Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   827 / 845
(#) antikzsolt válasza vill hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Egy opto egy tengely és egy lapát. Bármerre megy a levegő a lapát elmozdul. A tengelyen lévő kis pöcök meg az optot zárja vagy nyitja ahogy jól esik neki. Kevés elektronika, kevés mechanika. Nem túl bonyolult kicsi a hibalehetőség.
Vagy fordulatszámmérő ha a gyári ventihez hozzáférsz. Fehérre fested a lapátot és máris megvan a jeled. Bár itt megvan az esély hogy a lapát pont a szenzor előtt áll meg.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2023
(#) Massawa hozzászólása Dec 16, 2023 /
 
Egy elektronikus iránytüt épitek egy rádioamatör barátom számára. Az iránytü már müködik, de a cimborám most mondja, hogy az asztala elég messze van az antennától. Ezzel nem számoltam. Hogyan lehetne az Arduino által leovasott adatokat bevinni a házba (40-50 m)? Ideális lenne egyenesen a PC képernyöre, de ilyesmit meg soha nem csináltam. Esetleg egy belsö display is megtenné.
(#) halfbit válasza Massawa hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Biztos hogy ez "iránytű"?

Mert ha az antennától akarsz szöginformációt bevinni a házba, akkor ez inkább egy forgatható (iránysugárzó) antenna szögét mérheti. Volt amatőrként erre gyanakszom...

Nem értek az Arduinóhoz, de úgy látom, van UART-ja. Ezt kiegészíted egy UART - RS485 illesztő modullal, az már elhajt 50m vezetéket.
Bent pedig egy RS485 - RS232, vagy RS485 - USB átalakító, aztán lehet PC-vel kijelezni.
(#) Massawa válasza halfbit hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Iránytü GY-271, x,y, z koordinátákat is mutatja meg a fokokat ( 1/100 fok pontossággal). Söt a barátom nemcsak az oszlopra, de magára az antennára is akar ilyesmit szerelni, azaz nemcsak az iránytü adatai kellenek neki, hanem az egyik antenna helyzete is ( azt is tudja vertikálisan mozgatni).
Tavaly vagy mikor megcsináltuk az oszlop forgatását ami jol müködik, azaz még programozni is tudja, mikor merre kell az oszlopot forgatni automatikusan.
Az szeretné most függetlenül visszajelezni ( pedig annak idején megcsináltuk a lyuktárcsás visszajelzést, csak az nem mondja, hogy mikor van pontosan pl Észak felé. Én már akkor akartam a tárcsát kalibrálni, de akkor nem kellett.
A belsö vezérlö pontosan mutatja a helyzetet csak nincs kalibrálva.
És is most RS kommunikácion gondolkodom ( azt hiszem vannak valamilyen MAX chipek ehhez) de utoljára vagy 30 éve csináltam ilyesmit. Az meg már nagyon régen volt.
(#) halfbit válasza Massawa hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
OK, egyről beszélünk. Hogy a forgatható antennára tesz egy ilyet, az rendben, mert ennek a jeléből tudhatja, merre áll az antenna. Nyilván kalibrálás után. Nagy nyereségű antennánál 5 fok is számít. De hogy az oszlopra minek tesz, azt nem értem. Talán ellenőrizni, hogy az is nem fordult e el. Vagy a föld alatta...

Azért javasoltam az antenna és a ház (vagy inkább íróasztal) közé RS485-öt, mert az szimmetrikus átvitelt valósít meg, így az 50m vezték még nem jelent problémát. A közös módusú zaj kiesik. Kb. mindenről mindenre illesztő modult kapni lehet, nem is kell NYÁK-ot készíteni. A még fel nem fedezett kommunikációs módokhoz is kapni óccó kínai illesztőket, csak azokat lassabban szállítják.
(#) Massawa válasza halfbit hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Az oszlop egy marha nagy szerkezet a fordithato részén is vagy 4 antenna van a nem mozgo részen meg vagy egy tucat ( részben profi mikrohullámu parabolak stb.)
Azt akarja abszolut értékben látni hol áll az antenna, mert valamiért nem bizik a profi forgatomechanizmusban, meg talán bevezetettebb fogalom a tájolási fokok megadása, amit az eredeti vezérlés ilyen formában nem tud. Ezt meg nem is kérdeztem..
De állitolag azzal vertikálisan is mozgathato antennával a Holdat célozzák meg és a visszavert jelekkel hozzák össze a kapcsolatot. Nem vagyok rádioamatör igy nem igen ismerem ki magam ezekben a dolgokban. De a cimborám már nyert valamilyen dijat egy meteoriton visszavert kapcsolattal.
Közben már kezd összejönni az adatátvitel. 10 méteres kábelen már müködik. Majd hétfön kiprobálják egy 100 méteres kábellel. ( nekem most nincs otthon). Sajnos nincs otthon RS485-s shield, de ha hétfön nem megy a mezei RS232, akkor venni kell.
(#) icserny válasza Massawa hozzászólására (») Dec 17, 2023 /
 
A mezei UART is mehet, ha nem feszültséget, hanem áramot (pl. 10-20 mA) próbálsz átküldeni. Áramjellel az optocsatolós leválasztás is könnyen megoldható.
(#) Massawa válasza icserny hozzászólására (») Dec 17, 2023 /
 
Kösz. Valoban semmi különösebbet nem akarok átvinni, csak az iránytüböl leolvasott 4 adatot megjeleniteni a PC-n.
Nagyon régen csináltam ilyesmit és jól jött ez a kis eszmecsere felfrissiteni a régen elfelejtett ismereteket.
(#) Vacok hozzászólása Dec 17, 2023 /
 
Sziasztok!
Egy Arduino UNO panellel akadt egy kis problémám. A soros kommunikációval valami komoly gond van. USB kábellel fel sem tudom tölteni a megírt kódot, mert hibára fut. Programot csak úgy tudok az atmega328-ba tölteni, ha kiveszem és USBasp programozóval töltöm bele. A mellékelt képen a soros monitoron azt kellene kiírnia, hogy "start", ehelyett ezeket a kriksz-krakszokat adja. Arduino IDE programot újratelepítettem, az USB-Soros driver a legfrissebb, már a panelen lévő Atmega16u2 firmware-ét is frissítettem. Mi elehet a gond?
Bootloader beégetése közben már két atmega328 ment tönkre.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2023
(#) Lamprologus válasza Vacok hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Ha kriksz-kraksz jön, annak legtöbbször az az oka, hogy nem stimmel az adatátviteli sebesség.
Biztos 9600baud-dal ad a panel? Érdemes lenne ránézni egy logikai analizátorral!
(#) Vacok válasza Lamprologus hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Időközben rájöttem, hogy a kriksz-kraksz oka az volt, hogy a mikrovezérlő belső 8MHz órajelről futott a külső 16MHz kvarc helyett. A fuse biteket átállítottam, így most a soros monitor jó karaktereket jelenít meg.
Viszont a kód feltöltés során tapasztalható hiba az továbbra is fennáll. A kódot a mikrovezérlőre az arduino panelből kivéve USBasp programozóval tudom csak feltölteni.
(#) proba válasza Vacok hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
A beégetéssel én azt a hibát szoktam elkövetni, nem a config bitek kiolvasásával kezdem, és az órajel forrás, ( vagy valami más) úgy beállítódik, hogy csak rendes, párhuzamos portos égetővel lehet talpra állítani.
(#) proba válasza Vacok hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
A processzor típusa, órajele jól van beállítva? A processzorban a bootloader benne van? ( azt csak USBasp-vel tudod feltenni először) Ami számomra még érdekes volt, Az dos ablakos program egyik, az arduino egy másik usb driverrel volt hajlandó működni. ( a zadig nevű programmal cserélgethető)
(#) Laslie hozzászólása Dec 18, 2023 /
 
Sziasztok!
Van egy (na jó több is ) Arduino Nano klónom Atmega328P procival. Az egyikre sikerült feltöltenem egy olyan kódot, amiben a watchdog a loop()-ban egyből reseteli a procit. Azóta nem tudok rátölteni másik kódot.
Hogyan tudnám kitörölni a prociból, vagy felülírni a benne lévő kódot?
Próbálkoztam stk500-al rátölteni másik kódot, de nem éri el a procit. ISP-n keresztül is próbálkoztam, de azzal sem sikerült. Van valakinek esetleg valamilyen jó ötlete? A neten sem találtam még egyenlőre megoldást erre.
(#) bbb válasza Laslie hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Bővebben: Link
Idézet:
„You might be able to upload it by plugging it while holding RESET button, and then releasing reset at just the right moment for the bootloader to work (the goal being to make sure the user code that enables the WDT never runs).”
(#) Laslie válasza bbb hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Köszönöm, sikerült.
(#) Vacok válasza proba hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
A bootloader volt a gond. Most már működik. Köszi.
(#) bbatka hozzászólása Dec 30, 2023 / 1
 
Szeretném felhívni a figyelmet egy kevésbé ismert fordítóra. Arduino és ESP8266 alaplapokra fordít.
B4R
A képen egy blink (villogtató) példa látható LOLIN(WEMOS) D1 ESP-WROOM-02 alaplapra.
Már régóta feltelepítettem a programot, de csak most kezdek vele ismerkedni.

B4R.png
    
(#) Régi motoros válasza bbatka hozzászólására (») Dec 30, 2023 /
 
Épp kérdezni akartam, hány megát lop az SSD-ből (mert ha megúszom kevesebbel mint az arduino környezet kipróbálom), aztán látom első lépés:
Idézet:
„1. Install Arduino IDE (v2) + Command Line Interface + Java”

Innentől kezdve számomra érdektelen.
(#) KoblogPerGyok válasza bbatka hozzászólására (») Dec 31, 2023 /
 
Szia!

Köszi, megnézem, mert látom Basic-ben lehet írni kódokat. Na abban elég jól elboldogulok.
(#) dara válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Dec 31, 2023 /
 
Sziasztok.
Ardnio idébe raknák fel egy programot 2560 lapra,de hiányolja a setup és loop intstrukciókat.Teljesen kuka vagyok a programokhoz ezért kérnék segítséget ha valaki be tudná írni.
  1.  
.
Köszönöm BUÉK mindenkinek.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2023
(#) bbatka válasza dara hozzászólására (») Dec 31, 2023 /
 
Nem értek hozzá, de azt látom, hogy a Marlin.ino nem tartalmaz kódot !
(#) Kastler válasza dara hozzászólására (») Dec 31, 2023 /
 
Ennyit talaltam így hirtelen.
(#) Régi motoros válasza dara hozzászólására (») Dec 31, 2023 /
 
Idézet:
„...Teljesen kuka vagyok a programokhoz...”

Bocsáss meg, hogy ezt mondom, de ha valóban ez a helyzet, akkor nem hinném, hogy pont egy Marlin firmwar-el kéne kezdened, az kemény dió lesz...
Ha működő nyomtató firmware-t akarsz cserélni, arra készülj fel, hogy megfekteted a gépet, és nem fog működni ha valamit rosszul konfigurálsz.
(#) dara válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 31, 2023 /
 
Nem a konfigurálással van gondom és nem meg lévőt hanem új lapot akarok telepíteni.
Igen nincs kód,vagy is van,de nem teljes.
Kastler ,na erre nem is gondoltam.Arra sem hogy a kicsi sárga üres lapot küld.
(#) Kastler válasza dara hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
Mit értesz kicsi sárga üreslapon?
(#) dara válasza Kastler hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
Mega 2560 lap Kínából.Komplett vettem 3D nyomtatóhoz 1.4 Ramps és 128x64 kijelzőt enkoderrel.
Igen ezzel próbáltam ide alatt de hiányolja a setup és loop részét.
(#) bbatka válasza dara hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
Keresd meg a teljes forrást. A helyes ino kiterjesztésű fájlban lesz setup meg loop.
(#) dara válasza bbatka hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
Mi alapján vagy hol keressem?A marlin a két h fájlt adta.
(#) bbatka válasza dara hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
Ebben nem tudok segíteni. Szerintem a 3D nyomtatós topikokban talán tud valaki segíteni. A Github-on nincs fent a forrása? Egy ino fájra van szerintem szükséged, amiben megtalálható a setup és a loop függvény. Ez alap. A h és c kiterjesztésű fájlok általában csak a körítés. Az ino fájlban hivatkozások vannak rájuk.
Következő: »»   827 / 845
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem