Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   564 / 623
(#) mateatek válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2024 /

A régi trafót, amit levált, azt át kell tekerni leválasztónak és jó lesz.
(#) Epu2 válasza erbe hozzászólására (») Feb 12, 2024 /

Ha kettős szigetelésű, tilos földelni. Egy kétméteres valódi hosszabbító miért akadály. Ha venni nem is, de csinálni lehet.
(#) erbe válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 12, 2024 /

Láttál már kettős szigetelésű hegesztő invertert? Mert én még nem.
(#) dB_Thunder válasza Feri007 hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Idézet:
„A kék led története”

Én még emlékszem hogy bementem a helyi "kütyüboltba", hogy vegyek kék ledet, methogy olvastam, hogy pár éve feltalálták!
Az eladó meg értetlenkedve nézett rám, hogy nincs kék led... aztán pár hónapra rá lett, és berobbant a mindenbe ledet akarok mánia!
(#) lazsi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 13, 2024 / 1

Én még emlékszem, hogy a kezdeti kék LED-ek elég hamar és észrevehetően elvesztették az intenzitásuk egy részét.
Ugyanígy az első fehér LED-ek pedig egy idő után eltolódtak a vöröses irányba és már nem voltak annyira fehérek. (És nem csak akkor, amikor gyorsan távolodtak... )
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Nálunk a lakásban immár több mint 10 éve folyamatosan világit 2 darab kék LEDsor ( egyenként 20-20 LEDdel). Valoban sokat gyengült a fényerejük, de szerencsére más gond nincs velük. Az egyik LEDsor kapcsitápja dobta be pár éve a törülközöt.
(#) sany válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Én a Rádiótechnikában olvastam róla először. Megjelent a kék LED címü cikkben. Aztán, egy pc hangszóróban találkoztam "vele élőben".
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2024
(#) somitomi válasza lazsi hozzászólására (») Feb 13, 2024 / 2

Én meg olyan hálátlan egy gyerek vagyok, kifejezetten bosszantani tud, amikor valamin marha erős kék LED jelzi a működést. Két USB hubomat is szétszedtem csak azért, hogy valami direkt fonnyadt fényű zöldre cseréljem bennük a LED-et, mert éjjel képesek voltak az egész szobát bevilágítani.
(#) user1914 válasza somitomi hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Szevasz!
Én meg csak az előtét ellenállást cseréltem ki 10-15 kohm értékűre.
Ezzel a fogyasztás is kisebb lett. Az átfolyó áramot meg tizedeltem.
Üdv. M.
(#) Macsek71 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Idézet:
„... aztán pár hónapra rá lett, és berobbant a mindenbe kék ledet akarok mánia!”

Érdekesség : A kék fénnyel világító órát szemüveg nélkül nem tudom leolvasni (pl. éjjel) míg az azonos méretű piros fényűt gond nélkül
(#) gg630504 válasza somitomi hozzászólására (») Feb 13, 2024 / 1

A vakító villogó éjjeli LED-eket több réteg szigetelőszalaggal moderálom.
(#) Bakman válasza Macsek71 hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Normál esetben az ember szeme a piros és zöld színre könnyebben fókuszál, mint a kékre. Egyszerű oka van, a kék szín sokkal ritkább a természetben, a törzsfejlődés folyamán kevésbé volt fontos.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Összecseng az internettel és saját tapaszttal:
Idézet:
„A pálcikák a sötét–világos megkülönböztetésére alkalmasak, de felbontásuk nem túl jó, és a színeket sem különböztetik meg. Segítségükkel csekély fénymennyiség mellett is lehetővé válik, hogy tárgyak körvonalait érzékeljük, de a részleteket nem látjuk. Ezért kis fényerő mellett nincs színlátás és megfelelő éleslátás sem. A csapok ezzel szemben csak jó fényviszonyok mellett működnek, akkor viszont sokkal több információt adnak: színek gazdag skáláját képesek feldolgozni. A színlátást és az éleslátást a csapok biztosítják. A csapoknak három fajtája van, melyek a látható fény kis, közepes és nagyobb frekvenciájú tartományait képesek érzékelni, azaz vörös, zöld és kék alapszíneket láttatnak. Retinánkon a háromfajta színérzékelő sejt közül a vörös és a zöld színért felelős dominál, míg a kékre érzékeny sejttípus az előbbieknél jóval ritkább, és a központi, éles látásért felelős területekről szinte teljesen hiányzik. A kék színre fogékony sejtek az összes csapoknak mindössze 6 százalékát teszik ki, és főként a perem közelében találhatók.”

Emberi szem wiki.

Amúgy van egy USB töltőm, amin 5 mm zöld LED van. Na az annyira tud világítani, hogy emeletről is látszik, és néha elgondolkodom hajnalban, hogy ki hagyta megint égve a villanyt.

Bezzeg van olyan IC (egyre több ), aminek a feliratát csak nappal tudom elolvasni...
(#) sargarigo válasza Gafly hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Ezek az ic-k huncut jószágok ám! Én pont így jártam a tű fokával, amin a cérnát próbáltam átfűzni! Feleségem éppen földhöz készült csapni, amikor előálltam, hogy "Majd én!".. Aztán meg én csaptam földhöz
(#) tothbela hozzászólása Feb 13, 2024 /

Éppen jöttem haza melóból, mikor két szinttel alattam (4 emeletes társasház) egy kis gyereknek hallottam a játéka hangját. Valami 2 bites 5kHz mintavételezésű förmedvényen keresztül óbégatott valami dallamot a játék. Felmerült bennem, hogy ma már semmivel nem lenne drágább egy kicsivel nagyobb felbontású hanganyagot játszó szerkezet. De a legnagyobb bajom az volt, hogy az a gyerek aki ilyen borzalmas hangú nyavaján nő fel, le fog ragadni a 128k mp3 minőségnél. Nem is vágyik jobbra. De a mobil telefonokat nyomkodó tiniknek sem jósolok többet.
(#) bbb válasza sargarigo hozzászólására (») Feb 13, 2024 / 3

Az rendben, hogy a zasszonyt a földhöz csaptad, de sikerült a cérnát befűzni?
(#) pipi válasza sargarigo hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

A zasszonyt lepd meg egy ilyennel: https://www.aliexpress.com/item/1005005678273830.html
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Ezt olvasva nem értem igazán, miért preferálják annyira a fehér LED-es kijelzőket? Korábban már írtam, engem is mennyire zavar a gáztűzhely vakító fehér kijelzője éjszaka. Az órát meg csak közelebbről tudom elolvasni rajta.
Most pl. el tudom olvasni, miközben előttem világít egy kisebb asztalmegvilágító csík, a konyhában meg a mennyezetlámpa (40W F-cső). ~9 m.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Mert valamivel világitani kell, s nincs tul nagy választék.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Audiofilek miért tesznek minden elektroncső alá kék LED-et?
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Feb 13, 2024 / 1

Hallani kék?
(#) sonajkniz válasza Gafly hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Mert kihallanák a zenéből a kék led fotonjainak becsapódását a rácson.
(#) sargarigo válasza pipi hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Elképesztő mit ki nem találnak..
(#) sargarigo válasza bbb hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Sikerült. Kontaktlencse ki, szemüveg fel, továbbra se láttam. Szemüveg le, és máris borotváltam a bolha lábszőrét! Így megy ez kérem

Szerk: lencsével messzire látok, szemüveggel is. De közelre valahogy duplázódik a kép. Gyári szememmel meg közelre látok jól.
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Nemcsak a tisztánhallóknak kötelező a varázslatos alulvilágítás, látható a nixie kijelzős óracsodáknál is, és egyidőben lepukkant kocsiknál is kötelező volt a kék ledszalag a küszöb alatt.
(#) erbe válasza pipi hozzászólására (») Feb 13, 2024 /

Az egykori tűkészletekben volt tűbefűző is. Jóformán látni se kell hozzá. Biztos vagyok benne, hogy ügyes vak simán befűzi vele, de még én is megpróbálnám bekötött szemmel.
(#) pipi válasza erbe hozzászólására (») Feb 13, 2024 / 1

Elég a tűt megkeresni a szénakazalban, nemhogy még a tűbefűzőt is
(#) Gafly válasza sargarigo hozzászólására (») Feb 14, 2024 /

Helix pomatia ehhez két külön fókusztávolságú szemet használ.
Most akciós Valentin napra való tekintettel a szivecskés kontaktlencse.
Amúgy idősödvén javult (0,25 dioptriát) a szemem, messzire jobban látok mint régen. Ugyanakkor közelre meg nem...
(#) nagym6 válasza sargarigo hozzászólására (») Feb 14, 2024 / 1

Idézet:
„borotváltam a bolha lábszőrét!”
Engem ez a borotva érdekelne.
(#) kameleon2 válasza erbe hozzászólására (») Feb 14, 2024 /

A gond csak annyi, hogy bizonyos kor fölött az ember már a tűt sem látja.
Következő: »»   564 / 623
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem