Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   175 / 175
(#) dokidoki válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2024 / 1

Az egy áram mérő lehet, a kettő csavarja alatt a lemez a sönt, fordított nézete, hogy teli akkunal az áram nulla közeli lesz. Üresnel meg kitér jobbra. Szerk. Rossz , szulfátos akkunál meg hamar csökken az áram azért nem fog mutatni semmit.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2024
(#) proli007 válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 20, 2024 /

Hello! Én is így gondolom, jobban megnézve a jelzéseket a "skálán". Csak Jani, nagyon körülményes..
(#) Doky586 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 20, 2024 /

Ha már ki lett próbálva fordított aksi polaritással akkor nem csodálom. Kuka.
(#) jani1987 válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 24, 2024 /

Pár napja az autó nem akart elindulni. Rátettem a Giant-ot pár órára. Utána pöccre indult. Vagyis ez a készülék működik.
(#) Susnyas hozzászólása Nov 30, 2024 /

7805-el 5V

Üdv. Van egy hagyományos kapcsüzemű 12V adapterem. 5V-ot akarok csinálni 7805el. szükséges bármiféle szűrést rátenni?
(#) rectamas válasza Susnyas hozzászólására (») Nov 30, 2024 / 1

Ajánlatos a bemenet-test és a kimenet-test közé 100nF nagyságrendű kerámia kondenzátort kötni.
Akár két SMD kondit a tokozástól pár mm-re a kivezetésekre ráforrasztani, a 78xx-es sorozatnál megethető, a 79xx-nél nem középen van a test.
(#) Susnyas válasza rectamas hozzászólására (») Dec 2, 2024 /

Köszönöm
(#) klimás56 hozzászólása Dec 6, 2024 /

SPX-300, megtáplálás

Tisztelt Fórum ! Vettem egy SPX-300W 300W kapcsolóüzemű step-down feszültségszabályzót itt a Hestore-ban. A paraméterei alapján pont megfelel sőt kicsit sok is. Van egy 24 V-s trafóm, erről kapja a bemenetet. A kimeneten nem kell 12-15VDC-nél több, áramban is elég 4-5 A.
Ehhez a bemeneti DC-t kell-e szűrni, kell-e pufferkondenzátor a dióda híd után?
Vagy megfelel neki a nyers egyenfeszültség?
(#) Bakman válasza klimás56 hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Mindenképpen kell a kondenzátor az egyenirányítás után. Min. 10 mF-ot (10 000 µF), de inkább 20 mF-os kondenzátorcsomagot raknék.
(#) klimás56 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Köszönöm, sejtettem hogy nem úszom meg
Van 6800µF-s 35V-s elkóm 4 db , ezt gondoltam felhasználni. Kár hogy a trafó nem osztott tekercses (2 x 12V), így egy combosabb dióda híd kell majd.
(#) hg6dab válasza klimás56 hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Ennyi elkó áteresztőtranzisztoros kapcsoláshoz kell. Tanulmányozd az adatlapját.
(#) Bakman válasza hg6dab hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Viszonylag kicsi a be- és a kimenő feszültség közötti különbség, nem túl szerencsés, ha a beállított kimeneti feszültség alá csúszik a bemeneti, ezért kell ennyi kondenzátor.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

"Van egy 24 V-s trafóm, erről kapja a bemenetet. A kimeneten nem kell 12-15VDC-nél több, áramban is elég 4-5 A."
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Annó próbálgattam ilyen DC/DC konvertert, tényleg érzékeny a bemeneti feszültségre. Nagyon tud ugrálni a kimenete. Ezért javasoltam ennyi kondenzátort. Tudom, hogy az elmélet mást mond kapcsolóüzem esetén.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

A gond ott kezdődik, hogy amikor a hullámosság a "völgybe ér" egyre nagyobb lesz az áram. Valósággal "rángatni" fogja, időben nem egy egyenletes terhelést végez a DC konverter..
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Ezzel nem is vitatkozok, mert normális esetben így van. Csak ez a DC-DC konverter (jelen pillanatban csak step-down) egy "takarék" konverter, amit lehet, kispóróltak belőle. Megvan ennek is a helye, de inkább hobbi kategória és ez akkor válik egyértelművé, amikor a bemenetén hullámzik a feszültség (nem kell a kimeneti szint alá mennie).

Még megvan a tesztpéldányom, komoly munkára alkalmatlan.

DCDC.jpg

(#) klimás56 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Jól számolok? 24 V AC Graetz-l egyenirányítva 22,5 V DC (körülbelül ) ez pufferelve 22,5 x 1,41 = 31,7 V DC terhelés nélkül.
(#) proli007 válasza klimás56 hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Igen 32V körül lesz a villany. De a trafónak is van feszültségesése. Attól függ hogy van méretezve. Normál esetben a maximális terheléskor van meg a névleges feszültség..
(#) klimás56 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 8, 2024 /

Köszönöm, a trafót ellenőriztem, üresen 26 V a szekunder feszültség 4.5-5 A terheléssel 23 V a kimenő feszültség. ebből gondoltam, ha csak max. 4 A terheléssel járatom, akkor 24V körül lesz .
Egyébként vasút modellhez lesz ún. központi tápegység, a kimenet még legalább két különböző szabályzót fog ellátni.
(#) jani1987 hozzászólása Dec 11, 2024 /

Szabályozható táp

Ezt a képet egyszer már ide tettem de kisebb, mondjuk 50V alatt kell e valamit szerkeszteni rajta vagy maradhat így? A max áramerősség nem haladná meg az 1 ampert. A végéről mondjuk levenném a tranyót.
Következő: »»   175 / 175
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem