Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   205 / 240
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Nekem napi átlag 10-12kw a fogyasztás. Ebben benne van a bojler is mint egyedüli fogyasztó ami a naphoz lehet igazítani vagy lehet melegíteni a vezérelt áramról is. Bár fura hogy z elmúlt 6 napban eléggé megugrott a nappali fogyasztásom(vezérelt nélkül 41kw lett 6 nap alatt. Remélem nem az inverter termel vissza sunyiba.
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Pedig nem, amint az látszik is, azért van 200Ft/kWh-d. Akkor számoljunk. Nálunk van kb. 5700kWh fogyasztás éves szinten, ebből a normál 3500kWh a vezérelt (bojler) pedig 2200kWh. Nem vettem nagy invertert nagy akkuval, mert nem akarom az egészet kiváltani, és nem akarok ezért 3,5 milliót beruházni. Mert ugye míg élek nem térülne meg...
Helyette vettem egy 3kW-os invertert meg 1,6kWp napelemet, amivel kb. megspórolom majd az éves 3500kWh fogyasztás felét. Ehhez kb, fél milliót ruháztam be (plusz még a kábelek, csatlakozók), ebben benne van az akkupakk is. Az éves 1600-1700kW az 1 napra vetítve kb. 4,5-4,6kWh, ez órára vetítve legyen 200W, tehát ennyi "folyamatos" fogyasztásom van, erre kell méretezni. Mondjuk, hogy este 17 óra után már nincs nap. Az akkum 180Ah, ebből kb. 120-130Ah-t lehet kivenni ha hosszú távra tervezek, és nem szeretném 3-4 évente cserélni, ez 24V-on durván 3kWh. Mondjuk 9-től süt a nap, tehát kb. 16 órát kell áthidalni, de inkább 20 órával szoktak számolni. A folyamatos 200W-ot ez az akku 15 órán keresztül tudja kiszolgálni, tehát lesz 1-2 órám reggel amit már nem, akkor átkapcsol az inverter hálózatra (a 38Ft-ra). Még mindig jóval olcsóbb, mintha emiatt újabb százezreket adtam volna ki akkura. Az inverter manualja nem is ajánlja a nagy akkukapacitást, 100 és 200Ah akkukapacitásra vannak benne meghatározva az üzemidők percben, adott fogyasztás mellett.
És ez ugye tetős rendszer, amint lesz rá mód nálam a panelek a földre fognak kerülni és forgatva lesznek, onnantól az kb. plusz 40% termelés.

A napelem telepítő cégek pedig egy vicc, az összes. Itt van a környéken vagy 6 cég, amikor szóba kerül a telefonban hogy napelem, perceken belül visszahívnak, azonban amikor mondom hogy nem, nálam nem komplett telepítés lesz, hanem csak fel kéne tenni pár panelt a tetőre, na onnantól vége a barátságnak, és fel sem veszik a telefont, vagy csak ígérgetnek hogy majd visszahívnak, de nem hívnak. Az egyiket 3 hete hívogatom, most ezért nem ért ide most azért nem utána meg amazért nem. Ezek csak olyannal állnak szóba akit jól le tudnak húzni munkadíjjal. Ahol nem körvonalazódik a több százezres munkabér beszedésének lehetősége oda ki sem mennek. Meg ilyen válaszokat adnak, hogy: hát ahol van telepítve fogyasztásmérő, oda az eon nem is enged sziget üzemű rendszert telepíteni. Agyrém.
És de, örömmel telepítenek sziget üzemű rendszert is, csak velük csináltassam az egészet, meg vegyem meg hozzá az általuk forgalmazott akkut 700 ezerért, mert hogy az most annyiért nagyon jó áron van.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2023
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Szia!
Az én inditékom teljesen más.--kikisérletezni néhány ismerős hóbortos ötletét.
(vadászház, sk lakókocsi,horgásztábor,--ill tanya ) megoldásra.

Azért a félmillát még nem költöttem rá.
De tisztán látszik , egyszerűbb jobb az áramszolgáltatóhoz csatlakozni.
S a forgathaos elrakható napelemet kedvelem.
kicsiben a gravitácios energia tárolás a nyerő megoldás.

Akkuból meg a 100---200Ah--Ez egyezik.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2023
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 27, 2023 / 1
 
Igen, valóban egyszerűbb és (egyelőre, és itt nálunk) olcsóbb a szolgáltatóhoz csatlakozni, leszámítva az olyan időpontokat amikor napjában kétszer van ilyet tikk áramszünet ami nem tart egy másodpercig sem, de a kamerarendszer, PC stb. azért leáll. Meg volt decemberben egy brutál vihar, nem csak itt, de itt sikerült nekik legutoljára visszaállítania szolgáltatást, 35 óra elteltével...
Nekem most tulajdonképpen lesz egy combos szünetmentesem, amit mellékesen javarészt a nap fog működtetni. Ha nem megy tönkre semmi, akkor nem lesznek áramszüneteim (ezen a körön), és itt akkor is lesz áramom amikor a környéken sehol sem lesz.
Egyébként tőlünk nyugatabbra gőzerővel terjednek a sziget üzemű rendszerek, mert egyrészt megy le a napelem ára, másrészt ott nem 38Ft-ba kerül 1kWh hanem háromszor-négyszer annyiba.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Szia!
Az ötlet jónak látszik...

A szünetmentesekkel kissé rossz a tapasztalatom.-Nagy az önfogyasztásuk--
Nem egy darabnál a 15--25W teljesitmény felvételt mértem üresjárásban is!
Persze 500w mellett már eltörpül.Viszont napi 10-16 óra üzemmel jelentős.
Érdekes módon a tiszta szinuszosak a pazarlóbbak. Legjobb a négyszöghullámú ?
De ha az ismert akkuméretben gondolkodunk, ezzel is takarékoskodni kell.
Szlovák menedékházban láttam; minden fogyasztóhoz egy inverter?-A világitást kivéve !-meg egy szobakerékpáros áramfejlesztő ---ha rossz idő lenne?
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Sokkal egyszerűbb lenne minden, ha nem lenne kismillió féle tápfeszültség mert akkor a legtöbb dolog közvetlenül elműködne egy 12 vagy 24V-os akkuról, nem csak a világítás hanem TV, laptop stb. Onnantól csak az akkut kellene tölteni, inverter csak annak a fogyasztónak kellene aminek mindenképpen kell a 230V.
(#) kendre256 válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 27, 2023 / 1
 
Idézet:
„kicsiben a gravitácios energia tárolás a nyerő megoldás”

Én egyszer kiszámoltam, kiábrándító az eredmény...
Adott egy 6 méter mély, 1 méter átmérőjű, kiszáradt kút. Ebbe bele lehetne rakni egy 3 méter magas betontömböt (akkora magasságúval lehetne a maximális energiát tárolni), és maximum 3 méter magasra emelni.
A betontömb súlya kb. 4 tonna, az Ug=m*g*h képlettel számolva a tárolt energia kb. 118000 Ws, az pedig 32,7 Wh.
Ennyi energiát egy 12V-os 2,7Ah-s (!!!) akkumulátor tud tárolni..
De megnézve a wikipédia táblázatát, a gravitációs tárolónál csak a kondenzátor és a szupravezetős mágneses energiatároló tud kevesebb energiát tárolni tonnánként.
Bővebben: Link
A gravitációs tároló kétségtelen előnye, hogy kb. végtelenszer újratölthető.
(#) Atis57 válasza kendre256 hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Szia!

Az ilyenekkel ,azért a "szuper takarékos " házakat lehet ellátni (semmi 15W feletti fogyasztó!)
A súlyt nem is szoktam 40kg felé venni. Igaz napjában többször "fel kell húzni"

Világitás ,mobilt töltés ,esetleg rádió, s kábé itt a vége.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Szia!

Igen Li ion akkuval 4S ,v. 5S s akkor mindent lehet StepDown konverterek garmadájával üzemeltetni........
A 230V sajnos igy is kikerülhetetlen.
Illetve nem kell napi 4-5kWh ban gondolkodni...elég lessz az 1kWh alatti is.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2023
(#) segítő válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Ezt sok fiatalnak el kellene olvasni, akiket most adósítottak/nak el hosszú időre, feleslegesen. A gond az, hogy kevesen értenék. Jó az összefoglalás.
(#) dB_Thunder válasza segítő hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Idézet:
„Ezt sok fiatalnak el kellene olvasni”

Nem értenék.

Nekem nem rég lett beüzemelve a 12kW inverter, és hozzá jelenleg felrakott 7kWp napelem. Ez mellé szeretnék egy 5kW hibridet, 3kWp napelemmel és egy kisebb akksit, szünetmentesnek,
(#) Atis57 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Szia!
Sokan nem értenék, már a kW és a kWh is érthetetlen ,s mint a káromkodás. folytatódik.

De egy " kedves ismerősöm " szerint (amúgy könyvelő) miért kell a 12V-l vacakolni , az az akku mindig lemerül, viszont a 230V a konektorból sosem fogy ki. Mindenre azt kellene használni ,a tóparton is!
Először azt hittem , hülye --De azóta rájöttem ; Ez az általános vélekedés, másoktól is.
(#) antikzsolt válasza segítő hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Ez ki tudnád fejteni? Akár privátban is hogy mire gondolsz? Jómagam mindent önerővel oldok meg, mikro hitel. Prov...... Idő előtti visszafizetés esetén nagyon kedvező számomra.

De hogy érdemi kérdésem is legyen. A képen látható a házam elhelyezkedése.
Érdemes a nyugati oldalra rakni panelokat? Télen nem igazán fognak termelni?(dőlésszögtől tekintsünk el nem ismert de meredek.) Vagy inkább nyáron fog termelni? Az se rossz mert részleges szigetüzem a cél.
A második képen látszik hogy 8:40 től egészen 15 óráig csak szimpla napelemről mentem. A cikcak a fogyasztáshoz lett igazítva a termelés. Ha volt fogyasztás volt termelés is. A rövid ciklus azért van mert jelenleg reggel a melléképület délután meg már a ház árnyékol be a paneloknak mert talajon vannak még. 220cm magasra akarom rakni a legalsó pontját és úgy már reggel 7 kor is megy a termelés.Az árnyék kb 18 óra felé érte el azt a magasságot.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2023
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 28, 2023 / 1
 
Idézet:
„Érdemes a nyugati oldalra rakni panelokat?”

Szerintem igen! Általában a késő délutáni órákban vannak otthon a családok akkor indul el az élet és a fogyasztás is!
Idézet:
„Télen nem igazán fognak termelni?”

Télen a másik se fog..

Az én véleményem szerint az optimális megoldás a fix telepítés: egy sztring (dél)keleti, és egy (dél)nyugati, lehetőleg meredek tetőre! Az inverter teljesítményének a 75%-át kitevő sztringenkénti napelem teljesítménnyel!
Persze az inverternek tudnia kell az 50% túlpanelezést, bár tájolás miatt csak kb. 100%-nyi teljesítményt fog kapni maximum.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Én a kis picivel kísérletezgettem régebben, déli tájolás esetén az is nagy segítség ha tudod pluszban döntögetni, mert ha nem 45 fokban van (tetősík) hanem le tudod fektetni akkor nyáron reggel is és este is nyersz vele valamennyit mert a 45 fokosra nem, de a fektetettre rálát a kelő és a nyugvó nap is valamennyit. De nyilván a forgatás a tuti, ott szinte minden percet ki lehet használni ha nincsenek körben fák meg épületek amik beárnyékolnak.
Én már a tükrökre is gondoltam, van a tetővel szemben egy melléképület, hogy arra kéne két olyan tükör ami a kelő és a nyugvó nap fényét is a panelekre vetítené.
(#) dB_Thunder válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Mellékletben a tegnapi termelés, egy majdnem lapos tetőre (kb 7%-kos) telepített 7,77kWp napelem.
Nem kezdi a termelést korán, cserébe hamar befejezi! Ezért akarok még a nyugati tetőre is, hogy kitolódjon a termelés.

1nap.JPG
    
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Idézet:
„De nyilván a forgatás a tuti,”

Eddig, speciális helyzettől eltekintve, senki nem tudta a forgatás költséghatékonyságát bizonyítani!
Egy megfelelően strapa- és szélbíró forgató áráét rengeteg panelt adnak!

Amit észrevettem, hogy a panelek melegedésével jelentősen romlik a hatásfok, és gondolom az élettartam is. Így nem vagyok biztos benne, hogy a folyton napra néző panel "jól fogja érezni magát".
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Nekem 9 től 3 ig termel azután kezdődik az árnyék. Elég jó neked a góbéd.
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Gondolom hogy jobban is tud átszellőzni mintha a cserép alatt lenne így ki van egyenlítve.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Idézet:
„Elég jó neked a góbéd.”

Most még!
Majd télen!! Görbe se lesz!
Nálam reggel és és délután is van árnyék! Reggel a saját fám, délután a szomszédé takar rá!
A 7% dőlés pedig kelet felé van.
Minden panel alatt optimalizáló van, SE cucc nem is működik nélküle!
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Csak a délkeleti oldalon tudom megoldani hogy bukjon a napelem.Az egy folyosó egyben így hozzá tudok férni ha mozgatni kell. Csak még nem tudom mi lenne a jó megoldás. Tukor nem jó. Elég soka veszteség már a tükrön is és még veszélyes is. Nem rád hanem egy eltéved sugár és a pilóta megvakulhat átmenetileg. Mint ilyen a jutalom börtön felé kacsingat.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Az átszellőzést is segíti a minél függőlegesebb állásszög!
Ha lett volna lehetőségem, a meredekebb ház tetőre raktam volna! De majd...
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Mivelhogy mindenképp árnyékolót akarok építeni belőle ezért gondolkodom abban hogy ne fix legyen hanem dönthető. Azon gondolkodom hogy 4 trapéz emelőt beáldozok meg pár méter vascsövet hogy a 4 emelőt össze kössem. Csak azt nem tudom hogy az a kb30cm amit tud emelni hány fokos eltérést eredményez.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
..én biztos nem forgatnám!! De ezt már írtam....
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Ez nem forgatás csak döntés. Forgatásra nincs is lehetőségem. De ha fix lesz a tető kiugró az sem fog zavarni.

Amúgy gondolkodom hogy veszek 4X 12v 100ah savas aksit. Szivat a hűtő rendesen. El akar indulni de nem tud mert az indulási áram túl nagy és leesik a volt érték. Nincs hálózati áram. Persze hibával kiáll. SUB módban üzemeltetem. Jól emlékszem hogy 50% szabad csak meríteni?
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2023
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Idézet:
„azt nem tudom hogy az a kb30cm amit tud emelni hány fokos eltérést eredményez.”

Forgáspont távolság kérdése..

Idézet:
„veszek 4X 12v 100ah savas aksit.
Jól emlékszem hogy 50% szabad csak meríteni

Az ólom akksi arra lesz csak jó, hogy a hűtő indulását megoldja, gyakorlatilag alig meríthető károsodás nélkül!!
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Fordítva, a tetőn nagyon melege van, viszont a forgatón semmi nincs mögötte, szellőzik, közel sem melegszik úgy fel. A "forgatóról" meg már írtam régebben. Nem forgatni kell hanem döntögetni (egy helyben). Nem azt mondom hogy semmibe nem kerül, de lehet hogy 1-2 panel árából megvan az egész.
A költséghatékonysága meg abban rejlik, hogy nem több, hanem kevesebb panel is elég, másrészt nem egy olyan zöld púpod lesz a termelésben mint amit mutattál, hanem egy laposabb, olyan trapéz szerű. Mert ugye az áramot nem úgy fogyasztjuk, hogy az összeset elfogyasztjuk délben és se előtte se utána semmi, hanem reggeltől estig ahol van otthon valaki. És akkor nem 7,7kWp kell hanem elég a 3-4 is. Ahol meg senki nincs otthon napközben oda napelem se kell, minek.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Az a SUB az inkább SBU nem (solar-battery-unit)? Két kisebb akkut (a 36-ból 20Ah-t tudnak még) tudnék adni de azzal nem vagy kisegítve mert neked 4db kellene. Meg ezekhez balanszer is kell mert a belső ellenállásuk is jócskán eltér.
Amíg nincs alatta akkud addig nem az SBU hanem a SOL (solar first) üzemmódban kéne használnod, mert így folyton le fog állni, mivel minden nagyobb terhelésnél az akkut szívná de az meg ugye nincs.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2023
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Ne dobd ki a pénzed savas akksira. Nagyon gyorsan behal, nem tudod meghatározni az 50%-ot sem! Inkább vegyél lithiumot (LiFePO4 ha lehet), és inkább legyen kisebb kapacitású, még úgy is sokkal jobban megéri. 12V 100Ah akksit 10A-rel meríthetsz, vagyis 120W-tal. 4db akksit folyamatos 480W-tal meríthetsz. Egy LiFePo4-et meg 1-2C-vel is simán, semmi baja sem lesz, pl. 2db 12V 50Ah, az 24V és tudja az 50A-t is károsodás nélkül, ami 1,2kW. BMS figyeli a töltést, merítést, míg savas akksinál csak a feszültséget nézheted, és az pedig csak akkor esik be, amikor már lemerült. 50% töltöttséget nem fogod tudni megállapítani, olyan lapos a merítési görbéje...
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2023
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
A napelem tudja amit igényel a hálózat csak egyszerűen túl sok az indulási áram. Ezért is akarok aksit venni.
Következő: »»   205 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem