Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Jelenleg ilyen: kiszedtem egy hűtőbordát egy régi PC tápból...
▷ bal szélső csavarhely átmenő csavarral rögzíti a hűtőbordát a meghajtóhoz, tartja a ventilátort és egy füllel fogja a hőérzékelőt (termisztor?) a bordához ▷ középső csavarhely szorosan fogja a stabilizátort a hűtőbordához ▷ jobb szélső csavarhely a ventilátor szabályozó paneljét tartja. A ventilátor a stabilizátort és a hűtőbordát fújja folyamatosan. Legalábbis már kevésbé akarja felfűteni a meghajtót...
Keressél mellé neki egy ellenállást is, nem kell sem pont 3 Ohm (nagyobb is lehet), sem nagy teljesítményű. Meg csillámot és alátétet is, mert a tranzisztor szigetelten kell felrakni.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2023
Nem lesz jó a tantál. Az inputra olyat tegyél ami az 1. képen van (0,33 µF) , az outputra meg olyat ami 2. képen van (0,1µF). Ha nincs épp ilyened bontani is tudsz valamiből.
Akkor rossz, hogy tantál kondikat alkalmaztam? Pedig működik, meg persze melegszik is.
Amúgy köszönöm az ábrákat, puszta számokból képtelen lennék azonosítani ezeket az apró lencse kondikat. Amiket találtam: 103, 391, 471, 681, 222, 102 ‒ sajnos nincsen sok panelem, amikbe ilyenek lehetnének.
10n, 390p, 470p, 680p, 2,2n, 1n
Ha feszültség nagyobb mint 4,9V és kisebb mint 5,1V akkor nem gerjed. Egyébként a 78xx sorozat kevésbé gerjedékeny, mint a 79xx. A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2023
Sajnos csak az általam felsorolt lencse kondikból találtam, jók ezek közül bármelyik?
Idézet: „Van rajta két tantál kondenzátor a stabilizátor adatlapjának megfelelően.” Oda inkább kerámia kellene. (az adatlapnak megfelelően)
Mi a gond a tantállal? Éppen, hogy hidegítésre használatos.
Nem tudom, hogy egy DVD meghajtó esetében mennyi ± feszültség eltérés engedélyezett az 5V vonalon, de jelenleg itt játszik mellettem egy hang CD-t, így feltételezem, hogy nem gerjed a stabilizátor. Melegszik a hűtőborda, amit rászereltem, de ventilátoros fújással nem olyan vészes, bár nem tudom, hogy rendes üzem közben hogyan kellene alakulnia egy 5V stabilizátor hőmérsékletének.
Meg tudod mérni annak a dvd-nek az áramfelvételét 5 Voltról?
A GL7805 elvileg 3 Amperes, annak vidáman bírnia kellene némi hűtéssel.
Mindig ilyenekbe futsz bele, miért nem veszel Kínából pár dcdc panelt, van amiből 10db 1500Ft és kis jumperekkel állítható mit állítson elő, olcsó és semmi hőt nem termel.
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2023
Annyit megtehetnél, hogy megméred az áramfelvételt. Itt a stabit tápláló 12V-on is tudsz áramot mérni és akkor nem befolyásolod a méréssel az 5V kimeneti feszültséget. Mert egy áteresztő stabiba akkora áram folyik be, mint ami kifolyik. (Meg még kb. 5mA a belső fogyasztása)
De úgy látom Te találgatni szeretsz, nem mérni.
Lehet mérni is, de a DVD-re is rá van "írva". 1,5 A.
Én is olyanokkal találkoztam, de *kollegánknál* bármi előfordulhat.
Ez van nála.
Olvasható az adattáblája.
Igazad van, most kinagyítottam a képet, tényleg látszik.
Azt meg ventillátor nélkül, passzív hűtéssel el kell vinni a GL7805-nek.
10W körüli teljesítményt kell eldisszipálni, ami nem kevés.
Még sose mértem DVD áramfelvételét (nincs ilyen itthon), de tényleg folyamatosan 1.5 Ampert eszik meg vagy csak egy max. értéknek írják?
Az 5V a digitális részeknek kell, ami állandó, a 12V pedig a motoroké, azok meg nem állandóan kapnak villanyt.
Kicsit elkanyarodva az eredeti problémától: ennyit enne a digitális rész? Van egy USB-s DVD író-olvasóm, az USB2-ről megy (ami talán 500mA).
Ennek ismeretében meglep, hogy egy 5.25-ös méretű annyit fogyaszt.
N em is kell, ha megfelelően van hűtve. Fordítva is igaz. Hiába a tranzisztor, ha az sincs hűtve.
Hát, ha hűtőbordára is csavaroztad:
-aztán kentél alá? Sokat jelent. (Nekem nem sikerül úgy alákenni, hogy ne látsszon ki. De lehet, te ügyesebb vagy nálam)
Sziasztok
A képen látható ventilátort szét lehet valahogy szedni, a propellert szeretném levenni róla hogy megkenjem. A hátoldalán nincs lyuk mint a hagyományos ventilátorokon. A propellert próbáltam már óvatosan feszíteni, de nem engedett. Esetleg a hátoldalán megpróbálni vékony fúróval megfúrni?
Nem tudok rámérni, mert a felhasznált molex csatlakozó korábban ki lett öntve ragasztópisztolyos cuccal, a stabilizátorhoz pedig a ventilátortól nem férek oda, mikor üzemel. A 12V tápra (laptop töltő szerű tégla) "48W max" van írva, annak röhögve bírnia kell.
vision61-nek igaza van, rá van írva a meghajtóra, hogy 1,5A.
A PC tápban, amiből a hűtőbordát bontottam, nem kence volt az alkatrész és a borda között, hanem valami szürke lapka, az most is rajta van a stabilizátor alatt.
A PC ventilátorokból kiindulva lehet, hogy van valahol a propeller tengelyén egy zégergyűrű vagy valami hasonló, amiatt nem jön ki a helyéről, a burkolatot pedig eléggé ügyesen rakták össze.
Na, itt baltáztad el.
A lapka nagyon jó, mert elektromos szigetelés. De: ha egyszer is leszedted, újra kell "zsírozni". Hűtőpaszta néven árulják. A lapka mindkét oldalára tennék pasztát. A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2023
Ha szobában használod 230V-ról, célszerű lenne szerezni egy PC tápot és arról használni. Minden gondodat megoldaná.
Gondolom, hogy valami hővezető lehet az a lapka, mert abban a tápban se volt semmi más a teljesítmény alkatrészek alatt, mégse melegedtek túl. A lapka valami szürke izé, ami nem merev, hanem hajlékony, bár inkább nem fogdostam, csak óvatosan a helyén hagytam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |