Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3879 / 3998
(#) Udvari Zsombor válasza granpa hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Jelenleg ilyen: kiszedtem egy hűtőbordát egy régi PC tápból...
▷ bal szélső csavarhely átmenő csavarral rögzíti a hűtőbordát a meghajtóhoz, tartja a ventilátort és egy füllel fogja a hőérzékelőt (termisztor?) a bordához
▷ középső csavarhely szorosan fogja a stabilizátort a hűtőbordához
▷ jobb szélső csavarhely a ventilátor szabályozó paneljét tartja.
A ventilátor a stabilizátort és a hűtőbordát fújja folyamatosan. Legalábbis már kevésbé akarja felfűteni a meghajtót...
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Keressél mellé neki egy ellenállást is, nem kell sem pont 3 Ohm (nagyobb is lehet), sem nagy teljesítményű. Meg csillámot és alátétet is, mert a tranzisztor szigetelten kell felrakni.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2023
(#) Jonni válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Nem lesz jó a tantál. Az inputra olyat tegyél ami az 1. képen van (0,33 µF) , az outputra meg olyat ami 2. képen van (0,1µF). Ha nincs épp ilyened bontani is tudsz valamiből.
(#) Udvari Zsombor válasza Jonni hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Akkor rossz, hogy tantál kondikat alkalmaztam? Pedig működik, meg persze melegszik is.
Amúgy köszönöm az ábrákat, puszta számokból képtelen lennék azonosítani ezeket az apró lencse kondikat.
Amiket találtam: 103, 391, 471, 681, 222, 102 ‒ sajnos nincsen sok panelem, amikbe ilyenek lehetnének.
(#) proli007 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

10n, 390p, 470p, 680p, 2,2n, 1n
Ha feszültség nagyobb mint 4,9V és kisebb mint 5,1V akkor nem gerjed. Egyébként a 78xx sorozat kevésbé gerjedékeny, mint a 79xx.
(#) Udvari Zsombor válasza proli007 hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Sajnos csak az általam felsorolt lencse kondikból találtam, jók ezek közül bármelyik?
(#) pucuka válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Idézet:
„Van rajta két tantál kondenzátor a stabilizátor adatlapjának megfelelően.”

Oda inkább kerámia kellene. (az adatlapnak megfelelően)
(#) kadarist válasza Jonni hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Mi a gond a tantállal? Éppen, hogy hidegítésre használatos.

Nem tudom, hogy egy DVD meghajtó esetében mennyi ± feszültség eltérés engedélyezett az 5V vonalon, de jelenleg itt játszik mellettem egy hang CD-t, így feltételezem, hogy nem gerjed a stabilizátor. Melegszik a hűtőborda, amit rászereltem, de ventilátoros fújással nem olyan vészes, bár nem tudom, hogy rendes üzem közben hogyan kellene alakulnia egy 5V stabilizátor hőmérsékletének.
(#) lelkes amatőr válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Meg tudod mérni annak a dvd-nek az áramfelvételét 5 Voltról?
A GL7805 elvileg 3 Amperes, annak vidáman bírnia kellene némi hűtéssel.
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Mindig ilyenekbe futsz bele, miért nem veszel Kínából pár dcdc panelt, van amiből 10db 1500Ft és kis jumperekkel állítható mit állítson elő, olcsó és semmi hőt nem termel.
Bővebben: Link
(#) proli007 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Annyit megtehetnél, hogy megméred az áramfelvételt. Itt a stabit tápláló 12V-on is tudsz áramot mérni és akkor nem befolyásolod a méréssel az 5V kimeneti feszültséget. Mert egy áteresztő stabiba akkora áram folyik be, mint ami kifolyik. (Meg még kb. 5mA a belső fogyasztása)
De úgy látom Te találgatni szeretsz, nem mérni.
(#) vision61 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Lehet mérni is, de a DVD-re is rá van "írva". 1,5 A.
(#) lelkes amatőr válasza vision61 hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Én is olyanokkal találkoztam, de *kollegánknál* bármi előfordulhat.
(#) vision61 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Ez van nála.
Olvasható az adattáblája.
(#) lelkes amatőr válasza vision61 hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Igazad van, most kinagyítottam a képet, tényleg látszik.
Azt meg ventillátor nélkül, passzív hűtéssel el kell vinni a GL7805-nek.
(#) kadarist válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

10W körüli teljesítményt kell eldisszipálni, ami nem kevés.
(#) lelkes amatőr válasza kadarist hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Még sose mértem DVD áramfelvételét (nincs ilyen itthon), de tényleg folyamatosan 1.5 Ampert eszik meg vagy csak egy max. értéknek írják?
(#) kadarist válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Az 5V a digitális részeknek kell, ami állandó, a 12V pedig a motoroké, azok meg nem állandóan kapnak villanyt.
(#) lelkes amatőr válasza kadarist hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Kicsit elkanyarodva az eredeti problémától: ennyit enne a digitális rész? Van egy USB-s DVD író-olvasóm, az USB2-ről megy (ami talán 500mA).
Ennek ismeretében meglep, hogy egy 5.25-ös méretű annyit fogyaszt.
(#) Epu2 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

N em is kell, ha megfelelően van hűtve. Fordítva is igaz. Hiába a tranzisztor, ha az sincs hűtve.
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Hát, ha hűtőbordára is csavaroztad:
-aztán kentél alá? Sokat jelent.
(Nekem nem sikerül úgy alákenni, hogy ne látsszon ki. De lehet, te ügyesebb vagy nálam)
(#) martin66789 hozzászólása Aug 25, 2023 /

Sziasztok

A képen látható ventilátort szét lehet valahogy szedni, a propellert szeretném levenni róla hogy megkenjem. A hátoldalán nincs lyuk mint a hagyományos ventilátorokon. A propellert próbáltam már óvatosan feszíteni, de nem engedett. Esetleg a hátoldalán megpróbálni vékony fúróval megfúrni?

vent.jpg

Nem tudok rámérni, mert a felhasznált molex csatlakozó korábban ki lett öntve ragasztópisztolyos cuccal, a stabilizátorhoz pedig a ventilátortól nem férek oda, mikor üzemel. A 12V tápra (laptop töltő szerű tégla) "48W max" van írva, annak röhögve bírnia kell.
vision61-nek igaza van, rá van írva a meghajtóra, hogy 1,5A.
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

A PC tápban, amiből a hűtőbordát bontottam, nem kence volt az alkatrész és a borda között, hanem valami szürke lapka, az most is rajta van a stabilizátor alatt.
(#) Udvari Zsombor válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

A PC ventilátorokból kiindulva lehet, hogy van valahol a propeller tengelyén egy zégergyűrű vagy valami hasonló, amiatt nem jön ki a helyéről, a burkolatot pedig eléggé ügyesen rakták össze.
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Na, itt baltáztad el.
A lapka nagyon jó, mert elektromos szigetelés. De: ha egyszer is leszedted, újra kell "zsírozni". Hűtőpaszta néven árulják.
A lapka mindkét oldalára tennék pasztát.
(#) furko válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Ha szobában használod 230V-ról, célszerű lenne szerezni egy PC tápot és arról használni. Minden gondodat megoldaná.
(#) szs válasza furko hozzászólására (») Aug 25, 2023 / 1

Azt szeretné mellőzni.
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Gondolom, hogy valami hővezető lehet az a lapka, mert abban a tápban se volt semmi más a teljesítmény alkatrészek alatt, mégse melegedtek túl. A lapka valami szürke izé, ami nem merev, hanem hajlékony, bár inkább nem fogdostam, csak óvatosan a helyén hagytam.
Következő: »»   3879 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem