Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio
 
Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   12 / 17
(#) shany válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 20, 2024 /
 
Idézet:
„...Ha már hájend, meg 285ezer, azért nem sima villanyvezetékkel kötném be...”

Ez szerepel a hirdetésben: "Viablue kábelezés"
beazonosítva:
VIABLUE X-25 Silver Power Cable ( https://www.audiophonics.fr/en/cable-metre-cables-secteur/viablue-x...1.html )
a vastagabb, hangszórókábel:
https://www.audiophonics.fr/en/cable-metre-cables-secteur/viablue-x...6.html

Legalább olvassa már el valaki azt hirdetést, ha már fikázza!

Másrészt, még mindig nem lett kiszámolva a teljes alkatrészköltség (+postaköltségek)...amely 200eFt felett van
A nyáknak nem a színe a lényeges, hanem a tervezése, a rétegszám és a réz vastagsága.
Kínai cuccokból legalább 100eFt-tal olcsóbb lenne a készülék.

Mondjuk a legbosszantóbb (nekem), a neurochrome oldalt "egy túlárazott webáruház"-nak nevezni, holott tényleges tudás, tervezés, világszerte ismert cikkek kapcsolódnak hozzá...
(#) shany válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 20, 2024 /
 
Idézet:
„...Kínában sem minden hamisítvány, meg ócska kukaszökevény...”
Pontosan, a piac minden szegmensét képesek kiszolgálni:
A legolcsóbb, ingyen posta panelekbe megy a szemét meg a hamisítvány, a magasabb árkategóriákba pedig az adott kategóriába illő minőség piaci alapon.
Ha kell akkor pedig megveszik a az amerikai, tajvani, stb eredeti alkatrészt is az adott készülékbe, és ennek megfelelően áraznak.
Ez triviális, nem kell előadás róla...
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2024
(#) nagym6 válasza shany hozzászólására (») Júl 20, 2024 / 1
 
Idézet:
„A nyáknak nem a színe a lényeges, hanem a tervezése, a rétegszám és a réz vastagsága.”
Leginkább az anyaga.
(#) Suba53 válasza shany hozzászólására (») Júl 20, 2024 / 1
 
Ha te ezt a hirdetést, ezzel a megvalósítással rendben találod, akkor nincs további észrevételem.
(#) btamas81 válasza shany hozzászólására (») Júl 20, 2024 /
 
Oké, nekem sima kábelnek tűnnek.
De a kérdésemre nem válaszoltál.
A neurochrome-ot nem én fikáztam.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2024
(#) mek-elek válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 20, 2024 /
 
Ezt én is így vélem, bár ez nekem kevés, vagyis a fólia, mint vezető nem valami audiofil. És ami itt mint a piacon kovák elhangzott az egyáltalán nem tükröz audiofil hozzáállást. Már pedig erről szólna a téma. Nem elvi vélekedésekről, hanem tapasztalatokról, akár készülékek, akaár saját építések terén. Az is igaz, hogy a képek nem hallhatóak. Viszont, aki már épített audiofil dolgokat, és megtapasztalta, hogy mit jelentenek bizonyos dolgok a hangzásban, annak a képeken láthatóak olyan dolgok, amik arra utalnak, hogy mi várható el egy olyan készüléktől. Az audiofilia nem a feltételezések műfaja, hanem a gyakorlaté. És mint az előzőekben írtam is: NEM VAGYUNK EGYFORMÁK! Ne akarja senki másnak megmondani, hogy mi a jó. És ez a műfaj is rendszerfüggő. Nem érdemes kiemelni dolgokat a másik rendszertag megfelelő képessége nélkül. Meg persze a lényeg a két végén van: a minőségi zenei anyag, és a másik végén az audiofil elvárás. Ami e között van azt nem itt kellene megvitatni!
És ez nem kizáró elvárás, hanem értelemszerű észrevétel. Az előzőekben azt is írtam, hogy mi az alapja az audiofil személyiségnek. Nem értem, hogy aki nem ilyen személyiség az mért gondolja, hogy mást letud járatni ebben a témába, ahol Ő kakukktojás. Ez nem egy ilyen egyik napról a másikra műfaj. Sok próbálkozás, befektetés a kísérletekbe, elemzések, utánolvasások vannak a háttérben. És ami a legfontosabb a zene szeretete!
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 20, 2024 / 1
 
Ez egy elfogadott definíció: ( Wikipédia )
Az audiofil az a személy, aki lelkesedik a nagy hűségű hangvisszaadásért. Az audiofilek a felvett zenék reprodukálására törekszenek a magas hangminőség elérése érdekében, jellemzően csendes hallgatási térben és jó akusztikájú helyiségben.

A másik, amiben igazad van, a zene szeretete.

Szerintem itt mi mindannyian nagyon szeretjük a zenét, lelkesedünk a nagy hűségű hangvisszaadásért, és ezek alapján akár audiofilnek is mondhatjuk magunkat, annak ellenére is, hogy esetleg nem halljuk meg ( Én legalább is ) az alkatrészek, kábelek hangzása közötti különbséget. ( Ez nem is feltétel a definíció szerint )

Viszont a kritikai szemlélet, a vita, nem lejáratás, csak a sértődékeny nárcisztikus személyiségű emberek tekintik annak.
(#) segítő hozzászólása Júl 20, 2024 /
 
Estleg új ötlet a címhez? Nincs, nem is lehet. Minden csont százszorosan lerágva. Páran meggazdagodtak az audio bizniszből, nem most, de ez nem egy nagy tétel a többi napi általános lehúzásból. Porszemnyi.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2024
(#) mek-elek válasza segítő hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Persze, hogy igazad van. De ez nem a témához tartozik. Véleményem szerint a téma, annak keretei megfelelőek. Ami meg nem ide tartozik: üzlet, alkatrészek minősége, stb, az külön építési dolog, mivel az audiofilen kívül is van világ. Hajdanán (90-es évek) alkalmazottként foglalkoztam hangosítással. Voltunk a parlamentben is, de fülre is minőségi hangzást tudtak a cuccok. Ma audifilnek gondolnák ránézésre, pedig emberi hangra gyártották. Szóval a minőség meghatározása más területen is valós igény lenne. És ehhez kellenek a jó alkatrészek is. De az nem azt jelenti, hogy audiofil lenne a dolog, mert mások az elvárások.
És már vissza is kanyarodtunk a lényeghez, az elváráshoz! És ez nem elég, mert az elvárások is lehetnek egyéniek. Azonban ezzel nincs semmi baj, ha tiszteletben tartjuk egymást a másságunkal együtt. Maga az sem egyszerű, hogy az ember a tapasztalatait átadja az ezután érdeklődőknek, pedig pénzbe, időbe, stb van. Sokan valami dicsekedésnek, vagy mit tudom én minek képzelik, pedig csak afféle jegyzőkönyve lenne a megtapasztalt eredménynek. Szóval a meglévő keretváltoztatás szerintem csak zavarossá tenné a témát. Elsikkadna a lényeg. Kell csinálni egy az elképzeléseknek megfelelő új témát a tapasztalatok cseréjéhez különböző elvi dolgokhoz. Viszont olyan is volt, ami ilyesmi volt, az alkatrészek, stb hangjáról. Addig trollkodták a témát, amíg sikerült lezáratni. Hát mit lehet erről mondani? De lehetne a csöves témát is említeni. Pedig ez elkerülhető lenne!
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Elek! A téma címe: Audiofil, ÉS High End Audio.

Ha csak Audiofil lenne, még el is fogadnám a véleményedet. Az a szubjektív, egyéni megélése a zenének. Erről lehet úgy beszélgetni, hogy ki milyen teret érez a hallott tartalomban, kinek melyik konzerv anyag jelenti a magasabb élményt, és egyebek.

De a második része az teljes mértékben a műszaki tartalomról szól Az alkatrészek, készülékek minősége, az épített áramkörök, vásárolt kitek, végfokok, DAC, hardver komponensek, .... bármi, amiről bárki úgy gondolja, hogy az már a High End kategóriába tartozhat. És a műszaki tartalom az műszaki hozzáértéssel már vitaható, elemezhető.
Viszont ezeknek a hangzás élménye már megint szubjektív, mert ahogy te is írod nincs két egyforma ember, két egyformán művelt zenei élmény megfogalmazási készség.
(#) compozit válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 21, 2024 / 1
 
Bocs, hogy megkérdezem. Muszáj neked a trollokkal vitatkoznod? Könnyedén legyőznek a rutinjukkal...
(#) Ge Lee hozzászólása Júl 21, 2024 /
 
Most már nekem kezd kellemetlen lenni az egész, amellett hogy eléggé uncsi is már ez az értelmetlen vita, plusz az írásom sem érte el kicsit sem a célját. Csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy nekem volt LM3886-om (ha nem is konkrétan ez a nyák), nos arról sok mindent el lehetett mondani, de azt nem nagyon hogy dinamikus, hogy nagy felbontású meg lágy azt pláne nem, hogy zenei lenne azt meg végképp nem. Hát csak ennyi lett volna ebben... Meg az odaírt mondat jelentése, hogy tulajdonképpen szerinte a tranzisztoros nem jó, az A osztályú sem meg a csöves sem, de ez a sz.r ez mindennél (is) mert hogy kizárólag amazok előnyeit egyesíti magában.
(#) teddysnow válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Nekem arról hirdetésről ez jutott eszembe: "Ányák ábnyák kányák." Biztos sokan ismerik, szerintem pont ez hiányzik a leírás végére.
(#) compozit válasza teddysnow hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Mi ez? Nem találok semmit róla.
(#) compozit válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Lehet, hogy shany bejegyzése alapján az eladó megvette a "minőségi", méregdrága alkatrészeket, mindössze az alapokkal van baj. Ugyan, aki nagyjából érti, hogy mire való az "open loop gain", meg a negatív visszacsatolás fogalma és ezt még használni is tudná, akkor láthatná, hogy ez az LM ic egy ipari hulladék. Persze, van, akinek ez a hány end.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2024
(#) teddysnow válasza compozit hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Ami felvilágosításodat illeti, én a 3875-el készítettem erősítőt, mint írtam, ez a 8 ohmos változata az említett áramkörnek. És amiről beszélgettünk is már, hogy mitől audiofil egy erősítő (leszámítva a különbözőségünket), hát attól, hogy ki hogy építi meg. A dinamika nem csak az erősítőnek, hanem a tápjának is feltétele. No meg az alkalmazott kábelezésnek. Építhet valaki akármilyen erősítőt a jó hangzás reményében, de ha kifogása van az elért eredménnyel, ne a rajzot, áramkört hibáztassa, hanem értékelje át a megépítés módját. Az biztos, hogy többe fog kerülni. Ahogy a mondás említi: olcsó húsnak....
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
És persze megint a rendszerelmélet. A dinamika is rendszerfüggő dolog. Vagyis megfelelő zenei anyag kell hozzá. Nem árt, ha a hangsugárzó is megfelel hozzá. Ha hangfalról beszélünk, a hangsugárzók, a hangfal belső kábelezése, és az adott keresztmetszetű kábel átfuttatása a váltópanelen. És persze ugyanaz a kábel menjen a végfoktól dobozon belül, kívül a hangszórókig.
(#) btamas81 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Én azért tegnap kicsit utána olvastam. Aki ezt a modulus panelt megálmodta, azt írta, hogy a panel elrendezésében van a titok. Én ezt nem tudom eldönteni.
Meg ugye mindenkinek más a jó. Én elvagyok az A osztályúval, te a csövessel.
Amúgy pont a héten adtam el a cambridge audio A1-et, amibe LM4755 volt, tisztességes ki erősítő volt.
De a Gauss-os ember is tett fel valami kapcsolást LM3886-al. Persze senki sem állítja, hogy hájend.
(#) shany válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 21, 2024 / 1
 
A neurochrome féle áramkör "kompozit" erősítő, ez jelentősen meg tudja változtatni az alapáramkör képességeit...
LM3886-tal épült Jeff Roland high-end erősítők ~8-20000$ árral:
https://www.hifi-advice.com/blog/jeff-rowland-power-amplifiers/jrdg...d-112/
https://www.hifi-advice.com/blog/jeff-rowland-integrated-amplifiers...tra-1/
https://www.hifi-advice.com/blog/jeff-rowland-integrated-amplifiers...tra-2/

Mellesleg én is hallottam diyer, bár abszolút profi kivitelű, 3 utas aktív hangsugárzót ( gyári kivitelben 5-10 Mio Ft lehetne az ára ), kompozit LM3886 erősítőkkel...
Bár ez nyilván szubjektív, de kétségkívül high-end szintű hangminőséggel...pl. a dinamika hiányát említeni vele kapcsolatban kb. röhejes

Ez pedig a világ egyik -paraméterek szempontjából - legjobb erősítője szintén kompozit 3886-tal ( már linkeltem régebben ):
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/topping-...43756/
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2024
(#) compozit válasza shany hozzászólására (») Júl 21, 2024 / 1
 
" A neurochrome féle áramkör "kompozit" erősítő, ez jelentősen meg tudja változtatni az alapáramkör képességeit..."

Ez mit jelent? Az alapáramkör képességeit? Elmondanád? Kíváncsi lennék, hogy egy ic tulajdonságait hogy lehet megváltoztatni akármilyen áramkörrel? Ez csak egy marketing fogás a hozzánemértők számára. De, várom a magyarázatodat...
(#) btamas81 válasza compozit hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Én ezt olvasgattam
Modulus86
(#) Suba53 válasza compozit hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Talán ez segít, hogy megértsük az LM3886-ban rejlő varázslatot.:
"Fent: LM3886 integrált erősítő áramkör közelről. Látható, hogy 11 tűje van, ami azt jelzi, hogy az egyszerű erősítésen kívül több is történik benne."
Azt sajnos nem említi, hogy még mi a búbánat. .... JAAA a MUTING.

Azt én sem értem, hogy imit jelent a "kompozit" kitétel. Talán azt, hogy több darab van párhuzamosan kötve? Mert a kompozit kifejezést eddig még nem olvastam ilyen összefüggésben.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2024
(#) Suba53 válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Aha, tehát ha több integrált áramkörből épül fel egy erősítő, esetleg műveleti erősítők plusz végerősítő az már composite?

Furcsa egy világ ez. Mennyit agyalhattak, hogy az elektronika világát eddig korrektül leíró terminológiát marketing szövegekkel még izgalmasabbá, titokzatosabbá tegyék.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2024
(#) Suba53 válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Na csak megtaláltam a kompozit erősítő fogalmát.
Az Analog Devices segített.
(#) Suba53 válasza shany hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Végül is várható volt a sok évnyi próbálkozás, fejlesztés után, hogy integrált végfokokkal is betörnek a High End piacra. Nézve a linkelt darabokat, engem meggyőzött, hogy van létjogosultsága.

Viszont a méltatásban mellé írt szövegeken látszik, hogy a gazdag, de műszakilag zokni rétegeknek szól a "magyarázó" szöveg.
Lásd az IC 11 tűjének a szakszerű elemzése.
(#) btamas81 válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 22, 2024 /
 
Egy próbát megérne, mert van pucér nyák is.
De 150dollár a két nyákért húzós.
Maga az alkatrész költsége nem lenne sok amúgy.
(#) tunerman válasza compozit hozzászólására (») Júl 22, 2024 /
 
Idézet:
Ez csak egy marketing fogás a hozzánemértők számára.


Ja, ez lenne a " sok nullás " erősítők külön bajnoksága, ami lássuk be, a sok hozzánemértőnek azért még bejöhet
TJ.
(#) Suba53 válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 22, 2024 /
 
Szerintem jó lenne az Kínában gyártott nyákon is. Maximum azok fanyalognának, akik hallják a drót hangzását is.
(#) tothbela válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 22, 2024 /
 
Ez szépen hangzik, de a torzítás és zaj csökkentésének ez a módja nem korlátlan. A Tpa3255 esetében is létezik egy PFFB mód, ahol a visszacsatolás egy részét a szűrő utáni pontokról kapja. Ez viszont a stabilitás rovására megy, azaz biztonságosan csak 6dB lehet az alkalmazható extra visszacsatolás. Ennyivel javulhat a zaj és a torzítás. Nem semmi ha ingyen van, de nem váltja meg a világot. Az Lm3886 esetében sem lehet a végletekig menni, mert valójában extra nyílt hurkú erősítést viszünk be. Ha nincs elég fázistartalék, oszcillációra lesz hajlamos. De legyen. Ha tizedére csökken a torzítás és a zaj, az nagyon jó. Mármint egy mezei Lm3886-hoz képest. De a világ megváltására is elég?
Következő: »»   12 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem