Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   275 / 1320
(#) kocici17 válasza zenetom hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Huh nem akármilyen hülén nézek ki a fejemből... :eek2:
(#) trudnai válasza zenetom hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Egyszerubb lenne valaszolni, hogy milyen nyelven NEM ...
(#) kocici17 válasza zenetom hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

A legrövidebben....Pl...

De remélem nem sértettelek meg mert nem az volt a szándék, csak pár ora "röhögés " után nem jutott eszembe más...
(#) zsimon válasza zenetom hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Sok nyelven lehet programozni de ha tényleg tökös és profi akarsz lenni, akkor ASM-ben programozod ifjú Padavan....

Álljon itt egy idézet számodra:
"A profik ASM-ben programoznak. Akik pedig pénzt keresnek azok C-ben..."

Szerintem ez mindent megmagyaráz számodra. ASM vagy C. A többi felejtős... Én az ASM-et preferálom még PIC24 esetében is, a microchip személyes rádumálása ellenére...
(#) watt válasza zsimon hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Egyetértek és támogatom a vonalat!
(#) NickE válasza zsimon hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

"A profik ASM-ben programoznak. Akik pedig pénzt keresnek azok C-ben..."

Diszjunkt halmazokról van szó?
(#) (Felhasználó 25054) hozzászólása Szept 2, 2008 /

Sziasztok! Tud nekem valaki segíteni abban hogy mivel lehetne lefordítani egy C nyelven írt programot ASM-re. Itt a program. PL segítsetek fontos lenne. Előre is köszönöm.

motor.c

(#) trudnai válasza NickE hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Idézet:
„Diszjunkt halmazokról van szó?”

Nem hinnem, eleg sok olyan mernok van aki meg mindig asm-ben nyomja. Pl Olin Lathrop aki az egyik legjobb ezen a teruleten (marmint akit ismerek). Ha megnezitek neki sajat preprocesszora van assembly fejleszteshez optimalizalva, assemblyben megirt USB framework, repulogep szimulator (ugy ertem igazi amibe bele ulsz) stb stb stb.
(#) trudnai válasza (Felhasználó 25054) hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Idézet:
„#include "H:\Picc\Projects......”

Ebbol itelve PICC compilerrel lenne a legegyszerubb. Nyilvan majd az eleresi utvonalat a sajat fejlesztoi kornyezetedhez kellene igazitani, ha mar igy bele drotoztak.
(#) MPi-c válasza (Felhasználó 25054) hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Ez ccs c-vel készült.
(#) (Felhasználó 25054) hozzászólása Szept 2, 2008 /

Bocsi de nem tudom átkonvertálni ASM-be azt a c nyelven íródott progit megtenné nekem valaki mert leszedtem 8 fajta progit és nem megy biztos én vagyok a balf...(ék). Hálás köszönetem. Ja és itt a *.h file is.

Motor.h

(#) MPi-c válasza (Felhasználó 25054) hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Biztos assemblyben kell, nem a hex-ben?
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Csak azt tudnám, hogy van ennyi idejük! Mennyi meló lehetett azt a fedélzetet megépíteni. Persze a fejlesztés se rövid idő. Az a gyanúm, hogy jobb anyagi helyzteben vannak, nem okoz gondot megvenni, vagy legyártatni a megfelelő alkatrészeket. Na mindegy, csak irígykedem...
(#) watt válasza (Felhasználó 25054) hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Nem lehet szerintem, vagy ha igen, azzal sem mész sokra, mert nem lesz komment és nem lesznek változó nevek, csak számok.
(#) zsimon hozzászólása Szept 2, 2008 /

Lenne egy kis gond. PIC24. 12 biten használom az AD konverterét. Ez ugye 4096 változat.... 1.024V referenciát adok neki, hogy egy bit = 0,25mV, és így egyszerűbb számolni a PIC-nek. Állítható a referencia fesz egyébként.
Beállítom configban, hogy a referencia felső pontja az a Vref+, az alsó meg az Avss. Erre konverziónál kiakad. Eredmény 0FFF ami ugye 4096. Kicsit feltekerem neki a referencia feszkót menet közben, 1,6V-tól már ad "normális" eredményt. Mindez úgy, hogy közben az érzékelő ellenálláson a mérendő feszültség a multiméter szerint 0,342V és ez helyes is, stabil is. Ha pl a referencia a PIC belső 3,3V tápja akkor az eredmény helyes, és visszaszámolva az AD konverter eredményét ki is jön a 0,342V...

Na erre mondjatok valamit... Keresem mindenhol, de sehol nem találom a doksikban hogy mennyi lehet a referencia feszültség minimuma... Más PIC-ekkel mi a tapasztalat, külső Vref esetén?
(#) p_istvan válasza watt hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Azért nem olyan rosz a helyzet, a CCS ilyesmi assemblert gyárt (*.lst néven) Szépen lehet követni, hogy mire fordította a C forráskódot. Szerintem lehet belőle tanulni is, ha valaki legalább a C-vel tisztában van valamennyire.

.................... lcd_send_nibble(0x02);
01A9: MOVLW 02
01AA: MOVWF 62
01AB: CALL 136
....................
.................... for(i=0; i < sizeof(LCD_INIT_STRING); i++)
01AC: CLRF 4D
01AD: MOVF 4D,W
01AE: SUBLW 04
01AF: BTFSS 03.0
01B0: GOTO 1BE
.................... {
.................... delay_us(2);
01B1: MOVLW 03
01B2: MOVWF 20
01B3: DECFSZ 20,F
01B4: GOTO 1B3
.................... lcd_send_byte(0, LCD_INIT_STRING[i]);
01B5: MOVF 4D,W
01B6: CALL 087
01B7: MOVWF 4E
01B8: CLRF 5F
01B9: MOVF 4E,W
01BA: MOVWF 60
01BB: CALL 167
.................... }
01BC: INCF 4D,F
01BD: GOTO 1AD
....................
.................... delay_ms(10);
01BE: MOVLW 0A
01BF: MOVWF 5B
01C0: CALL 122
.................... }>
(#) potyo válasza zsimon hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Mintha valaki nemrég említette volna, hogy ugyanígy járt valamelyik 8 bites chippel. Szóval keresd meg, az adatlapban, hogy mennyi a minimum, és ha szükséges, akkor egy műveleti erősítővel kétszerezd meg a jelet és használj 2,048V referenciát.
(#) p_istvan válasza (Felhasználó 25054) hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Szerintem pontossabban fogalmazd meg mit akarsz, miért kell neked assembler. Mert így nem igazán tudnak neked hatékonyan segíteni.
(#) potyo válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Ezt nevezik listing fájlnak, és pont az a célja, hogy meg lehessen nézni, mit mire fordít a fordító, és ha szükséges, akkor úgy változtatni a kódon, hogy a generált asm lista jobb legyen. De ez a fájl további felhasználásra alkalmatlan, legalábbis kézzel kellene kiszedni belőle a felesleges dolgokat.

De mintha valamelyik fordítónál láttam volna opciót, hogy készítsen rendes asm fájlt. Talán a C18 volt az, de most nincs kéznél, hogy megnézzem.
(#) szilva válasza zsimon hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Más PIC-eknél 2V-ra vagy 2.5V-ra emlékszem, de ennyire alacsony (1.024V) biztos nem volt. Meg kellene keresni azt az adatot valahol, mert szerintem biztosan ez a baja.
(#) p_istvan válasza potyo hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Kösz a pontosítást, de én is csak inkább optimalizálási, tanulási célból nézem meg.

Üdv: P István

A n darab bemenetet nem akarom bonyolítani. Most emelem a referenciát 2.048-ra. Ez sem rossz csak az a bajom vele hogy pont nem tudja mérni a multi ezred pontosan....

A doksit átnéztem de DC adatokról eléggé szófukar...

Na közben meglett. Mér frankón. 2.048V-a referencia végülis mert így egy digit = 0,5mV. Az eredményt pl. h27D-t ennyivel szorozva megkapom hogy h16B, ami ugye d363 (mV) tehát a PIC jól mér. De mivel 0,5-el nem szorozhatok a PIC24-ben, ezért inkább osztom 2-vel. Hardveres osztás viszont van benne, úgyhogy nem kell rá külön rutint írnom mint anno PIC16 esetében.
(#) watt válasza zsimon hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

PIC24HJXXXGPX06/X08/X10 adatlap, TABLE 23-35: ADC MODULE SPECIFICATIONS:
Absolute Reference Voltage: VREF = VREFH - VREFL =2,7V min. ... 3,6V max.
Reference Voltage High: AVSS + 2.7 min. ... 3,6V max.

(#) watt válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Igen, valami ilyet az MPLAB is tud, de ha valakinek ilyen kódot kéne értelmeznie, hát nem irigyelném.
Mint említettem, nincsenek változónevek, csak számok. (jó felette ott van a C kód, ez némileg könnyíti a helyzetet.)
(#) proci válasza kissi hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Hát a te megoldásod nem igazán értettem, viszont találtam a neten egy szoftveres PWM megoldást Bővebben: Link, csak ez elég nagy impulzus szélességet hoz létre, amit még egy rá kapcsolt leddel is látni. (erősen vibrál). Viszont ez a Kónya-fél könyv érdekel, be tundád linkelni, vagy a pontos címét megadni? Kösz!
(#) zsimon válasza watt hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Akkor mé működik nekem 2,048V-al?
(#) trudnai válasza zsimon hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Az adatlap nem azt irja, hogy 2,7V alatt garantaltan nem mukodik, hanem hogy a felett garantaltan igen...
(#) zsimon válasza watt hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Egyébként viccesek ezek a határértékek... El lehet képzelni mennyi lehetőséget ad hogy 2.7-3.6 között a referencia. Semmilyen digitálisan "értelmes" értéket nem választhatok hogy egyszerűsítsem a dolgomat....
(#) potyo válasza zsimon hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

3072mV nem jó?
Következő: »»   275 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem