Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
A régi trafót, amit levált, azt át kell tekerni leválasztónak és jó lesz.
Ha kettős szigetelésű, tilos földelni. Egy kétméteres valódi hosszabbító miért akadály. Ha venni nem is, de csinálni lehet.
Láttál már kettős szigetelésű hegesztő invertert? Mert én még nem.
Idézet: „A kék led története” Én még emlékszem hogy bementem a helyi "kütyüboltba", hogy vegyek kék ledet, methogy olvastam, hogy pár éve feltalálták! Az eladó meg értetlenkedve nézett rám, hogy nincs kék led... aztán pár hónapra rá lett, és berobbant a mindenbe ledet akarok mánia!
Én még emlékszem, hogy a kezdeti kék LED-ek elég hamar és észrevehetően elvesztették az intenzitásuk egy részét.
Ugyanígy az első fehér LED-ek pedig egy idő után eltolódtak a vöröses irányba és már nem voltak annyira fehérek. (És nem csak akkor, amikor gyorsan távolodtak... )
Nálunk a lakásban immár több mint 10 éve folyamatosan világit 2 darab kék LEDsor ( egyenként 20-20 LEDdel). Valoban sokat gyengült a fényerejük, de szerencsére más gond nincs velük. Az egyik LEDsor kapcsitápja dobta be pár éve a törülközöt.
Én a Rádiótechnikában olvastam róla először. Megjelent a kék LED címü cikkben. Aztán, egy pc hangszóróban találkoztam "vele élőben".
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2024
Én meg olyan hálátlan egy gyerek vagyok, kifejezetten bosszantani tud, amikor valamin marha erős kék LED jelzi a működést. Két USB hubomat is szétszedtem csak azért, hogy valami direkt fonnyadt fényű zöldre cseréljem bennük a LED-et, mert éjjel képesek voltak az egész szobát bevilágítani.
Szevasz!
Én meg csak az előtét ellenállást cseréltem ki 10-15 kohm értékűre. Ezzel a fogyasztás is kisebb lett. Az átfolyó áramot meg tizedeltem. Üdv. M. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2024
Idézet: „... aztán pár hónapra rá lett, és berobbant a mindenbe kék ledet akarok mánia!” Érdekesség : A kék fénnyel világító órát szemüveg nélkül nem tudom leolvasni (pl. éjjel) míg az azonos méretű piros fényűt gond nélkül
A vakító villogó éjjeli LED-eket több réteg szigetelőszalaggal moderálom.
Normál esetben az ember szeme a piros és zöld színre könnyebben fókuszál, mint a kékre. Egyszerű oka van, a kék szín sokkal ritkább a természetben, a törzsfejlődés folyamán kevésbé volt fontos.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2024
Összecseng az internettel és saját tapaszttal:
Idézet: „A pálcikák a sötét–világos megkülönböztetésére alkalmasak, de felbontásuk nem túl jó, és a színeket sem különböztetik meg. Segítségükkel csekély fénymennyiség mellett is lehetővé válik, hogy tárgyak körvonalait érzékeljük, de a részleteket nem látjuk. Ezért kis fényerő mellett nincs színlátás és megfelelő éleslátás sem. A csapok ezzel szemben csak jó fényviszonyok mellett működnek, akkor viszont sokkal több információt adnak: színek gazdag skáláját képesek feldolgozni. A színlátást és az éleslátást a csapok biztosítják. A csapoknak három fajtája van, melyek a látható fény kis, közepes és nagyobb frekvenciájú tartományait képesek érzékelni, azaz vörös, zöld és kék alapszíneket láttatnak. Retinánkon a háromfajta színérzékelő sejt közül a vörös és a zöld színért felelős dominál, míg a kékre érzékeny sejttípus az előbbieknél jóval ritkább, és a központi, éles látásért felelős területekről szinte teljesen hiányzik. A kék színre fogékony sejtek az összes csapoknak mindössze 6 százalékát teszik ki, és főként a perem közelében találhatók.” Emberi szem wiki. Amúgy van egy USB töltőm, amin 5 mm zöld LED van. Na az annyira tud világítani, hogy emeletről is látszik, és néha elgondolkodom hajnalban, hogy ki hagyta megint égve a villanyt. Bezzeg van olyan IC (egyre több ), aminek a feliratát csak nappal tudom elolvasni... A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2024
Ezek az ic-k huncut jószágok ám! Én pont így jártam a tű fokával, amin a cérnát próbáltam átfűzni! Feleségem éppen földhöz készült csapni, amikor előálltam, hogy "Majd én!".. Aztán meg én csaptam földhöz
Éppen jöttem haza melóból, mikor két szinttel alattam (4 emeletes társasház) egy kis gyereknek hallottam a játéka hangját. Valami 2 bites 5kHz mintavételezésű förmedvényen keresztül óbégatott valami dallamot a játék. Felmerült bennem, hogy ma már semmivel nem lenne drágább egy kicsivel nagyobb felbontású hanganyagot játszó szerkezet. De a legnagyobb bajom az volt, hogy az a gyerek aki ilyen borzalmas hangú nyavaján nő fel, le fog ragadni a 128k mp3 minőségnél. Nem is vágyik jobbra. De a mobil telefonokat nyomkodó tiniknek sem jósolok többet.
Az rendben, hogy a zasszonyt a földhöz csaptad, de sikerült a cérnát befűzni?
A zasszonyt lepd meg egy ilyennel: https://www.aliexpress.com/item/1005005678273830.html
Ezt olvasva nem értem igazán, miért preferálják annyira a fehér LED-es kijelzőket? Korábban már írtam, engem is mennyire zavar a gáztűzhely vakító fehér kijelzője éjszaka. Az órát meg csak közelebbről tudom elolvasni rajta.
Most pl. el tudom olvasni, miközben előttem világít egy kisebb asztalmegvilágító csík, a konyhában meg a mennyezetlámpa (40W F-cső). ~9 m.
Mert valamivel világitani kell, s nincs tul nagy választék.
Audiofilek miért tesznek minden elektroncső alá kék LED-et?
Mert kihallanák a zenéből a kék led fotonjainak becsapódását a rácson.
Sikerült. Kontaktlencse ki, szemüveg fel, továbbra se láttam. Szemüveg le, és máris borotváltam a bolha lábszőrét! Így megy ez kérem
Szerk: lencsével messzire látok, szemüveggel is. De közelre valahogy duplázódik a kép. Gyári szememmel meg közelre látok jól. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2024
Nemcsak a tisztánhallóknak kötelező a varázslatos alulvilágítás, látható a nixie kijelzős óracsodáknál is, és egyidőben lepukkant kocsiknál is kötelező volt a kék ledszalag a küszöb alatt.
Az egykori tűkészletekben volt tűbefűző is. Jóformán látni se kell hozzá. Biztos vagyok benne, hogy ügyes vak simán befűzi vele, de még én is megpróbálnám bekötött szemmel.
Elég a tűt megkeresni a szénakazalban, nemhogy még a tűbefűzőt is
Helix pomatia ehhez két külön fókusztávolságú szemet használ.
Most akciós Valentin napra való tekintettel a szivecskés kontaktlencse. Amúgy idősödvén javult (0,25 dioptriát) a szemem, messzire jobban látok mint régen. Ugyanakkor közelre meg nem... Idézet: Engem ez a borotva érdekelne. „borotváltam a bolha lábszőrét!” |
Bejelentkezés
Hirdetés |