Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csillár bekötése

Témaindító: nerknerk, idő: Nov 3, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) nerknerk hozzászólása Nov 3, 2007 /

Sziasztok,

Abban kérném a segítségeteket, hogy van egy 3ágú csillárom, amit szeretnék úgy bekötni, hogy ha a csillárkapcsoló egyik billentyűjét kapcsolom akkor csak az egyik izzó világítson, ha a másik billentyűt kapcsolom akkor pedig a másik két izzó világítson. Ha pedig egyszerre mindkettőt akkor az összes izzó világítson.

Így működött az előző csillárom amit most gondoltam, hogy simán lecserélek

A kapcsoló tuti jól van bekötve, mert az előző csilláral tökéletesen működött és nem nyúltam hozzá.

A csillár végéből már csak egy vezeték jön ki ami tartalmaz egy kék,barna,zöldsárga vezetéket.

A plafonból pedig egy MMfal kábel lóg ki.

Előre is köszi a segítséget.
(#) Ferkógyerek válasza nerknerk hozzászólására (») Nov 3, 2007 / 4

Szia!
Ezt a csillárt nem tudod úgy bekötni mint a régit, hacsak szét nem szeded és át nem vezetékezed.
Ugyanis ennél már belül össze van kötve a 3 foglalat vezetéke és csak egy fázis van kivezetve.
Mostanában én már nem is láttam olyan 3 ágú csillárt ahol ezt meg lehetne csinálni pedig 20-30 éve ez egy alap dolog volt.
(#) Sebi válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

Fogyassz! Minél többet: ez a jelszó.
Sajnos meg kell keresni, h hol van (valahol középen egy dizájnos alakzatban) összekötve párhuzamosan a 3 kar, és egyet külön kivezetni.
(#) Georgee hozzászólása Nov 3, 2007 /

Hali! nekem is ilyen problémám volt 6 foglalat 2 szál kábel szétszedtem 3at kapcsol az egyik kapcsi 3at a másik. Nem nagy szám szétszedni, befűzöl egy + kábelt és ennyi. Összerakni viszont már húzós. Vagyis az a + kábel miatt nehezebb összeserelni, de megoldható. csatoltam egy kapcsit nekem igy van most eddig párhuzamosan volt az egész. A ásik kapcsin a felső vonal felett van az ahogy jelenleg van a csillárod a vonal alatt ahogy át kell kötni (elem a táp de logikusan 230 megy rá )

csillár.JPG

(#) Georgee válasza Georgee hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

Lemaradt a kapcsi ezer elnézést

kapcsi 2.JPG

(#) szamóca válasza nerknerk hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

Jól irják a többiek, +1 szálat kell bekötni.
De van alternatíva is, a triac-os szabályozható villanykapcsoló. De ez többszázszor többe kerül mint 60cm vezeték.
(#) potyo válasza szamóca hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

Én nem nevezném alternatívának azt, hogy vörösen izzítom az égőket, amitől eleve nem lesz rendesen világos, másrészt ugyanahhoz a fényerősséghez több energiát felhasználok, mintha egy izzó világítana, de az rendesen.
(#) dcsabi válasza potyo hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

a legjobb megoldás valóban, plusz egy szálvezeték az egyik foglalathoz.
A triacos szabályozó, viszont nem eszi meg teljesítményt,
mert fázis hasítással veszi le a teljesítményt nulla átmenet figyeléssel, és így "kyázi" a feszültég effektiv értéke is csökken,...stb...
(#) potyo válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

Nem a szabályzó nyeli le, hanem az izzó fényhasznosítása eléggé meredeken esik a feszültség csökkenésével.
(#) szamóca válasza potyo hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

Az energiafelhasználás terén igazad van, tényleg többet eszik valamivel de a "vörösen izzítom az égőket" csak letekert poti állásnál igaz.
Nekem is ez van, és odaállítom ahol megfelelő a fényerő.
Erre lett kitalálva.
(#) nerknerk válasza Georgee hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

Köszönöm szépen a segítséged.

Tehát akkor a plafonban lévő mmfal kábelnek az egyik fázisát egy vezetékkel hozzam le ahhoz a foglalathoz amit külön billentyűvel akarok kapcsolni. Kérdés: elég ugye csak a fázist átkötnöm, a földdel meg a nullával nem kell foglalkoznom?

Előre is köszi az okítást. És bocsi a hülye kérdésekért.

(#) nerknerk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

Köszi szépen
(#) potyo válasza nerknerk hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

Csak a fázisnak húzz be egy vezetéket, a többi jó helyen van.
(#) DRoland hozzászólása Nov 3, 2007 /

Nem oly régen én is vettem 2 db 3 ágú csillárt és ott is úgy volt mint Neked, bele kellett fűznöm még egy szál vezetéket a külön kapcsolhatóság érdekében. Hát a kettőt megcsinálni jó pár órámba beletelt, főleg az összerakás... de hát akkor mire jó a három ág, ha csak egyszerre világíthat gyárilag?
(#) potyo válasza DRoland hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Idézet:
„de hát akkor mire jó a három ág, ha csak egyszerre világíthat gyárilag?”

Hát igen. Nekem is van hatfoglalatos csillár, amit átalakítottam 2+4 csoportosra. Persze ebben sem volt még háromtól több izzó egyszerre, de a lényeg, hogy lehet 1, 2 vagy három izzót kapcsolni szükségtől függően...
(#) Georgee válasza nerknerk hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Alapból a kapcsoló a fázist szakítja meg, így a plafonból 3 kábellóg ki azegyik a nulla a másik a két fázis, ami a kapcsolóktól jön. Azegyik fázis rámegy a két ágra a másik fázis megya maradék foglalatra. Így a nulla a közös. Mellékeltem még egy kapcsit nem lett a leg profibb de nagyjából látni hogy mi micsoda

csillár.JPG

(#) Georgee hozzászólása Nov 4, 2007 /

Jah de van olyaneset is amikor a falban csak két kábel megy azaz az összes fogyasztót kapcsolod egy kapcsolóval. Arra azt a kapcsit tudod használni ami a képenvan. remélem tudtam segíteni

csillar.gif

(#) PopSimon hozzászólása Júl 26, 2008 /

Sziasztok!

Lelkes amatőr vagyok és szeretnék készíteni egy nagy csillárt, kb 20 foglalattal, valószínüleg energiatakarékos égőkkel. A vázzal nem lesz gondom azt megoldom. A kábelezéssel annál inkább, mert ahhoz nem értek, és ebben kérném segítségeteket.
Milyen típusu kábelek kellenek egy ilyen munkához? Hogy kössem össze a 20 foglalatot? Valami amire különösen oda kell figyelnem?
Minden égőnek egyszerre kell égnie, nem akarom cifrázni.

Köszi
PopSimon
(#) zolee1209 válasza PopSimon hozzászólására (») Júl 26, 2008 /

Milyen feszültségre kötöd majd a csillárt? Ha energiatakarékos, akkor gondolom hálózati 230V-ról üzemel majd a rendszer. Az összes foglalatot kösd párhuzamosan. Arra figyelj, hogy a fázisvezető a csatlakozó alsó érintkezőjére kerüljön!
(#) PopSimon válasza zolee1209 hozzászólására (») Júl 26, 2008 /

230V igen
(#) Szabi91 válasza PopSimon hozzászólására (») Júl 26, 2008 /

Párhuzamosan kösd az izzókat. Én úgy csinálnám, hogy a csilláron kijelölnék egy pontot, és a 20 foglalatból oda futnának be a kábelek, energiatakarékos izzóhoz 1mm-es, sima izzóhoz 1.5mm-es kábellel. Ezután a közös pontból vezetném 2.5mm-es kábellal tovább. Az izzók kábeleinek a végét összeforrasztanám, valahogy egy bazi nagy saruba szorítanám. A csillár vázát (gondolom fém váza lesz, ennyi izzónak, főleg energia takarékosnak már van egy kis súlya) mindenképp földeld le!
(#) PopSimon válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Köszi srácok. Ez így tökéletesen érthető még számomra is. Hamarosan bele is vágok. Egy hatalmas fémvázat terveztem, szóval földelés mindenképpen kell.
Ha valami probléma merül fel a kivitelezésben, majd megint írok. Nekem a lényeg, hogy ne haljon meg senki, meg ne égjen le a ház

Kösz mégegyszer
(#) Higanyrománc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Miért "csillagpontosan" - tehát hogy egy (két) közös pontba (fázis-nulla) futnak össze az egyes foglalatok vezetékei - rajzoltad?
Lehet, hogy ha az egyes foglalatokat felfűzné (párhuzamosan), az kevesebb vezetéket eredményezne - mármint látványban. Mert gondolom, az azért cél, hogy ne látszanak. És akkor így egyik foglalatból a másikba menne a két ér.
Persze ez a foglalatok elhelyezésének is függvénye, hogy egy kör mentén el tudja-e vezetni a vezetékeket a csillár szerkezeti részén, vagy karokon lesznek az egyes foglalatok, amikhez viszont valóban egy pontból kell indítani az egyes foglalatokhoz a vezetékeket.
(#) Gafly válasza Higanyrománc hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Praktikusan tobb (legalabb 2) aramkort kellene kialakitani szerintem, hogy nem csak egyszerre legyen mod a 20 fenyforras ki/be kapcsolasara...
(#) Sebi válasza Gafly hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Egyetértek. 20db foglalatnál én legalább 3, de inkább 4 csoportot képeznék. Ez a plusz 2-3 vezeték nem nagy költség, nem sokkal több munka és ha most úgy gondolod, hogy nincs rá szükség, akkor a felső bekötési pontnál is közösítheted őket. Gondolj bele, mekkora munka lenne utólag szétszedni csoportokra.
(#) Sebi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Tudom, nem is Neked címeztem, csak rámutattam a lehetőségre, amit én semmiképp sem hagynék ki.

Ma így gondoljuk jónak az adott dolgot, de egy idő elteltével láthatjuk másképp is. Ilyen a gyakorlat...

Nem pénztakarékosság miatt, hanem hozzá nem értés okán akartam az egy áramkört. Ha azt mondjátok nem sokkal bonyolultabb, akkor szívesen vennék egy hasonló leírást a két áramkör legegyszerűbb bekötéséről.

A terv 4 szint, a felső 3an 4-4 foglalat karokon, az alja egy nagy kör rész amin valószínüleg 8 foglalat lesz. Ha az alsó szintet külön lehetne kapcsolni, és a felső 3at megint külön, jól hangik, valószínüleg igazatok van.

Nem, ez még mindíg 20. ( 8 )+( 3*4 )
köszi
(#) Higanyrománc válasza PopSimon hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Szerintem elegendő egy kétáramkörös csillárkapcsolóval megoldani ezt a "sokégős" csillárt is. A lényeg csak abban van, hogy a csillárkapcsoló egyik billentyűje által kapcsolt áramkör eltérő fényáramot eredményezzen a másik billentyű által kapcsolttól.
Ha minden fényforrás ugyanolyan fényáramú is, különböző darabszámú csoportokat (pl. 1+3. szint=8/20=40%, 2+4. szint=12/20=60% és 1+2+3+4. szint=100%) külön kapcsolva elérhető 3 (4) különböző fényáram a helyiségben (ha a teljesen lekapcsolt állapotot is figyelembe vesszük).
Tehát szerintem a négy csoportra való szétbontás már túlzott. Akkor inkább már dimmer, persze az csak szigorúan izzószálas lámpák esetében és nem az energiatakarékos kompaktoknál!!!

Szerintem értem, sőt az első rajzból tanulva variálni is tudnám. Ha egyszer elkészül a mű(nem holnap, az idén) vendégem vagy egy sörre a terembe ahova kerül.
A sör mindenkinek jár aki segített. (London környékén jártok, szóljatok)
kösz szépen :worship:
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem