Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   159 / 2499
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Jó lett.Nem melegszik ha nincs bemenő jel. e
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Nos a vidi erősítő gondja megoldódott.

Hirtelenfelindulásból szétkaptam és tényleg gyárilag földhurkos és gerjed tőle.
Megoldás a részemről úgy történt hogy a hangerő és balansz rész át lett kötözve a végfok elé, a filter kapcsolók pedig a bemenetre.Ez annyit tesz hogy a hangerőszab paneljén lévő két egyforma csatlakozó lett átforrasztgatva ki és bemenetek szerint és így megszünt az összes probléma ami eddig volt
és a hangja is előnyére változott.
Magyarul a hangerő a végfok elé került és a filter a régi hangerő helyére.Csak az a pici probléma jött elő hogy így érzékenyebb lett az előfok a túlvezérlésre, ami annyit tesz hogy ha túl nagyjelű készülékkel hajtod meg akkor már kis hangerőn is torzít mivel a hangszín rész túlvezérlődik.Lehet hogy a bemeneti osztókat majd még átszámolom és akkor tökéletes lessz.
Ha valakit érdekel komolyabban az átalakítás az jelezze és részletesen elmondom.
(#) Imi65 válasza Dióda hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Sajnos a régebbi tervezésű készülékek kisjelű fokozatait anno nem a digitális jelforrások (pl. CD) "hatalmas" jeleihez tervezték. A Vidiben sincs ez másképp, a +15V-os táp nem tesz lehetővé kellő tartalék képzést.
(#) norbi418 hozzászólása Aug 4, 2008 /
 
Sziasztok!

Van egy végerősítőm és a hangszoró kimenetén 42-voltot mértem. Meg ne kérdezzétek, hogy hogyan szállt el volt végfokvédelem is. Ilyenkor elég a félvezetőket kicserélni? Hogyan tudok egy tranzisztort kimérni? ( most kezdem a szakmát) Elöre is köszi
(#) mex válasza norbi418 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /
 
Mért volt benne? A tranzisztorokat legegyszerűbben DVM dióda állásban. A bázisra a pozitiv (npn tipusnál) a negativ pedig felváltva emitter ill kollektorra. Mindkét helyen hozzávetőlegesen egyforma egy diódányi nyitófeszültséget kell láss,ha jó az eszköz. Darlingtonnál és fetnél nem érvényes.
(#) Imi65 válasza norbi418 hozzászólására (») Aug 5, 2008 /
 
A védelem nem minden esetben képes megvédeni a végfokot. A 42V egyértelműen jelzi, hogy - polaritástól függően - melyik végtranyó a zárlatos (Ritkán előfordulhat, hogy szögre akad a végfok, de az is hiba, csak kevésbé költséges). A baj az, hogy a párja valószínűleg szakadt. Mivel ezek a tranyók közvetlen összeköttetésben vannak a meghajtókkal, a nagyjelűvel, a munkapontstabilizálóval - a zárlat elindulásának helyétől függően - akár 4-5 tranyó halála sem lehetetlen.
Bár DVM-el is lehet - saccolva - tranyót mérni, erre sokkal alkalmasabb egy "klasszikus" mutatós műszer.
A mérés menete: A B-E, és B-C átmenetek vizsgálatával kell kezdeni. Egyik irányban nyitás, másik irányban szakadás(dióda). Természetesen az NPN, és PNP tranyók ellentétesen viselkednek. (Kifelé mutató E nyíl esetén a + feszt a B-ra kapcsolva nyit.)
Ezután mérjük a C-E átmenetet, pl. kifelé mutató E nyíl esetében a + fesz a C-re kerüljön. Ekkor szintén szakadást kell mutatnia. Mutatós műszerrel el lehet érni, hogy valós működésre bírjuk a tranyót. Vicces, de nyálazzuk be egy ujjunkat, és hidaljuk át a C-B elektródát. Ekkor ezúton bázisáramot adunk neki, és a mutatót sokkal nagyobb kitérésre sarkaljuk, mintha csak az ujjunkon keresztül vezetnénk a műszer áramát, mert a tranyó ezt "felerősíti". Az így vizsgált - és jónak talált tranyó - igen nagy valószínűséggel a továbbiakban is megállja a helyét.
Ellenállások tönkremenetelét általában vizuálisan is megállapíthatjuk, ezek meg szoktak égni. Elkók úgyszintén - felpúposodással, felrobbanással - szokták "jelezni" a túlfeszültséget, de lehetnek "látványosság" nélkül is hibásak. Diódákat általában áramkörben is lehet mérni, itt a megszakadás lehet probléma, ritkán zárlatosak.
(#) Imi65 válasza mex hozzászólására (») Aug 5, 2008 /
 
Mex! Ha az B-E, és B-C átmenetet jónak méri, attól még minden további nélkül lehet C-E zárlatos. Erre figyelni kell.
(#) mex válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 5, 2008 /
 
Igen,ez kimaradt.
(#) Moszkvai hozzászólása Aug 5, 2008 /
 
Megtudja nekem valaki mondani,hogy a videoton erősítőmbe a fluorenc kijelzőnek elég halvány a fénye, lehet valahogy rajta még segíteni, vagy csere?Egy rajz segítségül.

Fluorenc.jpg
    
(#) Dióda válasza Moszkvai hozzászólására (») Aug 5, 2008 /
 
Mérd meg a tápját rendesen megkapja-e .
Valószínű hogy azért halovány mert nem kapja meg a neki megfelelő feszt.Ha az is rendben akkor nézd végig az ellenálatokat a kijelzőpanelen és a kondikat.Ha minden rendben és mégis halovány akkor bizony csere.
"Gonoszkodásból esetleg pucold meg előtte az üveget és magát a kijelzőt is hátha csak már nem tud az ezeréves poron átvirítani "
(#) Moszkvai válasza Dióda hozzászólására (») Aug 5, 2008 /
 
Köszönöm megnézem és meg is pucolom :worship:
(#) szamóca válasza Moszkvai hozzászólására (») Aug 6, 2008 /
 
Még talán annyit hogy az 1-es és 33-as láb között mérd meg a feszt. Ha jól emlékszem, a vidinél 3,1V-nak kell lenni.
(#) Beatmaster hozzászólása Aug 6, 2008 /
 
Itt egy videó a nyári szunet elején megépített (elso) erositomrol: http://www.vimeo.com/1463157
mellékotottem még egy kibelezett házimozi 5 csatornás erositojét és egyelore tokéletes Jah és nemszoktam technot hallgatni, csak ebben voltak effektív basszusok
(#) Beatmaster válasza Beatmaster hozzászólására (») Aug 6, 2008 /
 
ittvan még pár kép (mobillal készultek, zajosak egy kicsit nagyon), ja és igen, kapcsolouzemu táprol hajtom, PCbol szereltem ki annak idején, most is mindent egy olyanrol probálok ki, aminek 12V vagy 5V kell
(#) gabesz86 hozzászólása Aug 6, 2008 /
 
Hali mindenki!
Amatőrként (teljesen) gondoltam összedobok valami erősítőt. TDA7297-esre gondoltam, de ez még változhat. Nem akarok nagyobb teljesítményűt, mert nem igen lenne tápom meghajtani. Megéri ezzel az IC-vel építeni vagy lenne esetleg valakinek jobb ötlete. Gondoltam még a tda2030-asra is, de aztán mégis az előbbi mellett voksolnék.
(#) norbi418 válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 6, 2008 /
 
Csáó

Akkor csak ugy tudok tranyót mérni ha kiforrasztom azaz nincsen az áramkörben?
(#) lamalas válasza norbi418 hozzászólására (») Aug 6, 2008 /
 
Felvezetoket igy tisztesseges mericskelni!
(#) csonthulye hozzászólása Aug 6, 2008 /
 
Sziasztok! Mint már irtam van egy 16 ohmos erősitőm és egy 8 ohmos hangfalam. Hogy lehet megoldani, hogy ez igy működjön rendesen?
(#) KD mester hozzászólása Aug 6, 2008 /
 
Szevasztok! Nemsokára elindul a honlapom, ahol lessz pár kapcsolás-teljes építési leírás a témával kapcsolatban. Addig itt van egy kis előzetes, néhány nemrég tervezett végfokom. A 2x120W-os cuccot még nem készítettem el (jövő héten elkészül), ezért erre még nem vállalok garanciát. De a másik két végfok az kiforrott, nagyon jól működik. A 300W-os rövidzárvédett végfokomhoz még nem terveztem nyákot, de majd az is meg lessz. Az egyszerűbb, rövidzárvédelem nélkülit nyugodtan megépíthetitek.
Majd rakok fel fényképeket is.
(#) Beatmaster válasza csonthulye hozzászólására (») Aug 6, 2008 /
 
én egyszer ugy oldottam, meg, hogy 8 darab 56 ohmos 25W-os ellenállást párhuzamosan kotottem és azt kotottem a hangszoro elé, ugy mukodott, és az ellenállások is birták, nem melegedtek. valamire jók azok a régi tesla ellenállások
(#) Moszkvai válasza szamóca hozzászólására (») Aug 6, 2008 /
 
Megnézem köszönöm!
(#) oleg53 hozzászólása Aug 7, 2008 /
 
Sziasztok. Rövid elméleti kérdésem lenne.
Tegyük föl, hogy van egy IC-s mono erősítő, amit +/-U feszültségről hajtva egy R ohmos terhelésen maximum kb. U*U/R teljesítményt képes létrehozni (Persze ezt csak durva túlvezérléssel.)
Azon gondolkoztam, mekkora lesz az IC-n a max teljesítmény. Mert szerintem akkor lesz a legnagyobb, ha egy +/- U/2-es négyszögjelet erősít. Ekkor pedig (U/2)*(U/2)/R jelenne meg rajta. Az viszont a belőle elméletben kivehető teljesítménynek csak a negyede. Igaz lehet ez?
(#) oleg53 válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 7, 2008 /
 
Ja, persze az utóbbi számításnál nincs figyelembe véve a terhelés induktív hatása.
És bocs, ha ez már máshol ki van fejtve. Én még nem találkoztam vele.
(#) wargapityu hozzászólása Aug 7, 2008 /
 
sziasztok! a segítségeteket szeretném kérni, abban hogy szeretnék egy ilyen tda2030-as erősítőt csinálni. Namármost én elég kezdő vagy és azon gondolkoztam hogy ami itt van a HE-n kapcsolás ez szóló tápos lenne? Mert nemtom honnan, da úgyrémlik valaki azt mondta még régebben nekem hogy hi-fi minőségű erősítő csak szimmetrikus táppal létezik. Illetve további kérdésem lenne hogy mekkora poti kéne ehhez az erősítőhöz, és a dióda ami a kapcsolási rajzon van mivel helyettesíthető, mert nem kapni már a HQ-ban :S( 1n4001 ) ILYET
előre is köszönöm szépen a segítséget!
(#) gabesz86 hozzászólása Aug 7, 2008 /
 
Szóval elvileg a tda7297-esről jobbakat hallottam mint a tda 2030-asról. Hallottam mindkettőt s valóban ez utóbbi nem volt az igazi. Persze ez csak egy konstrukció...
Konkrét véleménye valakinek?
(#) bancsi15 hozzászólása Aug 8, 2008 /
 
TDA2030-as sztereo erősítőnek ugye nem elég egy 16.6*7,1*0,1Cm-es alumínium lap hűtésnek ugye? (Szerintem rá kellene tennem egy procihűtőt a fiókból , de azért gondoltam jobb ha megkérdezem )

Köszi
Üdv.
(#) Imi65 válasza norbi418 hozzászólására (») Aug 8, 2008 /
 
Sok minden lehet a környezetében (kis értékű ellenállások, más félvezetők, stb), ami félrevezető mérési eredményeket produkál az eredeti áramkörben.
(#) Imi65 válasza bancsi15 hozzászólására (») Aug 8, 2008 /
 
Szerintem - elsősorban - a vastagságával (vékonyságával) van a baj. Ilyen vékony lemezke nem rendelkezik elegendő hővezetőképességgel.
(#) oleg53 válasza wargapityu hozzászólására (») Aug 8, 2008 /
 
Hali. Bár eddig nagyon keveset építettem, de ez köztük van. Nem tudom, hogy hi-fi minőségű-e (tudtommal nem túl szigorú szabvány), de lazán szól olyan jól, mint egy számítógéphangfal, csak nagyobb hangerőt is bír torzítás nélkül.
(Mondjuk én tda7297-eset nem hallottam.)

Az 1n4001 helyett használhatsz 1n400x-et, ahol x=2..7. Az utolsó szám csak a maximális zárófeszültséget határozza meg. (Az egyesé a legkisebb.)

A potinak jó a 10k körüli, vagy kisebb. Mindenképp logaritmikusat kérj.

Én amúgy barbár módon egy földeletlen számítógéptáp 12V-járól hajtom, és meg vagyok vele elégedve.

Ha C4-et nagyobbra cseréled (mert lehet, hogy nem sokkal drágább a nagyobb sem), kicsit kevésbé csillapítja majd a mélyet. Ha R2-t kisebbre, akkor meg nagyobb lesz az alap erősítése.

Sok sikert!
(#) wargapityu válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 8, 2008 /
 
köszi a segítséget c4-re akkor egy 4700µF-osat berakok az akkor jólesz ugye az van itthon... másik kérdésem hogy mmert már egy erősítőt építettem, most per pill nemtom valami sztereó tda-t ami szintén szólótápos volt... csak az egyik oldal már gyárilag kaka volt a másikkal meg nem tudtam dülőre jutni aztán a sok segítségnek és ötletnek az lett a vége hogy kinyírtam azt az 1 oldalt is ami szólt mert aztmondta valaki hogy a bemenet földjét a kimenetével kössem össze XD na sebaj a kérdésem arra vonatkozna hogy itt minden kondi elkó vagy ebbe is van mkt vagy ilyesmi? mert azt abban a kapcsoolásban is megmondta valaki hogy milyen kell azt én mint kezdő nemtudom kibogarászni hogy milyen kell az ilyet honnan lehet tudni hogy hova milyen fajta kondi kell? amúgy én 16V körül fogom üzemeltetni. úgy kicsit nagyobb a teljesítménye....
Következő: »»   159 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem