írok Megcsináltam azt a mérést amit mondtál a forrasztóállomást az ő kijelzése szerint 350C fokra állítottam, a műszer is pontosan 350C fokot mutatott.... mikor letekertem a forrállomást 150C fokra akkor a műszer (multimeter) 134 - 136C fok között mozgott. Ez segít valamit a dolgon? Már jó lenne valahogyan megoldani ezt a dolgot :yes: már lassan 1.5 hónapja össze van építve de még alig használtam üdv!
Bocs, hogy ilyen sokat várattalak a válasszal.
Amit írtál, abból is látszik, hogy ha a pákán lévő műszer "meredekségét" állítod, akkor lesz egy olyan pont, ahol az általa mutatott hőfok és a multiméterrel mért hőfok között minden hőmérsékletnél ugyanannyi lesz a különbség (lehet, ha még egy kicsit állítanál, hogy a valódi 350 fok helyett olyan 370 körül mutasson, akkor nagyjából helyben is lennénk). Ha ez a pont megvan, és látod, hogy mennyi a konstans különbség, akkor kell majd találni módszert, hogy eltüntessük ezt az eltolást a skálán, én gyanítom, hogy a bemeneti műveleti erősítő offsetje okozza. A másik megoldás az (bár kétségtelen, hogy nem szép), hogy tudod, mennyit csak a kijelző, és úgy használod. Egyébként ez a 10-20 fok eltérés szerintem nem annyira zavaró egy pákánál, szerintem így is nyugodtan használhatod, a 200-400 fok közti tartományban, ahol használja az ember, ott szerintem teljesen elfogadható ez a mérési hiba. Hát ha nincs más akkor így használnám csak engem az zavar hogy attila86 nak kifogástalanul működik és még egyéb embereknek is Jó lenne megtalálni ennek a hiba forrását nincs balmi ötlet hogy min kéne változtatni vagy valami? üdv! (nem baj hogy ennyit várattál csak megoldás legyen)
Holnap visszaolvasom ezt a történetet, hogy van-e valami, ami okozhat ilyet, de nekem az a gyanúm, hogy egyszerűen a műveleti erősítő csal ennyit. Az LM324 nem az a kifejezetten alacsony offset-ű típus, 2mV offset pedig közel 30 fok eltérést okoz a kb 70uV/fok-os hőelemre visszaszámolva.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |