Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   274 / 1320
(#) accesid hozzászólása Aug 31, 2008 /

sziasztok
tudna nekem ajanlani valaki ora ic-t
pic melle kellene amibol idonkent le tudja kerni a pontos idot... egy 16f876-os dolgozik es neha kene az ora idozitos mukodese miatt...
tud valaki ajnalani olcson beszerezheto ic-t amit erre a celra felhasznalhatnek vagy tegyek be meg egy pic-et... a 876-ba mar nem fer el meg egy ora annyi dolga van szegenynek...

(#) szilva válasza littlejoe hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

Ahogy nézem, a bekötés azonos (legalábbis a programozáshoz használatos lábakban), az áramkorlátozó ellenállások a PGD és PGC lábakon elvileg a nagy sokktól megvédik a PIC-et.

Én ettől jobban aggódnék (idézet az adatlap Absolute Maximum Ratings táblázatából):

Idézet:
„Voltage on MCLR with respect to VSS (Note 2) ......................................................................................... 0V to +13.25V”

Azaz ha 14V-os zener van a kapcsolásban, mint ahogy a rajzon szerepel, akkor akár kaphatott is többet a 13.25V-nál (talán meg kellene mérni multiméterrel, hogy milyen feszültséget kap a PIC a lábain).
(#) littlejoe válasza szilva hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

az mclr lábon 12.5 v-ot lehet mérni programozás alatt.Viszont kiprobáltam az égetőt a winpic800 progival ami felismeri a pic-et 18f1320-nak de nem csinál vele semmit habár a listájában is ki van szürkitve.Nem értem hogy a 16f628-al miért jó és ezzel miért nem.Amúgy az ic-prog-ot használtam eddig ,ott is listában van a18f1230.
(#) szilva válasza accesid hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

Nézz utána pl. a DS1307-nek! Ez egy I2C-s real time clock IC, és az a jó benne, hogy lehet DIP tokozásban is kapni.

Én épp azt néztem, hogy ha nem a Vpp csapta pofon, akkor abban a kapcsolásban más nemigen tudja. Az jó hír, ha azonosítani tudja, az azonosításhoz használt ID-ket is programozási módban olvassa ki. Kell keresni egy olyan progit, ami kezeli a 1320-ast ezzel az égetővel is.
(#) watt válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 31, 2008 / 1

Periódusidő mérésekkel meg lehet állapítani, hogy hosszú, vagy rövid impulzus érkezett. Azt kell csak megnézni, hogy az egész csomag időtartama mennyi, és ha ezt a periódusidők kiadják, akkor kész a mérés. A periódus időt capture módban lehet mérni PIC-el. Be lehet állítani fel és lefutó élre a megszakítást (akár a mért él után rögtön is), ami a hozzá tartozó számláló értékét beteszi a capture regiszterébe. Ez az érték arányos lesz a periódusidővel. Kb ennyi.
(#) watt válasza accesid hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

Én ezt ajánlanám: R2025S
Van benne kvarc is, csak be kell "kapcsolni".
(#) watt válasza littlejoe hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

Építs egy normális égetőt...

Ha nézted az IC-Prog oldalát, biztos feltűnt, hogy ott van a 18F1320 mellett piros felkiáltójellel, hogy "Pull PGM to GND!". Ezt megpróbáltad?

Ja, egyébként tényleg célszerű lenne egy normális égetőt építeni inkább...
(#) Csaplar hozzászólása Aug 31, 2008 /

Sziasztok!

Valamikor szeretnék készíteni egy kis vezérlő panelt, aminek segítségével PC-n keresztül működtethetek dolgokat.
Rajzoltam egy kapcsolást, amire rákerült egy kis PIC és egy FT232 az USB-s csatlakoztatás végett.

Szeretném kikérni a véleményetek a tervvel kapcsolatban.

Minden észrevételt szívesen fogadok.

Köszi és üdv.
(#) szilva válasza Csaplar hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

Az FT és a PIC RX-TX lábait keresztbe kellene kötni szerintem. Legalábbis, ha úgy vannak jelölve a lábak, ahogy az adatlapokban szokás (nem néztem lábszám alapján utána), akkor a TX mindkét eszköznél a kifelé menő irány, az RX pedig a befelé menő.
(#) kissi válasza proci hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

Emlékeim szerint a Kónya-féle könyvben benne van a megoldás, de én is leírtam egy járható utat...

Steve
(#) zsimon hozzászólása Aug 31, 2008 /

Hali!

Módszertani kérdésem lenne.
Mellesleg egyébként ECAN-t gyártok PIC24-re és működik, csinál mindent amit kell, de a téma szempontjából lényegtelen.
Tehát: Eddig bármit csináltam mondjuk egy "modult" azt .inc file-ba mentettem el. Nem valami elegáns. Az inc eleje mindig a makrók, aztán egy inicializáló rutin amit a főprogramban eccerű call utasítással meghívtam és nagyjából ennyi.
Eddig valahogy nem jött elő de most a fejlődés következő lépcsőfokára lépve LIBRARY-t szeretnék csinálni egy adott inc file-ból pl. Aztán hozzá persze dokumentációt, folyamatábrát stb mert az én fejem is véges...
Hogy kell tehát? Ez igazából MpLAB a mélyebbik szintből, szóval nagyon nagyon a részletek érdekelnének... Ha valaki csinált már hasonlót azt kérem segítsen.
Ja: apróság: ASM30-ban programozok. Szóval C elfelejtve....
(#) littlejoe válasza szilva hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

Igen de úgy sem csinál semmit
(#) zsimon válasza accesid hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

Ricoh-nak van mindenféle SPI, I2C változatú. Chipcad árulja is becsületesen. De egyébként ha másodpercenként nem ér rá a PIC akkor baj van. Ha külső eszközt használsz (óra IC) akkor is kell a PIC-nek vele foglalkozni másodpercenként. Külső IC-nek van INT kimenete, rákötöd az egyik RB lábra (asszem RB0..3 amiket lehet külső megszakítás forrásként kezelni), és "kész".
Másfelől: használj PIC18F4550-et. Lábszinten compatible a 16F877-el. A 876ot nem ismerem azért nem mondtam semmit. Jobban jársz. Nincs bank lapozgatás pl, és van hozzá PICC18 full fordítóm ha gondolod, bár én nem használom.... Hajthatod magasabb órajelen, mindjá fellélegez a cuccod kicsit...
(#) accesid válasza zsimon hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

koszi zsimon

a 16f876-azertt nem er ra mert sok a dolga, hiaba hasznalnek kulso megszakitast nem jo mert o dolgozik... uart komunikacio meg adatfeldolgozas es azert kell masik chipbol az ora mert amikor raer akkor keri le...

amugy nincsen gondom a lapozgatassal oshonba irom a programokat, regebben asm-ben csinaltam de hosszu faradsagos melo... nincs idom ra... tudom hogy ugy sokkal tobb mindent lehet megvalositani sokkal kisseb eroforrassal de hat valamit valamiert...

de azert a c18 fordito johet, adatlapomon ott a mailcimem ha van kedved atkuldheted, ha nem nagy faradsag... koszi
(#) accesid válasza watt hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

amugy most olvasok visszafele, koszi watt es koszi szilva... megfontolom...
(#) zsimon válasza accesid hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

Oshon... Ez valami nagyon elvont egzotikus izé lehet... Megnéztem... Hát nem eccerű...
(#) littlejoe válasza szilva hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Na két nap szivás után sikerült!Aki 18f1320-at akar égetni jdm klónnal annak a winpic800 3.61-es verziót ajánlom(nem a legújabbat,az nem támogatja!)
Ezzel a progival végre sikerült beégetni a pic-et.Hogy az áramkörben fog -e müködni az a "jövő zenéje!"
(#) MPi-c válasza littlejoe hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Ne szivasd magad! Dob el azt a jdm-et és építs egy normális égetőt... pl. egy pickit2-őt , bár chipcadnél most ezt olvastam:
Idézet:
„...Nem érdemes utángyártott programozóval kísérletezni, már kevesebb, mint...”
(#) zsimon válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Én sem értem minek szívni "egzotikus" izékkel.
PICkit2-t én csak mint kísérleti soros portot és háromcsatornás logikai analizátort használom, egyébként, mert a szívem csücske az ICD2.
Én anno az ebay-en vettem az ICD2-t. Klónt. Kivételesen jobb mint az eredeti ugyanis a kimenő IC-k DIP tokosak, cserélhetők a gyári SMD-vel ellentétben. Tehát ha a kimenet lefő, csere. Ilyen szempontból jobb mint a gyári, de akármi is van, a gyárinál vagy a gyári klónjánál sosincs jobb, mert szerintem csak a gyári cumóknak 100% a gyári támogatása. A többi meg lutri...
Nem tudom ki hogy áll itt anyagilag, én két éve vettem akkor az erősebb dollár miatt 20 000 volt postaköltséggel, és az utángyártott USB-s még kuriózum is volt akkortájt. Most már dollár áron is 60%, meg hát a dolcsi se olyan drága mint akkor. És ha megszámoljátok hogy egzotikus cuccokat megépítitek, meg nem működik, stb stb, gyorsan összejön ez az összeg... Ja meg az elrontott PIC-ek...
(#) Mate78 válasza zsimon hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Szia

mennyire strapabíró egy ICD2 kimenete?Úgy értem mire kell vigyázni használat közben,mit lehet,és mit kell kerülni?

kösz
(#) trudnai válasza zsimon hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Igen, hat ICD2 meg mindig jobb debuggernek mint a PICkit2, de ez az elonye is rohamosan csokken ahogy az MPLAB-ba teszik hozza rohamleptekben a PICkit2 tamogatast. Programozokent pedig a PICkit2 ebben a kategoriaban verhetetlen - vagy eredeti vagy klon, de mindenkeppen prototipus programozonak mar mindenki a PICkit2-t javasolja.
(#) zsimon válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

A zárlatot nem szereti. Mondjuk nekem még sosem sikerült elrontani köszönhető talán annak is hogy én fixen beforrasztottam a vezetékeket a saját gyártású TQFP100-as panelemre, a PIC24HJ256GP610 mellé. Aki persze sokat húzkodja le a kábeleket az tud hibázni, főleg ha az áramköre nincs az RJ11-es gyári telefon dugóhoz kiképezve. De nálam ez az eset nem áll fenn.
Akármi is van, a kiemnő IC-k jó ha cserélhetők. Ez pl pont jó a célnak:USB-ICD2 Klón Ebay
(#) zsimon válasza trudnai hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Én nem látom át a PICKit2 előnyét. Az ICD2-vel ugyan úgy lehet programozni, ok, a PICkit2 tud saját memóriából PC nélkül, de ez a klónokra álltalában nem vonatkozik. Továbbá az ICD2 tudja a lépésenkénti végrehajtást, és én úgy érzem mivel régebbi bútordarab szerintem a támogatottsága és a firmware is kiforrottabb.
Ettől függetlenül főleg ECAN and ICD2 témában tudtam újat mondani a microchip-nek tehát azt ők sem mondják hogy hibátlan....
(#) MPi-c válasza zsimon hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Idézet:
„Ez pl pont jó a célnak:USB-ICD2 Klón Ebay”

Hmm! Valahonnna ismerős... , de ezért nem kell ilyen messzire menni: Bővebben: Link , hogy ne is említsem a HE akciós kittjét...
(#) Mate78 válasza zsimon hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Köszi,akkor vigyázok.

üdv.
(#) trudnai válasza zsimon hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

PICkit2 joval tobb eszkozt tud mar programozni, es magat a programozast is gyorsabban csinalja mint az ICD2. Azonkivul "nativ usb-s", azaz egy HID eszkozmeghajton keresztul kommunikal vele a szoftver, szemben az eredeti ICD2 soros portjaval ill az "usb-s ICD2" soros port emulaciojaval.

PICkit2 is tud lepesenkenti vegrehajtast, mar egyre tobb eszkoz debuggolhato vele ilyen forman, es ezenfelul tudja ugye a soros port emulaciot meg a logikai analyzator szerepet. Gyakorlatilag az ICD2 dolgait emelgetik at z PICkit2-be, ha bele nezel a forrasba lahtato erre utalas.

ICD2 nagy elonye meg mindig, hogy mivel regebbi joval tobb alkalmazas tamogatja - pl linuxos es egyeb fejleszto eszkozok. PICkit2-vel meg mindig nem lehet linux alol debuggolni, kiveve ha virtualis masinan XP alol teszed - ahogy teszem jomagam is.

Szoval ICD2-nek is megvan meg a maga felhasznalasi terulete es lesz meg jo par evig, de ugy erzem a PICkit2 egyre inkabb veszi at az ICD2 szerepet.
(#) zenetom hozzászólása Szept 1, 2008 /

Sziasztok!
Lenne egy nagyon egyszerű (mondhatni primitív ) kérdésem. Milyen nyelven lehet programozni PIC-et? Assembly-ben?
(#) Moderátor hozzászólása zenetom hozzászólására (») Szept 1, 2008

Lenne egy nagyon egyszerű (mondhatni primitív) válaszom: elég régóta az oldal tagja vagy, mégsem próbáltad meg a bekeretezett K betűt használni, és mondjuk az utána megjelenő keresőbe a csillag helyére beírni a nyelv szót. Máris előbbre lennél, onnantól csak olvasni kell...
Következő: »»   274 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem