Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bascom-AVR
Valami rémlik, táblába a színusz, TIMER szimmetrikus PWM-re, a kimenet meg mondjuk IRF2130. Arra kell még figyelni, hogy csökkenő frekvenciánál a feszültséget is csökkenteni kell, olyan 1/x függvényhez hasonlóan. Másik TIMER meg adja a lépés-megszakítást (sebesség), az INT rutin csak a táblaolvasást meg az adat időzítőbe bepakolását csinálja. A többi már főprogram dolog (fault-kezelés, árammérés, tekerenytűk stb.) Persze van olyan AVR, ami H-L kimenetet is tud generálni dead-time-al.
Azért ez elég speciális. Ha ez csak ennyi lenne akkor mit tettek az eon fűnyíró méretű inverter dobozába? Persze hobbizni lehet.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2022
Biztos nem lehetetlen, meg támogatja a BASCOM a gépi kódú betéteket is, de inkább barátkoznék az avrstudióval. Sokkal több példát találni C-ben bármire is.
Ebben biztosan igazad van, de nekem koromnál fogva sincsenek hosszútávú terveim.
Nagy dolgokra már nem nagyon van időm.
Ha viszonylag gyors megoldást szeretnél, akkor a konkrét feladatot áruld el az ittenieknek, mire akarod használni ?
Keringető szivattyút szeretnék akkumulátorról hajtani, ha véletlenül áramszünet lenne.
Ha mondjuk éppen megraktam a kazánt és akkor "megy el az áram", az komoly károkat tudna okozni. Ezt szeretném kiküszöbölni. Szóval, nem kell túl nagy teljesítmény. Meg egy kis "barkácsolgatás" is közben.
frekiváltó 1-ről 3 fázisra + gagyi ups (szünetmentes) 230v 1 fázisú
levadásznám őket másodkézből, és a tartósság kedvéért a kondikat vizsgálnám /cserélném Amire te készülsz, jóval drágább lenne, és ha nagyon rá is érsz és kitartó vagy.... lesz benne munkaóra
Húsz éve tanyán lakunk, így vegyes tüzelésű kazán jöhet szóba.
Természetesen van áramfejlesztőnk erre az esetre. A mai benzinárak mellett olcsóbb volna, ha akkumulátorról menne a keringető. Na meg jól eltelne az idő egy ilyen próbálkozással. Néha nem árt, ha az ember tornáztatja az agyát egy kicsit.
Régebben elemeztem ezt a problémát, szerintem érdemes 12V DC szivattyúra váltani, és azt már meg lehet hajtani akksiról valami fixen rákötött intelligens töltővel. Ez a legegyszerűbb módja a szünetmentesítésnek, illetve a gyári 230Vos szünetmentes táp.
Egy színuszos invertert nem egyszerű megtervezni és nem a szoftver lesz a legnehezebb része. A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2022
Valószínűleg ez lesz a megoldás.
Azért még kell valami ürügy, hogy csinálgassak valami elektronikus dolgot.
Mintha itt a fórumon említette valaki, hogy az újabb pl. Grundfos alpha L2 szivattyú, mivel saját pwm vagy frekiváltó szabályzásuk van simán mennek nem szinuszos szünetmentesről is. Nyilván drágábbak, viszont a fogyasztásuk töredéke a pl. UPS ének, szóval hosszú távon vissza hozza az árát.....
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2022
Egy gond van, én nem tudom ezt átírni. Visszább van a .hex formátum.
Sziasztok!
Frekvenciagenerátorhoz Timer1-el állítgatnom kellene az előosztót. -------------------------------------- (P-frekvencia Hz-ben van és TOGGLE a kimenet, de ez most nem érdekes) Select Case P_frekvencia Case Is >= 123: A = Tccr1b A = A And &B1111_1000 A = A Or &B0000_0001 'Előosztó=1 P_oszto = 8000000 / P_frekvencia Case 16 To 122: A = Tccr1b A = A And &B1111_1000 A = A Or &B0000_0010 'Előosztó=8 P_oszto = 1000000 / P_frekvencia Case Is < 16: A = Tccr1b A = A And &B1111_1000 A = A Or &B0000_0011 'Előosztó=64 P_oszto = 125000 / P_frekvencia End Select Tccr1b = A Temp_w = Loww(p_oszto) '16bit Compare1a = Temp_w Compare1b = Temp_w Start Timer1 ------------------------------------------------------------------------------------- Hiába írom a TCCR1B regisztert, nem történik semmi Mit néztem be? (alsó 3 bit az előosztó)
Egy NEO6M-V2 , GPS modult szeretnék csakis idő vételre használni. Tud valaki mintaprogramot adni?
Min szeretnéd kijelezni? Ugyan a modult nem ismerem, de gondolom szabvány MNEA üzeneteket küld. Az alábbi kód, ha 2km-óránál gyorsabban megy akkor a másodpercek helyett a sebességet írja ki, SPI-n de értelem szerűen a felesleges részeket el lehet hagyni.
Szia ! Csak az időt szeretném. Dátumot is vételez a modul ?
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2023
Szerintem ez Neo-6m gps modulhoz nem jó.
Mint írtam nem ismerem a modult, de egy gyors keresés után ott van az rs232 kommunikáció. Szerinted miért nem jó?
Ez elkerülte a figyelmem...
Természetesen ki kell ollózni azt ami neked kell, de nem árulod el, mi lesz ez, min szeretnéd kijelezni, így konkrétabban nem tudok segíteni. Ez ebben az órában, több példányban megépített, évek óta üzemelő program. Bővebben: Link
Szia ! Csak az óra adatai kellenek. Esetleg még a dátum. Egy órát szeretnék építeni amiben egy ds1307 ketyeg és néha gps-el szinkronoz.
Te profi vagy ! A GPS Bascom részt még tanulom.
Az mennyire igaz, hogy a idő adatokat épületen belül is fogja ?
A profik nem Bascom-ban programoznak . A gps órája atomóra pontos, (300 000 év alatt késne 1mp-et, ha nem korrigálnák, de folyamatosan korrigálják.)szóval az mellet minden más felesleges. Biztos van olyan épület ami leárnyékolja, de mivel az órához "csak" 4 holdat kell valamilyen mértékben fognia, annyit nem nehéz összeszedni. Nekem a lakásban is van. Ez soros porti kommunikáció, magyarul UART. Először a modulodat kösd össze a számítógépeddel, és egy terminál programmal (pl. Realterm) nézd meg mit küld. Mert ugye abból a szövegből kell kiszedni a karaktereket, A NMEA üzenetek kötött formátumuak, tehát pl. a perc az mindig ugyan ott van a karakterláncban. Utána számmá kell alakítani, mert egy kicsit számolni is kell vele, az időzóna miatt, sztán ki lehet valamin jelezni. A programban ha a ' jeleket kiszeded akkor soros porton küldi vissza, akár pc-re, mert én azon teszteltem.
Visual Basic -ben és Bascom -ban szeretnék valamit elkövetni.
Hogyan tudnám ugyanezt USB porton keresztül megoldani? Visual Basic -ből szeretnék az AVR -nek feladatokat adni, onnan meg eredményeket visszakapni. Pillanatnyilag a PC és az AVR közötti kommunikáció megoldása a cél. A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2024
A soros port elérése Basic-ben, jópár évvel ezelőtt nekem is fejtörést okozott PC oldalról. (hozzá kell tennem full amatőrként) Nem lehetetlen de... én elengedtem. QBASIC még simán elérte(és elfut még a ), VB meg az Excel-be ágyazott Basic nekem horror volt. A Bascom és a VB nyelvezete nem is hasonlít egymásra.
A megoldás nálam a Processing volt. Ezzel még Androidra is sikerült primitív progit írni. Biztos van más út is. Másrészt feltételezem nem az USB-t akarod nyektetni H.I.D.-módban hanem valami USB/serial átalakítót használnál. Mi is lenne a célé pontosabban ? Adatgyűjtés vagy csak pc-ről kapcsolgatni ?
Hogy mit és hogyan akarom, azt még nem tudom.
A VB 6 -al elboldogulok. A VB.NET -el nem annyira. A Bascom se az erős oldalam. Hetven elmúltam, így nagy dolgokba már nem fogok. Csak időtöltés.
Hogy mi lenne a cél?
A PC -ről "kapcsolgatni". Tényleg így lehetne megfogalmazni. A Processing nevű valamit most töltöm le. Ahogy látom, 64 bites Windows kéne hozzá. Nekem meg csak 32 bites van fenn. Ezen még gondolkodnom kell.
Na ha csak ez a gond :
Töltsd le a 32 bitest.32 bites letöltése
A Bascom az elsősorban arra való, hogy egy kontrollert AVR-t, felprogramozzunk. Ismeri a soros porti kommunikációt, tehát, ha bármilyen másik programnyelven készült program, RS 232 szabvány szerinti nyelven kommunikál ezek után a felprogramozott chippel, akkor teszi amit beprogramoztak neki. Elsősorban tesztelés céljából van a Bascomban is soros monitor, a futás közbeni kommunikációra a pc vel......
|
Bejelentkezés
Hirdetés |