Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
sziasztok
tudna nekem ajanlani valaki ora ic-t pic melle kellene amibol idonkent le tudja kerni a pontos idot... egy 16f876-os dolgozik es neha kene az ora idozitos mukodese miatt... tud valaki ajnalani olcson beszerezheto ic-t amit erre a celra felhasznalhatnek vagy tegyek be meg egy pic-et... a 876-ba mar nem fer el meg egy ora annyi dolga van szegenynek...
Ahogy nézem, a bekötés azonos (legalábbis a programozáshoz használatos lábakban), az áramkorlátozó ellenállások a PGD és PGC lábakon elvileg a nagy sokktól megvédik a PIC-et.
Én ettől jobban aggódnék (idézet az adatlap Absolute Maximum Ratings táblázatából): Idézet: „Voltage on MCLR with respect to VSS (Note 2) ......................................................................................... 0V to +13.25V” Azaz ha 14V-os zener van a kapcsolásban, mint ahogy a rajzon szerepel, akkor akár kaphatott is többet a 13.25V-nál (talán meg kellene mérni multiméterrel, hogy milyen feszültséget kap a PIC a lábain).
az mclr lábon 12.5 v-ot lehet mérni programozás alatt.Viszont kiprobáltam az égetőt a winpic800 progival ami felismeri a pic-et 18f1320-nak de nem csinál vele semmit habár a listájában is ki van szürkitve.Nem értem hogy a 16f628-al miért jó és ezzel miért nem.Amúgy az ic-prog-ot használtam eddig ,ott is listában van a18f1230.
Nézz utána pl. a DS1307-nek! Ez egy I2C-s real time clock IC, és az a jó benne, hogy lehet DIP tokozásban is kapni.
Én épp azt néztem, hogy ha nem a Vpp csapta pofon, akkor abban a kapcsolásban más nemigen tudja. Az jó hír, ha azonosítani tudja, az azonosításhoz használt ID-ket is programozási módban olvassa ki. Kell keresni egy olyan progit, ami kezeli a 1320-ast ezzel az égetővel is.
Periódusidő mérésekkel meg lehet állapítani, hogy hosszú, vagy rövid impulzus érkezett. Azt kell csak megnézni, hogy az egész csomag időtartama mennyi, és ha ezt a periódusidők kiadják, akkor kész a mérés. A periódus időt capture módban lehet mérni PIC-el. Be lehet állítani fel és lefutó élre a megszakítást (akár a mért él után rögtön is), ami a hozzá tartozó számláló értékét beteszi a capture regiszterébe. Ez az érték arányos lesz a periódusidővel. Kb ennyi.
Én ezt ajánlanám: R2025S
Van benne kvarc is, csak be kell "kapcsolni".
Ha nézted az IC-Prog oldalát, biztos feltűnt, hogy ott van a 18F1320 mellett piros felkiáltójellel, hogy "Pull PGM to GND!". Ezt megpróbáltad?
Ja, egyébként tényleg célszerű lenne egy normális égetőt építeni inkább...
Sziasztok!
Valamikor szeretnék készíteni egy kis vezérlő panelt, aminek segítségével PC-n keresztül működtethetek dolgokat. Rajzoltam egy kapcsolást, amire rákerült egy kis PIC és egy FT232 az USB-s csatlakoztatás végett. Szeretném kikérni a véleményetek a tervvel kapcsolatban. Minden észrevételt szívesen fogadok. Köszi és üdv.
Az FT és a PIC RX-TX lábait keresztbe kellene kötni szerintem. Legalábbis, ha úgy vannak jelölve a lábak, ahogy az adatlapokban szokás (nem néztem lábszám alapján utána), akkor a TX mindkét eszköznél a kifelé menő irány, az RX pedig a befelé menő.
Emlékeim szerint a Kónya-féle könyvben benne van a megoldás, de én is leírtam egy járható utat...
Steve
Hali!
Módszertani kérdésem lenne. Mellesleg egyébként ECAN-t gyártok PIC24-re és működik, csinál mindent amit kell, de a téma szempontjából lényegtelen. Tehát: Eddig bármit csináltam mondjuk egy "modult" azt .inc file-ba mentettem el. Nem valami elegáns. Az inc eleje mindig a makrók, aztán egy inicializáló rutin amit a főprogramban eccerű call utasítással meghívtam és nagyjából ennyi. Eddig valahogy nem jött elő de most a fejlődés következő lépcsőfokára lépve LIBRARY-t szeretnék csinálni egy adott inc file-ból pl. Aztán hozzá persze dokumentációt, folyamatábrát stb mert az én fejem is véges... Hogy kell tehát? Ez igazából MpLAB a mélyebbik szintből, szóval nagyon nagyon a részletek érdekelnének... Ha valaki csinált már hasonlót azt kérem segítsen. Ja: apróság: ASM30-ban programozok. Szóval C elfelejtve....
Ricoh-nak van mindenféle SPI, I2C változatú. Chipcad árulja is becsületesen. De egyébként ha másodpercenként nem ér rá a PIC akkor baj van. Ha külső eszközt használsz (óra IC) akkor is kell a PIC-nek vele foglalkozni másodpercenként. Külső IC-nek van INT kimenete, rákötöd az egyik RB lábra (asszem RB0..3 amiket lehet külső megszakítás forrásként kezelni), és "kész".
Másfelől: használj PIC18F4550-et. Lábszinten compatible a 16F877-el. A 876ot nem ismerem azért nem mondtam semmit. Jobban jársz. Nincs bank lapozgatás pl, és van hozzá PICC18 full fordítóm ha gondolod, bár én nem használom.... Hajthatod magasabb órajelen, mindjá fellélegez a cuccod kicsit...
koszi zsimon
a 16f876-azertt nem er ra mert sok a dolga, hiaba hasznalnek kulso megszakitast nem jo mert o dolgozik... uart komunikacio meg adatfeldolgozas es azert kell masik chipbol az ora mert amikor raer akkor keri le... amugy nincsen gondom a lapozgatassal oshonba irom a programokat, regebben asm-ben csinaltam de hosszu faradsagos melo... nincs idom ra... tudom hogy ugy sokkal tobb mindent lehet megvalositani sokkal kisseb eroforrassal de hat valamit valamiert... de azert a c18 fordito johet, adatlapomon ott a mailcimem ha van kedved atkuldheted, ha nem nagy faradsag... koszi
amugy most olvasok visszafele, koszi watt es koszi szilva... megfontolom...
Oshon... Ez valami nagyon elvont egzotikus izé lehet... Megnéztem... Hát nem eccerű...
Na két nap szivás után sikerült!Aki 18f1320-at akar égetni jdm klónnal annak a winpic800 3.61-es verziót ajánlom(nem a legújabbat,az nem támogatja!)
Ezzel a progival végre sikerült beégetni a pic-et.Hogy az áramkörben fog -e müködni az a "jövő zenéje!"
Ne szivasd magad! Dob el azt a jdm-et és építs egy normális égetőt... pl. egy pickit2-őt , bár chipcadnél most ezt olvastam:
Idézet: „...Nem érdemes utángyártott programozóval kísérletezni, már kevesebb, mint...”
Én sem értem minek szívni "egzotikus" izékkel.
PICkit2-t én csak mint kísérleti soros portot és háromcsatornás logikai analizátort használom, egyébként, mert a szívem csücske az ICD2. Én anno az ebay-en vettem az ICD2-t. Klónt. Kivételesen jobb mint az eredeti ugyanis a kimenő IC-k DIP tokosak, cserélhetők a gyári SMD-vel ellentétben. Tehát ha a kimenet lefő, csere. Ilyen szempontból jobb mint a gyári, de akármi is van, a gyárinál vagy a gyári klónjánál sosincs jobb, mert szerintem csak a gyári cumóknak 100% a gyári támogatása. A többi meg lutri... Nem tudom ki hogy áll itt anyagilag, én két éve vettem akkor az erősebb dollár miatt 20 000 volt postaköltséggel, és az utángyártott USB-s még kuriózum is volt akkortájt. Most már dollár áron is 60%, meg hát a dolcsi se olyan drága mint akkor. És ha megszámoljátok hogy egzotikus cuccokat megépítitek, meg nem működik, stb stb, gyorsan összejön ez az összeg... Ja meg az elrontott PIC-ek...
Szia
mennyire strapabíró egy ICD2 kimenete?Úgy értem mire kell vigyázni használat közben,mit lehet,és mit kell kerülni? kösz
Igen, hat ICD2 meg mindig jobb debuggernek mint a PICkit2, de ez az elonye is rohamosan csokken ahogy az MPLAB-ba teszik hozza rohamleptekben a PICkit2 tamogatast. Programozokent pedig a PICkit2 ebben a kategoriaban verhetetlen - vagy eredeti vagy klon, de mindenkeppen prototipus programozonak mar mindenki a PICkit2-t javasolja.
A zárlatot nem szereti. Mondjuk nekem még sosem sikerült elrontani köszönhető talán annak is hogy én fixen beforrasztottam a vezetékeket a saját gyártású TQFP100-as panelemre, a PIC24HJ256GP610 mellé. Aki persze sokat húzkodja le a kábeleket az tud hibázni, főleg ha az áramköre nincs az RJ11-es gyári telefon dugóhoz kiképezve. De nálam ez az eset nem áll fenn.
Akármi is van, a kiemnő IC-k jó ha cserélhetők. Ez pl pont jó a célnak:USB-ICD2 Klón Ebay
Én nem látom át a PICKit2 előnyét. Az ICD2-vel ugyan úgy lehet programozni, ok, a PICkit2 tud saját memóriából PC nélkül, de ez a klónokra álltalában nem vonatkozik. Továbbá az ICD2 tudja a lépésenkénti végrehajtást, és én úgy érzem mivel régebbi bútordarab szerintem a támogatottsága és a firmware is kiforrottabb.
Ettől függetlenül főleg ECAN and ICD2 témában tudtam újat mondani a microchip-nek tehát azt ők sem mondják hogy hibátlan.... Idézet: „Ez pl pont jó a célnak:USB-ICD2 Klón Ebay” Hmm! Valahonnna ismerős... , de ezért nem kell ilyen messzire menni: Bővebben: Link , hogy ne is említsem a HE akciós kittjét...
PICkit2 joval tobb eszkozt tud mar programozni, es magat a programozast is gyorsabban csinalja mint az ICD2. Azonkivul "nativ usb-s", azaz egy HID eszkozmeghajton keresztul kommunikal vele a szoftver, szemben az eredeti ICD2 soros portjaval ill az "usb-s ICD2" soros port emulaciojaval.
PICkit2 is tud lepesenkenti vegrehajtast, mar egyre tobb eszkoz debuggolhato vele ilyen forman, es ezenfelul tudja ugye a soros port emulaciot meg a logikai analyzator szerepet. Gyakorlatilag az ICD2 dolgait emelgetik at z PICkit2-be, ha bele nezel a forrasba lahtato erre utalas. ICD2 nagy elonye meg mindig, hogy mivel regebbi joval tobb alkalmazas tamogatja - pl linuxos es egyeb fejleszto eszkozok. PICkit2-vel meg mindig nem lehet linux alol debuggolni, kiveve ha virtualis masinan XP alol teszed - ahogy teszem jomagam is. Szoval ICD2-nek is megvan meg a maga felhasznalasi terulete es lesz meg jo par evig, de ugy erzem a PICkit2 egyre inkabb veszi at az ICD2 szerepet.
Sziasztok!
Lenne egy nagyon egyszerű (mondhatni primitív ) kérdésem. Milyen nyelven lehet programozni PIC-et? Assembly-ben?
Lenne egy nagyon egyszerű (mondhatni primitív) válaszom: elég régóta az oldal tagja vagy, mégsem próbáltad meg a bekeretezett K betűt használni, és mondjuk az utána megjelenő keresőbe a csillag helyére beírni a nyelv szót. Máris előbbre lennél, onnantól csak olvasni kell...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |