Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Vagy arra gondoltam, hogy belül átéghetett pár menet és melegebb?” Szerintem ez lenne a legkevésbé valószínű... Idézet: Igen az ón "feloldja" a rezet magas hőmérséleten . három megoldás van . 1: sűrűn cseréled 2 :gyártasz magadnak rézdrótból hosszabb hegyeket„A forrasztó ón marhatja szét?” 3 : vastagabb "drót" de az jobban terheli a páka trafóját . A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2025
Vagy rövidebb hegyet használsz, ezért melegebb, más minőségű ónt használsz, gyorsabban oldódik, más anyagból van a hegy, mint régen, ezért rövidebb az élettartama. Amúgy 1,5mm2 réz szigetelt vezetékből olcsón lehet hajtogatni póthegyet. Max a csavar kopik ki idő előtt, a sok cserétől.
Idézet: A benne lévő gyanta marja a vörösréz hegyet. Másik gyantás ónnál ugyanígy, ez ilyen dolog, gyakori hegy csere. Vagy más anyagból a hegy, mint írták. „Valamilyen töltött 90-es évekbeli ónt használok”
Nem a gyanta marja, hanem az ónban oldódik a réz. A réztartalmú forraszanyagok kevésbé oldják a rezet, a tömeggyártásban ezért használnak ilyen anyagot.
Köszi. Akkor rosszul tudtam. De valami igaz lehet a gyantában is, volt szokásosnál eléggé agresszívabb gyantás ónom -adatai szerint is- ez jóval gyorsabban ette a vörösréz hegyet.
Én is kaptam egyszer olyan forrasztóónt ami nem oldotta, hanem két pofára zabálta a pillanatpáka hegyét. A benne lévő folyasztószernek eléggé csípős szaga volt. Két-három cserehegy után dobtam el az ónt.
Elfogyott a forrasztó ónomCsak hobbiból forrasztgatok így sok évig kitartott egy fél kiló nagyon jó minőségű gyantás forrasztó ón, aminek a márkáját nem tudom, mert a spulnija megsínylette a sok éves használatot és leejtést.![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Szo, 18:50
Szia! Hazai kereskedőtől vegyél ezüst tartalmú ólommentes ónt. Kicsit melegebb pákahegy kel hozzá, de jól használható.
Adnánk ingyen is, ha nem lenne titkos a település, így meg az sem tudom, hová kellene vinni...
![]()
Én éppen az ólmosat ajánlom otthoni használatra, mert könnyebb vele. Nekem mindenféle gyártótól 60-40 arányú van itthon, és egyikkel sincs bajom. Vékonyból Stanol márkájút használok, talán az a legjobb a jók között is.
Természetesen nem azt vártam hogy bárki ingyen adja, azt meg végképp nem hogy a világ végére ingyen hozza. De mindenképp jó poén volt!
![]()
Akkor itt a HE-storeban ezt is nyugodtan megvehetem? Vagy esetleg valahol láttam Multicore-t 11k/0,5kg?
Szia,
Jelenleg ilyet hasznalok. Nagyon elégedett vagyok vele. Viszont nagyon drága és már aligha lehet kapni csak így kéz alól.
Én ilyet használok: https://www.hestore.hu/prod_10032801.html
Ólom tartalma miatt csak megfelelő engedélyekkel rendelkező vásárolhatja.
Rákerestem, és valóban... Már még kéz alól sincs.
Nagyszerű! Akkor mint hobbi elektronikás, ne is próbálkozzak.
![]()
Azer' ne csüggedj. Nem mondom, hogy bárhol, de még tavaly is vettem egy bizonyos vasboltban 60/40-es forrasztóónt. Majd a jövő héten rá is nézek újra.
(Múlt hónapban 100-as izzót is kaptam náluk, nem is drágán. Pedig állítólag az sem ...)
Csatlakozok az előttem szólóhoz, a hestoréban lehet hogy nem adnak, de itt vidéken még tavaly is vettem SSW-t és senki nem kért semmiféle engedélyt, nem is értem milyen engedély kellene.
Akinek ingyen sem kell valami, azon hogyan tudsz segíteni.
![]()
Á, félreértetted. Kell neki, csak nem kívánta tőled (sem) ingyen kérni. Szerintem az respektálandó álláspont, ha csak a beszerzést keresi, nem ajándékot vár.
Bocsánat, nem akartalak megbántani, mivel néztem az árakat, azt gondoltam hogy viccelsz.
![]() ![]() És tényleg a világvégén lakom, a Zemplénben.
Miről beszéltek ? Engedély a vásárláshoz ? Lemaradtam valamiről ?
Ólomtartalmú ónt cégek vásárolhatnak, magánszemélyeknek marad az ólommentes.
Eléggé lemaradtál, már talán két éve is annak, hogy egy EU rendelet alapján csak szakmai felhasználó részére lehet értékesíteni ólomtartalmú forraszanyagot (huzalt, pasztát stb...).
Vannak boltok ahol nem foglalkoznak vele, lehet nem is tudnak róla, persze csak az első hatósági ellenőrzésig... De a szakmai felhasznált igazolhatod magánszemélyként is elektronikai/elektrotechnikai szakirányú végzettséggel (a HEStore esetén be kell küldened nekik szkennelve a szakmai bizonyítványod).
Finomítva: valójában ólmosat nem vásárolhatnánk, hacsak nem bizonyos jogosult felhasználók vagyunk (pl autóipar, stb).
Azonban vannak még kisboltok... és pont.
Nem kéne a hamis információkat terjeszteni, egyrészt igenis vásárolhat magánszemély ólomtartalmú ónt, csak szakirányú végzettséget kell tudni hozzá felmutatni, másrészt az autóipart sokan hozzák fel példának, pedig ott pont tiltólistás az ólmos forraszanyag már nagyon sok éve.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |