Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3880 / 3998
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Szigetelő.
Mindkét oldalát kenni szokták. Mert ha nem, akkor nincs rendes érintkezés a lapok közt, rosszabb a hőátadás a borda felé.

Ha a 7805 hátát olyan bordára teszed, ami biztosan test, akkor a szigetelőlapkára sincs szükség. Kenni akkor is kell.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2023
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Nem hogy nem test a hűtőborda, hanem egyáltalán nem csatlakozik sehova, csak a meghajtó burkolatához, de elvileg az se test. Nincs kencém, egy PC tápban pedig biztosan tudta a gyártó, hogy mit csinált, ha nem kencéztek a teljesítmény alkatrész és a borda között.

Ha nincs kencéd, végy. Azt Keszthelyen is árulnak biztossn -én itt sztgyörgyön is kaptam.
Az, hogy gyárilag mit csináltak: nem lehet, hogy a megkent lapkát tették be? Akkor nem látszik.

Hogy test-e a hűtőborda, az cssk mellékszál volt
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2023
(#) martin66789 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Gondolom össze lett valahogy préselve, a propellernél a fedlap lejön, csak a motor részét nem tudom eltávolítani, a ház az egy anyagból van kiöntve, nincs ragasztva.
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Mit tudjam én, ha nem volt kenve, akkor én se fogom, úgy tűnik, hogy a hűtőborda már ér valamit.
(#) Udvari Zsombor válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Tényleg, ha megnézed a fotódat, fölül körbe mintha látszana valami illesztési vonal.

Jó. Nem nekem melegszik. Jó éjt.
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

HAHÓ? Túl egyszerű lenne egy linkelt dcdc tápot venni kemény 130Ft/db áron, hogy ne 2 oldalon át menjen a duma egy szerencsétlen stabkockáról? (a 7812-es dologról nem is beszélve)
(#) Udvari Zsombor válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Bonyolult lenne megmagyarázni, de nem rendelek, külföldről pláne nem.
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2023 / 1

Hestoreból is rendelgettél, ez a 10 modul a hestore postaköltsége alatt odaérne. De akkor szenvedj. (Alapból nem értem hogy lehet valakinek elfogadható megoldás, ha egy tápra ventit kell rakni és a felhasznált energia több, mint 60%-át elfűti. Meg ez így amúgy sem lesz hordozható, ezzel az erővel laptopot is használhatnál lejátszónak vagy asztali pct vagy simán kiírod pendriverra vagy sd kártyára, végtelen sok kényelmes megoldás lenen, amin nem zúg ventilátor és pazarol egy csomó energiát. Ez a lejátszó többet fűt, mint a teljes világítás a kis műhelyben.
(#) pipi válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Meg is fúrhatod, de lehet hogy sorja keletkezik belül, és amiatt zörögni fog...
Fordítsd propellerrel lefelé, az oldalsó nyíláson ha befújsz zsír spray-t, lehet hogy kerül annyi a tengelyre, amit be tud vinni a csapágyba...
(#) Udvari Zsombor válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 25, 2023 /

Idézet:
„Meg ez így amúgy sem lesz hordozható, ezzel az erővel laptopot is használhatnál lejátszónak vagy asztali pct vagy simán kiírod pendriverra vagy sd kártyára, végtelen sok kényelmes megoldás lenen, amin nem zúg ventilátor és pazarol egy csomó energiát.”
Nem hordozható, helyhez kötött szobai használatra készült. Zúg? Szinte mindegy, nálam minden számítógépből kihallatszanak a ventilátorok, valamint most nyáron a szobai ventilátor is non-stop megy napközben. A gyári audio CD-k lejátszása a feladata a meghajtónak, nem lehet minden digitálisan számítógépen. És nem szeretném bármi mással kiváltani.
(#) morgo válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 26, 2023 / 2

Hútőpaszta helyett tökéletesen megfelel szilikonzsír, vagy vazelin is. A lényeg, hogy valamilyen hőálló zsír legyen. Egyébként a szürke szilikon szigetelőlapok alá nem feltétlenül szükséges, mert lágy anyag, megfelelő szorítóerő esetén kitölti a felületi egyenetlenségeket. A paszták, vagy a zsír szerepe is csak ennyi, hiszen bármelyik ezerszer jobban vezeti a hőt, mint a levegő.
(#) Bakman válasza morgo hozzászólására (») Aug 26, 2023 /

A szilikonzsírral csak óvatosan, van, amelyik 45 - 50 °C környékén már olvad.
(#) Udvari Zsombor válasza morgo hozzászólására (») Aug 26, 2023 /

Idézet:
„Egyébként a szürke szilikon szigetelőlapok alá nem feltétlenül szükséges, mert lágy anyag, megfelelő szorítóerő esetén kitölti a felületi egyenetlenségeket.”
Pontosan ezt tapasztaltam én is, az a szürke lapka lágy és semmiféle öregedett nyomot nem találtam, hogy valaha lett volna ott bármiféle paszta. Ugyanazzal a csavarral tettem fel a stabilizátort a bordára, amivel előtte a teljesítmény alkatrész volt a bordán, így szerintem lehet elégséges szorítóerő.
(#) Fidel válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 26, 2023 /

Megtaláltam a PWM és EN csatlakozó pontokat, de még nem mértem rajtuk. Pirossal bekereteztem, van ott még valami amit érdemes megnézni?
Azt jól gondolom, hogy az alaplaptól jövő fém kábelcstlakozó mellett a két kis fehér smd alkatrész lenne a biztosíték? VLEDIN és VDDIN feliratokkal?
Ez utóbbi minek a rövidítése?

Van a panelen VLEDOUT, gondolom, ott is kéne tudni mérni valami 3V körüli értéket!?
(#) bbalazs_ válasza Fidel hozzászólására (») Aug 26, 2023 /

Nagyon rosszul látom, de ha tényleg fehér, akkor azok lesznek azok. Mivel azt mondod, halványan látszik a kép, a VDDIN jónak mutatkozik (ez az elektronikát látja el), míg a VLEDIN a (nagyobb áramú) ledek meghajtójához megy. Zárlatot kell mindkét fehéren mérned, kikapcsolt állapotban.
A ledekhez általában 4 vezeték megy, 1 GND és három pozitív. Vissza tudod követni a ledek csatijától, az a szalagkábel melletti szürke lesz a tekercs, a diódát is alatta látom, a kapcsolóelem viszont abba a fekete soklábúba lesz integrálva. Ilyenkor nemcsak a 3 külön vonalat méri vissza, hanem áramot is néz (túl sok/túl kevés áram) Talán az IC adatlapjából a neten lehet valamit keresni. Ha több időd van, mint pénzed vagy éppen érdekel csak, akkor érdemes nézegetni - ha nem, akkor vegyél egy használt képernyőt inkább.
(#) Fidel válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 27, 2023 /

Sajnos a képek megjelenítése nagyon béna ezen az oldalon, ezzel nem tudom, hogy nem lehetne valamit csinálni!?
Jobb klikk a képen és link másolása egy másik lapra ott bele lehet nagyítani, minden tökéletesen látszik!

Nem az enyém a laptop, az alaplap összeszarta magát, a tulaj vett egy másikat, kicseréltem és ez lett az eredmény. Szervizben is volt, atomjaira szedték és adtak egy 500e-es ajánlatot! Az elején még volt kép, csak nem működött már értelmesen a gép, belépni sem lehetett, nagyon furcsa volt.
Nem tudom, hogy a szervizben nem e az volt a koncepció, hogy úgy sem fogják kérni a javítást és lenyúlták a jó panelt!? Amíg nem látszik, az, hogy tényleg a panel a szar, addig nem merem mondani, hogy vegyen másik lutri panelt bele! Sajnos én meg csak minimális hibakeresésre vagyok alkalmas. Gazdasági totálkár, csak az utolsó vergődés még! Én nem tudom még elengedni!

"a szalagkábel melletti szürke lesz a tekercs, a diódát is alatta látom,"
Ezeken kéne mérni a ledeknek a tápfeszt visszafelé, hogy ott még jó e minden?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2023
(#) Bakman válasza Fidel hozzászólására (») Aug 27, 2023 /

Ha a kép nevére kattintasz, teljes méretben nyílik meg egy új lapon/ablakban.
(#) bbalazs_ válasza Fidel hozzászólására (») Aug 27, 2023 /

Kattintással nyitottam a képet, ahogy Bakman javasolta. A szín nem látszik rendesen, érintkezők sem. Igen, arrafelé kellene mérni.
A panelnél a kijelzőt értettem, ha helyesen értelmezem, arról beszélünk. Ezt nem lehet lenyúlni, csak az egész kijelzővel együtt. 500e picit sok, én megcsinálom neki 400-ért
Ilyen kijelzőket a neten, akár bontásból lehet venni, kb 15e, a legdrágább 60e volt, amit láttam, de ez erősen tipusfüggő. Mit látsz a fehér vignettán írva? Ilyesmit keress, hogy pl. LTE154C
(#) Fidel válasza Bakman hozzászólására (») Aug 27, 2023 /

Köszi!
Amikor kiveri az ember szemét!
Nem tűnt még fel, pedig biztos kattintottam rá, de inkább a képet nyomkodtam eddig!
(#) antiktelefon válasza Fidel hozzászólására (») Aug 27, 2023 /

Mi a pontos laptop, alaplap és lcd típus?
(#) Fidel válasza Fidel hozzászólására (») Aug 27, 2023 /

Asus UX533F
NV156FHM-N63 V8

70 dollár körül találtam én is panelt, csak ha az alaplap a probléma, akkor már nagyon deficites lesz a játék!

NV156FHM-N63 V8
Nem tudom, a 63 V8 mit jelent a számban, gondolom, nem jó a 61,62 meg 41,42 sem!?

Ha az eleje stimmel, az már jó jel. A csatlakozó pin a következő, annak stimmelnie kell. A csatlakozó helye a következő és végül a furatok a kereten oldalt. A képről általában már látható, hogy hol a csati és a pinszám is. Szoval ha ezek jók, max. beraqasztod a régi keretbe
Ha a háttérben van halványan kép és a megfelelő vezérlőjelek (ENABLE,PWM) jók és a LED fesz is megvan a biztosíték után, akkor nem az alaplap, hanem a kijelző a hibás, ami esélyes. Könnyen túlmelegszenek azok a pöttöm fekete soklábúak.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2023
(#) bbalazs_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 27, 2023 /

Bocsi, most visszaolvastam kicsit, akkor régebben a gép még látható kijelzővel sem működött rendesen?
Mert akkor tényleg nagyon elszántnak kell lenned, ha fel akarod ébreszteni. Akkor - ha már lesz kép, kezdheted rendberakni a többi részt.
Ha javasolhatnék valamit, akkor külső monitorral teszteld a gépet először és csak ha hibátlanul működik a gép, akkor vesződj ezzel a kijelzővel.

Alaplap csere már megtörtént, külső monitorral rendben van, háttér világítás nincs, kijelzőn kép van.

Jó, akkor a VLEDIN-en mit mérsz a földhöz képest a biztosíték előtt és után?
(#) antiktelefon válasza Fidel hozzászólására (») Aug 27, 2023 /

Ha Bp-n vagy, ugorj be és megnézem neked, ha mellényúlsz edp-n, akkor könnyű kilőni a prociban az igpu kimenetet. remélem alapból levett akkuval lett az lcd kihúzva és bedugva is.Illetve van kompatibilis teszt lcdm, köönnyebb azzal megnézni, mint találgatni.
(#) Fidel válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 28, 2023 /

Lehet majd élek az ajánlatoddal, ha nem a világ másik végén laksz.
Le volt véve az aksi, és a csere után utoljára került vissza!
IGPU az micsoda? Alaplapon, vagy az LCD panelján van?
Következő: »»   3880 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem