Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   156 / 2499
(#) Zenner válasza sound.man hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
igen ilyesmi az enyém is
(#) cleetus hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
Szép napot mindenkinek.Én nemrég fejeztem be egy régi videoton ra 5350 s (prometheus) végerősítőjének az egyik csatornáját felújítani.Volt már benne javítgatás előttem is,egy kondi volt a bemenőoldalon,ami sokkal kisebb volt mint a nyákrajzán az erősítőnek.Továbbá kicseréltem minden elektrolitkondit,meg az ellenállások egy részét.Csak van egy gondom.Mielőtt kicseréltem volna az ellenállásokat,az erősítő hangosabban,de torzítottabban szólt,kicsit idegesítő hanggal,és alíg melegedett.Most,hogy kicseréltem az ellenállásokat,halkabb lett,de nem torzít,viszont mocskosul melegszik,még bemenőjel nélkül is. ami kicseréltem az erősítőben,az két 0.16 ohmos ellenállás,meg egy 120(ha jól emlékszem) ohmos a bemeneti oldalon lévő kondi amit találtam eredetileg a nyákon az 470nF,helyette 4.7mikroF került bele,ahogyan az eredeti szervízrajz is mutatta.(Ha a két kondiérték ugyanaz lenne,akkor bocsi,nem a matek az erősségem. )
Normális ez a nagy melegedés?Két perc után már nem lehet megfogni a hűtőbordát. Ha ez esetleg valami komolyabb probléma forrása lenne,azt jobb lenne minél hamarabb kideríteni,mert a másik csatorna nem szól,kiégtek benne a tranyók,és abban is kicseréltem az alkatrészeket.Az rossz volt,amikor az eredeti cuccaival beüzemeltem.
(#) Tomi20 válasza cleetus hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
A nyugalmi áramot ilyenkor mindig újra kell állítani, ha alkatrészt cserélsz, mert az alkatrészek szórása miatt nem egyeznek az értékek.
(#) cleetus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Az a gond,hogy nincs scannerem,nem tudom berakni,neten meg szinte fellelhetetlen,én is a műszaki könyvtárból hoztam a kapcsrajz fénymásolatát.
(#) cleetus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Azt az ellenállást nem tudom visszarakni,nagyon porladóban volt,miután kiszedtem,darabokra tört.Ez is gyári adat,az alkatrészboltba is egy listával mentem.TRimmer sajna nincs,fixek az értékek.Gyanúsak nekem is a kicsi ellenek..Még megvannak a régi huzalból tekertek,hátha azzal megjavul.Tényleg!Valaki tudna nekem segíteni abban,hogy a nálam lévő nagy mennyiségű ellenálláshuzalt hogyan tudnám ezekethasznosítani ennek a fránya 0.16-os előállításához?Hátha ténylegez a gondja,hogy a szórás miatt nem jó a munkapontja.
A másik gond a táp,mert ugyan a gyárim trafója megvan,és működik is,de kevesebb feszt ad le,konkrétan majdnem 10 volt hiányzik a jobb működéséhez.Csak az a gond,hogy a régi cuccokkal,ugyanennyi(kb 45 volt) fesz mellett sokkal hangosabb volt,és alíg melegedett.
(#) Tomi20 válasza cleetus hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Akkor már biztos hogy a munkapont van rossz helyen. Én egyszer cseréltem végfok előtt trafót az is kb 10 volttal adott többet neki, és első bekapcsoláskor a végfetek elpukkantak. Csere és munkapont beállítás után tökéletesen szólt. Ez esetben nem tudom hogy hogyan lehetne állítani a munkaponton, egy rajz mindenképpen nagy segítség lenne...
(#) cleetus válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Ahogy elnézem,ezek az ellenállások a visszacsatoló ágban lehetnek,mert a hangszórókimenetról kapcsolódnak ezen ellenállásokon keresztül a végtranzisztorok kollektorára.BD138 és 138 as tranyók,az erősítónek csak + és 0 kell,negatív nem.Ha esetleg ezen ellenállásokat elhagynám,akkor az milyen irányban változtatna a dolgon?Vagy ne tegyem?Azt sejtem,hogy ezek a kicsi ellenek áramkorlátozásra vannak itt.
(#) cleetus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
A tápot nem cseréltem,annak csak simán kevés a feszültsége.Mondom,ami változott,az egy csatolókondi bemenő jel oldalon,470nF ról 4.7µF-ra,a többi változatlanKivéve még a 25 u-s kondikat,azokból csak 22 u volt,de nem hiszem hogy ez a kicsi eltérés számítana.Nem tudom hogy lehetne a kapcsrajzot felrakini scanner hiányában,a neten egy hétíg kerestem,de nem találtam rajzot,a városban jártam én is egy csomót,mire sikerült megszereznem.
(#) Tomi20 válasza cleetus hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Fényképező gép/telefon? Természetesen makro móddal.
(#) sound.man válasza cleetus hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Fényképezd le a rajzot valamivel mondjuk digitális fényképezővel.
(#) cleetus válasza sound.man hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Na remélem ez megteszi,szerencse,hogy apa barátjának van makrófotózós telója.
http://kepfeltoltes.hu/view/080727/DSC00114_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
(#) proli007 válasza cleetus hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Hello!

Ha az R556 120ohm-os ellenállást változtattad meg az megváltoztatja a végfok munkapontját. Azt vissza kell állítani, ha megnövelted. Esetleg az R555-öt lehet növelni.

Egyébként hiányzik egy vonal, a T584 kollektorából, a T585 bázisába.

Esetleg mérjél rá az R593-ra (0,16ohm) azon 16mV-nál nagyobb nem lehet. 3-4mV már elég lehet, hogy ne torzítson.

üdv! proli007
(#) szilva válasza cleetus hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
No, ez így már sokkal jobb, mint vakon osztogatni a tanácsokat

Szóval gondolom, hogy a feszültségadatokat végigmérted, amik a rajzon vannak, és azok rendben is voltak. Ha így van, akkor a 0.16 ohm-okon kellene mérni feszültséget, és ebből visszaszámolni a nyugalmi áramot (persze mindent kivezérlés nélkül).

Ha jól gondolom, a nyugalmi áram az R556, 120 ohm ellenállás csökkentésével csökkenthető, a növelésével, vagy az R555, 220 ohm csökkentésével növelhető. Erről meggyőződhetsz, úgy, hogy valamelyikre párhuzamosan rápöccintesz egy ellenállást, pl. 2k körülit, az csak kicsit tolja el, de mérhetőnek kell lennie. T564 egyébként rajta van a hűtőbordán?

A többiektől kérdezem: T585 bázisán az a +26.5V-os pont nem kellene, hogy összekötve legyen pl. C565 pozitív oldalával?
(#) szilva válasza proli007 hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Idézet:
„Egyébként hiányzik egy vonal, a T584 kollektorából, a T585 bázisába.”


Noigen, lehet, hogy inkább onnan
(#) proli007 válasza szilva hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Szia!

Ahogyan látom, azért "gyárilag" elég alá van mretezve a munkapont. Ahogy számolom 1V jön ki és az szerintem kevés. A 120 ohm helyett 180-al már közelebb vagyunk az igazséghoz.

üdv! proli007
(#) cleetus válasza szilva hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
r566-ot nem változtattam meg,csak a két végtranyó van hűtőbordán,a többi szabado a nyákra,vagy úgy lóg a levegőben van..Sajnos méregettem korábban,de a kisebb tápfesz miatt kisebb feszültségeket is mértem,ez is okozhatja azt,hogy halkabban szól az erősítő,de alkatrészcsere előtt hangosabb volt,de torzabban is szólt,s nem melegedett annyira.
(#) cleetus hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
Nem tudom miért,de én 584-et nem látok a rajzon,csak 564-et.Régi könyvből lett fénymásolva,nem is csodálom hogy nem látom.Sajna meg kell említenem,hogy nem vagyok nagy szakértő,csak zavart hogy 25 watt hogy szólhat ilyen halkan,mikor a majdnem ennyi összteljesítményű ic-s végfokom még jobban szólt
(#) cleetus válasza cleetus hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Rossz ellenállást néztem. Nekem az r551-sült ki,az meg 220ohm-os,és nem 120. Valószínűleg ezért nem jó az erősítő.
(#) szilva válasza cleetus hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Attól megnőhetett a nyugalmi áram, ami fűtheti a bordát. Szvsz a hangossághoz nem sok köze van.
(#) cleetus válasza szilva hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Ha 53 volt helyett 45-öt kap,az biztos okozhat hangerőcsökkenést..
(#) szilva válasza cleetus hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Az igen, de az sem úgy, hogy halkabb lesz ugyanolyan hangerőállásnál, hanem a maximális kivezérelhetősége csökken. Viszont azt meg tisztázni kellene, hogy a tápegység miért ad le annyival kevesebbet, főleg úgy, hogy időközben 220-ról 230V-ra nőtt a hálózati feszültségünk is, azaz az eredeti 53 helyett eleve 55 körül kellene ott lenni. A trafó nem melegszik?
(#) cleetus válasza szilva hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Szinte alíg.Semmilyen probléma nincs vele.Volt egy másik erősítőm,nos annak nagyon melegedett a trafója,pedig csak egy 2X15 wattos ic-s erősítő volt rákötve, a trafó egy szünetmentes tápból volt bontva,az erőlködő pedig autóba való kitből csináltam.
(#) ngyzoli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
KÖSZI!ezzel talán elboldogulok
(#) Dióda hozzászólása Júl 29, 2008 /
 
Sziastok!

Kaptam egy Videoton erősítőt javításra aminek elszált a végfokja. Ez egy EA6383 lenne.A végfokot kijavítottam és szól is az erősítő mint a bolond persze a végtranyókat cseréltem BD245C/246C-re mert épp ez volt itthon.Eredetileg csak az egyik oldal volt elszállva de a jót is hozzáalakítottam a javított másik oldalhoz is.De sajnos jött egy problémám minden jó és szép csak előtte is és most is érdekesen sétáltatja a hangszórókat .Ezt úgy értem hogy szól a zene de a hangszóró oda vissza lassan közben sétál persze a zene ütemében ugrálva is közben.A végfokot kimértem az jó mindkettő.Gondoltam gerjedésre de a végfok részben nem találtam.Most vagy a táp a ludas vagy az előfok.Szerintetek mi lehet a kínja?
Én az előfokra gyanakszom mert ha mélyet odateszem neki akkor kezd el nagyon sétálni.De az is lehet hogy a végfok gerjed benn a helyén mert én csak kint tápon mértem.
(#) szamóca válasza Dióda hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Ezzel a hibával már én is összefutottam .
De nem találtam ki hogy mi lehet a baj.
Ha az előfok csinálná, akkor leválasztva róla csak a végfoknak jelet adva ez kiderülhet ./nálam akkor is csinálta/
(Egyébként van olyan gyári CD-m ami ehez hasonló jelenséget produkál :eek2: )
(#) proli007 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Hello!

Ez földhurok. Valaha pont így néztem meg, hogy van-e összefüggés a zene és a hangszóró mozgása között.
(Simán gyári hiba is lehet)

üdv! proli007
(#) szamóca válasza proli007 hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Hmm...Elég furcsa tünettel jelentkezik, de biztos igazad van.
Apropó proli, a CD-mel jelenkező lassú ki-be mászkáló, szabálytalan, nagy kitérésű membrán mozgást mi okozhatja?
Üdv.
(#) szilva válasza szamóca hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Hallottam már én is olyan CD-t (klasszikus zene), amit valami olyan helyen vettek fel, ahol a zenészek lábmozgása (pl. álló szólista odébblépése, dobbantása a dobogón) és egyszer-kétszer még valami távoli, tompa motorzúgás(!) (utca?) is benne volt a zenében, pontosabban inkább a csendesebb részeknél. No ez a CD annyira nem volt rumpliszűrőzve vágáskor, hogy közepesnél nagyobb hangerőn a hangszóró össze-vissza járkált, lengett.
(#) Imi65 válasza szilva hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Ezért mondta vala Sipos Gyula bátyánk, hogy felesleges 0 Hz-ig átvinni a jeleket, mert ennek ez lehet a következménye (már, amennyiben CD-ről jön, mert azok is lejönnek manapság 2 Hz-ig). Az elméleti kompromisszum kb. 10 Hz-ben állapítja meg az alsó határfrekit, így ez a fajta membránsétálás kikerülhető (tulajdonképpen nem is kívánatos jelenség).
(#) szilva válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Világos, csak az én 25 éves Unitra rádióerősítőmben nincs semmiféle rumpliszűrő Ezek szerint elég jól lemegy a frekiátvitele, ha így tudja lengetni a hangszórókat egy rosszul vágott CD miatt...
Következő: »»   156 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem