Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   575 / 576
(#) szili83 válasza VIM hozzászólására (») Aug 5, 2024 /
 
A bitermikus hőcserélő miért időzített pukk?
Úgy tudom, ha tönkre menne cserélhető, de minden kapható a kazánhoz. Eddig mióta meg van a lakás, egy alaplap, és egy gáz mágnesszelepet kellett benne cserélni, de ezek sem olyan dolgok, amik minden nap tönkre mennek.
(#) Gombszem hozzászólása Aug 5, 2024 /
 
Tudja valaki, hogy milyen átmérőjű a kazánfedél zsinórtömítése a BAXI Prime HT 240 kazánnál?
Egyszer már leszedtem régebben, és a gyári tömítés már akkor is nehezen ment vissza egyben.
Jó lenne újra tisztítani, de addig nem akarom szétszedni, amíg nincs új tömítés. Gyári már nem kapható, azbeszt zsinór sincs már. Van 3 vagy 5 mm átmérőjű üvegszál fonat helyette. Melyiket vegyem meg?
(#) VIM válasza szili83 hozzászólására (») Aug 5, 2024 /
 
Ha ismered a bitemikus hőcserélő kialakítását és a vele szemben támasztott elvárásokat, akkor csak Te tudhatod, hogy a rendszered amibe be lett építve az összhangban van e a kazánnal. Ez alatt azt kell érteni, hogy a bitermikus hőcserélő nem szereti a koszos és magas karbonáttartalmú vizet, met azt bele fogja "égetni" a szűk járatokba ahonnan azt nem lehet maradék nélkül eltávolítani ezért a készülék többet fog fogyasztani ami így gazdaságtalan. Azt a hasonlatot azért használtam, mert bármikor rosszabbodhat a hatásfoka olyan mértékig, hogy hozzá kell nyúlni és a savazás csak átmeneti megoldásként jöhet szóba és minden évben egyszer ajánlatos is lesz megtenni HA már a savazásra kell sort keríteni, hogy javuljon a hatásfok. Minden esetre jobb kéznél tartani egy csere darabot és az lehet új is és ezt addig beszerezni amíg lehet kapni és baráti áron.
(#) VIM válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 6, 2024 /
 
Szia! Ha rákeresel a készüléked nevével az alkatrész keresésre akkor találni fogsz olyan kereskedést ahol típusazonosító szám megadásával talán még fellelhető pár ezer forintért az amire szükséged van.
(#) Fzoli2 hozzászólása Aug 23, 2024 /
 
Sziasztok!

Bosch 3000 kombi kazán melegvíz engedése után (amikor már elzárom a csapot, közben nem) furcsa huhogó/buffogó hangot ad többször egymás után (....jobban nem tudom leírni a hangot mintha levegőt szívna, de nem egyenletesen...
Jól működik, de ez ahang zavaró és félek, hogy valami hibát jelez/előrejelez.
Van ötletetek mi lehet, mitől lehet?

Előre is köszi !
Zoli
(#) Suba53 hozzászólása Hé, 9:38 /
 
Sziasztok!
Van egy Viessmann kazánom. Tökéletesen működik, viszont tegnap elkezdett fűteni úgy ad-hoc, anélkül, hogy a termosztát kapcsolta volna be.
Létezik, hogy valamiféle próbafűtési rutint végez így nyár vége felé? Vagy valami egyéb agybajt kapott?
A hozzászólás módosítva: Hé, 9:43
(#) Suba53 válasza Suba53 hozzászólására (») Kedd, 11:16 /
 
Kicsit elemeztem a helyzetet. Úgy tűnik, hogy amikor melegvíz vétel történik, akkor a melegvíz csap elzárása után nem azonnal zárja el a lángot, valamint a felfűtött hőcserélőben lévő forró vizet beküldi a fűtőkörbe, ezért melegszenek fel a radiátorok. Valamelyik szelep, aminek ezt meg kellene akadályoznia nem zár el?

Ez annak ellenére így van, hogy magát a fűtési funkciót lekapcsoltam, vagyis a fűtés nem kapcsol be.

A fűtőkör keringtető szivattyú ilyenkor működhet egyáltalán? Vagy ez lehet a hiba, hogy akkor is keringteti a hőcserélőben levő forró vizet, amikor a fűtés tiltva van?
Mibe fájhat egy ilyen hiba javítása, ha szervízt hívok?
(#) JZoli válasza Suba53 hozzászólására (») Kedd, 11:52 /
 
Hát ez minden gázkazánnál így van! Ha bent maradna a hő, akkor túlmelegedne a kazán és a biztonsági hőkioldó leoldana. Ezt akarják ezzel a megoldással elkerülni.
(#) Hutty válasza JZoli hozzászólására (») Kedd, 11:58 /
 
Ha ezt tovább gondolva a túlfűtés és a fűtésbe keringetés az okozat. Akkor az ok a láng lassú kioltása, ami a gáz-mágnesszelep ideglenes felakadása, vagy a vezérlés lassúsága miatt van? Mivel a bejövő víz elég meleg, a túlfutás gyorsan bekövetkezik ezért a hiba szembetűnő?
(#) JZoli válasza Hutty hozzászólására (») Kedd, 12:09 /
 
Hát ez nem éppen ezért van! Csak bele kell gondolni, hogy a melegvíz készítés igényli a kazántól a legnagyobb teljesítményt. A kazán üzemeltetése során mindig a legrosszabb üzemi feltételeket kell figyelembe venni. Folyatod a melegvizet és hírtelen elzárod a csapot. Előfordulhat, hogy a kazán éppen a legnagyobb hőfokra fűti fel a tűz-víz hőcserélőt (legyen 80 fok) ekkor leáll az égés (és ebben igazad van mindenképpen késlekedéssel), de a kazán belseje ugye 80 fok. Vannak lerakódások meg a kazántest anyaga ez mind hőtárolóként viselkedik. Mi lesz ezzel az energiával? A gyakorlatban még egy kicsit növekedni is fog a hőmérséklete, így előfordulhat, hogy a biztonsági hőfokhatárolók hőfoka átlépi a kapcsolási értéket, és már ott a gond. Igaz idővel visszahűlne a rendszer, de ez az idő elég bizonytalan. Nos ezt minden kazángyártó el akarja kerülni, ezért egy rövid időre elindítja a fűtést, ahová ez a hő elég gyorsan el tud menni. Az a rövid idő amíg a fűtés megy számottevő fűtést úgy sem fog eredményezni.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:09
(#) Suba53 válasza JZoli hozzászólására (») Kedd, 13:04 /
 
Ez érthető. De nálam valami anomália lehet pár napja. Van egy ViCare app a telefonon, ami mutatja a kazán állapotát. Most néztem, melegvíz elvétel után még percekig égett a láng, és ment a fűtéskör, annak ellenére hogy a fűtőkör OFF állapotban van. Majd idővel kikapcsolt, és kezdett visszahűlni.
Ez korábban nem volt, nem éreztük ennyire a radiátorokon ezt az után fűtési állapotot.
Vagy a gázszelep vezérlése, vagy valami egyéb időzítő változott, de ez eléggé szembetűnő, érzékelhető változás lett.
A keringtető szivattyú hátulján van egy világító szimbólum, ami egy négyszögjelet formáz, és ez folyamatosan világít, ha nincs keringtetés, akkor is. Ez mit jelenthet?
(#) JZoli válasza Suba53 hozzászólására (») Kedd, 13:20 /
 
Nem ismerem ezt a kazántipust, de előfordul, hogy vízkő-lerakódás miatt az átfolyásfigyelő lassan, illetve nehezen reagál a csap elzárására. Ezt kellene megnézni. Ez indítja a kazánt a melegvíz készítés üzemmódban, ilyen hibát simán okozhat.
(#) Suba53 válasza JZoli hozzászólására (») Kedd, 14:31 /
 
Előző kazánom Bosch kazán volt, abban turbinás propelleres átfolyás érzékelő volt. Azt többször is néztem, és 10 év alatt semmi vízkő lerakódás nem volt rajta.
Annál inkább az volt a gyanús, hogy későn érzékelte az áramlást, nehezen kapcsolt be, de az inkább a lerakódás miatt beszűkült csövek miatt volt. De az hogy a magszűnő áramlás után még jelet adjon, azt nehezen tudom elképzelni.
(#) VIM válasza Suba53 hozzászólására (») Kedd, 21:06 /
 
Szia! Nem volt véletlenül hosszabb áramkimaradás ami miatt elveszhetett a kommunikáció a kazán és a termosztát között?
(#) Suba53 válasza VIM hozzászólására (») Sze, 9:22 /
 
Nem. A termosztát egy relé záró kontaktusán keresztül adja a fűtési igényt.
Azt ellenőriztem, jól működik.
Az volt az érdekes, hogy a melegvíz vétel után kiküldte a maradék melegvizet a fűtőkörbe, majd kialudt a láng, és kb 1 perc múlva beindította a fűtést, ami ment pár percig, majd kikapcsolt.
Ez elég volt hogy a feleségem riasszon, hogy forró a radiátor, és csináljak valamit.
Azóta folyamatosan ellenőrzöm a kazán állapotát a ViCare appon keresztül, és nem tűnik úgy hogy durva hiba lenne. Nem tudom miért csinálja. Tegnap egyszer volt, hogy ment a láng melegvíz elvétel után is egy rövid ideig. Egyelőre monitorozom a működését.
A menüje eléggé bonyolult, nehézkesen kezelhető, lehet hogy abban kéne valami funkciót beállítani, azt is tanulmányozom.
A hozzászólás módosítva: Sze, 9:26
(#) Hutty válasza Suba53 hozzászólására (») Sze, 9:38 /
 
Ha a gázszeleppel tudnál párhuzamosan kötni egy jelzőlámpát ( egy glimmet ) esetleg lehetne látni, mikor tovább ég, hogy áram alatt, vagy anélkül történik.

Idézet:
„Most néztem, melegvíz elvétel után még percekig égett a láng.”
(#) VIM válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 12:00 /
 
Megtennéd, hogy pontos típust írsz hátha lesz valami árulkodó benne.
(#) VIM válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 12:07 /
 
Az appot frissítetted már? Az androidod az kompatibilis a mostani frissítéssel? Az appot újraindítottad már a probléma jelentkezése óta?
(#) VIM válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 13:57 /
 
A kazánt nem ismerem és az appot sem ami a kazánt vezérli de ha a kazánon nincs lekapcsolva a fűtés azaz a fűtés előremenő értéke nincs letekerve és ráklímázol a benti hőmérsékletre, nem okozhat ilyen változást?
(#) Danecay hozzászólása Csü, 19:33 /
 
Sziasztok!

DÉG Colibri gázkazán, ismét. Tavaly januárban, mikor máskor, a kazán folyamatosan leállt, aztán el sem indul piros LED hibával. Fórumoztam itt sokat, főleg azért mert a gázszerelőm is faképnél hagyott majd a panel javításra küdése után úgy nézett ki megoldódott a probléma. Nem volt 100-s de azért tette a dolgát.
Most újra problémám adódott sima háztartási melegvíz előállítása során, miszerint az utóbbi időben egyre gyakrabban leállt a kazán piros LED-es hibával, de 1-2 ki bekapcsolás után újra működött, eddig.
Most egyszerűen nem akar begyújtani a kazán, bármit is csinálok, már amennyit tudok. A dolog érdekessége, hogy eddig azt tapasztaltam, hogy amikor nem indul el, akkor maga a gyújtás vagy szikráztatás nem működik, lévén nincs hangja. Ki-be kapcsolások után, miután meghallottam szikráztató hangját, tudtam, hogy működni fog, viszont most éppen ennek az ellenkezője történik. Szikrázik, de olyan mint ha nem lenne gáz. Mivel nincs más gázkészülékem nem tudom megállapítani, hogy valójában van e vagy nincs. Felhívtam a gázszólgáltatómat is, ők sem tudnak üzemzavarról. Korábban, amikor még volt gáztűzhelyem, egyszer elzártam a gázóránál a gázcsapot, és le is oldott egy biztonsági szelep. Most hiába nyitogatom, vagy zárogatom, nem történi semmi. A szolgáltató elmondása szerint a biztonsági szelep a szekunder oldalon figyeli a gáznyomást, így amennyiben a mondjuk a kazánom gázkapcsolója nem kapcsol mert azzal van a baj, így a szekunder oldalon nem történik nyomásváltozás, hiába tekergetem az óránál lévő gázcsapot. Nos az ügyfélszolgálatos dolgozó sem tudott segíteni abban, hogy miként tudnám megállapítani, hogy megállapítsam, hogy mondjuk betáp oldalról van e gázellátás, de hibajelentest elvileg eddig még nem kaptak. Van mód esetleg a gázkapcsoló manuális működtetésére, hogy kiderítsem, hogy van e egyáltalán gázellátás a kazán mögött?

Előre is köszönöm!
(#) Suba53 válasza VIM hozzászólására (») Csü, 20:07 /
 
Szia!
A kazán: VITODENS 100-W S1 B1KF 25kW
Az appot eleve pár napja töltöttem le, amikor elkezdett gyanús dolgokat művelni, így az elérhető legfrissebb. A Wi-Fi kapcsolatot is pár napja állítottam be, hogy az app lássa a kazánt.
Az app nem vezérli a kazánt, az azzal a beállítással megy, ahogy egy éve itt hagyták a szerelők. Az app csak arra jó egyelőre, hogy bármikor rá tudok nézni az állapotára. Megy e a láng, mekkora a vízhőmérséklet, meg pár adat, gázfogyasztás, stb. Meg be tudok állítani olyan értékeket, amiket a kazán konzolján is, hőmérsékleteket, üzemmódokat.
A fűtési igényt csak a termosztát adja, elvileg úgy állították be, ha az le van tekerve, akkor nem szabadna fűtenie. Maga az app azt írja, hogy a fűtőrendszer jól működik, nincs hiba szerinte.

Olyat azóta nem tapasztaltam, hogy a melegvíz vétel után rövid időre fűtésre kapcsolt, ami elég ijesztő volt így a kánikulában. Lehet hogy csak valami átmeneti zavar volt, de pont az ilyenek tudnak nagyon idegesítőek lenni.
Melegvíz vétel után most is átmelegszenek a csövek, de nem fűtenek fel a radiátorok, mint pár napja. Folyamatosan figyelem, a telóval bárhonnan rálátok.

Maga a kazán alkalmanként átszellőzteti a kéményt, hogy azt mi vezérli nem tudom, de felpörög a ventilátor, megy egy darabig aztán leáll. De olyankor elvileg nem megy a láng, meg a szivattyú. Megfordult a fejemben, hogy lehet hogy valami zavar miatt olyankor a lángot is bekapcsolja, de az összefüggést még nem sikerült tetten érnem.
(#) VIM válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 21:11 /
 
Most is azt mondanám, hogy ha lehet a termosztátot nem kell sehová sem tekerni ill. állítani az appon sem de a kazán fűtési potméterét azt nyáron le kellene csavarni nullára, ez volna a helyes nyári állás. Ettől eltekintve a HMV készítésekor keletkezett többlet hőmérsékletet a kazán a fűtési oldalra keringeti le de ez nyáron nem okozhat jelentős, radiátorokig terjedő felmelegedést, legeljebb az előremenő cső egy szakasza melegebbnek fog tűnni. A bus kommunikációs szabályzásnál sem kell a termosztátot tekergetni hanem a kazánon kell tiltani a fűtést a szabályzó nulára fordításával.
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Csü, 21:42 / 1
 
Minek kell már a kazánhoz is a mobiltelefonra applikációt telepíteni?
(#) Suba53 válasza VIM hozzászólására (») Csü, 21:47 /
 
A kazánon nem tekergetők vannak, hanem digitális konzol. A hőfokot léptetni lehet, amint eléri lefelé a fűtővíz beállított hőmérséklete a 30 fokot, OFF állapotba kerül. Gondolom ez a fűtés tiltása, kikapcsolása.
Most így állítottam be, de ettől függetlenül, ha a termosztát nem ad neki fűtési parancsot, akkor nem lett volna szabad beindítani a fűtőkört. A fűtővíz hőmérséklete 60 fokra volt állítva, de erre elvileg csak akkor szabályoz a kazán, ha éppen fűtési parancsot kap a termosztáttól.
A termosztát saját gyártmány, semmi extra nincs benne, egy potival állítom a kívánt hőfoknak megfelelő feszültséget, ezt egy komparátor hasonlítja össze a hőmérséklet érzékelővel, és az adja a fűtési parancsot egy záró relé kontaktussal. Halál pontos.

Semmi egyéb hókuszpókusz nincs kihasználva, külső hőmérséklet, meg hasonlók.
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 21:48 / 1
 
Azért, hogy ahhoz, hogy valami kellően fájjon meg kell azt ahhoz tapasztalni.
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 21:52 /
 
Nagyon hasznos jószágnak bizonyult most, hogy gondom támadt.
Bárhol vagyok, melóhelyen, vagy akárhol meg tudom nézni az állapotokat, amit most sűrűn vizsgáltam. Egy évig nem is törődtem vele, de most hogy felraktam, beállítottam, így sokkal jobban tudom monitorozni a működését. Nem kell órákat ücsörögni a kazán mellett, és figyelni mit művel. Szerintem nagy ötlet volt így a 21. században.
(#) proli007 válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 22:09 /
 
"Szerintem nagy ötlet volt így a 21. században."
Igen a fóbia kialakítására..
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Csü, 22:12 /
 
Nekem van egy Honeywell digitális termosztátom, beállítva 21 fokra. Tíz+ évente kell benne elemet cserélni.
Kazánon tavasszal letekerem a fűtés gombot, ősszel meg fel (melegvíz meg állandóan fel van, mert kombi készülék).
Nem kell nekem ahhoz Elem kell-e 3.11.2, meg Fűtsek-e 5.2.11b applikációt telepíteni.
(#) VIM válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 22:56 /
 
Tehát akkor nem Open Therm a kommunikáció. Szerintem az app azt nem is tudja, hogy opcióként mi van csatlakoztatva a kazánhoz és ezét lehet az, hogy a két eszköz elbeszél egymás mellett.
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 23:01 /
 
Teljes mértékben igazad van. Nekem szintén hasonló a felálás, talán csak a bus az eltérés nálam.
Következő: »»   575 / 576
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem