Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   603 / 606
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 22, 2024 /
 
Azaz változik az áttétel jó irányban, ahol nagy erő kell, ott lesz nagyobb áttétel. Akkor itt marad a "mekkora kézi erő kell" kb. módszer.
A markolat közepe sem biztos hogy jó pont, szerintem hüvelykujj felé jóval erősebben nyomunk.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2024
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 22, 2024 /
 
Idézet:
„A markolat közepe sem biztos hogy jó”
Biztos hogy nem jó, csak az arányokat próbáltam szemléltetni. Ha láthatóan nehezebb lesz a préselés, ösztönösen a markolat végét fogja meg az ember, ezt bárki megfigyelheti magán.

Idézet:
„Azaz változik az áttétel jó irányban, ahol nagy erő kell, ott lesz nagyobb áttétel.”
Ez a lényeg.
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 22, 2024 /
 
Én egy ilyen fogót vettem, hozzá olyan pofákat, amik kellenek, és eddig még nem csalódtam. A 16-os érvéghüvelyt is simán préseli, nem kell két marokkal szorítani.
(#) Hutty válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 22, 2024 /
 
Nem csak te.
(#) Baxi hozzászólása Aug 26, 2024 /
 
Sziasztok!
Egy kis érdekesség
(#) Baxi válasza Baxi hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Ezt meg találtam ua. a csatornán: Globális válság
Szerintem nagyon elgondolkodtató. A videóban felhozott bizonyítékok egészére nincs rá látásom csak azokra amit látok s tapasztalok. Ezek alapján meg pedig nem vagyok világvége hívő!
Vélemény?
(#) uniman válasza Baxi hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
No comment...nincs vélemény, de előtte még a "portánk" szomszédságában zajló nemkívánatos eseményre kéne figyelmünk...vagy az már a "vég" eleje?
(#) Massawa válasza Baxi hozzászólására (») Aug 26, 2024 / 2
 
Minden jo és szép csak az utolso szakaszt kellett volna kihgyni. Vajon mit tud tenni az emberiség ilyen folyamatok ellen?
Ahogy film. 95%-ban elmesélték, hogy mi is történt az ellen az ember teljesen tehetetlen. Ezt kellene a zöldeknek is megérteniük. A Marson sem az ember/élet hozta létre a CO2 lěgkört, hanem a természet automatizmusa, aminek az emberi élet szinte mérhetetlen kis részecskéjét teszi ki.
(#) Baxi válasza uniman hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Nem értek ehhez és nem is értem a politikát. Mindig is volt és lesz is háború, ilyen az ember. Aki vagy akik a hatalomért a saját népet küldi a "dicsőséges" halálba mert az nekik milyen jó lesz stb.... de mindig maradt túlélő Itt viszont az Alkotó Társadalom nem lokális szintű hanem globális, bolygó pusztulásról beszélnek. Szépen lépésről lépésre, bizonyítékról bizonyítékra felvezetik a véget.
(#) Baxi válasza Massawa hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Igen, nem tudom Én kevés vagyok hozzá, részecske fizika stb.
Másik hogy végre valaki vagy valakik összefoglalták, hogy mi a helyzet s eljutott hoznák/hozzám is.
(#) lazsi válasza Baxi hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Logikusnak tűnő érvelések - egészen addig, amíg a tényeket és az azokból levonható következtetéseket sorolja. Massawa-val egyetértve az utolsó szakasz szerintem a fikció kategória...
Amennyire a tudományos részhez értek (korlátozottan, de azért valamennyire), az alapján azt gondolom, lehet benne valami, hogy nem 3.5 milliárd, hanem esetleg tényleg csak pár százezer éve történt a marsi katasztrófa (felszíni folyómintázatok vs. porviharok, élet kialakulása és evolúciója, északi félteke kráterhiányossága, stb...).

Ami nagyon, de nagyon! nem stimmel, hogy ez a 12/24.000 éves ciklus miatt bekövetkező dolog miért csak "most" (értsd: 1-2-3 ciklussal ezelőtt) okozott ilyet? Hiszen a Naprendszer 4.5 milliárd éve alatt, mintegy 375.000 alkalommal megtörténhetett volna!
A másik problémám, hogy ha ez megtörtént a Marssal pár 10ezer éve, mi történt ugyanakkor a Földdel? Pontosabban miért nem történt ugyanaz? Ha az ok ennyire távoli, akkor annak a "nyalábja" sokkal szélesebbnek kellene lennie, ami ha elkapja a Marsot, akkor a Földet is (meg az összes többi bolygót a Naprendszerben).


Érdekes volt egyébként!!!
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Nem hiszem, hogy rendelkezünk olyen tudással amivel bele lehetne kotyogni a filmben bemutatott dolgokba, de egészen biztos, hogy a Földön is megmozdult sok minden a Mars átalakilása folyamán, csakhogy erröl ma nincs semmi tudomásunk. Az már más lapra tartozik miért, amikor még az alig pár 100 éves eseményeket sem tudták tudosaink feltárni. Vagy hogyan lehetséges az, hogy egy biblia már több mint 2000 éve létezik, addig a középkorbol szinte alig maradt valami az utokorra.
(#) Suba53 válasza Baxi hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Majd ha Brian Cox, Michio Koku, Carl Sagan, vagy Neil deGrasse Tyson kezd el pánikolni, akkor el lehet gondolkozni, hogy lehet benne valami.
De ez csak egy félinformációkból összeállított mese a hiszékeny emberek ijesztgetésére. Szerintem ez egy MI által generált személy, és hang, amit már szinte minden konteo gyártó stúdióban profi módon tudnak kezelni.
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Ha lett volna a videóban említett marsi változáshoz hasonló a Földön (akárcsak annak töredéke), arról azért tudnánk... (illetve nem tudnánk, mert nem lennénk...)

A videóban említett 12.000 éves ciklust sem igazán lehet hova tenni... Amikor erről beszél, egy galaxisokat ábrázoló ábra tűnik fel, ami azt sugallja, hogy ez az oka a ciklusnak. Csakhogy a Naprendszer nem 24.000, hanem 250.000.000 év alatt tesz meg egy fordulatot a galaxisunkban.
A Föld éghajlatát befolyásoló ciklusok (L.: Milanković-elmélet) egyike sem 12.000 éves, viszont tudományos adatokon alapuló modellekkel bizonyítható.
Tehát csak két dolog hiányzik a videóból: Miért éppen 12/24 ezer éves a ciklus és mi okozza - vagyis a lényeg!

2000 éves biblia vs. középkor: Mekkora becsben tartják a még fellelhető Ford T-modelleket, szemben a '60-as, '70-es, '80-as évek Daciaival vagy Zaporozseceivel (mondjuk ezek hiánya nem is nagy kár...) És persze az sem mindegy, hogy az a 2000 éves biblia hol (milyen körülmények között) maradt fenn...
De nem egészen értem, hogyan kapcsolódik a Mars pusztulásáról szóló elképzeléshez a középkorból ránk maradt írások mennyisége... Viszont ebbe az utcába én nem akarok belemenni, erről ne folytassunk felesleges szócséplést!
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Csak össze akartam hasonlitani a mi tudásunk határait a filmben elmondottakkal, illetve azzal, oigy mekkora lyukak vannak az ismereteinkben.
(#) Hp41C válasza Baxi hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Csak néhány észrevétel:
Övege József az egyik könyvében már kiszámolta hogy a Mars tömege nem elég nagy ahhoz, hogy a hidrogént megtartsa. No nem általánosan előforduló hőmérsékleten, hanem egy kicsit magasabban. De a gáztörvény a gázrészecskét átlagos sebességtől szól, de előfordulhatnak lassabb ás gyorsabb részecskét is. Elegendő ideje volt a hidrogénnek, hogy megszökjön....

A szomszéd galaxis, az Androméda (Tömege 800-1500 milliárd naptömeg) (ha jól számolok 6.745514 milliárd év múlva ideér, ha nem számolom a gyorsulását).
Jó nagy grimbuszt fog okozni a Tejútrendszerben, ha csak a közelünkbe ér.
Érdekesen mondja a tizedes törteket, a holdak helyett műholdakat mond. Nem AI eredetű.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2024
(#) Josi777 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Idézet:
„addig a középkorbol szinte alig maradt valami az utokorra.”

Ez nem igazán van így. Annak ellenére, hogy nincs pontos adatunk, becslések alapján a középkorból több millió írásos emlékkel rendelkezünk. Ezek kéziratok, levelek, levelezések, krónikák, törvénykönyvek, oklevelek, kódexek, rendeletek, gazdasági feljegyzések és egyházi iratok. Ezek az emlékek rendkívül sokfélék és szétszórtak különböző könyvtárakban, levéltárakban, múzeumokban, kolostorokban és magángyűjteményekben világszerte.
(#) Josi777 válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
A legújabb kutatások szerint csökkent az összeütközés valószínűsége, valamint jelentősen kitolódott a becsült időpontja.
https://www.science.org/content/article/milky-way-may-escape-fated-...galaxy
(#) lazsi válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Az Andromédában behúzták a vészféket az ütközés előtt?
(#) nagym6 hozzászólása Aug 26, 2024 /
 
Érdekesek ezek a vaklármás vége a földnek megállapítások, pont most a mi életünkben fog elpusztulni a föld. Eddigi milliárd évek alatt nem, de ebben a kb. 70 évben éppen most.
(#) Hp41C válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Megnyugtató, de mégsem... Akkor most, melyik lesz hamarabb: Az Andromeda közelhatása vagy a Nap vörös óriássá válása. Kérem mielőbbi válaszát, mert olyan nyugtalanul alszom mióta nem tudom eldönteni melyikre készüljek...

A Nap egy G2V színképtípusú csillag, a mintegy 10 milliárd évig tartó fősorozatbeli fejlődésének a felénél jár. A fűtőanyagát jelentő hidrogén elhasználása után, 5 milliárd év múlva vörös óriássá duzzad, majd a külső rétegeiből planetáris köd képződik, magja pedig magába roskadva fehér törpévé alakul. Ez egyúttal a földi élet pusztulását fogja magával hozni.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Hátha a sötétzöldekre hallgatsz akkor már holnap.
(#) Josi777 válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Idézet:
„magába roskadva fehér törpévé alakul”

Csak nem fogunk megijedni egy törpétől?
(#) sany válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Én ettől nem félek, addig az emberiség kinyírja magát, Skynet felébred. Kiderül lapos a Föld és az egész galaxis is.
Meg lehet addig beszív minket a galaxisunk fekete lyuka, stb...
Különben is Óvakodj a törpétől, ahogy a filmcím mondja.
(#) bbatka válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 27, 2024 /
 
Miért ne következhetne most be a föld pusztulása ? A bibliai , de még az okult próféták által megjövendölt jelek is ebbe az irányba mutatnak. Épp most hallgattam végig a jelenlegi bankrendszer összeomlásáról szóló beszélgetést. Meglepett még nekem is sok újat mondott el. Bankrendszer összeomlás
(#) szs válasza bbatka hozzászólására (») Aug 27, 2024 /
 
Igazad van: akar ma is bekövetkezhet. De: az ellen tudunk tenni? Nem. Mert külső ok miatt lenne, ha ma következne be (iszom is egy pohár sört gyorsan)
Az ilyen bankrendszer össueomlása dolog: semmi köze hozzá. Különben meg humbug.
(#) Massawa hozzászólása Aug 30, 2024 /
 
Olvasgatok egy cikket a szélenergia jelenlegi helyzetéröl. Érdekes modon a problémák ugyanazok maradtak mint 20 éve, amikor sok nagy bank meg befektetö kilépett a boltbol.

1. A szélerömüvek az általuk termelt energia árának több mint 20%-t elnyeli a karbantartás. Érdekes modon a mai napig nem tudják miért mennek a turbinák mechanikus részei (csapágyai, a
áttételei) ilyen gyorsan tönkre. A ventillátorok amik max 70 rpm-l forognak belül egy 4 fokozatu áttételen át hajtják az alternátort aminek a fordulatszáma 1800 ( 60Hz-re) vagy 1500 az 50Hz hálozatban.

2. Amint a szélkerekeket a közhálozatba akarják kötni elöjön a szinkronizálás kérdése. Ezt persze a szélkerék fordulatszámával kellene kezelni, sajnos a lapátok hatalmas tehetetlensége kizárja az aktiv szinkronizálást. Igy maximum a lapátok forgatásával megközelitö sebességre tudják állitani a turbinát, de ez még nem szinkron.

3. Kisebb telepeken megprobálják egy AC-DC-AC váltoval kezelni a kérdést, ez addig megy amig van energia, azaz ha lassul a szél a konverter is leáll. Márpedig a közhálozatba csak olyan energiát lehet betáplálni 24/7 rendszerben, ami tudja garantálni a frekvenciát is. A 20 éves ötlet sem nagyon müködik, hogy majd a foszilis, viz meg az atomerömüvek besegitenek, mert az ottani gépek tehetetlensége sem képes azonnal reagálni a freki lassulásra.
Az uj lassabban forgo alternátorok 28 polusuak (4 helyett) , de igen nagyok és a felhasznált mágnesek 95%-t Kina szállitja, azaz ez sem igen járhato ut. Ráadásul a mertek akkorák, hogy szinte lenetetlen megoldani a szállitásukat. És még kevésbé tud reagálni a frekvencia esésre és nem igen tudják még milyen karbantartási igények lépnek fel, annak ellenére, hogy a mechanizmus kb 7x lassabban forog.

4. Az USAban ezért nincs egy összefüggö elektromos hálozat, mert az egyes hálozatok nem tudják a federális szabályokat garantálni. Mintegy 15 éve épitettek egy hatalmas kisérleti telepet, ha jol emlékszem vagy 1000 lendkerékkel, amiket a hálozat tart állandoan forgásban, és ha kell azonnal tudnak energiát termelni és támogatni a hálozat frekvencia igényét. Az irek is valami hasonlot adtak át nemrégen, ahol egy több mint 100 tonnás lendkerék vákuumkamarában forog. Igy már az ir hálozat teljesiti a kontinens energia szabványait és megépithetik a 700 MW-s kábelt Franciaországba ahonnan ha kell atomenergiát vehetnek vagy a szélerömüveik energiáját tölthetik a kontinens hálozatába. A lendkerék kb 20 perc alatt éri el a névleges fordulatszámot.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2024
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Aug 30, 2024 /
 
1. Talán a meglévő és évtizedek óta üzemelő hagyományos ( fosszilis- és atom- ) erőművekben alkalmazott mechanikát kellene használni. Persze "ott fentre" ki kell számolni, hogy mekkora tömegnek kell lennie. Lehet, hogy tartósan működő megoldás nagyobb tömeget jelentene.
Vagy egyszerűen csak nem akkora (mechanikus) teljesítményre tervezték...

2. A helikoptereknél megoldották a lapátok menet közbeni szögbeállítását, itt is megoldható lehetne ezzel a viszonylag gyors fordulatszabályozás (gyorsabban, mint a torony elforgatásával).

3. AC-DC-AC helyett lehetne AC-DC-akku-AC. Ez rengeteg problémát megoldana! Pl. túltermelés esetén nem leállítani kellene a szélkereket, hanem az akkukat tölteni...
(#) Epu2 válasza lazsi hozzászólására (») Aug 30, 2024 /
 
Sógorék nem tudom hogyan oldották meg, de a határon átlépve több száz szélkerék van. Valahol csak megéri.
(#) GPeti1977 válasza lazsi hozzászólására (») Aug 30, 2024 /
 
A szélkereken eddig is volt lapátszögállítás
Következő: »»   603 / 606
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem