Fórum témák
» Több friss téma |
Hmm valamit valameddig ... A részben levegőben lógó Gate sokat nem bír.
Schottky diódák is nyitnak majd vhol pár tized Voltnál. De közben lehet belevihetnek ilyen olyan nagy jelű közeli adókat is. Közeli DiracDelta ellen az se véd ... .
Akkor már inkább zárt fém doboz, az is a föld alatt, mert
akkor már földelve is van a doboz!
Az én megoldásom diódákkal van clampolva, a
tápfeszhez, meg a földhöz. Ha nincs extrém eset, a gate feszültségen nem tud -0.7 V alá süllyedni, vagy tápfesz+0.7 V felé emelkedni. Egyelőre kibírta, már több mint egy hete kint van, de ha mást nem, azt elértem, hogy szerelés közben nem féltem megfogni, az antennakimenetét a miniwhipnek. Ha nincs tápfesz, akkor a diódák a miniwhip tápfeszt stabilizáló kondenzátorához clampelnek. Majd meg látjuk hogy bírja, a diódák elméletileg torzítást nem okoznak szerintem, mert a Gate feszültsége 2 V felett van kevéssel, és a diódák 0v felett, és a tápfesz alatt teljesen zárva vannak.
Készítettem egy új áramkört, ami kicsatolja a Rf jelet
és becsatolja a tápfeszt, a koaxba.
Az a "barna kocka" micsoda? Zavarszűrő?
Esetleg, ha toroid vasmagra tekernéd a 2 menetet, és úgy csatolnád be a rádióba? A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2023
Valami hálózati trafószerű ... mint RF avagy HangFrekis fojtó az alsó frekik vételéhez.Amiről felküldi a távtáplálva a tápfeszt a kültéri whipnek.
Én ezt sejtem.
Következő gépadó teszt SAQ 17kHz körül karácsonykor várható.
SAQ 2023 december 24. program Ezzel tesztelheted whiped , környezeti zajforrások hatását , hangkártyád tudását . Van dedikált SAQRX SDR progi , de akár SpectrumLab is megteszi . saqrx-vlf-receiver BP-en így vették A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2023
Sziasztok!
Ezt nemrég vettem a miniwhipet közvetlenül a hangkártyára kötve. A skála szerintem nem jó, de az adások hangja pont olyan mint websdr-en!
Az egy 220V/24V transzformátor, csak a 24V szekundert használom
a két 470µF-s kondenzátorral együtt az tápfesz. szűrésére. Ezt a tápfeszt egy másik tekercsen át küldöm a koaxra(aminek kis nyele van). A szürke henger egy 150nF-os kondenzátor apró panelra forrasztva, az meg az RF jelet veszi le.
Már várom!
Próbáltam már többször, de nem volt megfelelő a felszerelésem,(no meg olyan is volt, hogy elnéztem az időpontot) Most talán sikerül, mivel jól láttam halottam a különféle 20 KHz körüli adókat,több esélyt látok rá. Még azért kísérleteznem kell mert vasárnap reggel is erős zavar volt 20 KHz környékén. 10 KHz-nál mindig jelen van egy furcsa tüskés spektrumú zaj.
Mások inkább kitelepülnek a terepre , igaz mostanság kissé hűvösebb van.
A tavaszi nyári aktivitáskor ez kényelmesebb .
Én az antennát telepítettem ki a kertbe, 3 méter magasra.
( Remélem nem fog fázni ) A régi a padon kényelmes helyen, a 20 méteres drót.
Ételtartó műanyag doboz, átlátszó. A teteje jól rányomható, viszonylag
jól ellenáll a nedvességnek. Apró lyukon megy be az antenna drót, a koax meg három lyukon befűzve, hogy fixen megálljon.
Sziasztok !
Az alábbi képen a DCF77 jele látható. Tegnap készült, a felvétel, ez volt a legjobb vételem ennél az adónál. Az antenna a mosfet-es miniwhip-em volt, a vevő egy noisy regen, módosítva.
Sziasztok!
A mai SAQ észlelésem nem sikerült, pedig úgy gondoltam menni fog. Megtaláltam viszont egy spektrumképet, amit pár hete készítettem a miniwhip kimenetéről. 0-12.5 MHz-ig látható a képen a spektrum, jól láthatók a rövidhullám műsorszóró adói.
Sziasztok!
Remélem jó helyen kérdezek, gondoltam Ti lehettek ebben leginkább illetékesek! Van három különböző fényforrásom (lézeres macskakergető), aminek a fényerejét szeretném modulálni 10, 12, 15 kHz színusszal. Lenne hozzá egy darab vevő, ami három kimenetet nyújtana, aszerint hogy melyik modulált fény jelét veszi. Tehát ez három szűrőt jelentene az elképzelésem szerint. A szempont az, hogy a három jelet teljesen el lehessen egymásól különíteni, és ehhez nem ragaszkodom a 10, 12, 15kHz-hez sem, nem tudom mennyit tud a lézer. Ha úgy egyszerűbb, akkor magasabb frekvenciák is jók, csak egyszerűen lehessen kivitelezni. A kimenet a fentiek mellett mindegy hogy a színusz jelenik meg rajtuk vagy egy kapcsoló jel, mindössze a jel megérkezésének detektálása a feladata. Ez a kiinduló gondolat: Bővebben: Link Tehát a szűrőkben kérnék segítséget! Tudnátok a dologhoz hozzászólni? A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2024
A Rádiótechnika 2000 évi számaiban (2, 3, amit a netről tudok) jelent meg
Pálinkás Tibor Professzionális lézeres adatátvitel cikkei. Ebben találsz kapcsolást, hogy lehet lézerpointert amplitúdó-modulálni.
Csak egy egyszerű, alapgondolat az egészhez....
Minden szűrőnek van egy késleltetése, mire a bemenetre adott jel a kimenetén megjelenik! Ez függ a szűrő konkrét típusától, paramétereitől... Ökölszabály, minél meredekebb szűrést használunk, annál nagyobb lesz ez a késleltetés. Ezzel szoros(de bonyolult) kapcsolatban van a fel/le futás sebessége is! Tehát, ha relatíve gyors mérés a cél, nem lehetnek közeli frekvenciák, mert a szűrő kimenetén a késleltetésen túl még el is lesz kenve a jel... Ez az egész igaz akár analóg, akár digitális szűrésben gondolkodunk....
Generátorként NE566 -ot dekóderként NΕ567 -et lehetne használni. (hármat, hármat)
A moduláló frekvenciákat úgy kéne megválasztani, hogy ne legyenek harmonikus viszonyban, és két egyidejűleg használt frekvencia viszony (pl. 2f1 - f2 )ne adja ki a harmadikat. Nem tudom, hogy a lézer sugarat mivel állítod elő, de egy diódánál a meghajtó áramgenerátor áramának változtatásával. (intenzitás moduláció)
Köszönöm a tippet utána nézek! A lézeres adót egyelőre késznek tekintem, mert lehet találni rá kapcsolásokat, én is láttam már párat, meg most már itt a tiéd is.
Ha kell akkor nagyon messze lesznek egymástól a frekvenciák, ez nem gond. Csak tudjam hogy mit érdemes használni!
10, 20, 30 kHz?
Elsőre 556-ot olvastam
Tetszik az ötlet, egyelőre próbálom megerteni hogy mit tudnak ezek az ic-k. Eddig nem találkoztam velük.
Én
f0 = 2^0 = 1 f1 = 2^(1/3) = 2^(4/12) = 1,2599 = nagyterc f2 = 2^(2/3) = 2^(8/12) = 1,5874 = kisszext arányokat használnám egy oktávon belül. De lehet n*f1, m*f2 is. https://hu.wikipedia.org/wiki/Kiegyenl%C3%ADtett_hangol%C3%A1s A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2024
Köszönöm! f0-nak jó a 10kHz? Vagy menjek fentebb, lentebb?
Ha jól értem, akkor nekem erre a kapcsolásra van szükségem ugye? Adó oldalon megmodulálom a lézert, vevő oldalon pedig ezzel visszakapom a modulácios frekvenciát.
Vajon hány periódusra van szüksége a működéshez? 10 lHz-nél kb 27 periódus jut, 100kHz- nél már 270. Az már csak elég neki ugye? A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |