Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelemes kerti világítás
Témaindító: duplahulla, idő: Szept 27, 2007
Témakörök:
De megtaláltad az L- feliratot? Szerintem azt keresed...
És mi az a lila akksi közepénél a műanyagba olvasztott piros kanóc? Fehér madzaghoz mi van írva a nyákon? Furcsa hogy a kék madzag B- a nyákon nem megy sehová, vagy a túloldalról van beforrasztott alkatrész? A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2024
Amíg keresed a "L-" feliratott...
Szia! Átforrasztottam a vezetéket a leírtak szerint. Mértem a kapocsfeszültségeket is, úgy hogy erős napsütésben volt a (30 ledes kisebb) lámpa.
S+S- között 6,5V B+B- között 6,3 V - tehát az akkut tölti a napelem. Szobai fénynél az S+S- 2,7 V, az akku B+B- szintén kb.2,45 V. Próbaképp sötét helyre vittem a lámpát, nem világított, nyomtam egyet a kapcsolón, akkor sem. Kitettem a fényre tölteni az akkut és este újabb próba. Másik lámpát szétszedtem, ott is az akku negatívja az S- ra van forrasztva. Ez hogy lehet? Régebben működött így is. Nem nagyon értem. Kíváncsi vagyok, hogy fel tud-e tölteni az akku (Li-ionos), vagy kuka? Ha most a napelem tölti az akkut, az ezek szerint nem ment tönkre? Üdv, R.
Ha az akkufesz töltés után 6.3-ról leesik 2,5V-ra, akkor az az akku már nem akku....
értem. ha nincs teljesen töltve akkor is gond? elvégre a szobai fénynél a töltőáram is leesett 2,7V-ra. Egy másik ugyanilyen lámpán a töltőfeszültség 3V de az akkuban már 3,4 V lett a feszültség.
Sötétebb helyen - ahol már elkezdett világítani a ledpanel - mértem, de az L+ L- csak 300 mV volt, a ledek nagyon halványan világítottak. "Hol van" a többi feszültség, ha az akku tápfeszültsége 3,4V-ra töltődött?
Igazából nem tudom a helyes választ, mert nem kapok elég információt.
De ha az akkumulátor kapcsain mérsz 6,3V-ot, akkor az már nem akksi. 4,2V lehetne a maximum. Ezt az elektronikának kellene limitálnia, de lehet, hogy ehhez minimális terhelés is kellene. Úgyhogy a napelem működik, az elektronika talán, az akku nem jó.
Ha az itt mutatott képemet megnézted jobban...látható hogy a napelem és az akku negatívja közös. A napelem pozítívja pedig csupán egy sorosan kötött diódán keresztül csatlakozik az akku + kivezetésére.
...és ennyi a töltési elektronika, semmi más extra, semmi védelem! A kínaiak úgy gondolták, hogy napközben a napsütés pont annyi energiát tol az akkuba, amennyit az éjszaka folyamán el is fogyaszt. (Az R5 ellenálláson meg az IC figyeli a napelem feszültségét, ha az lecsökken, bekapcsol a LED). Rendes, tuti jó akkucellát tölts fel külön (kb. 4V-ra) és utána forraszd be a lámpába. Így ellenőrizhető a lámpa helyes működése. "B+B- között 6,3 V - tehát az akkut ̶t̶ö̶l̶t̶i̶ ̶a̶ ̶n̶a̶p̶e̶l̶e̶m̶."...inkább az akku nem veszi fel a töltést, mert hibás (áramméréssel kideríthető).
Nekem nem tiszta... Ha jól látom 2 18650 Liion akksi van sorbakötve... Ezek cellánkén 3-4,2V között kell mozogjanak, sorbakötve 6-8.4V... ez alatti fesz mélykisütésnek számít, az akku károsodik. Ha bárhol 2.4V-ot mértél, az má nagy baj...
Ha párhuzamosan van kötve akkor 3..4,2V között illik lennie, alatta/felette má nagy baj van. Akárhogy nézem az má nem akku....
Amit nézel, az nem az említett "30 ledes kisebb" lámpa...
Szia!
Igazad volt, nem folyt áram az akku felé. Az akku csere megoldotta a gondot, de a mozgásérzékelő az elég furcsa dolgokat produkál. Felvillan a lámpa, majd elalszik, utána világít a megadott ideig, majd elalszik. Egy másik lámpa PIR szenzora meg egy kis szélre már kapcsol, így szeles időben egész este világít a lámpa. Ezért is akarok építeni egy elektronikát magamnak - tanulásként is.
Sziasztok! Elkezdtem az alap (nincsen benne PIR, és IC sem) ledes kapcsolású lámpát összerakni. Ez lenne a kapcsolás. A LED panelt labortápon lepróbáltam, az áramfelvétel 3,7V mellett túllépte az 1A-t is minden gond nélkül. A kapcsolásban már valaki által összerakott és lepróbált alkatrészek vannak. Várom az észrevételeket, javítanivalókat.
A kapcsolásban - mivel a falstad nem tartalmaz szolár panelt - az egyenáramú tápként van beépítve. Világosban (teljes napsütésben) 6,5V a töltőfeszültség (lemértem), a sötétedéskor ezért én 10mV értéket írok a szimulációhoz. köszi, JR |
Bejelentkezés
Hirdetés |