Fórum témák
» Több friss téma |
Azt irja a TME tápegység vásárlási tanácsadó hogy a kapcsolóüzemü tápegységek
"✓ magas zaj- és hullámszintet generál," Ezt oszcilloszkóp nélkűl ki lehet mutatni? Van olyan áramkőr ahol észre lehet venni, hogy ez a baj? Meg még azt is irja hogy "✓ gyakran okoz instabil működést a csatlakoztatott fogyasztóknál," Ezt hogy lehet észre venni?
Ha nagyon gagyi a tápegység, zavarja a rádiózást is. Analóg (részt is tartalmazó) áramköröknél lehet probléma, ahol a tápfeszültség zaja a hasznos jelre is rátelepül, de ezt megfelelő szűréssel orvosolni lehet.
Ha nagyon zajos a tápegység kimenete és te arról hajtasz pl. egy mikrokontrollert, könnyen lehet, hogy nem várt jelenségeket produkál, ami kb. bármi lehet. A fordítás némileg hibás, nem a teljesítmény 50 - 90 %-os, hanem a hatásfok. Mindezek mellett nem ennyire vészes a helyzet, egy-két kiegészítő alkatrésszel (többnyire kondenzátor) elnyomható a zajok többsége. Abban az esetben, ha az áramkör nagyon érzékeny a zajra, úgy is extra (segéd)tápegységet kell készíteni az érzékeny résznek, mindegy, milyen tápegységet használsz.
Köszi. Elmondható az ha egy kondit a táp kimenetre kötünk az minnél nagyobb mikrofarados legyen (?) vagy van egy határ ahol már hiába növelem a kapacitást?
Különböző frekvenciájú összetevők elnyomására különböző gyártási technológiájú kondenzátor javallt.
Például elektrolittal párhuzamos kerámia.
Ha a DC kimenetem 24V 3A (szabályozható) milyen értékű kondikat ajánlatos használni ahhoz hogy a szürés jó legyen? Nem a legszélesebb tartományba, hanem csak olyan általánosan ajánlott értékre gondolok.
Meg kell nézni a tápegység adatlapját, mennyi kondenzátor köthető rá, nem lehet, és általában felesleges is, a végtelenségig növelni a kondenzátorokat. Ahogy gg630504 is írta, több típusú és kapacitású párhuzamos kötésével lehet elérni a jó eredményt.
Két videó a témában: EEVBlog #1116 - How to Remove Power Supply Ripple EEVblog #859 - Bypass Capacitor Tutorial
Valamire való labortáphoz kellene hogy mellékeljenek rendes dokumentációt amiben szerepel a kimenő feszültség zaja vagy hullámossága. Ez egy analóg labortáp esetében ilyen néhány mV-os érték, kapcsolóüzeműnél akár 2-300mV is lehet. De nem is ez a probléma nagyobbik része hanem a vezetett zavaráram, ami a terhelésen keresztül fog elfolyni, jó estben meghülyítve azt (mikrokontrollereknél és nagyimpedanciás dolgoknál leginkább).
Kapcsolóüzemű táp kimenetére nem szerencsés túl nagy kondit tenni, épp a normális működés miatt. Nő a zavaráram mivel a nagyobb kondi nagyobb töltőáram csúcsokat fog eredményezni, és a táp szabályozóköre is begerjedhet.
Szkóp nélkül ki lehet mutatni valahogy ezt a zajt?
Nem nagyon lehet kimutatni.
Nem figyeltem, hogy labortápegységről volt szó, szóval a "Meg kell nézni a tápegység adatlapját, mennyi kondenzátor köthető rá" rész nem igazán érvényes. Azt hittem, fix tápegységről van szó.
A multiméterem 200khz-ig mér frekvenciát. Azzal sem lehetne mérni ezt a zajt? Vagy az eleve kis feszültségre van? (Még sose használtam azt a részét)
Nem valószínű, hogy az mutatni fogja. Ha igen, akkor az a labortáp már-már ipari hulladék kategória, hacsak nem hibás.
Ha leírod, konkrétan mi érdekel, előbb kapsz helyes választ.
A kapcsolóüzemű TME-s kérdést csak a zaj miatt kérdeztem. De ha már zajról van szó , van itthon egy csomó alkatrészem amiből egy trafós tápot rakok össze és itt is az lenne a célom hogy minél kisebb legyen a zaj a kimeneten . Kapcsolási rajzom nincs de lm 350 és lm 317 -es szabályoz. Van a kimeneten egy 220µF 35V elko. Az a kérdés hogy elég-e ez a szürés ,vagy kéne még valami mellé a jobb szürés érdekébe ?
Az ilyen szabályzók kimenetére (78xx - 79xx, LM317 stb.) nem szabad nagy kondenzátort kötni, mert tönkretehetik az IC-t ha nincsenek védődiódák a rendszerben.
Lehet a végtelenségig szűrni csak az a kérdés, meddig van értelme elmenni.
Ha van Arduino-d vagy valami hasonlód akkor megpróbálhatsz összedobni egyet. Van pár komplett Arduino scope projekt fent a neten Pl.: Aruino DSO
Vagy megpróbálhatod ezt a programot is PulseView támogatott hardverek közt itt is szerepel az Arduino. Igaz én csak a PulseView logikai analizátor részét használom célhardverrel, így oszcilloszkóp részét nem ismerem. Mivel van szkópom nem is foglalkoztam vele. De ha kicsit szeretnél komolyabban foglalkozni a elektronikával akkor érdemes beszerezni legalább egy ilyet CI-94 Mivel csak néhány napja járt le és nem vitték el, talán még alkudni is lehet az árból Tápok zajosságának vizsgálatához legalábbis bőven elég ez az oszcilloszkóp.
Arduinom (is) van itthon, meg a többi alkatrész is.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2023
Adott egy HP Photosmart C4272 nyomtató amihez nehezen találok adaptert ezért passzív elemekből építenék hozzá direkt 230-ból. Nagyon elvetemült ötlet lenne vagy megoldható?
Erről ez jut eszembe...
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2023
Milyen lyuk van rajta?
Szerintem "dugócserével is" megoldható (keresés alapján nem tűnik nagyon speciálisnak). Legkésőbb Békéscsabára (június 10, szombat) viszünk (ha addig nem oldódik meg).
Ha jól látom, akár egy ilyennel pont meg is lehetne oldani (valamint két diódahíd és kondenzátor).
Mennyire sürgős? A dugót hogyan csinálod meg hozzá? A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2023
ez nem lenne megfelelő? Bővebben: Link
Igazad van, szerintem jó is lehetne, de lehet hogy inkább építeni szeretne.
Ami azt illeti, én sem biztos hogy akár ennyi pénzt is fektetnék bele, ha nem tudom hogy maga a nyomtató működőképes-e? Mert ha nem, akkor kidobott pénz... Mellesleg van egy nagyon jófej HP nyomtató szervizes EV a Móricz Zsigmond körtéren, a Meki mellett. Én lehet elvinném oda, hogy: "Nézd már meg, jó-e ez, és megéri-e venni hozzá tápegységet meg festéket?"
Üdv! Van egy LG 65W 19V monitor tápegységem. Az utóbbi időben elkezdett zúgni. (zzzzz)
A zúgás megjelenik a laptopon amikor bedugom a monitor HDMI-jét. (laptop jack kimenetén megjelenik, így az erősítőmből is árad ez a zaj..) Mi lehet a táp baja? Kiszáradt kondik? A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2023
Minden része működik, ki lett próbálva. Praktikus lenne tápot venni hozzá de:
1, Hol marad az alkotás varázsa? 2, Láttam olyan nyomtatót amibe csak a 230-at kellett bedugni aztán hajrá.
Nem érdemes vacakolni vele. 65W 19V tápokkal Dunát lehet rekeszteni, és fillérekért dobják utánad.
Ha nem stimmelne a csatlakozó, azt a másikról átszerelheted. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2023
Idézet: „Láttam olyan nyomtatót amibe csak a 230-at kellett bedugni aztán hajrá.” Rengeteg olyan van, de a Photosmart C4272 nem olyan.
A fiamnak kellet egy ilyet pár éve megjavítani. A szűk helyre bezsúfolt kondik a melegtől elszálltak. A bal felső sarokban ez jól látható.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |