Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   77 / 842
(#) Krisz03 válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Támadt még egy kósza ötletem, és megkérdezném, hogy jó-e az elképzelés?
Mi lenne, ha Q2 pozícióba valamilyen TIP tranyót raknék? Mondjuk TIP120. Megtudná ezt hajtani az IC, illetve ez a tranyó meg tudná hajtani a 2N3055-öket?
A TIP120-nak pont fordított a lábkiosztása, mint a BD135-nek, így ha úgy alakítom ki a panelon a helyet, akkor vagy a darlingtont használom, vagy a készítő által javasolt BD-t (és akkor engedek a max áramból; 5A-hez és 3db 2N3055-höz ez jó).
(#) FREDDI válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Igen, jól látod, a maximum ki van hajtva az ic-ből. Ha jól emlékszem, igen, most nézem, 40V a maximális tápfesz. Ez ki is van használva, ezáltal a 30V kimeneti feszültség garantált. Ugye lejön belőle az 5V segédtáp, meg a darlington nyitófesze, plusz 5A-nál a három 0,1 ohm -ra cirka 0,8V, plusz a kimenet sem megy teljesen tápig, így kb. 31V jön ki 5A-nál. 1-2A-nál kijön ugy 33V körül.

A tápfesztiltás pedig kiegészíthető egy maximális kimenti fesz potival (műveleti erősítővel vagy csak simán egy tranyó (de inkább fet lenne jó, sőt!) meg egy-két ellenállás, zener, és már meg is van. Az egy nagyon jó dolog, ha egy potival azonnal le lehet korlátozni a maximális kimeneti feszt, rögtön kényesebb cuccoknál nyugodtabban tekergeti az ember a kimeneti potit. Kár hogy elfelejtettem, és nem sok helyet hagytam a rajzon, de majd lehet hogy pótolom. Nekem is kell az új tápra. Ha lúd akkor legyen kövér, nem igaz? És csinálok az újhoz impulzustápos táplálást, ami mindig csak pár voltal lesz a kimenet felett. A trafóshoz is lehet egyébként, úgy sokkal kevesebb a fogyasztás, kisebb a fűtés a bordán, és alacsony feszen nem terheli az ember nagy áramnál feleslegesen a trafót. Egy 3A-es impulzus szabályzó csak párszáz forint, 1,25-40 V-ig megy. Vezérelni optoval lehet, ráültetve a kimenetre. Csak az opto vezérlést kell kialakítani, a többi gyerekjáték. De az sem olyan nagy cucc, tl 431 meg egy áramgenerátor, az meg lm 317-ből, már csak össze kell rajzolni. Az optos vezérléshez az ic adatlapján van is kapcsolás. Lego az egész.
(#) FREDDI válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Lebegőszabályzás van 723-ra abban a pdfben amit feltöltöttem a katalógusba (hobbyelektronika), azért nem látszik, mert egyenlőre nincs engedélyezve. Rá kell nézni többször.
(#) FREDDI válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Fent van az uA723 pdf a katalógusban amit feltöltöttem.
(#) Attila86 válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
...
Ja, legó.
Erről a saját gondolatmenetem jutott eszembe, talán te is hasonló útra tévedtél.

Ha már előszabályozás van, akkor miért ne legyen az egész kapcsolóüzemű. Ha már kapcsolóüzemű, akkor meg tudjon több áramot, hiszen úgy sem melegszik annyira. Na de hogy a nagy áramot ki is tudjuk folyatni, növeljük meg a kimeneti feszültséget is! Aztán azon kapjunk magunkat hogy a nagyobb feszültség és áram komoly változtatásokat követel az áramkör jelentős részén (huzalozás, pufferolás, túlméretezés, geometriai méretek...)
Akkor meg már legyen beépített panelmérő is, "ha már lúd akkor legyen kövér alapon" mindjárt 2db, egy a feszültségre és egy az áramra!
A panelmérők meg nehogy már külön tápról menjenek. Hogyan is néz az már ki?! Oldjuk meg hogy ugyan az a táp is jó legyen nekik!
Ezek után nem nagy feladat, hogy elektronikus DC kapcsolót, vagy változtatható hőfokú hővédelmmel egészítsük ki a tápot. Ne is holmi mezei mechanikus bimetál kattogjon, hanem ott is félvezető legyen. Kapcsoljunk vele ventillátort, akár PWM-ben vezérelve!
Még szórjuk meg egy csipet sallanggal, mint például finom-állító és/vagy határoló potméterek.
Aztán ha mindezt összeraktuk és működik akkor rájövünk hogy bizony a tápról nem hajlandó működni pár igen érzékeny áramkör és még rádió is megbolondul ha a táp be van kapcsolva, ejnye!
Bizony a kapcsolóüzemnek hátrányai is vannak. Megpróbáljuk ilyen-olyan ügyeskedésekkel leszorítani a zavarsugárzást, de sehogy nem akar teljesen eltűnni. A megoldás az, ha kikapcsolhatóvá tesszük a kapcsolóüzemű részt, ezáltal disszipatív üzemű működésre szorítva a tápegységet. Ez borzasztó sok akadályt gördít elénk, mert a két üzemmód közt ég és föld a különbség, főleg a disszipáció és a hatásfok mértékét illetve.
...
(#) FREDDI válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Nem rossz ez az eszmefuttatás! De azért ilyen ventillátor meg ilyenben nem gondolkodom. A határ a feszültségkorlátozónál meg az előszabályzásnál van, nálam legalább is.
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Úgy látom lehet válogatni...
Tirisztoros előszabályzásút még nem épitettem,bár régebben az RT közölt ilyet,ha minden igaz Plachtovics György tollából (természetesen nem találom).
Ha esetleg rémlik valakinek az évfolyam,vagy a konkrét szám ossza meg legyenszives.
Ez a nullátmeneti szabályzás csak impulzuscsomagokkal mehet végbe,velejár a pufferek hatalmas árammal való töltése... Mennyire lehet gond ez?
A fázishasitásról meg nem is érdemes beszélni labortáp ürügyén.
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Köszi,ezt ismerem,a múltkor meg is találtam,de nem erre gondoltam.
Abba a kapcsolásban a műv erősitő TL271volt.
És nem találom azóta sem...
Bár lehet,csak egyszerűen rosszul emlékszem.
(#) M.Béla válasza Proci_85 hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Hy!
Talán próbáld meg ezzel,nálam működik mind a 4 ,és még a tranyó is rajta van rendesen.
Itt a pdf.-et csak kinyomtatod és már vasalhatod is.
(#) Csaplar hozzászólása Júl 30, 2008 /
 
Sziasztok!

Szeretnék magamnak egy komoly szabályozható tápegységet csinálni.
Mivel elég gyakorlatlan vagyok, így nem szeretném a panelt kézzel elkészíteni, hanem gyártatni akarom.

Kinéztem a már sokat emlegetett 30V / 3A -es tápot (http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html)

Az eredeti, honlapon szereplő kapcsolást próbáltam átrajzolni és most kicsit elbizonytalanodtam, mert láttam, hogy emlegettétek, hogy itt-ott pontatlan.
Nekem nincs szükségem olyan bődületes teljesítményre, az én használatomban 1-2 ampernél nagyobb áramot nem kéne neki biztosítani.

Van olyan hiba az eredeti kapcsoláson, ami életképtelenné teszi a tápot?

Mellékelem a panelt amit rajzoltam.
Ha van valaki, akinek szintén megfelelne ez a táp és szeretne iparilag legyártott példányt, akkor az kérem, hogy jelezze és ha összejönne néhány példány, akkor csökkennének a költésgek mindenki számára.

Előre is köszi!

Üdv.
Zoli

Tapegyseg.zip
    
(#) Novak válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 30, 2008 /
 
Szia,
én ma építettem meg az említett 30 V / 3 A-es tápot. A kapcsolási rajzzal nem nagyon foglalkoztam, rendesen át sem néztem. Fogtam a nyáktervet ami az oldalon van, és lemarattam, beültettem az alkatrészeket, és elsőre tökéletesen működött. Feszültség szabályozás is szupr (0,00 V-ig levihető), áramkorlát is működik, ahogy kell (nekem 10 mA-es alsó határral... de ez bőven több mint elég ).
Úgyhogy ha nem akarsz vele nagyon vesződni, akkor fog a nyáktervet, az alkatrészlista alapján pedig ültesd bele a dolgokat. Biztos siker!
Én annyit változtattam az eredeti konstrukción, hogy a pufferkondi 3300 µF helyett 4700 µF/35 V. Valamint az őskövület 2N3055-öt kiváltottam egy számomra sokkal szimpatikusabb, és könnyebben hűthető BD245-ösre.
(#) koczka hozzászólása Júl 30, 2008 /
 
Sziasztok!
építettem én is egy ilyen 30V/3Aes tápot van hozzá voltmérőm ez a pm428-as és állítólag ebből lehet áram mérőt is készíteni ez a kérdés hogy hogyan?
(#) kocsgab002 válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
szia
építsd meg myugodtan az eredeti nyáktervvel, én négy darabot csináltam, és mindegyik tökéletesen működött.
üdv
(#) Csaplar válasza kocsgab002 hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
Hali!

Hogyan lehetne kiegészíteni a tápegységet (30v / 3A), hogy rövidzár védett legyen?

Valamint csatlakoznék az előttem szólóhoz és én is érdeklődnék, hogy áramerősség jelzéséhez, hova kell bekötni a panelmétert?

Köszi!
(#) Attila86 válasza koczka hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
Üdv.!
Az áramot az R7-es ellenállásra csatlakoztatott panelmérővel lehet mérni.
(#) hapro hozzászólása Júl 31, 2008 /
 
Sziasztok!

Ez a labortáp miért ment tönkre egy LED-től?

gyakorlatilag feszültséget nem lehet szabályozni rajta, folyamatosan max fesz jön ki rajta. Vígan működött egy ideig, aztán gondolt egyet és egyszercsak már nem....
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
Szia, nem inkább az áramot nem lehet szabályozni rajta??
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
Nem az áramot, a feszültséget nem lehet szabályozni.
Áramot nem is lehetett rajta. Ez nem a Pafi féle, hanem a régebbi.
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
Ja tényleg, akkor viszont lehet elszállt valamelyik BD, mérted őket? Biztos hogy valami zárlatos és átenged. Lehet a kis BD 135, vagy a 2N-ek közül valamelyik, én tuti átmérném őket, kezdve a 3055-ösökkel.
Üdv: Doncso
(#) Krisz03 hozzászólása Júl 31, 2008 /
 
Hali!

Megépítettem ezt az electronics-lab-os tápot, alkalmazva az itt leírt módosításokat.
24VAC a bemeneten, R7=4*0.47 Ohm párhuzamosan, 8db 2N3055, Q1=Q2=BD137. Kimenetet 0-5V között (2db 2N3055-tel 0-11V) tudom állítani, áramkorlát potit minimumra tekerve világít a CC LED. Terhelni még nem próbáltam. RV1-re szinte semmit sem reagál (század voltokat változik a kimenet), D8 referenciafesz csak 5.1-5.2V (BZX85C5V6). Negatív tápfesz megvan, IC-k is megkapják a tápot. Melegedést csak R2-nél tapasztalok, mivel nem sikerült 1/2W-osat szerezni belőle, csak 1/4W-osat. Panelen nem látok hibát, de holnap denszesszel lemosom (ma már nem bírtam). A panelt átterveztem, de többnyire az eredeti elrendezést alkalmaztam.

Mit ajánlanátok, hol kezdjem keresni a hibát a panel újbóli átnézése után? R4-et módosítsam, hátha beáll a normális referencia fesz? Egyelőre nem hajtok a 10A-re, csak 2db 2N3055-tel fogok kísérletezni, de gondolom azért R7 maradhat 0.1 Ohm. Persze az áramkorlát így nem lesz jó, de előbb jobb lenne 28-30V-ot is látni a kimeneten (szabályozhatóan)...

Üdv
Krisz
(#) Müszi válasza hapro hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
Nekem is ez volt a gond az LM723-ssal elősször. A gond az volt hogy a sz...r piher műanyag k...nai poti megszakadt. Kicseréltem rögtön jó lett. Javaslom nézd meg a feszállító potit
(#) hapro hozzászólása Júl 31, 2008 /
 
A poti zsír új, kb 25-30-szor ha megtekertem....de azért mindenképpen megnézem. Majd ha lesz hozzá humorom.
Meg odáig rendben van, hogy hogy javítom meg, csak kíváncsi lennék, hogy egy LED miért tud kinyírni egy tápegységet....?

A poén az egészben az, hogy az egyik oldal elszállt, utánna a másik oldallal meg vígan működött.
Ja. és áramfelvétel meg majdhogynem egyenlő volt a nullával... ezt már X-aktának tekintem.
(#) Attila86 válasza hapro hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
És a poti tengelyét nem érte 'oldal irányú erő'? (Akár szállítás közben.)
Mert ezek a műanyag piher potik tényleg elég gagyik. Én egyszer leejtettem kb. egy méterről a földre a tápom panelját, amibe már benne voltak ezek a műanyag potik. Pont a tengely ért le először és nagyon alamuszi kontakt hibája lett. Fél napom ráment mire hosszas méricskélések után rájöttem hogy a poti sz*r. Azóta fém házas potikat használok.
(#) Gery hozzászólása Júl 31, 2008 /
 
Sziasztok!
Na ma megvettem az alkatrészeket a labortáphoz. Haladgatok vele, anno említettem, biztos tudjátok, hogy nem akarok túl bonyolultat, mert nem akarok rá sok pénzt költeni. Hát ez egy "egyszerűbb" kapcsolás, és bár 2darab lesz belőle építve, de csak az alkatrészek így is majdnem 5000FT-ba kerültek itt a helyi boltban, pedig még rendes is volt az eladő mert kedvezményt is kaptam rá.
Ez most kicsit off volt, de gondoltam le írom, és az elkövetkező 1-2 héten belül ha minden jól megy meglesz
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 1, 2008 /
 
Fejlemények, bár nem bíztatóak:
Denszesszel lemostam a panelt, kijavítottam két forrasztást, panelen semmi hiba, kicseréltem 2W-osra az R2-es 82 Ohm-os ellenállást.
Az a tegnapi 11V valószínűleg a műszer merülő eleme miatt adódott. Másik műszerrel mérve, 2db áteresztőtranyóval is csak 0-5V-ig állítható a fesz. Utánaolvastam, RV1-el a minimum feszt lehet pontosan beállítani, azért tudott csak század V-okat szabályozni.
R4-et 8k-s potira cseréltem, de a referencián felfelé nem lehetett állítani, csakis lefelé. Így még mindig csak 5.2V. R4-en ugyanazt az 5.2V-ot mérem, mint a zeneren (átfolyó áram ebből kissé 1mA fölé adódik; kérdés elég ez a BZX85C5V6-nak?)
6V/4W-os égővel terheltem a tápot, de az áramkorlát nem működik. Ha minimumra tekerem az áram potit, akkor a LED világít, a terhelésnek használt izzó pedig félfénnyel világít, vibrál a fénye. Mindez 4db párhuzamos 0.47 Ohm-mal. Most kiszedtem 3db-ot belőle (gyári ajánlás 1*0.47 van benne), az áramkorlát ugyancsak nem működik megfelelően, mert ahogy tekerem le az áram potit, ugyanakkora fénnyel világít az izzó, majd ahogy elérek a poti végállásába, elkezd világítani a LED, az izzó pedig kialszik.
Csak az ajánlott módosításokat végeztem el, a megadott alkatrészeket használtam.

Hol folytathatnám a hibakeresést?

Krisz
(#) mex válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 1, 2008 /
 
A pufferen mérhető fesz mekkora?
(#) Krisz03 válasza mex hozzászólására (») Aug 1, 2008 /
 
34.4V. Az IC-ket az itt leírtak szerint OPA445-re cseréltem, viszont R14-nek, az eredeti 1.5kOhm-ot használtam. Használjam inkább a módosított 1.2kOhm-ot? De nekem csak 24VAC-m van és nem 30VAC.
(#) hapro válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 1, 2008 /
 
Szia!

Ilyen oldalirányú "izélésekről" nem tudok , hogy történt volna a potival, de attól még letett vele akármi is, mindenesetre kicserélem azt is és kész. Ez az oldal szállt már el egyszer az én hülyeségem miatt, akkor a 2N3055 tranyók lettek zárlatosak, azokat kicseréltem, de a többi aktív alkatrészt nem, csak megnéztem, jók-e. És lehet, hogy valamelyik alkatrész ott sunyított, és most meg azért adta meg magát a táp.
Azt hiszem, nem egy nagy tétel, kicserélem az összes tranzisztort és azt az egy darab Zener diódát benne, újra, és ha akkor sem lesz jó, akkor kidobom a kukába, úgyis van másik kettő sokkal jobb és jól működő tápegységem, csak be kéne dobozolni őket.

persze azt a kukát csak úgy mondtam nagyképűen, biztos nem dobnám oda, sok munka volt vele.
(#) Gery válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 1, 2008 /
 
Szia gr89!
Olyan kérdésem lenne hogy a te terveidben C6 az milyen értékű?

(És még egy nem teljesen idevaló, de Te a Sprint Layout melyik verzióját használod?)
(#) Ricsi89 válasza Gery hozzászólására (») Aug 1, 2008 /
 
helló
Igen az a kapcsolási rajzról kimaradt. Az egy 100nf-os szűrőkondi akar lenni. Én a Sprint Layout 5.0-át használom.
Üdv: Ricsi
Következő: »»   77 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem