Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3512 / 3599
(#) zolika60 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Idézet:
„Ne hidd, hogy újoncként olyan könnyű bármit is megtalálni ebben a dzsungelben.”
Ez pont a miatt van, hogy rettenetesen sok a felesleges topic.
(#) Bakman válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Google kereső is előrébb sorolja azokat a találatokat, ahol a fórumtéma címében szerepel a kulcsszó.
(#) szs válasza asch hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Másik fórumokon az a divat, oké.
Itt viszont nem dovat, hanem szabály, hogy először nézzünk körül, és csak akkor nyissunk, ha tényleg másba nem fér.
Mindenki házában vannak szabályok, ha odamegyünk, igyekszünk alkalmazkodni.
Jasznos ám ez, ami itt van (azaz lenne, ha még komolyan gondolnák), témákat átolvasunk, ja végképp nem találunk megoldást, akkor kérdezünk. Még így is kérdeztem már fölöslegesen, csak elkeveredtem, elvesztem
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Idézet:
„majd a moderátorok/tulajdonos(ok) eldöntik, változtatnak-e vagy nem”

Valóban az ő (egyik) dolguk ez (is) lenne.
Ha már megalkotódott egy szabály.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Idézet:
„Nekem megfelel ez is, de a Q&A rendszer is, majd a moderátorok/tulajdonos(ok) eldöntik, változtatnak-e vagy nem.”

Pontosan ezt az állásfoglalást szeretnénk kicsikarni.
Ameddig ez nincsen meg, folyamatosan fog jönni a "Mi a reteknek nyitottál erre új topic-ot..."
(#) tufatofu hozzászólása Szept 24, 2023 /

Szeretném megkérdezni, hogy van aki kizárólag az új topicok létrejöttét követi nyomon, a moderátorokon kívül, vagy feldobja valahol, hogy új topic nyílt, hogy lehessen idegeskedni miatta?
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Idézet:
„szeretnénk kicsikarni”
Mármint ti, a hangos kisebbség? Lehet, hogy a többséget zavarja.
Idézet:
„Ameddig ez nincsen meg, folyamatosan fog jönni a "Mi a reteknek nyitottál erre új topic-ot..."”
Remélhetőleg a moderátorok előbb-utóbb honorájlák az ilyen irányú tevékenységed.
(#) Bakman válasza tufatofu hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Mire gondolsz? A bal oldali listában a friss válasszal rendelkező és az új témák is megjelennek, időrendben.
(#) bbb válasza Bakman hozzászólására (») Szept 24, 2023 / 1

Idézet:
„Figyelem, nem sértésnek szánom, de ez tipikus öregapós beidegződés, olyanoké, akik nem értik a fiatalokat. Te is "srácként" említed a motorost...”

Nem öregapós, hanem tapasztalat más magyar fórumokról. Miként nevezzem a motoros téma megalkotóját? Pajti? Tesó? Öreg? Faszi? Maki? Mitől öregapós a "srác", mikor az veled egykorú, de akár öregebb is lehet, kormeghatározást nem jelöl?

Tudod láttam már fórumot széttrolkodni, nem is egyet. Van, ahol a regisztráció indul úgy, hogy az oldal szabályzatát kvízzel ellenőrzik, de olyan is, ahova nem tudsz regisztrálni, csak jelezni, hogy szeretnél, s egy modi enged be.

S tudod miért nem akarok belenyugodni abba, hogy az oldal ilyen szinten züllik? Mert szeretek ide járni, s örülök annak, ha a felvetődő kérdésemre tudok választ kapni. Azt pedig nagyon nem szeretem, amikor a keresésre képtelenség / lustaság / nemtörődömség / ... miatt frissül ugyan a véráram, de vízzel. Amit most lehet látni, hogy megjön az új, nem gondolkozik egy pillanatig se, csak behányja a baját valahova, ahova éppen tetszik neki. Mintha elmennék hozzád látogatóba, majd odapiszkítanék a nappali közepére, s azt mondanám oldd meg - de ne is te, hanem az asszony (modi)! De még inkább olyan, mintha felszállnék a buszra és leköpném a sofőrt, majd továbbállnék, de visszanéznék valamivel később, hogy vajon ott van-e még amit hagytam. A szabályzat ugyan kimondja, hogy köpködni tilos és a buszon ki is van rakva, de meg tudtam tenni, hát miért ne?
(#) tufatofu válasza Bakman hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Igen erre gondoltam, de amihez nem értek, hogy válaszoljak és nem is akarok tudást szívni magamba a témával kapcsolatban, azt nem nyitom ki.
(#) Bakman válasza bbb hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Idézet:
„S tudod miért nem akarok belenyugodni abba, hogy az oldal ilyen szinten züllik?”
Érdekes felfogás. Miért züllesztené a fórumot az új témák nyitása? Az szerinted nem züllesztés, hogy szidod azt a helyet ahova jársz, vagy éppen az újoncokat?
(#) Gafly válasza tufatofu hozzászólására (») Szept 24, 2023 / 1

Beleírod, hogy ezt mi a reteknek nyitottad.
Sok macska kutyát győz.
(#) tufatofu válasza Gafly hozzászólására (») Szept 24, 2023 / 1

Kérdezné az asszony: - Min őrjöngsz 2 napja?
- Sikerült megtalálnom, hogy új topikot nyitottak
(#) lelkes amatőr hozzászólása Szept 24, 2023 /

Valamelyik nap az egyik topicban kerestem egy hozzászólást (semmi értelmes keresőszót nem tudtam hozzákötni), lapoztam visszafelé, egyszercsak a következő üzenetet kaptam:
Idézet:
„Sorry, you cannot access this network segment because of excessive load policy.
Sajnáljuk, de a túlterhelési szabályzat miatt nem tud hozzáférni ehhez a hálózati szegmenshez.

Aznap már nem is tudtam belépni az oldalra.
Ezzel tényleg túlterheltem az oldalt, vagy rosszul csináltam valamit?
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Jó, de:
-onnan indultunk ezzel, hogy két-háromnapi veszekedést nézegettünk.
-az új topikok nyitása csak azért "zülleszt" (nem a lagjobb szó, valóban), mert sokan szeretünk témákban olvasni. Elégge zavaró, ha ugyanazt több témában találunk meg. Vagyunk így is
Ehhez tartozik (másnak a kérdése volt), hogy erre vadászik valaki? Hát én biztosan nem vadászok. Csak megüti a szemem. De már nem szólok, csak most, itt megjegyzem, hogy nem jó. Itt azért még megtehetem.
De (poén!) Volt már: valóban helyes topikban kérdezett a kérdező. Csakház egy hét múlva ugyanazt megkérdezte. Pedig megválaszoltuk, néhányan...
(#) nagym6 hozzászólása Szept 24, 2023 /

Alig van új topic nyitás, vagy csak én nem látom. Esetleg mi mi is segíthetnénk, tegye x topicba.
Az tény, hogy a sok ezer létező topic rossz így, elvileg töredékére össze lehetne venni, ha nem lenne teljesíthetetlenül sok meló.
(#) klausz18 válasza szs hozzászólására (») Szept 24, 2023 / 1

Én csak remélni tudom, hogy egyszercsak úgy döntenek a tulajdonosok, hogy Q&A oldallá alakítják a HE fórumot. Elképesztő mennyiséget tanultam itt, de meg kellene szerintem engedni a sok rövid kérdés specifikus topikot, mert a hatalmas többszáz oldalas topikokban elvész az információ, már lassan a google se talalálja meg a dolgokat.

A Q&A egy nagyon jól működő rendszer, nem zárja ki semmi, hogy egyes témákban ugyanígy a végtelenségig lehessen beszélgetni, de nem jó ha bele vegyül gyűjtő topikba a hasznos infó, a kérdésre a válasz.
Egyes gyűjtő nagy topikokban már egy rakatszor olvastam ugyan arra a kérdésre ugyan azt a helyes választ.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2023
(#) szs válasza klausz18 hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

VAN rövidkérdés-topik.
Elektronikában kezdők topikja. Pont erre van.
A "speciális" (hu, de nagyképűen fogalmaztam ) kérdésekkel pedig mindig megtalálom a létező topikot.
De, amikor láttam, hogy már sok kérdést, ami tényleg "peciális", rossz topikban tesznek fel, helytelenül, akkor annak nyitottam saját topikot. Mert van helye ilyennek is.

Idézet:
„Egyes gyűjtő nagy topikokban már egy rakatszor olvastam ugyan arra a kérdésre ugyan azt a helyes választ”

És mennyivel visz előrébb, ha nem ugyanabban a topikban olvasod a kérdés/válasz pérost többször, hanem sok új topikban?
Szerintem rosszabb. De (szeremcsére) ebben a topikban ezt megvitathatjuk. Nem először
(#) klausz18 válasza szs hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Idézet:
„VAN rövidkérdés-topik.
Elektronikában kezdők topikja. Pont erre van.”

Szerintem pont ez a felfogásbéli különbség problémakör. Egy rövid kérdés egyáltalán nem biztos, hogy kezdő kérdés. Ezért lesz mindig helytelen a témaválasztás.
Úgy gondoljátok, hogy a rövid kérdés, egyből kezdő kérdés, ez tévedés. Nagyon rövid kérdés, hogy 10kHz-es mintavételezéshez 100Hz-es aluláteresztő FIR szűrőt kellene készíteni, mi a minimális mintaszám? A válasz nagyon egyszerű, de egyáltalán nem kezdő kérdés, szerintem ez felfogási hiba.
(#) szs hozzászólása Szept 24, 2023 /

Aki pedig valóban vágyja a Q&A dolgokat, annak a "Gyakori Kérdések" szennyt ajánlom.
Ott (kiugrottam bánatomban az ablakon) még azt is megkérdezték: Hogyan kell csajozni?
(#) klausz18 válasza szs hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Idézet:
„Aki pedig valóban vágyja a Q&A dolgokat, annak a "Gyakori Kérdések" szennyt ajánlom.”

Ismét téves elképzelés, a Q&A rendszer nem gyakorikérdések. Rengeteg külföldi szakmai oldal évek óta Q&A rendszerű, és a témakörben a legkimagaslóbb és egyik legmegbízhatóbb információforrás. Például az egész stackexhange hálózat (electronic stack exchange, stackowerflow, math exchange, stb).

Idézet:
„Nagyon rövid kérdés, hogy 10kHz-es mintavételezéshez 100Hz-es aluláteresztő FIR szűrőt kellene készíteni, mi a minimális mintaszám?”

Nekem gőzöm sincs, de: te tudod, miért kérdezed, ezért mehtalálod a hozzávaló topikot.
Mert a célt te tudod. Es ha jól vélzod meg a topikot is, akkor valós válasz is lesz.
Ha rövidkérdésként leírnám (ha ez nem elektronikai fórum lenne), hogy:
Mi az a kerékpár?
Akkor tökrossz válasz (is)lehetne a bicikli.
(#) sany válasza klausz18 hozzászólására (») Szept 24, 2023 / 1

Idézet:
„Rengeteg külföldi szakmai oldal évek óta Q&A rendszerű,...”

Igen, de mi "belföldiek" vagyunk.

Ez a "van olyan" nagyon nem jó válasz.
Mint az autópályahasználatidíjnál a "bezzegsvájc". Van ám "bezzegfrancia", csak sokkalta drágább. De ez csak hasonlat, hogy értsd.

Ja pedig van olyan fórum, akkor azt (is)kell használni. Meg persze ezt is. És mindenhol a saját szabályai szerint.
(#) Gafly válasza klausz18 hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Pár hónapja ugyanitt már meg lett rágva.
Üzemeltető változtat, ha akar.
(#) klausz18 válasza sany hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Idézet:
„Igen, de mi "belföldiek" vagyunk.”

Felőlem lehet pirospaprika is a fejlécben, én akkor is használni fogom a HE oldalát, csak ne legyen összevegyítve gyűjtőtopikba minden kérdés. Szerintem kár tagadni, hogy többszáz oldalas topikban elvész az infó, és lehet bármilyen hiperszuper a kereső itt vagy a googlenél, akkor is nehezen követhető, mert a gyűjtőtopik sajátossága, hogy több kérdés is fut egyszerre és válogatni kell, hogy az most kinek is szólt, mi volt az eredeti kérdés. Segíteni is nehezebb, ha úgy kell kigyomlálni az egyszerre feltett kérdésekből azt, amire Te is tudsz választ.

Dehát végülis egyről beszélünk.
Sokkal könnyebb segíteni, és sokkal könnyebb kérdezni abban a topikban, amit már évek óta létrehoztak.
És sokkal célszerűbb először végigolvasgatni, és csak akkor kérdezni, ha még mindig nem értem. Én így szoktam
(Még így is van, hogy fölöslegesnek tűnik a kérdésem -de hát na. Értetlennek is kell lenni )
(#) sany válasza klausz18 hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Nem kell semmilyen nemzeti szimbólum, arra ott a .hu. Mindössze csak az oldal egyedisége kell, hogy megmaradjon, ha Q&A lenne szerintem elveszítené azt.
A gyűjtőtopik engem személy szerint nem zavar, de persze ez csakis az én szubjektív véleményem.
(#) Bakman válasza sany hozzászólására (») Szept 25, 2023 /

Tiszteletem neked és a hozzád hasonlóknak de az kb. messziről látszik, hogy nem használtatok még Q&A rendszerű fórumot, nem tudjátok, hogy mennyire jó. klausz18 is erre utalgat finoman.

Nekem jó így is, elfogadom, csak látom, hogy van más (szerintem jobb), út is. Azt viszont szerencsének tartom, hogy nem mi döntünk.
(#) bbb válasza Bakman hozzászólására (») Szept 25, 2023 /

Leginkább az a probléma a jelenlegi "nem kereshető", "nehezen használható" felállással, hogy egy dimenziós. Nincs tagoltság. Az említett stackexchange oldalon rendszeresen találkozom azzal a bejegyzéssel, hogy ez a topik ugyan az, mint a másik (duplikátum), ott olvasgass... Na az mennyivel jobb? Az emberek alapvetően nem tudnak keresni és sokkal lustábbak annál, hogy megtanulják, ezért kérdeznek, s ezért van ezzel tele az egész.
Ha ez a fórum is több rétegű lenne, s nem kiterítve az egész, akkor könnyebben lehetne váltani-átalakítani gyorsan pörgő topiknyitogató formára. De amíg a szabályzat úgy szól, hogy ne nyiss feleslegesen új topikot, addig simán csak szembe köpöd azt, aki a szabályt megalkotta.

A züllésről nekem hirtelen egy példa jutott eszembe, ami a kezdő kérdések közt is elfért volna - diorámához led. Oldalakon és hónapokon keresztül magyaráztátok a semmit egy olyan embernek, akinek minden lehetősége meg lenne, hogy megtanulja az alapokat. Miért lenne meg minden lehetősége? Mert iskolában dolgozik, a tanári kar része, s mint ilyen, nyugodtan kérdezhet a többiektől. Márpedig az, hogy egy elemre ráköthetek egy ledet, vagy sem és azt hogyan csináljam, általános iskolai feladvány, így egy akármilyen rossz fizikatanár is el tudja magyarázni.

Mondjuk az is böki a szemem, amikor valaki a fórummal kapartatja ki a gesztenyét és autószerelőként majd minden elektromos kérdéssel ide fordul, ahelyett, hogy szerezne magának olyan partnert, aki ért hozzá. Na neki már direkt nem szoktam válaszolni a feltett kérdéseire, mert egyszerűen nem tetszik, hogy üzletszerűen kihasználja a közösséget (más is észreveheti, hogy nem a saját autóit javítgatja, ha minden egy-két héten más-más típusról van szó).
Következő: »»   3512 / 3599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem