Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Szeretnék építeni egy 5.1es erősitőt, amit a számítógép 5.1es hangkártyájára fog csatlakozni.Valószínű valamilyen tda2030-as megoldással,lesz az erösítés és ami érdekelne az az hogy a 6 csatorna együttes hangerő állítását mivel tudnám megvalósítani?A válaszokat előre is köszönöm. Tov. szép napot
Szoftveresen, vagy 6 pályás potival, ill. IC-s VCR-el.
Sziasztok!
Nekem is hasonló a problémám. Van egy Akai DV-R4410SS 5.1-es hangrendszer aminek a mély hangszórója csak "búg" elég erőteljesen. Egy barátom hozta hogy nézzem meg miért van ez a jelenség mert egyébként szolt. De sajnos idő közben érte még egy kis horror a nyákot egy esés következtében a mély sugárzó végfok IC (STK404-070) mellet egy hajszálrepedés ként amit elvileg teljesen kijavítottam. A jelenlegi állás az hogy a mély hangszóró csak "bug" de már nem "szol". Szemmel látható hibát nem találtam. Attól félek hogy el szált a végfok IC. Hogy állapíthatnám meg? IC:
Sziasztok!Elnézéseteket kérem,ha rossz topikban próbálkozok segítséget kérni,ha rossz helyen járnék irányítsatok kérlek a megfelelő helyre,köszönöm.A minap vettem egy Dell típ.szám.:ADA 995 (Altec Lansing Media) által készített 5.1-es házimozi erősítőt.Az aux bemenet számomra igen bénán volt megolva 3 darab 3.5mm-es jack apa biztosította.Mivel a jack kábel három vezetékből állt és csak kettőt használtam az üzemeltetésére valószínűleg a földet hagytam el és egy egy erősebb impulzus miatt égett meg a kör. Igazából csak egy aktív mélyre volt szükségem.Ezért a mélyhez tartozó jack-et levágtam és csatlakoztattam a hifimhez.Egy darabig muzsikált is szépen végezte a dolgát.Kis idő múlva úgy gondolta,hogy kiengedné a fáradt (gőzt) füstöt.Mostanra szétszereltem megtisztogattam a megégett nyák lapot és készítettem pár képet,hátha tudnátok segíteni,hogy orvosolható e még a dolog házilag vagy kuka az egész?Válaszotokat előre is köszönöm,a képeket csatoltam.
http://kepfeltoltes.hu/140430/IMG_20140430_105742_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/140430/IMG_20140430_105715_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/140430/IMG_20140430_105707_www.kepfeltoltes.hu_.jpg (A nyák-lap topikból irányítottak ide)
Az U6 U7 es végfokok elhaláloztak. Emiatt bármikor be fogod kapcsolni , és mivel zárlat van mindig égni fog a nyák.
Aztán a lentebb lévő valószínű greatz teteje lerepült , ami feltehetően ugyancsak zárlatos . Ennek az erősítőnek a kimenetén , vagy rosszul voltak a hangfalak kötve , vagy leégett zárlatos hangszóró lett rá kötve , illetve valahol összeértek a hangszóró vezetékei , ami miatt kiütötte a végfokot.Egy párat felsoroltam a hiba lehetőségek közül , ami ide vezethetett. Mivel a nyáklap szinte teljesen átéget , és vezetni is fog , így valószínű , hogy nem javítható maradék nélkül.
Valószínű vagy biztos?Bocsi,nem kötözködök,reménykedek.Az integrált modulokon külsérelmi nyomot nem látok (égést esetleg arra utaló jelet,hogy nem működne),csak a nyákon ami valóban majdhogynem teljesen átégett.Az általad említett gratz modulon valóban látható a roncsolódás.A hiba valószínűleg abban rejlett,hogy a jack vezetékeket rosszul kötöttem a kimeneti forrásra.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
Ha a graetz robbant akkor a transzformátorral kezdeném, ha ez jó akkor a panelt szépen lemosod korom mentesre.( az alkatrészek kiszedésével is akár) Az után felderíted, a fóliázat felismerhető e még ( ha egy vezeték kimarad lehet újra elhal az egész). Ez után a panelt addig kaparod míg tiszta, szénmentes nem lesz ( már nem szén színű, akár még lyuk is lehet benne) Ha ez megvan lehet keresni a rossz alkatrészeket, fóliázatot pótolni....
A fóliázat olyan mértékben roncsolódott,hogy a keresztszövés látható közelről a égett részeken így egy ponton nem kivehető az áramkör helye.Multiméterem nincs,mérni nem tudok.Rézhuzallal tudnám pótolni a megszakadt áramköröket illetve a hibás alkatrészeket cserélni.Ha csak úgy megoldható 'vezetőmentesen',hogy az adott ponton a nyákot teljesen újra kell építeni akkor szerintem inkább hagyom az egészet.Én egy szimpla takarításra és rézhuzallal való áthidalásra meg persze a hibás vagy sérült alkatrészek cseréjére gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
A greatz az biztos .Az u6 - u7 re a képek alapján mondom azt , hogy elhalálozott mindkét végfok az 1 ,2,3 lábainál pukkant .A repedés ennek a mutatója , hogy sajnos eldurrant mind a kettő.
Nem ismerem eme készülék belvilágát tehát csak nagy vonalakban írom le , hogy esetleg mi lehet a célra vezető megoldás. Ezt a nyák lapot teljesen válaszd le mindentől. Úgy látom erre van egy megoldás egy csatlakozó formájában azt húzd le a nyákról. És akkor szép sorjában lehet az elejétől kezdve mérni ellenőrizni mindent .Tápegység , biztosítékok , feszültségek stb.Ha a megégett nyáklapig jó minden , akkor górcső alá lehet venni a végfok modult .Tisztítás rossz alkatrészek cseréje stb.Nem tudom ezen erősítő milyen rendszerű 5,1 , vagy 7,1 , de minden külön kimenetnek van végfok modulja , és mivel meglehet , hogy több végfok is eldurrant nem árt a rájuk kötött hangrendszert is átvizsgálni , és ahogy te is írtad azokat a bizonyos kötéseket helyesen bekötni. Azt mondják a remény hal meg utoljára.kitartás , és akkor működni fog az még.
5+1 csatornás a rendszer.Sajnos mint írtam mérni nem tudok,itt nincs hozzá multiméterem.Csak a mély végfokja durranhatott el mivel csak aktív mélyként kívántam használni a cuccost és úgy is kötöttem a hifimhez.Tulajdonképp nem is értem akkor miért nem hibásodott meg az első bekapcsolás alkalmával, 3-4 óra használat után gondolta úgy hogy neki elég ebből.
Értem , hátha nem tudsz mérni az nem olyan jó , mert szemre nem nagyon lehet javítani .
Az hogy miért ment tönkre az alapjában véve azért lehetett , mert eddig bírta azokat a nem megfelelő kötözgetéseket elviselni , amíg be nem adta a kulcsot. Mennyire terhelted le az adott kimenetet stb.
Akkor ez egy patthelyzet úgy érzem.Esetleg másfajta erősítő alaplappal lehet vagy érdemes próbálkozni?
Sziasztok!Hosszas kutakodás után találtam képeket ugyanilyen típusú erősítő ép nyáklapjáról.A rajzolat alapján valóban az u6 és u7 es áramkör sérült.Remélem az IC-k nem,ha szerintetek igen kérlek osszátok meg velem.De,ha józan paraszti ésszel gondolkozok akkor az odáig vezető áramkör megszakadt és remélem a rövidzár odáig nem jutott el.Kezdő vagyok ilyen téren eddig csak hobbiból forrasztgattam hasonlóval még nem volt dolgom.Amire szerintem szükségem lehet a kivett sérült alkatrészek cseréjére. 1 db Graetz-híd 400V / 1A dip-tokos, 1 db tranzisztor ez nem tudom milyen ebben segíthetnétek zöld és az van rajta,hogy 2A104K és 1 db 47µF / 100 V bipoláris elkó.Ha nem ezek vagy nem ezen típusok segítsetek.Köszönöm!Csatolok két képet amit találtam róla.
http://kepfeltoltes.hu/140501/8_18_2012_3_37_26_am_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/140501/8_18_2012_3_38_11_am_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A zöld tranzisztor nekem kérdéses nem látom a képen melyik lenne az .Ha kondenzátorra gondolsz , akkor az 100nf .Akkor 2db LM3886T , ami így láthatóan rossz , de ki tudja , hogy nem e szált el még több is, ezt is mérni kellene.És a greatz ami kell .Persze a panel megtisztítása után a többi alkatrészt sem ártana kimérni , ellenállások stb.Lehet egy kettő megégett szintén.
Mint említettem csak aktív mélyként használnám.Ha a többi csatornáról pótolom be az alkatrészeket az nagyon tré?IC-k,stb...?
Nem tré de hát , ha már csinálod , akkor inkább célszerű lenne helyre állítani az eredeti állapotot.És nem biztos , hogy a többi alkatrész hibátlan.Mindenféleképpen át kell nézni az egészet.
Szia ha egyeznek az ic-k akkor nem. Szemel látható hogy több teljesítményt szerettél volna kivenni mint amit bír. Sajna ezt így tervezték kicsi a hűtése ic-nek ,ha sikerül megcsinálnod csak ésszel hajtsd ,mert megint így jársz. De ahogy elnézem a képeket nem egyforma minden ic.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2014
Igazad van,csak egy IC egyezik meg a másik kettővel.Létezik olyan cég Budapesten aki korrekt áron,javítási idővel és egyáltalán bevállalja az ilyeneket?Úgy döntöttem nem kísérletezek házilag ilyenekkel.Nem volt túlhajtva.A mély potija minimumon volt a hifin is levettem a mélyet 0-ra,mert veszettül szólt (nem hiába ragaszkodok a cucchoz...) a jack elosztás-bekötésben lehettek gondok úgy merem sejteni.
Azért ki kellene mérned az ic hogy biztos hogy elszállt e mind kettő. De hogy is volt összekötve a hifivel mert gondolom a hifin nincs subb wofer kimenet.
Nincsen,alapból a mély ahogy általában volt szerelve az erőlködővel,annak 3 jack apa dugója.A mély jack dugóját levágtam és a 3 vezetékből kettőt csatlakoztattam a hifim hangszóró kimenetéhez ami működött is,egy darabig.
Akkor jól gondoltam túl vezérelted az nagyon sok bemenő jel volt neki sajna. Nincs más módszer csak így be kötni akkor ellenállással le szokták csökkenteni a jelet. Van itt a fórumon sok téma ami a jelszintek illesztésével foglalkozik.
Üdv mindenkinek. Nemrég szereztem egy Orion HT728 típusú 5.1 erősítős hangfalszettet de valamiért nem szól csak a 2 első búg a többi néma még a subwoofer is. Pedig a kijelzője tökéletesen működik. Van valakinek valami ötlete mi lehet a probléma? Javítható? Lehet hogy az erősítő részével van valami baj?
A "Számítógép hiba, de mi a probléma?" topicban felvetett gondomat itt folytatnám, mivel kiderült, hogy nem a sz.gépben volt a probléma.
Méréssel annyi derült ki, hogy az IC 16-os lábán feltekert hangerőnél 1.2 Volt a maximum ha halkan szól. Időnként magától felmegy 2.6 Voltra, ekkor rendesen szól teljes hangerővel. A hangerő potméter nem hibás, nem kontaktos. Mi okozhatja ezt a kiszámíthatatlan változást?
Esetleg a "mute" kapcsoló (vagy más) kontakt hibája? Nyák repedés?
Mi van akkor, ha bekötsz fix 2.6 voltot arra a lábra? A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2023
Mute kapcsoló nincs, kontakt hibára gondolok én is, a panelon minden fóliát átforrasztottam már ami ehhez a részhez tartozik.
A fix 2.6 Volt esetén szólna rendesen, viszont elvész a szabályozás lehetősége.
Mivel más nem nagyon van, ami beleszólhat, én még a VCCV pontra kapcsolódó "R" ellenállást és a 47µF-os kondit vizsgálnám meg. Főleg a kondit, azt kicserélném. Úgy látom, az értéke nem kritikus 47-100µF bármi jó lehet. Egy próbát megér.
Kicseréltem a 47 µF-os kondenzátort (kép), annyi változás, hogy most gyakrabban kapcsolgat fel-le.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2023
Ha jól mér a műszered, akkor ilyen ESR értékkel és szivárgó árammal az a kondenzátor használhatatlan!
Ki is cseréltem egy hibátlanra. Nem javult.
Most beforrasztok a panelra közvetlen 10K-s potit, meglátom, mit eredményez. A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |